ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Μοσχεύματα τέλος

Τέλος στο ανεξέλεγκτο εμπόριο μοσχευμάτων, κυρίως  από χώρες εκτός Ε.Ε.και την ενίοτε μολυσματική χρήση τους επιχειρεί να βάλει το ΙΚΑ. Στα πλαίσια παράβασης των κανόνων βιοηθικής και μη τήρησης των κοινοτικών κανόνων, η διοίκηση του ιδρύματος αποφάσισε να σταματήσει την πληρωμή του κόστους μοσχευμάτων από την 1η Αυγούστου, εάν δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η άσκοπη χρήση τους.
«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους κινδύνους μετάδοσης μολυσματικών νόσων από την αλόγιστη χρήση αλλομοσχευμάτων, η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε να σταματήσει να καταβάλλει δαπάνες για την εν λόγω διαδικασία, μέχρι να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας τους», αναφέρεται σε σχετική επιστολή προς όλες τις νοσοκομειακές διευθύνσεις.

Η αρμόδια διεύθυνση του ΙΚΑ παρατηρεί τον τελευταίο καιρό αύξηση στη χρήση οστικών αλλομοσχευμάτων στην ορθοπεδική, νευροχειρουργική, γναθοχειρουργική, αγγειοχειρουργική, αλλά και άλλες ειδικότητες, ενώ την ίδια στιγμή το νομικό καθεστώς παραγωγής και κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα είναι ελλιπές.
«Η χώρα έπρεπε να συμμορφωθεί πριν από τις 7/4/2006 με την κοινοτική οδηγία περί ιχνηλασιμότητας όλων των ιστών και κυττάρων που προμηθεύεται, επεξεργάζεται, αποθηκεύει ή διανέμει στην επικράτειά της από τον δότη έως τον λήπτη και αντιστρόφως, ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει», αναφέρει στέλεχος της διοίκησης.
Στις 11/5/2009 ο τότε πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητής Αλκ. Κωστάκης με επιστολή του προς τον υποδιοικητή του ΙΚΑ Δ. Κυριζόπουλο αποδέχθηκε πρόταση συνεργασίας του τελευταίου για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος στον τομέα αυτό.
«Μας δημιουργήθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη χρήση τέτοιου υπερβολικού αριθμού μοσχευμάτων. Οι παρατηρήσεις μας έγιναν μόνο για τις εισαγωγές από χώρες εκτός Ε. Ε., και ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ανεξέλεγκτος», αναφέρεται στην επιστολή.
Με εντολή του υποδιοικητή, στέλεχος της ΚΟΕ ξεκίνησε επαφές με τον ΕΟΜ, που όμως δεν απέδωσαν. Πάντως, ο οργανισμός είχε στείλει στοιχεία στο υπουργείο Υγείας.
Το κόστος
Αλματώδεις εξάλλου είναι οι αυξήσεις στη χρήση αλλομοσχευμάτων ιδίως μετά το 2005, γεγονός που συνδέεται με την υπερτιμολόγησή τους.
Ακόμη και σήμερα στο Παρατηρητήριο Τιμών περιλαμβάνονται οι τιμές ΦΕΚ του 2005. Η τιμή της μηριαίας κεφαλής ισχίου (4.560 ευρώ) δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποσότητα, με αποτέλεσμα ένα κυβικό εκατοστό ή 0,5 κυβικά εκατοστά να κοστολογούνται όσο τα 20 ή τα 30 κυβικά εκατοστά.
Στο Βέλγιο η μηριαία κεφαλή ισχίου αντιστοιχεί σε ποσότητα 70 κυβικών εκατοστών και κοστίζει 298 ευρώ. Σύμφωνα με στέλεχος του ΙΚΑ «το παραπάνω συνεπάγεται ότι για μία επέμβαση με αναγκαία ποσότητα μοσχεύματος 20 κυβικών εκατοστών μπορεί να χρησιμοποιηθούν τέσσερις συσκευασίες των πέντε, με αποτέλεσμα να πενταπλασιάζεται το κόστος των μοσχευμάτων».
Όπως προκύπτει από τα τιμολόγια ασφαλισμένων, σε περιπτώσεις που χρειάστηκε να τοποθετηθούν 30 κυβικά εκατοστά το ΙΚΑ χρεώθηκε έξι συσκευασίες των πέντε, δηλαδή 13.210 ευρώ.
Εάν είχαν χρησιμοποιηθεί τρεις συσκευασίες των δέκα κυβικών εκατοστών, το ποσό θα ήταν 5.657,10 ευρώ. Για τέσσερα κυβικά εκατοστά μοσχεύματος εάν ανοίξουν τέσσερις συσκευασίες του ενός κυβικού, το κόστος είναι 8.807,2 ευρώ, ενώ με μια συσκευασία των πέντε 2.201,8 ευρώ.
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου