ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Μίνι τηλεσκόπιο στο μάτι επαναφέρει την όραση

Ελπίδα έρχεται να δώσει νέα πρωτοποριακή συσκευή στα άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Πρόκειται για την πιο σοβαρή πάθηση που πλήττει την όρασή μας και συνηθέστεροι ασθενείς είναι οι ηλικιωμένοι. Η επαναστατική συσκευή, που λειτουργεί όπως ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο, πήρε ήδη έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ και αναμένεται να αποκαταστήσει τη βλάβη σε αρκετά άτομα που έχουν χάσει ακόμα και ολοκληρωτικά την όρασή τους.
 
Το επιστημονικό επίτευγμα που δημιούργησαν οι ειδικοί έχει μικρότερο μέγεθος από ένα μπιζέλι και τοποθετείται στο ένα μάτι με χειρουργική επέμβαση. Σκοπός του είναι να αντικαταστήσει τη λειτουργία της ωχράς κηλίδας, δηλαδή το καταστραμμένο από τη νόσο μέρος του ματιού που είναι υπεύθυνο για τις λεπτομέρειες που διακρίνουμε στα αντικείμενα. Μετά τη διαδικασία το εμφυτευμένο μίνι τηλεσκόπιο μεγεθύνει και προβάλλει τις εικόνες στο υγιές μέρος του αμφιβληστροειδούς. Το άλλο μάτι φροντίζει τότε για την περιφερειακή όραση.
 
Σε πειραματική μελέτη, κατά την οποία η συσκευή τοποθετήθηκε σε εθελοντές που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας και δεν είχαν ελπίδες για άλλη θεραπεία, το 90% των ασθενών διαπίστωσε θεαματική βελτίωση. Κάποιοι άρχισαν να ξεχωρίζουν τους δικούς τους και άλλοι διέκριναν απομακρυσμένα αντικείμενα. Η συσκευή αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά και στη συνέχεια θα έρθει στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου