ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Σε βαθιά «ύφεση» οι «επιδόσεις» των παντρεμένων

Σε βαθιά «ύφεση» οι «επιδόσεις» των παντρεμένων
Σε «χρεοκοπία» οδηγεί η κρίση τη σεξουαλική ζωή των παντρεμένων. Το δυσμενές οικονομικό κλίμα έχει μειώσει κατακόρυφα την ερωτική τους επιθυμία. Οι άνδρες βιώνουν πρωτόγνωρες δυσκολίες στον ερωτικό τομέα και στρέφονται σε πρακτικές που συνηθίζονται στα εφηβικά χρόνια. Διαταραχές στύσης, αυτοϊκανοποίηση και απιστία έχουν παρόμοια συχνότητα εμφάνισης με τους όρους «κραχ», «ύφεση» και «κρίση».
Τα ανησυχητικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) σε δείγμα 1.100 παντρεμένων ανδρών, ηλικίας 30 έως 45 ετών, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Το 31% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα συνέδεσαν τις σεξουαλικές τους διαταραχές με την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης και το 23% με προβλήματα στον επαγγελματικό τους χώρο. Το 39% δηλώνουν πιεσμένοι πολύ συχνά και το 29% αρκετά συχνά και μόλις το 4% δεν νιώθουν νευρικοί ή πιεσμένοι.
Η σύγχυση στη σεξουαλική επαφή και στη μόνιμη σχέση είναι παραπάνω από εμφανής: Το 63% των ανδρών ένιωσαν επιρρεπείς στην απιστία.
Οι μισοί (48%) οδηγήθηκαν στην αυτοϊκανοποίηση όταν αντιμετώπισαν πρόβλημα αναστολής εκσπερμάτισης και το 38% προχώρησαν σε αλλαγή ερωτικού συντρόφου.
Προηγούμενη μελέτη της ΕΜΑΣ (2009) είχε δείξει ότι το ποσοστό των ανδρών που αυνανίζονται καθημερινά ήταν 26%. Η φετινή μελέτη δείχνει ότι ο καθημερινός αυνανισμός αφορά πλέον τους μισούς παντρεμένους άνδρες (49%).
Οι επιστήμονες σχολιάζουν ότι η τάση για απιστία σε περιόδους οικονομικής κρίσης ερμηνεύεται ως αντίδραση του ατόμου σε μία θεσμοθετημένη αλλά καταρρέουσα αξία -τον γάμο- μέσα στον οποίο βιώνει το πρόβλημα. Η πίστη σε αυτή την αξία -σημειώνουν- μοιάζει να γίνεται «βραχνάς» και εφιάλτης, καθώς συμπυκνώνει με τον πιο δυνατό τρόπο τον ευρύτερο κοινωνικό εφιάλτη της οικονομικής δυσπραγίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣdkarag@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου