ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

«Μακεδονία του Βαρδάρη»

Η πιο κρίσιμη για το μέλλον των ελληνοσκοπιανών σχέσεων συνάντηση, σε πρωθυπουργικό επίπεδο, διεξάγεται στις Βρυξέλλες, όπου δεν αποκλείεται να καθοριστεί εν πολλοίς η τελική απόφαση Αθηνών και Σκοπίων για το ανοιχτό ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.


Η κοινή παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων στις Βρυξέλλες έδωσε το «πράσινο φως» για μια εκ του σύνεγγυς επαφή Παπανδρέου - Γκρούεφσκι.


Την πρόταση για τη συνάντηση απηύθυνε η ελληνική πλευρά, εκμεταλλευόμενη την παρουσία του Σκοπιανού πρωθυπουργού στη βελγική πρωτεύουσα για επαφές με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τον επίτροπο για τη διεύρυνση, Στέφαν Φίλε.

Η πρόταση Παπανδρέου σαφώς εντάσσεται στο πλαίσιο της πρακτικής που έχει εγκαινιάσει η Αθήνα για ανοιχτό διάλογο με την άλλη πλευρά -έχουν προηγηθεί και άλλες συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών- αλλά και στην προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε στην ηγεσία των Σκοπίων μία πρόσωπο με πρόσωπο διπλωματική επαφή, η πρόταση έγινε αποδεκτή και ως εκ τούτου η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ορίστηκε στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών.

Επί της ουσίας και σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο της ελληνικής διπλωματίας, συνεκτιμώντας την πρόσφατη κινητικότητα στο ζήτημα της ονομασίας, αποφάσισαν να αναλάβουν ενεργητική πρωτοβουλία.

Η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας καθίσταται ώρα με την ώρα «επιτακτική ανάγκη», κάτι που διαφαίνεται και από την αιφνιδιαστική αναδίπλωση της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία έθεσε και πάλι, ακόμη και μέσω διαρροών αλλά και εκτός διαδικασίας διαπραγμάτευσης, το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη», που πλέον συζητείται ανοιχτά.

Η αμερικανική διπλωματία -που επί κυβερνήσεως Μπους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είχε υποστεί προφανή διπλωματική ήττα, καθώς δεν «πέρασε» τότε, λόγω του ελληνικού Veto, η προσπάθεια ένταξης των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές δομές- έχει διαμηνύσει πως θα επιθυμούσε επίλυση του ζητήματος της ονομασίας έως τα τέλη του χρόνου και, πάντως, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της, η ΠΓΔΜ επιθυμεί, βεβαίως, να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η προοπτική αυτή εξαρτάται άμεσα από την πρόοδο και επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Η συνάντηση των Βρυξελλών μεταξύ Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, προφανώς, εντάσσεται σε αυτό το πεδίο των αμερικανικών «πιέσεων».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου