ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Η Ελλάδα (πάντα) πρώτη στην ακρίβεια


Σε μόνιμη πρωταθλήτρια Ευρώπης στις αυξήσεις τιμών σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης έχει αναδειχθεί η Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών, η χώρα μας κατέγραψε τον Μάιο του 2010 τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 ανάμεσα σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά τον πληθωρισμό με 5,3%, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μόλις 1,6%, ενώ πολύ μεγαλύτερες είναι οι διαφορές σε ορισμένα σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 51,1% σε σχέση με τον Μάιο του 2009, όταν στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 18,4%, ενώ πρωτιές κατέγραψε και στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών, των οδικών μεταφορών και των προϊόντων καπνού, με αντίστοιχα ποσοστά αυξήσεων 36,6%, 9,3% και 17,8%.

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο των τιμών έπαιξε η μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων, ωστόσο η ακρίβεια στη χώρα μας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Με αφορμή την επικείμενη νέα αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προτείνει δέσμη συγκεκριμένων μέτρων με στόχο τη μείωση των τιμών. Μεταξύ άλλων, η ΕΣΕΕ ζητεί τη μείωση ενοικίων, δημοτικών τελών και λογαριασμών ΔΕΚΟ, τη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, την «πραγματική ρύθμιση», όπως αναφέρει, των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στους συνεπείς φορολογούμενους. Επίσης η ΕΣΕΕ προτείνει την αναθεώρηση των αγορανομικών ρυθμίσεων που αφορούν τις προσφορές και την αναγραφή των τιμών, όπως και την ουσιαστική ενεργοποίηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.



Σ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου