ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ποιος φοβάται το Βρετανικό Μουσείο;

Ποιος φοβάται το Βρετανικό Μουσείο;Ενα ακόμη κεφάλαιο ανοίγει στο ζήτημα του επαναπατρισμού των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αυτήν τη φορά σε βρετανικό έδαφος. Την ευκαιρία δίνει το διεθνές συνέδριο με θέμα «Museums and Restitution» («Μουσεία και επιστροφή πολιτιστικών αγαθών»), που οργανώνεται στο Μάντσεστερ στις 8-9 Ιουλίου. Το συνέδριο οργανώνεται από το Κέντρο Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχει κι ένας Ελληνας, ο δρ Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής προγραμματισμού του MA Art Gallery & Museum Studies του Κέντρου.
Στο πλαίσιο των εργασιών της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν τρεις εισηγήσεις με θέμα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και την ελληνική διεκδίκηση. «Ποιος φοβάται το Βρετανικό Μουσείο;» -ο τίτλος της ομιλίας του- είναι το κάθε άλλο παρά ρητορικό ερώτημα που θα θέσει ο Τζον Βάρδας, διευθυντής της Αυστραλιανής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Στην ομιλία του ο κ. Βάρδας θα αναφερθεί στην ανάγκη για διακυβερνητική συνεργασία Ελλάδας - Βρετανίας με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, δρόμο που έδειξε πέρυσι ο γενικός διευθυντής της UNESCO Κ. Ματσισούρα, στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Κι αν οι παρεμβάσεις της Διεθνούς Επιτροπής για την προώθηση του ζητήματος της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στα κράτη προέλευσής τους δεν είχαν μέχρι σήμερα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ο κ. Βάρδας επιμένει ότι υπάρχει πάντα περιθώριο να βρεθεί δρόμος συνεννόησης. Ο ίδιος θα προτείνει μάλιστα στο συνέδριο το ενδεχόμενο να ληφθεί κοινή απόφαση μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο μίας νέας μορφής συνεργασίας, που μεταξύ άλλων θα αναθέτει στο Βρετανικό Μουσείο το ρόλο συμβούλου! Ο κ. Βάρδας διευκρινίζει πάντως ότι μία τέτοια απόφαση θα σημαίνει ότι το Βρετανικό Μουσείο θα αναγνωρίσει τον τίτλο της Ελληνικής Δημοκρατίας σε όλα τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα.
Στο συνέδριο συμμετέχει και εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, όχι όμως στην ενότητα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. «Το συνέδριο είχε ανοιχτή πρόσκληση. Δε μας κατατέθηκε πρόταση για άρθρο από το Βρετανικό Μουσείο που ήταν σχετική με το συγκεκριμένο πάνελ», εξηγεί ο Κ. Αρβανίτης.
Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου μουσειολόγοι, αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι και ιστορικοί της τέχνης θα παρουσιάσουν περισσότερες από 30 εισηγήσεις με θέματα που αφορούν τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών από όλο τον κόσμο. «Το συνέδριο εξετάζει το ζήτημα του επαναπατρισμού σε σχέση με την αλλαγή του ρόλου του μουσείου. Η επιστροφή πολιτιστικών αγαθών είναι ένα από τα πιο σπουδαία και σύνθετα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα μουσεία στον 21ο αιώνα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου