ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΣΔΟΕ: Κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων. Ζητά στοιχεία από τράπεζες

Για τους οφειλέτες που θα προκύψουν στοιχεία ότι διαθέτουν σημαντικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την κατάσχεσή τους ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και οι οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Της Μαρίας Βουργάνα
Κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και πλειστηριασμοί ακινήτων έρχονται με διαδικασίες εξπρές για περίπου 500.000 οφειλέτες του δημοσίου που «γύρισαν την πλάτη» στην πρόσφατη ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και δεν τακτοποίησαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ, οι εφορίες και τα τελωνεία έχουν υποβάλει ήδη αιτήματα προς τις τράπεζες για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου, ζητώντας να πληροφορηθούν για το ύψος των υπολοίπων που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους και τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογράψει.
Πίεση
Για τους οφειλέτες που θα προκύψουν στοιχεία ότι διαθέτουν σημαντικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την κατάσχεσή τους ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και οι οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία.Το οικονομικό επιτελείο που αναζητάει «ζεστό χρήμα» για τα δημόσια ταμεία έχει δώσει εντολές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό για ένα άνευ προηγούμενου «πρέσινγκ» σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους το δημόσιο έχει εισπράξει 520 εκατ. ευρώ από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναζητούνται περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος και προβλέπει την είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ από τα οποία όμως εισπράξιμα θεωρούνται τα 8-10 δισ. ευρώ.
Με τις διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου, καθιερώνονται νέες διαδικασίες εξπρές για τις κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο και για τον πλειστηριασμών ακινήτων.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης σε βάρος περισσοτέρων του ενός οφειλετών του Δημοσίου με το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο. Στο κατασχετήριο έγγραφο επισυνάπτεται για τον κάθε οφειλέτη χωριστά, πίνακας στον οποίο αναφέρεται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσής της.
Τα αποτελέσματα της κατάσχεσης επέρχονται με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου είτε στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας, είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα αυτού, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις. Η δήλωση της τράπεζας γίνεται κοινή για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου και συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών πριν την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και μιας ημέρας μετά από αυτήν. Σημειώνεται ότι δεν κατάσχονται μισθοί και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.
2.Οι εφορίες έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών εντολή να προχωρούν άμεσα σε εγγραφή υποθήκης υπέρ του δημοσίου σε ακίνητο ή ακίνητα κατά προτίμηση ελεύθερα βαρών, του κύριου οφειλέτη και των συνυποχρέων όταν τα χρέη είναι μεγάλου ύψους και η είσπραξή τους καθυστερεί. Σε κάθε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτου ο έφορος έχει την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση. Οφείλει επίσης να ορίσει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.
Δεν θα προχωράει ο πλειστηριασμός όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης και η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται και άγαμο ή τις 250.000 ευρώ να πρόκειται για έγγαμο. Η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας τόσο κατά το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης, όσο και κατά το χρόνο έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού αντίστοιχα.
Αγωνία για τα έσοδαΣτο α' 5μηνο του έτους το δημόσιο έχει εισπράξει 520 εκατ. ευρώ από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Μέχρι το τέλος του έτους αναζητούνται περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος και προβλέπει την είσπραξη 1,5 δισ.
Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ από τα οποία όμως εισπράξιμα θεωρούνται τα 8-10 δισ. ευρώ.
ΕξαιρέσειςΔεν θα προχωράει ο πλειστηριασμός όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης και η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται και άγαμο ή τις 250.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο.
Δεν κατάσχονται μισθοί και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

3 σχόλια: