Αγωνία και άγχος έχει καταλάβει δικαιολογημένα το υπουργείο Οικονομικών αφού στις 14 Ιουνίου οι ελεγκτές της τρόικας (Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ) φθάνουν στην Αθήνα για τον έλεγχο των οικονομικών της χώρας, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί η δεύτερη δόση του δανείου.
Ετσι, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει σημάνει «συναγερμός» στο υπουργείο Οικονομικών για τη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων και όχι μόνο. Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι θα περάσουν με επιτυχία το πρώτο τεστ της ερχόμενης Δευτέρας, αλλά θεωρούν καθοριστικής σημασίας και μεγάλης βαρύτητας το τεστ του Σεπτεμβρίου.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από τον ΦΠΑ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις φθάνει τα 6,5 δισ. ευρώ για να μην εμφανιστεί υστέρηση εσόδων. Και αυτό γιατί παρά τις αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά η αύξηση των εσόδων φθάνει στο 8%, ενώ η πρόβλεψη ήταν για 10,8%. Σχετικά με το έλλειμμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται επειδή έχουν περιοριστεί οι δαπάνες.
Στην περίπτωση που παρατηρηθούν αποκλίσεις στο πρόγραμμα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα, οι ελεγκτές θα απαιτήσουν τη λήψη νέων μέτρων ή την επίσπευση κάποιων από τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για το επόμενο έτος προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις που προβλέπει το μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος. Εκτός από τις περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα, η κυβέρνηση μελετά: Νέα μείωση των υπερωριών στο Δημόσιο, περαιτέρω μείωση των δαπανών των υπουργείων, περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων και αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων.
Στο μεταξύ νομοθετική ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προωθεί η κυβέρνηση. Το ταμείο θα χρηματοδοτηθεί άμεσα με πόρους 10 δισ. ευρώ, ήτοι με το ήμισυ των δανείων που θα χορηγήσουν ως πρώτη δόση στην Ελλάδα το ΔΝΤ και τα κράτη της ευρωζώνης.
ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΣΕ ΧΑΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩ
Ισχυρούς κλυδωνισμούς υπέστη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1998. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.403,92 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, καταγράφοντας μεγάλη πτώση κατά 5,45%. Παράλληλα, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου έχει υποχωρήσει σημαντικά και διαμορφώθηκε στα 1,19150 δολάρια. Ο μηχανισμός στήριξης για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. με οικονομικά προβλήματα καθώς και νέα μέτρα για την προστασία από τους κερδοσκόπους, είναι στο επίκεντρο των συνεδριάσεων των Eurogroup και Ecofin, χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες.
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου