ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΜΩΥΣΗΣ: ΟΤΑΝ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΔΙΝΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟ ΠΑΡΘΕΝΩΝ!!

 

ΑΡΙΘΜΟΙ 31

ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ!!Ο ΜΩΥΣΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΨΕΥΤΟΠΡΟΦΗΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ!!

Τιμωρία των Μαδιανιτών και καθαρισμοί
1Ο Κύριος είπε στο Μωυσή: 2«Πάρε εκδίκηση από τους Μαδιανίτες για χάρη των Ισραηλιτών. Μετά απ’ αυτό θα πεθάνεις».

3Τότε ο Μωυσής μίλησε στο λαό και τους είπε: «Ας εξοπλιστούν μερικοί άντρες από σας για πόλεμο. Θα επιτεθούν στους Μαδιανίτες για να πραγματοποιήσουν την εκδίκηση του Κυρίου εναντίον τους. 4Θα στείλετε στον πόλεμο χίλιους άντρες από κάθε φυλή, από όλες τις φυλές του Ισραήλ».
5Συγκεντρώθηκαν λοιπόν απ’ όλο το λαό χίλιοι από κάθε φυλή, δηλαδή δώδεκα χιλιάδες άντρες οπλισμένοι για πόλεμο. 6Όλους αυτούς τους έστειλε ο Μωυσής στον πόλεμο και μαζί τους το γιο τού ιερέα Ελεάζαρ, τον Φινεές. Αυτός κρατούσε στα χέρια του τα ιερά σκεύη και τις σάλπιγγες για τα διάφορα παραγγέλματα. 7Πολέμησαν εναντίον των Μαδιανιτών, όπως ο Κύριος είχε διατάξει το Μωυσή και σκότωσαν όλους τους άντρες τους. 8Στους νεκρούς περιλαμβάνονταν και οι πέντε βασιλιάδες της Μαδιάμ: Ευΐ, Ρέκεμ, Σουρ, Ουρ και Ρεβά. Σκότωσαν επίσης και το Βαλαάμ, γιο του Βεώρ.
9Οι Ισραηλίτες αιχμαλώτισαν τις γυναίκες των Μαδιανιτών μαζί με τα παιδιά τους και λεηλάτησαν τα ζώα τους, τα κοπάδια τους, όλα τα υπάρχοντά τους 10και πυρπόλησαν όλες τις πόλεις τους και τις κατασκηνώσεις τους. 11Όλη αυτή τη λεία και τα λάφυρα, ανθρώπους και ζώα, 12τα έφεραν στο Μωυσή και στον Ελεάζαρ, τον ιερέα, και στην ισραηλιτική κοινότητα, που ήταν στρατοπεδευμένοι στις πεδιάδες της Μωάβ, κοντά στον Ιορδάνη, απέναντι από την Ιεριχώ.
13Ο Μωυσής και ο Ελεάζαρ, ο ιερέας, καθώς και οι υπόλοιποι αρχηγοί της κοινότητας βγήκαν από το στρατόπεδο για να προϋπαντήσουν το στρατό. 14Τότε ο Μωυσής οργίστηκε με τους αρχηγούς του στρατού, τους χιλίαρχους και τους εκατόνταρχους, που γύριζαν από την εκστρατεία. 15«Γιατί αφήσατε ζωντανές τις γυναίκες;» τους έλεγε. 16«Αυτές είναι που με συμβουλή του Βαλαάμ παρέσυραν τους Ισραηλίτες να απιστήσουν στον Κύριο κι έτσι στη Φεγώρ ξέσπασε η πληγή πάνω στην κοινότητα του Κυρίου. 17Τώρα λοιπόν θα σκοτώσετε κάθε αρσενικό παιδί και κάθε γυναίκα που έχει πλαγιάσει με άντρα και συνευρέθηκε μαζί του. 18Τα κορίτσια όμως που είναι παρθένες αφήστε τα να ζήσουν για σας. 19Εσείς θα μείνετε έξω από το στρατόπεδο εφτά μέρες. Όλοι όσοι από σας σκοτώσατε άνθρωπο και αγγίξατε νεκρό πρέπει να καθαριστείτε την τρίτη και την έβδομη μέρα, εσείς και οι αιχμάλωτες γυναίκες σας. 20Επίσης θα καθαρίσετε όλα τα ρούχα, τα δερμάτινα αντικείμενα ό,τι είναι φτιαγμένο από τρίχες κατσίκας και όλα τα ξύλινα αντικείμενα».
21Ο Ελεάζαρ, ο ιερέας, είπε στους πολεμιστές που είχαν γυρίσει από τη μάχη: «Ακούστε τι ορίζει ο νόμος που έδωσε ο Θεός στο Μωυσή: 22Το χρυσάφι, το ασήμι, το χαλκό και το σίδερο, το κασσίτερο και το μολύβι, 23ο,τιδήποτε είναι ανθεκτικό στη φωτιά, να το περάσετε από φωτιά, για να καθαριστεί· αλλά θα πρέπει να το καθαρίσετε και με το νερό του καθαρισμού· και ό,τι δεν αντέχει στη φωτιά να το πλύνετε με το νερό. 24Την έβδομη μέρα θα πλύνετε τα ρούχα σας και θα είστε καθαροί. Έπειτα θα μπορείτε να μπείτε στο στρατόπεδο».
Η διανομή των λαφύρων
25Ο Κύριος είπε στο Μωυσή: 26«Εσύ και ο Ελεάζαρ, ο ιερέας, μαζί με τους άλλους αρχηγούς της κοινότητας θα καταγράψετε τα λάφυρα του πολέμου, τους αιχμαλώτους και τα ζώα. 27Θα μοιράσεις τα λάφυρα σε δύο μέρη, το ένα για τους πολεμιστές που πολέμησαν στη μάχη και το άλλο για την υπόλοιπη κοινότητα. 28Από το μερίδιο των πολεμιστών θα πάρεις προσφορά για τον Κύριο, τόσο από τους αιχμαλώτους, όσο και από τα βόδια, από τα γαϊδούρια και από τα πρόβατα, ένα στα πεντακόσια. 29Αυτά θα τα πάρεις από τα μισά λάφυρα και θα τα δώσεις στον Ελεάζαρ, τον ιερέα, για προσφορά στον Κύριο. 30Από τα άλλα μισά, που ανήκουν στους Ισραηλίτες, θα πάρεις ένα στα πενήντα, τόσο από τους αιχμαλώτους, όσο κι από τα βόδια, τα γαϊδούρια, τα πρόβατα και όλα τα ζώα, και θα τα δώσεις στους Λευίτες, που υπηρετούν στη σκηνή του Κυρίου». 31Ο Μωυσής και ο Ελεάζαρ έκαναν αυτό που τους διέταξε ο Κύριος.
32Τα λάφυρα, ό,τι δηλαδή είχε μείνει από τη λεηλασία που έκαναν οι πολεμιστές για τους εαυτούς τους, ήταν εξακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες πρόβατα, 33εβδομήντα δύο χιλιάδες βόδια, 34και εξήντα μία χιλιάδες γαϊδούρια. 35Όσο για τους ανθρώπους, ο αριθμός των παρθένων γυναικών ήταν τριάντα δύο χιλιάδες. 36Τα μισά απ’ αυτά, δηλαδή το μερίδιο των πολεμιστών, ήταν τριακόσιες τριάντα εφτά χιλιάδες πεντακόσια πρόβατα. 37Η προσφορά για τον Κύριο από τα πρόβατα αυτά ήταν εξακόσια εβδομήντα πέντε. 38Από τις τριάντα έξι χιλιάδες βόδια, η προσφορά για τον Κύριο ήταν εβδομήντα δύο. 39Από τις τριάντα χιλιάδες πεντακόσια γαϊδούρια, η προσφορά στον Κύριο ήταν εξήντα ένα, 40και από τις δεκαέξι χιλιάδες αιχμαλώτους, η προσφορά για τον Κύριο ήταν τριάντα δύο. 41Ο Μωυσής παρέδωσε την προσφορά που προοριζόταν για τον Κύριο στον Ελεάζαρ, τον ιερέα, όπως τον είχε διατάξει ο Κύριος. 42Το άλλο μισό ανήκε στους Ισραηλίτες κι ο Μωυσής το είχε ξεχωρίσει από το μισό που ανήκε στους πολεμιστές, 43και αποτελούσε το μερίδιο της κοινότητας. Αυτό ήταν: τριακόσιες τριάντα εφτά χιλιάδες πεντακόσια πρόβατα, 44και τριάντα έξι χιλιάδες βόδια, 45και τριάντα χιλιάδες πεντακόσια γαϊδούρια 46και δεκαέξι χιλιάδες άνθρωποι. 47Από αυτό το μισό, που ήταν το μερίδιο των Ισραηλιτών, ο Μωυσής πήρε ένα στα πενήντα, από τους αιχμαλώτους και από τα ζώα, και τα έδωσε στους Λευίτες, που υπηρετούσαν στη σκηνή του Κυρίου, όπως τον είχε διατάξει ο Κύριος.
48Τότε ήρθαν στο Μωυσή οι αρχηγοί του στρατού, οι χιλίαρχοι και οι εκατόνταρχοι, 49και του είπαν: «Οι δούλοι σου καταγράψαμε τους πολεμιστές, που ήταν κάτω από τις διαταγές μας και δε λείπει ούτε ένας. 50Φέρνουμε, λοιπόν, ως προσφορά στον Κύριο ό,τι βρήκε ο καθένας από χρυσά αντικείμενα, αλυσίδες, βραχιόλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και περιλαίμια, ώστε να γίνει για μας η τελετουργία του εξιλασμού ενώπιον του Κυρίου».
51Ο Μωυσής και ο Ελεάζαρ, ο ιερέας, έλαβαν όλα αυτά τα αντικείμενα, που ήταν από κατεργασμένο χρυσάφι. 52Όλο το χρυσάφι της προσφοράς των χιλιάρχων και των εκατοντάρχων προς τον Κύριο ζύγιζε δεκαέξι χιλιάδες επτακόσιους πενήντα σίκλους. 53Οι απλοί πολεμιστές κράτησαν ο καθένας για τον εαυτό του τα λάφυρα που είχαν πάρει. 54Ο Μωυσής και ο Ελεάζαρ πήραν το χρυσάφι από τους χιλίαρχους και τους εκατόνταρχους και το έφεραν στη σκηνή του Μαρτυρίου, για να θυμάται τους Ισραηλίτες ο Κύριος.

92 σχόλια:

  1. Οταν διαβαζεις την παλαια διαθηκη σου ερχεται να κανεις εμετο.Αν διαβαζαν οι χριστιανοι την παλαια διαθηκη ποσοι απο αυτους θα παραμεναν χριστιανοι αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν ο αγράμματος μπερδεύει την βούρτσα με την πουτσα

      Διαγραφή
    2. Το έχεις κάνει λάστιχο

      Διαγραφή
    3. Aφου δεν καθεσαι να σε πηδηξει.

      Διαγραφή
    4. Ενω εσένα που σου σκιζει τον κωλο στον καθρέπτη με αγγούρι, σε έχει κάνει πηγάδι.
      Αντε γαμησου ρε σκατότουρκε Κωστάκη, σχιζοφρενή με τούς άπειρους λογαριασμούς .

      Διαγραφή
    5. ΒΡΕ ΠΑΛΙΟΜΑΛΑΚΑ ΗΛΙΘΙΕ ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΕ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΘΕΟΥΣ ΚΑΝΙΒΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΑΙΜΟΜΙΚΤΕΣ ΚΤΗΝΟΒΑΤΕΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΝΟΥΣ;
      ΔΕΣΤΕ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΦΟΥΝΤΑΡΕΤΕ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΣΑΣ ΣΙΧΑΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

      Διαγραφή
  2. https://www.facebook.com/profile.php?id=100005786462866. Αυτό ηλίθιε είναι το προφίλ μου στο φαισμπουκ και έλα εκεί να σου στείλω την φωτό μου ζώο ψεύτη που λες ότι ένας σου γράφει εδώ .Βλήμα και που είσαι η προσφυγιά σε γαμαει μουλε που θα πιάσεις τους πρόσφυγες στο στόμα σου αληταριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε παλιοπουστρα και γω μπορώ να φτιάξω χιλιάδες προφιλ στο rb με μια φωτό απο google και;;;;;;;;
      Αλλά ως νοητικά ανάπηρος είσαι και τόσο σοβαρός...
      Αντε γαμησου τουρκοσπορε

      Διαγραφή
    2. Και μη βάζεις στο στόμα σου την προσφυγιά και τους πρόσφυγες καριόλη γιατί αγνοείς παλιομαλακα τι έφεραν στην Ελλάδα, σκατομουνο αυτοί εκλεγαν για της Αγθας Φωτεινής και όχι για το μπουρδέλο του Δία.
      Αλλα ως γνήσιος σκατότούρκος δεν δίνεις κανέναν σεβασμό ούτε νεκρούς ούτε στη θρησκεία τους.
      Που αν δεν ήσουν Τούρκος τουλάχιστον θα σεβοσουν γιατί αυτοί είναι Έλληνες και όχι Μογγόλοι όπως εσύ

      Διαγραφή
    3. Ρε πουτανας γιε μπες στο προφίλ μου και κάνε βιντεοκλήση να δούμε αν ισχύει τίποτα.Αλλα επειδή είσαι πληρωμένο πιονι δε θα το κάνεις γιατί σου αρέσει το σκοτάδι.Εμεις οι Έλληνες ζούμε στο φως.Τολμα γίνε άντρας.Οι πρόσφυγες από όπου καταγωμαι εγώ γαμαμε την μάνα σου πιόνι.

      Διαγραφή
    4. Όσο και να τσιριζεις τραβελι σχιζοφρενή παλιοπουστρα είσαι.
      Μογγολε οσο και να πληρώνεσαι χαμένες λιρες είναι

      Διαγραφή
    5. Ξευτελιστηκες πιόνι και συνεχίζεις κότα.Θα σου βγάλω εγώ την κουκούλα ταγματασφαλίτη και θα δεις πως γαμανε οι Έλληνες ρουφιάνο σπέρμα

      Διαγραφή
    6. Ο μόνος που ξεφτυλιζεται είσαι εσύ σχιζοφρενή σκατοπουστρα τουρκαλα.
      Πονάς καριολα;;; Δε πειράζει.
      Οι πρόσφυγες καριολας πουτανας γιέ έφεραν την πίστη τούς εδώ και συ όπως οι Μογγόλοι αδερφοί σου καυχιέσται οτι θα κάψετε πάλι εκκλησίες όπως την Αγία Φωτεινή στη Σμύρνη.... Και το παίζεις και Έλληνας... Ποιός Έλληνας καριολα θα χαιρόταν; μόνο ο Μογγόλος σκατοτουρκος... Αλλά οι Έλληνες είμαστε εδώ να σε ξεφτυλιζουμε... Θέλεις και άλλο ξεφτυλισμα πουτανα;;;; Θα το έχεις επέστρεψε......

      Διαγραφή
    7. Ρε ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΗ ρόμπα έχεις γίνει ρεζίλι.Με ψεύτικες κατηγορίες κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία γιατί πληρώνεσαι προσπαθείς να κάνεις τι βλάκα;Καλά δεν έχεις κάποιον συγγενή σου να σε μαζέψει;Εγώ έχω προσφυγική καταγωγή ρουφιάνε απόγονε του στόλου και είμαι περήφανος.Τολμας ρε ταγματασφαλίτη να μιλάς εσύ για ξευτιλισμα ανώνυμη Εβραία πόρνη;Εσύ πληρώνεσαι για να είσαι εδώ εμείς προσφέρουμε αγνά για να αφυπνίσουμε τον κόσμο που τα αφεντικά σου θέλουν να είναι στο σκοτάδι.
      Είσαι και γαύρος οπαδός του αρχαίου τραβεστί;Χαχα όλα τα σκατα πάνω σου απογονετου έκτου στόλου.

      Διαγραφή
    8. 1.παλιοπουτανα υπάρχει το βιβλίο του Λεκατσά ο δικέφαλος αετός και η καταγωγή του που έχει πολλές φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία;;;; Δώσε ISBN τώρα.... Αλλα είναι ανύπαρκτο. Ψεύτικη κατηγορία;;;; Δώσε τον αριθμό να τη ξεκαθαρίσεις.....

      2. Ψεύτικες κατηγορίες;;;; Εσύ δηλώνεις οτι θα κάψεις εκκλησίες. Την Αγία Φωτεινή στη Σμύρνη οι Τούρκοι την ανατίναξαν την έκαψαν, το σύμβολο των Ελλήνων εκεί. Αυτό που έφεραν εδώ μαζί με την πίστη. Εσύ ευχαρίστως θα την έκαιγες... Και μιλάς εσύ Καριόλα;;; Ποιός αλλος Έλληνας πρόσφυγας χαίρεται;;; Κανένας εκτός και αν είναι σκατοτουρκος όπως εσύ. -

      3. Εσύ γράφεις επώνυμα;;; Ως καστροπουλος ή καστρουνης;;;; Ή αύριο με άλλο όνομα;;; Τσοπανος ίσως;;;; Κωστάκης;;;;; Ρε ξεφτίλα μόνο οι παραβατικοι και οι πουστηδες έχουν πολλά ονόματα και όσοι έχουν σχιζοφρένεια με διαταραχές προσωπικότητας όπως εσύ....

      *. Οτι υποστηρίζουν οι Τούρκοι τα ίδια γράφεις ακριβώς!!!!!! Πόσα πληρώνεσαι μωρη μογγολα πατσαβούρα;;;

      Αλλα πουστρακι πεταμένα λεφτά σου δίνουν τραβά στη πατρίδα σου και πες απέτυχα με ξεφτυλιζουν.

      Διαγραφή
    9. ΣΕ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΟΥΤΑΝΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΙ ΕΣΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ.ΒΓΕΣ ΜΕ ΠΕΡΟΥΚΑ ΣΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΗ ΜΟΡΥ ΑΔΕΛΦΩ ΝΑ ΚΑΥΛΩΣΕΙ ΚΙΟΛΑΣ.ΚΑΛΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΧΑΖΟΣ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΥΣ ΣΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΧΑΧΑΧΑ

      Διαγραφή
    10. ΜΩΡΗ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΠΗΔΗΞΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟ ΗΛΙΘΙΑ ΤΡΑΓΟΑΡΜΕΧΤΡΩ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΗ. ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΓΙΑ ΘΕΟ ΤΟΝ ΝΕΡΩΝΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ 600 π.Χ. ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΖΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑ.

      Διαγραφή
    11. Ρε ηλίθιε χριστιανοπληκτε το Πάσχα δε σφάζονται χιλιάδες αρνιά για να γιορταστεί το εβραϊκό Πεσαχ;Γιορτάζεις ανθελληνα το φανταστικό γεγονός ότι τάχα ο Μωυσής που δεν υπήρξε ποτέ έσκισε την θάλασσα;Ηλίθιο κατασκεύασμα βλακεντιε.Την φωτιά στην Ρώμη ηλίθιε την έβαλε ο σχιζοφρενής Παύλος και όχι ο Νερών που ήταν φιλέλληνας Ήθελα να ήξερα πόσο χαζός είσαι τελικά;Η ανατολική Ρώμη του Βοσπόρου σκότωσε εκατομμύρια Έλληνες για να επιβάλει τον ιουδαιοχριστιανισμο.Συνεχεια ηλίθιε θα λέμε τα ίδια;

      Διαγραφή
    12. ΜΩΡΗ ΗΛΙΘΙΑ ΠΑΓΑΝΟΤΣΑΤΣΑ ΣΚΑΤΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ; ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΡΝΙΑ ΚΑΙ ΒΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΩΜΕ ΔΕΝ ΤΑ ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΑΝΟΘΕΟΥΣ ΟΥΤΕ ΡΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΩΜΟΥΣ ΜΕ ΑΙΜΑ. ΠΟΙΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΩΡΗ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΗ ΜΑΪΜΟΥ ; Οι Χριστιανοί, ξεχωριστά και αντίθετα από τους Εβραίους, γιορτάζουν τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. Στην ουσία, το Άγιο Πάσχα δεν είναι μια ημέρα, μια Κυριακή που ακολουθεί το Σάββατο της Ανάστασης, αλλά ένα διάστημα δύο εβδομάδων με σημαντικούς σταθμούς μέσα σε αυτό: Από την Κυριακή των Βαΐων (συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα) ως την Κυριακή του Θωμά.

      Διαγραφή
    13. ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ ΜΩΡΗ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΞΕΙ ΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΛΕΣ. ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΠΕΡΙ ΘΥΣΙΩΝ........Αφού εγκαθιδρύσαν τους βωμούς, τις προφητείες και τα έθιμα καθαρμού, φέρνουν στις θυσίες, ο γεωργός ένα βόδι από αυτά που χρησιμοποιούνται στο όργωμα, ο τσοπάνης ένα αρνί, ο αιγοβοσκός μια κατσίκα, κάποιος άλλος λιβάνι ή πίτα, ενώ οι φτωχοί εξευμενίζουν τον θεό φιλώντας μόνο το δεξί τους χέρι. Όσοι όμως προσφέρουν σφάγια επανέρχομαι σε εκείνους στεφανώνουν το ζώο, αφού πολύ πριν έχουν εξετάσει αν είναι τέλειο, για να μη σφάξουν κάποιο που τους είναι άχρηστο, το οδηγούν στον βωμό και το σκοτώνουν μπροστά στα μάτια του θεού, ενώ αυτό μουγκρίζει γοερά βγάζοντας, φυσικά, ευοίωνους ήχους, σαν χαμηλή μουσική αυλού που συνοδεύει τη θυσία. Ποιος δεν θα φανταζόταν ότι οι θεοί ευχαριστιούνται βλέποντας τούτα; Η γραπτή διάταξη λέει βέβαια ότι δεν πρέπει να μπαίνει μέσα στους χώρους που έχουν εξαγνιστεί με νερό όποιος δεν έχει καθαρά χέρια. Ο ίδιος όμως ο ιερέας στέκεται εκεί γεμάτος αίματα, όπως εκείνος ο παλιός Κύκλωπας, τεμαχίζοντας το ζώο, βγάζοντας τα εντόσθια, τραβώντας την καρδιά, περιχύνοντας το αίμα στον βωμό, και, γενικά, ποια ευσεβή πράξη δεν κάνει; Μετά ανάβει την πυρά για όλα και βάζει επάνω την κατσίκα, γδαρμένη ολόκληρη, και το πρόβατο με όλο το μαλλί του και η τσίκνα, θεσπέσια και ιεροπρεπής, ανεβαίνει προς τα πάνω και διασκορπίζεται σιγά σιγά σε όλο τον ουρανό…
      Τούτες οι πράξεις και οι πεποιθήσεις των πολλών μου φαίνεται ότι δεν χρειάζονται κάποιον να τις επιτιμήσει αλλά κάποιον Ηράκλειτο ή Δημόκριτο, ο ένας να γελάσει με την άγνοια τους και ο άλλος να θρηνήσει για την παράνοια τους.»

      Διαγραφή
    14. Οι Νεοπαγανιστές και ο Απόστολος Παύλος

      Βασικό στοιχείο στις διάφορες νεοπαγανιστικές ομάδες αποτελεί η εμπαθής, απαξιωτική, φανατισμένη και μέχρις ακροτήτων τοποθέτησή τους, απέναντι στο πρόσωπο του Κυρίου, των Προφητών, των αγίων Αποστόλων και των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

      Ο κατ’ εξοχήν όμως Απόστολος, για τον οποίο εκφρά ζονται με απίστευτη εμπάθεια και φανατισμό είναι ο απ. Παύλος, εναντίον του σεπτού πρόσωπου του οποίου επιστρατεύονται κάθε είδους φαντασιοκοπήματα, τα οποία κινούνται μεταξύ φανατισμένης εμπάθειας και κακοποίησης των ιστορικών δεδομένων, και φθάνουν μέχρι ιδεοληψίας.

      Στην συνέχεια θα παραθέσουμε, ενδεικτικώς, μερικούς μόνο, νεοπαγανιστικούς ισχυρισμούς για τον απ. Παύλο και θα τους σχολιάσουμε με συντομία, για να γίνει αντιληπτό, κατά τρόπο σαφή, το μίσος των σύγχρονων νεοπαγανιστών εναντίον του προσώπου και του έργου του απ. Παύλου. Στους ανιστόρητους και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς των σύγχρονων “αρχαιολατρών” κατά του απ. Παύλου εντάσσεται και η προσπάθεια ορισμένων εξ αυτών να συσχετίσουν το πρόσωπο του Αποστόλου με το κάψιμο της Ρώμης στα χρόνια του Νέρωνα.

      Διαγραφή
    15. Υιοθετούν κατά τρόπο αβασάνιστο τις συκοφαντικές κατηγορίες του σχιζοφρενούς και διεφθαρμένου Νέρωνος εναντίον των πρώτων χριστιανών για την τρομακτική πυρκαγιά της 19-7-64 μ.Χ. που κατέκαυσε το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Ρώμης, στην προσπάθεια του να αποφύγει την οργή του ρωμαϊκού λαού να ξεσπάσει εναντίον του. Ο απ. Παύλος και οι χριστιανοί παρουσιάζονται από τους νεοπαγανιστές ως οι εμπρηστές της Ρώμης.

      Κατασκευάζοντας κυριολεκτικώς ανύπαρκτα περιστατικά ένας πρώτος ισχυρισμός τους είναι ότι ο Απ.Παύλος συσχετίζεται με τη συνωμοσία των Σενέκα–Πίσωνος. Ο εν λόγω νεοπαγανιστικός ισχυρισμός είναι κυριολεκτικώς ψευδής. Είναι αποκύημα φαντασίας. Καμμία απολύτως ιστορική πηγή δεν αναφέρει συμμετοχή του Παύλου στην συνωμοσία εναντίον του Νέρωνα που είχε οργανωθεί από τον Γάϊο Καλπούρνιο Πίσωνα και αποκαλύφθηκε το 65 μ.Χ.

      Στα ίδια πλαίσια επικαλούνται και την λεγόμενη αλληλογραφία Παύλου–Σενέκα. Από όλους όμως τους ειδικούς η εν λόγω αλληλογραφία θεωρείται ως ένα σώμα επιστολών που γράφτηκαν τον 4ον μ.Χ αι. και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται από το σύνολο των ειδικών ως απόκρυφη ή πλαστή ή ψευδεπίγραφη[1]. Ψευδεπίγραφα κείμενα του 4ου μ.Χ αιώνος προσάγονται ως αυθεντικές δήθεν μαρτυρίες – αποδείξεις απίθανων ισχυρισμών.

      Απένταντι όμως στην νεοπαγανιστική προπαγάνδα βρίσκονται τα αληθινά γεγονότα. Είναι οι ιστορικές μαρτυρίες. Η πρώτη είναι η μαρτυρία του ιστορικού Τάκιτου που την αναφέρει ο Τάκιτος στο έργο του Χρονικά (Αnnales).

      Είναι αναφορά στη διαδεδομένη γνώμη μεταξύ των κατοίκων της Ρώμης ότι ο εμπρηστής ήταν ο Νέρωνας. Και συνεχίζει ο Τάκιτος, ότι για να καταπνίξει αυτή τη γνώμη ο Νέρωνας κατηγόρησε ως εμπρηστές τους χριστιανούς[2], δηλαδή τους συκοφάντησε.

      Τα αληθινά όμως γεγονότα που αποδεικνύουν, ότι αποτελεί το λιγότερο συκοφαντία οποιαδήποτε συσχέτιση του Παύλου και των χριστιανών με τον εμπρησμό τα παραθέτει ο Σουητώνιος. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σουητώνιος τα εξής: «Πράγματι με πρόσχημα ότι τον σοκάριζε η ασχήμια των παλιών οικοδομημάτων, η στενότητα και το στρίμωγμα του πλήθους στους δρόμους, έβαλε φωτιά και έκαψε τη Ρώμη. Και, παρόλο που πολλοί συγκλητικοί είδαν μέσα στις ιδιοκτησίες τους δούλους των ανακτόρων του Νέρωνα με τους δαυλούς στο χέρι, δεν τόλμησαν να τους πιάσουν»[3].

      Οι νεοπαγανιστικοί ισχυρισμοί που παραθέσαμε σχετικά με το πρόσωπο του απ. Παύλου είναι απόδειξη του τρόπου σκέψης τους και του φανατισμού τους. Επιπλέον, είναι μία ανιστόριτη επιχειρηματολογία αλλά και αποδεικτικό στοιχείο ενός δράματος. Και το δράμα αυτό δεν τίποτα άλλο, από την ψευδαίσθηση που έχουν, ότι η πραγματική ιστορία είναι οι φαντασιώσεις τους.

      Υποσημειώσεις:

      [1] Βλ. εκτενώς Al. Fürst – Th.Fuhrer- F.Siegert- P.Walter, Der apokryphe Briefwechsel zwischen Seneca und Paulus, (Scripta Antiquitatis Posterioris ad Ethicam Religionemque pertinetia 11), εκδ. Mohr Siebeck, Tübingen 2006).

      [2] Βλ. Tacitus, Annals, Books ΧV/44, (Loeb Classical Library) London 19999, σ. 282. Βλ και H. Fuchs, Tacitus über die Christen, στο Vigiliae Christianae 4(1950), 65-93).

      [3] Βλ. Gaius Suetonious Tranquillus, De vita Gaesarum. Neron, 38, Εισαγωγή –Μετάφραση: Περικλής Ροδάκης, εκδ. Παρασκήνιο, Αθήνα 1993, σ.70).

      Διαγραφή
    16. Κωστάκη που γράφεις σαν ΤΣΟΠΑΝΟΣ τη μια και σαν Παυλίνα την άλλη αν θες βιντεοκλήση ΔΩΣΕ ΤΟ ISBN μέχρι τότε θα συνεχίσω να σε ξεφτυλιζω.

      Σκατοτουρκε μογγολε αν υποθετικά πάντα αν ήσουν άντρας θα έδινες ενααν απλό αριθμό, θα έδινες το ISBN , ποιός ξεφτυλιζεται;;;; Μήπως αυτός που φοβάται;;;; ΕΣΥ δηλαδή!!!!

      Βρισιδια φρουρού και αρώματα όπως όλα τα τραβελια.....

      Εδω σας ξεφτυλιζει ο άνθρωπος με επιχειρήματα και συ γράφεις για αρνια....
      Ο νοητικά ανάπηρος εγκέφαλος σου μόνο ψηλές και φαγητό σκέφτεται....

      (Περιμένω να γράψεις την απάντηση απο τον μογγολο αφεντικό σου να σε ξεφτυλισω ξανα.....)

      Διαγραφή
    17. *ψωλες, γιατί είσαι και ηλίθιος και δε τα πιάνεις αμέσως. Μογγολε

      Διαγραφή
  3. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟΝ ΙΣΟΘΕΟ ΝΕΡΩΝΑ ΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ....Περιοδεύων θίασος «ο Νέρων»

    Πολίτες της Κορίνθου,

    Τις επόμενες μέρες η ένδοξη πόλη μας θα ζήσει μερικές από τις πιο λαμπρές στιγμές της ιστορίας της. Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων, με μεγάλη συνοδεία, θα τιμήσει την Κόρινθο με την ισόθεη παρουσία του. Στο πλαίσιο της ιστορικής αυτής επίσκεψης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που μας έχει ανακοινωθεί από τον ρωμαίο φρούραρχο της πόλης, θα αναγγείλει την έναρξη εργασιών για τη διάνοιξη διώρυγας στον ισθμό, ανανεώνοντας έτσι το σχέδιο του αυτοκράτορα Γάιου Καλιγούλα. Σε επίσημη τελετή στον ισθμό, ο αυτοκράτορας θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια εκσκαφή. Για τον σκοπό αυτό ένα από τα πιο διάσημα εργαστήρια χρυσοχοΐας στην περιοχή ετοιμάζει ήδη τη χρυσή σκαπάνη που θα χρησιμοποιήσει ο υψηλός επισκέπτης για τα εγκαίνια του μεγάλου αυτού έργου. Στη συνέχεια ο αυτοκράτορας θα παραστεί σε ειδική διοργάνωση των Ισθμίων Αγώνων, όπου θα ανακοινώσει τιμής ένεκεν ευρείες φορολογικές απαλλαγές και μια σειρά άλλων ευεργετικών πολιτικών αποφάσεων για την ευρύτερη περιοχή μας.

    Πολίτες της Κορίνθου,

    Η παρουσία των Ρωμαίων στην Ελλάδα είναι στενά δεμένη με την ιστορία αυτής της πόλης. Πριν από δυόμισι σχεδόν αιώνες, ο φιλέλλην στρατηγός Φλαμινίνος την πόλη αυτή επέλεξε για να διακηρύξει την ελευθερία των Ελλήνων, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο την οφειλή του μεγάλου ρωμαϊκού έθνους στον ελληνικό πολιτισμό αλλά και ειδικότερα τον μεγάλο σεβασμό της Ρώμης για τη μακραίωνη πολιτιστική προσφορά της Κορίνθου. Σε χαλεπούς για όλους καιρούς, πριν από διακόσια σχεδόν χρόνια, ήταν και πάλι η Κόρινθος που κατέβαλε βαρύ το τίμημα της ιστορικής συγκυρίας. Σήμερα, ο πιο ισχυρός άντρας στον κόσμο και ένας από τους πιο αφοσιωμένους φίλους της Ελλάδας έρχεται για να επιβεβαιώσει τους στενούς πολιτιστικούς δεσμούς που συνέδεσαν έκτοτε την Κόρινθο με τη μεγάλη ρωμαϊκή δύναμη.

    Κατά την ιστορική αυτή επίσκεψη, θα πρέπει η πόλη σύσσωμη να τιμήσει τις δικές της αρχαίες παραδόσεις φιλοξενίας και να απευθύνει ομόθυμα και μαζικά το «καλώς ήρθες» στον ρωμαίο ηγεμόνα.

    Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει ότι ο ισόθεος Νέρων έρχεται σαν προσκυνητής του ελληνικού πολιτισμού και σαν φίλος της πόλης μας. Κανείς δεν πρέπει να λείψει από την υποδοχή.

    Δημοτικό Συμβούλιο των Κορινθίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Νέρων αποφάσισε να περιοδεύσει στον ελληνικό χώρο ήταν η πεποίθησή του ότι μόνο οι Έλληνες ήταν ικανοί να εκτιμήσουν το μεγάλο καλλιτεχνικό του ταλέντο. Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε και κράτησε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο (67 μ.Χ.). Ο αυτοκράτορας περιοδεύει σε μια Ελλάδα που εδώ και διακόσια χρόνια έχει χάσει την πολιτική της αυτονομία και αποτελεί μέρος του αχανούς ρωμαϊκού κράτους (imperium). Η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου καλεί τους Κορίνθιους να υποδεχτούν τον κατακτητή, αλλά παρηγοριέται με τη σκέψη ότι ο κατακτητής είναι ειλικρινής θαυμαστής και φίλος του ελληνικού πολιτισμού - αλλά, βέβαια, υπάρχει και η προσδοκία για φορολογικές απαλλαγές. Υπάρχουν δύο τρόποι να δει κανείς τα αποτελέσματα της ρωμαϊκής κατάκτησης. Ο ένας είναι ιδεαλιστικός και ρομαντικός: η Ελλάδα μπορεί να έχασε την πολιτική της ελευθερία και αυτονομία αλλά κατέκτησε με τον πολιτισμό της τον ρωμαίο κατακτητή (το είπε άλλωστε και ο Ρωμαίος Οράτιος). Ο άλλος είναι ο ρεαλιστικός και πολιτικός τρόπος: μετά από δυο αιώνες πολιτικής υποτέλειας, οι δημοτικοί άρχοντες δεν μπορούν να αποφύγουν έναν συνδυασμό κολακείας, αυτοκολακείας και καιροσκοπισμού. Οι άνθρωποι ξέρουν ότι για να επιβιώσεις απέναντι στον ισχυρό χρειάζεται ηρωισμός, χρειάζεται όμως και προσαρμοστικότητα.

      Έτσι, μάλλον από προσαρμοστικότητα παρά από ειλικρινή εκτίμηση για τα καλλιτεχνικά του χαρίσματα, οι Έλληνες εκείνη τη χρονιά ανακήρυξαν τον Νέρωνα νικητή σε 1.808 αθλητικούς και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Θα είχαν ασφαλώς πληροφορηθεί ότι ο καλός αυτοκράτορας στενοχωριέται πολύ όταν δεν παίρνει το πρώτο βραβείο· θα είχαν ασφαλώς ακούσει και τι μπορεί να συμβεί όταν ο αυτοκράτορας στενοχωριέται πολύ. Και έδειξαν ανάλογη προσαρμοστικότητα, όπως, για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς αγώνες που διοργανώθηκαν προς τιμήν του υψηλού επισκέπτη.

      Ο Νέρων πήρε μέρος στους αγώνες αρματοδρομίας με άρμα που έσερναν δέκα καθαρόαιμα άλογα. Στην κλασική πίστα της Ολυμπίας, το αυτοκρατορικό άρμα δεν πήρε καλά τη στροφή και ανατράπηκε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, που δεν ήταν σπάνιες, οι θνητοί αρματοδρόμοι εγκατέλειπαν ή δεν είχαν καμιά πιθανότητα να κερδίσουν την κούρσα. Αλλά ο Νέρων ήταν θετός γιος του Κλαύδιου που είχε ανακηρυχθεί επίσημα θεός, και οι ελλανοδίκες τού επέτρεψαν να σηκωθεί, να ξεσκονιστεί, να ξανανεβεί στο άρμα και να τερματίσει πρώτος. Εκείνη τη χρονιά η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή «άλλαξε λίγο», για ευνόητους λόγους, τους κανονισμούς και έκανε έκπτωση στο λεγόμενο «ολυμπιακό πνεύμα».


      Διαγραφή
    2. Ρε ηλίθιε σου απάντησα και βάζεις ότι μαλακιά βρεις στο ίντερνετ από στρατευμένα χριστιανικά πιόνια.
      Ο Παύλος έκαψε την Ρώμη ,ο Νερών έλειπε από την Ρώμη εκείνη την μέρα.Σου γράφω την πραγματική ιστορία όχι πιπες που γράφουν αυτοί που επικρατησαν

      Διαγραφή
    3. ΡΕ ΑΝΤΕ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΣΙΧΑΜΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕ ΜΑΛΑΚΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΑΛΑΚΟΜΠΟΥΚΩΜΑ. ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΛΟΓΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΑΥΤΗΝ ΑΝΑΜΑΣΑΣ ΚΙ ΕΣΥ.
      ΟΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΣ ΝΕΡΩΝΑΣ ΕΙΣΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΟΙ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ.

      Διαγραφή
    4. ΓΑΜΩ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΟΥ ΖΩΟΝ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΛΗΚΤΟ;ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΖΩΟ ΖΩΟ ΖΩΟ .ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ.

      Διαγραφή
    5. ι ο Παύλος είχε γαλουχηθεί από το «μεσσιανικό κίνημα» δηλαδή αυτό που οι Σικάριοι (μαχαιροβγάλτες-ζηλωτές) δεν κατόρθωσαν πριν κάποια χρόνια να επιτύχουν, ο Παύλος το εκτέλεσε με δογματικό – θρησκευτικό – φιλοσοφικό τρόπο και με αλληγορική μέθοδο και επιτηδειότητα, εμβολιάζοντας την Εβραϊκή χίμαιρα στην ελληνολατινική πραγματικότητα.

      Ο Παύλος είναι ο φανατικός μεσσιανικός ζηλωτής που αγωνίστηκε για το εβραϊκό όραμα που συνίστατο στην απελευθέρωση του λαού του και την υποταγή όλου του κόσμου σ’ αυτόν διά του Γιαχβέ. Ο Παύλος σαν καλός Φαρισαίος, ήταν ο εκφραστής, με κάθε μέσον, του καθαρού Εβραϊσμού. Ο Εβραϊσμός με τον Παύλο εκδικείται τον Ελληνισμό, εξ αιτίας της ανωτερότητός του σε όλους τους τομείς. Ο Εβραϊσμός πάντοτε μισούσε και υπολόγιζε σαν μεγαλύτερο εχθρό του τον Ελληνικό πολιτισμό και τις επιτεύξεις του, αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα γραπτά τους, τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα π.κ.ε.

      Γιατί η δύναμη του Ελληνισμού βασίζεται στην γνώση, στην ελευθερία του πνεύματος και της συνειδήσεως και όχι σε μία τυφλή πίστη. Όταν οι Εβραίοι μιλούσαν για παγανιστές και ειδωλολάτρες, εννοούσαν τους Φιλισταίους-Έλληνες, τον πολιτισμό τους και τις φιλοσοφικο-θρησκευτικές αντιλήψεις των.

      Ο Παυλισμός δεν είναι ο πρώτος ιδεαλιστικός Χριστιανισμός.

      Ο Παύλος πρόδωσε, πλαστογράφησε και αλλοίωσε τον Χριστό και δεν θα είχε επιβληθεί στον ελλαδικό τουλάχιστον χώρο, εάν οι Ρωμαίοι δεν είχαν υποδουλώσει, μόνον διά των όπλων, τους Έλληνες. Η εβραϊκή επικράτηση ήταν τηλε-εντελόμενη, ο Παύλος έπαιξε τον ρόλο της ωρολογιακής βόμβας στα θεμέλια του Ελληνισμού και του πολιτισμού των. Αυτόν τον ελληνικό πολιτισμό και το αδάμαστο πνεύμα του, που ελεύθερο και άσπιλο θαυμάστηκε, όπως αναφέρουν, από τον Ιησού, ο Παύλος τον ρύπανε. Ο Χριστιανισμός του Ιησού και ο «Χριστιανισμός» του Παύλου είναι δύο λέξεις που ηχούν το ίδιο, αλλά είναι εντελώς διαφορετικού περιεχομένου και ουσίας. Και κάτι σημαντικό, ο Ιησούς δεν εξήγγειλε και ούτε δημιούργησε καμία θρησκεία, ο Παύλος λανσάρισε και δημιούργησε την νέα εβραϊκή αίρεση, η οποία θα έπεπε να ονομάζεται Παυλισμός κι όχι Χριστιανισμός.

      Διαγραφή
    6. μως είναι γνωστό ότι οι πρώτοι που έσκαβαν τον λάκκο του Νέρωνος ήταν η ίδια του η μάνα και ο πλέον έμπιστος, ο δάσκαλός του ο Σενέκας. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι χριστιανοί έκαψαν κατ’ επανάληψη την Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, δύο φορές την Αγία Σοφία, ότι σκότωσαν με τον πλέον βάρβαρο και ειδεχθή τρόπο και έκαψαν το σώμα της μεγάλης Αλεξανδρινής φιλοσόφου και μαθηματικού Υπατίας. Και τέλος ότι επί αιώνες, μαυροφορεμένες φιγούρες -στην αρχή ήσαν Εβραίοι, που με την πάροδο του χρόνου είχαν μετεξελιχθεί με τον προσυλητισμό σε όργανά τους οι χριστιανοί, γιατί διατηρούσαν ένα βαθύ μίσος κατά των Ελλήνων, των Ρωμαίων και των έργων του πολιτισμού των- περιφερόταν στον ευρύ ελληνικό χώρο, έχοντας στο ένα χέρι δαυλούς και στο άλλο σφυριά, έκαιγαν και έσπαζαν κάθε τι το ελληνικό, ειδωλολατρικό κατ’ αυτούς.
      Ο Ρωμαίος ιστορικός Τάκιτος αναφέρει ότι ο εμπρησμός της Ρώμης έγινε τον Ιούλιο του 64 και ότι την ημέρα αυτή ο Νέρων απουσίαζε γιατί ήταν στην γενέτειρά του, το Άντζιο. Αλλά από τις μυστικές επιστολές του Σενέκα διαβάζουμε ότι η πυρπόληση ξέσπασε τον Μάρτιο του 64. Το ποιός λέει την αλήθεια άραγε; Γνωρίζομε ότι τον Μάρτιο του 64, ο φίλος και συνεργάτης του Παύλου Μαναήν ο οποίος ήταν σύντροφος του Ηρώδου του Τετράρχου ( Πράξεις 13, 1-2) κήρυξε την επανάσταση κατά των Ρωμαίων.

      Διαγραφή
    7. Στην πραγματικότητα, η ενοχοποίηση του Νέρωνος έγινε αιώνες αργότερα, όταν οι πραγματικοί εμπρηστές της Ρώμης, ανέλαβαν τα ηνία της αυτοκρατορίας. Εκείνη την εποχή ήταν πασιφανές, ότι η Ρώμη κάηκε από τους χριστιανούς. Μάλιστα για πολλούς αιώνες οι λέξεις χριστιανός και εμπρηστής ήταν πραγματικά συνώνυμες, ώστε δύο αιώνες αργότερα, ο “πατέρας” της εκκλησίας Τερτυλλιανός απειλεί: “Είμαστε πολλοί, είμαστε παντού... μια μικρή ομάδα από μας, μια μόνο νύχτα με λίγους δαυλούς φτάνει...”. Εξ άλλου, ο ίδιος ο Τερτυλλιανός, όπως και οι Ιερώνυμος και Αυγουστίνος, όχι μόνο δεν καταλογίζουν ευθύνες στον Νέρωνα, αλλά αποσιωπούν παντελώς το γεγονός, πράγμα που ερμηνεύεται ως ένοχη σιωπή. Ακόμα και ο Εβραίος Ιώσηπος, που είχε κάθε λόγο να δυσφημήσει τον Νέρωνα γράφει:

      “Είναι πολλοί εκείνοι που έγραψαν την ιστορία του Νέρωνος. Άλλοι έγραψαν την αλήθεια για να τον ευχαριστήσουν, επειδή καλοπερνούσαν κοντά του, κι άλλοι εξ αιτίας του μίσους και της μισαλλοδοξίας τους εναντίον του, κάλυψαν το πρόσωπό του με ξεδιάντροπα και κακόβουλα ψεύδη”.

      Διαγραφή
    8. Καιρός είναι όμως να δούμε τα τεκμήρια της ενοχής των χριστιανών, που υπό την καθοδήγηση του Παύλου, του αρχηγού της οργανώσεώς τους, προέβησαν σ’ εκείνη την αποτρόπαια πράξη. Αμέσως ο Νέρων διέταξε την διενέργεια ανακρίσεων για την αποκάλυψη των εμπρηστών. Οι ανακρίσεις εκείνες λοιπόν, οδήγησαν κατ’ ευθείαν στους χριστιανούς. Έτσι...

      “Ο αυτοκράτορας, για να πάρει εκδίκηση για την καταστροφή, διέταξε να τιμωρηθούν εκείνοι, τους οποίους ο λαός μισούσε για την αισχρότητα και τα εγκλήματά τους, τους χριστιανούς, όπως οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται. Το όνομά τους το πήραν από κάποιον Χριστό, που σταυρώθηκε στην Ιουδαία την εποχή του Πόντιου Πιλάτου, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Τιβέριος. Η αiρεση αυτή, αν και είχε εξαφανισθεί για κάποιο διάστημα, ύστερα από τον θάνατο του αρχηγού της επανεμφανίσθηκε με εντονότερη μορφή, όχι μόνο στην Ιουδαία, όπου και γεννήθηκε, μα σ’ ολόκληρη την αυτοκρατορία, ακόμα και μέσα στην ίδια την Ρώμη, όπου βρίσκει πάντοτε θερμούς υποστηρικτές σε ότι πιο πρόστυχο και άθλιο υπάρχει...” (Τάκιτος “Χρονικά”, 15.38-42).
      Η προαναφερομένη πληροφορία του Τακίτου είναι άκρως αποκαλυπτική, όχι μόνο επειδή δείχνει τους πραγματικούς εμπρηστές της Ρώμης, αλλά επί πλέον, επειδή ανάγει την ύπαρξη χριστιανικού κινήματος, ήδη από την εποχή που ο Ιησούς ήταν ζωντανός, πιστοποιώντας έτσι και τις πληροφορίες για επένδυση του τότε αυτοκράτορα Τιβερίου στην δυναμική εκείνου του κινήματος. Ακόμα, η αναφορά του, ότι βρίσκει πάντοτε θερμούς υποστηρικτές σε ότι πιο πρόστυχο και άθλιο υπάρχει”, καυτηριάζει ακριβώς την ηθική στάθμη των χριστιανών της εποχής εκείνης. Για να δούμε όμως τι λέει στην συνέχεια:

      “Έπιασαν όλους τους φανερούς οπαδούς της αιρέσεως και ύστερα, χάρη στις πληροφορίες τους, συνέλαβαν κι όλους εκείνους που, ως κύριο χαρακτηριστικό τους είχαν το μίσος ενάντια στο ανθρώπινο γένος, χωρίς να εξετασθεί αν είχαν συμμετοχή ή όχι στον εμπρησμό της Ρώμης...”. ο Σενέκας πράγματι ήταν αναμεμειγμένος στην πυρπόληση της Ρώμης. Όμως, η συμμετοχή του στην συνωμοσία, αποκαλύφθηκε ένα χρόνο αργότερα. Οπότε, ο πραγματικός καθοδηγητής εκείνης της χριστιανικής εγκληματικής ενέργειας, πρέπει να αναζητηθεί στο πρόσωπο κάποιου άλλου. Ποιος λοιπόν είναι εκείνος; Μα φυσικά... ο Παύλος!
      Ο Παύλος πήγε στην Ρώμη, σύμφωνα με τις “Πράξεις των Αποστόλων” το 62 μ.Χ. Μάλιστα, από καιρό σχεδίαζε να επισκεφθεί την Ρώμη, κατευθυνόμενος στην Ισπανία, όπως ομολογεί ο ίδιος ο Παύλος “επιποθίαν δέ έχων του ελθείν προς υμάς από πολλών ετών ως εάν πορεύωμαι εις την Ισπανίαν, ελεύσομαι προς υμάς” (“Προς Ρωμαίους” 15.23,24). Το ερώτημα είναι: Αφού, όπως ο ίδιος λέει, είναι περαστικός από την Ρώμη, πηγαίνοντας προς την Ισπανία, τότε γιατί στρογγυλοκάθισε εκεί, δύο ολόκληρα χρόνια; Το ότι ο Παύλος έμεινε στην Ρώμη μέχρι το 64 μ.Χ., το αποκαλύπτει ο συντάκτης των “Πράξεων”: “Έμεινε δε ο Παύλος διετίαν όλην εν ιδίω μισθώματι και απεδέχετο πάντας τους εισπορευομένους προς αυτόν” (“Πράξεις” 28.30). Ποια ήταν η αποστολή που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας; Κι ακόμα, ποιοι ήσαν όλοι εκείνοι, που όπως λέει ο συντάκτης των Πράξεων, τον επισκέπτονταν;

      Διαγραφή
    9. Ευτυχώς όμως, που από βλακεία και μόνο, ξέχασαν οι δόλιοι “διορθωτές” των κειμένων να παραποιήσουν και την ημερομηνία αποστολής. Έτσι, η αποκρουστική αλήθεια, αποκαλύπτεται σήμερα μπροστά στα μάτια μας. Ναι! Ο Σενέκας προετοίμαζε εκείνη την φοβερή και απάνθρωπη πυρκαγιά και έδινε οδηγίες στον Παύλο, τέσσερεις μήνες πριν ο δεύτερος αναλάβει με την οργάνωσή του να προχωρήσει στο προγραμματισμένο σχέδιο!!!
      Από κει και πέρα, τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως τα γνωρίζουμε. Ο Παύλος διέφυγε στην Ισπανία, όπου συνέχισε την αντινερωνική συνωμοσία με τον Γάλβα. Το δε πραξικόπημα των Σενέκα-Πείσωνος αποσοβήθηκε μετά την αποκάλυψή του, το 65 μ.Χ. και ο Σενέκας υποχρεώθηκε σε αυτοκτονία. Εν τω μεταξύ, ο καταζητούμενος Παύλος συλλαμβάνεται δύο χρόνια αργότερα στην Τροία και μεταφέρεται σιδηροδέσμιος στην Ρώμη. Εκεί, παραπέμπεται σε δίκη, όπου και κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται σε αποκεφαλισμό, ποινή που εξετελέσθη μετά από μερικές ημέρες. Την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 68 μ.Χ. πραγματοποιείται με επιτυχία το πραξικόπημα των Γάλβα-Γερμανικού. Ο Νέρων συλλαμβάνεται από τους πραξικοπηματίες και ρίχνεται στην φυλακή. Ο αγανακτισμένος λαός τότε, ξεχύνεται στους δρόμους και απαιτεί την αποφυλάκιση του αγαπημένου του αυτοκράτορα. Έτσι, μπροστά στον κίνδυνο ενός τραγικού πισωγυρίσματος για την ολιγαρχία, ορμά με λύσσα μέσα στο κελί του Νέρωνος, ο χριστιανός, σύντροφός του Παύλου, Επαφρόδιτος (βλέπε στην επιστολή “Προς Φιλιππησίους”, 4.18 “Πεπλήρομαι παρά Επαφροδίτου το παρ’ υμών” ) και του κόβει με μίσος τον λαιμό με το σπαθί του. Ένας εκατόνταρχος τότε, τρέχει για να βοηθήσει τον ψυχορραγούντα λαϊκό ηγέτη, ο οποίος τον κοιτά με μια απέραντη θλίψη ζωγραφισμένη στο βλέμμα του και ψελλίζει με κόπο τα τελευταία του λόγια: “Αργά, φίλε μου... Πολύ αργά...”!

      Διαγραφή
    10. Αλλά υπάρχει ακόμη κάτι παράξενο στην «Αποκάλυψη» του Ιωάννη: Η γυναίκα που είχε δει την μεγάλη πόλη (Ρώμη) η οποία έχει υπό την εξουσίαν της όλους τους Βασιλείς της γης …μία ημέρα θα γεμίση πληγές και θα καή από την φωτιά και κάθε καπετάνιος, οι ναύτες και όσοι εργάζονται στην θάλασσα θα δούνε τον καπνό από μακριά ενώ αυτή θα καίγεται (Κεφ. 17 και 18). Δεν προαναγγέλεται ο εμπρησμός; Δεν πρέπει να μας διαφεύγη ότι η Αποκάλυψη είναι ένα αποκρυφιστικό βιβλίο.
      Διαβάζουμε στην αρχή του 13ου των Πράξεων ακόμη ένα παράξενο. «Ήσαν στην κοινότητα της Αντιοχείας προφήτες και διδάσκαλοι δηλαδή ο Βαρνάβας, ο Συμεών ο αποκλεισθείς Νίγερ, ο Λούκιος ο Κυρηναίος, ο Μαναήν παιδικός σύντροφος του Τετράρχη Ηρώδη Αγρίππα και ο Παύλος». Ο Μαναήν ήταν εκείνος που κατά τον εμπρησμό της Ρώμης το 64, ξεσήκωσε τους εθνικιστές-ζηλωτές Εβραίους της Παλαιστίνης σε εξέγερση. Συνδέοντας όλα αυτά τα ονόματα με τα γεγονότα, οδηγούμεθα στο παράξενο συμπέρασμα ότι η σύλληψη του Παύλου και η μεταφορά του στην Ρώμη, ήταν μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που σκοπό είχε την ανατροπή του φιλέλληνα Νέρωνα δια της πυρπολήσεως της Ρώμης και την ανόρθωση των Εβραίων στην Ιερουσαλήμ.

      Διαγραφή
    11. Καλα ρε παρπαρομαλακα η αποκάλυψη γράφτηκε το 96 30 χρόνια μετά!!!! Ότι σου στέλνουν οι Μογγόλοι γράφεις

      Διαγραφή
    12. ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΜΟΥΝΙ ΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΑΣΕ ΒΡΩΜΟΠΟΥΣΤΑ. ΠΗΓΕΣ ΚΑΡΓΙΟΛΗ ΔΩΣΕ ΠΗΓΕΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΑ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΨΕΥΤΟΛΟΓΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ. 1] Βλ. εκτενώς Al. Fürst – Th.Fuhrer- F.Siegert- P.Walter, Der apokryphe Briefwechsel zwischen Seneca und Paulus, (Scripta Antiquitatis Posterioris ad Ethicam Religionemque pertinetia 11), εκδ. Mohr Siebeck, Tübingen 2006).

      [2] Βλ. Tacitus, Annals, Books ΧV/44, (Loeb Classical Library) London 19999, σ. 282. Βλ και H. Fuchs, Tacitus über die Christen, στο Vigiliae Christianae 4(1950), 65-93).

      [3] Βλ. Gaius Suetonious Tranquillus, De vita Gaesarum. Neron, 38, Εισαγωγή –Μετάφραση: Περικλής Ροδάκης, εκδ. Παρασκήνιο, Αθήνα 1993, σ.70). ΑΝ

      Διαγραφή
    13. Μία απλή πρόσθεση, δείχνει ότι οι ναοί που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ καταστράφηκαν από τους ίδιους τους αρχαίους Παγανιστές, είναι περισσότεροι από τους ναούς που ΠΙΘΑΝΟΝ να καταστράφηκαν από Χριστιανούς για θρησκευτικούς λόγους!

      Τα ακόλουθα στοιχεία προέρχονται από το: "Αρχαίοι Ελληνικοί Ναοί" του T. Spawforth, εκδ. Ελευθερουδάκη, 2006.

      Ο συγγραφέας είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne, πρώην βοηθός διευθυντή της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα και έλαβε μέρος σε πολλές ανασκαφές στον ελληνικό χώρο.


      Α. Κατεστραμμένοι ναοί, από ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ (ως λατομεία ή για άλλες χρήσεις) ή από ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ή από ΠΥΡΚΑΓΙΑ, πριν από τον Χριστιανισμό ή μετά από τη βυζαντινή εποχή

      Άραγε ποιοι άλλοι, (αν όχι οι ίδιοι οι Παγανιστές), είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες από τις ακόλουθες καταστροφές ειδωλολατρικών ναών; Αυτές οι καταστροφές γιατί δεν ενοχλούν τους Νεοπαγανιστές;

      Στην Ποσειδωνία της Ιταλίας, ο ναός της Ήρας «τον 1ο αιώνα π.Χ. είχε εγκαταλειφθεί και χρησιμοποιούνταν ως πηγή οικοδομικού υλικού» (σελ. 112).
      Στην Ποσειδωνία (Φότσε ντελ Σέλε), το αγροτικό ιερό της Ήρας «επέζησε μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ.» (σελ. 115) και μετά εγκαταλείφθηκε.
      Στο Ιππώνιο (Vibo Valenzia) της Ιταλίας, το οποίο επαναποικίστηκε από τη Ρώμη το 192 π.Χ., οι Ρωμαίοι άποικοι «χρησιμοποίησαν το ναό ως λατομείο» (σελ. 116).
      Στην Κρίμισα της Ιταλίας, ο ναός του Απόλλωνα Αλαίου καταστράφηκε «κατά τις πολεμικές συρράξεις του 3ου αι. π.Χ.» (σ. 119).
      Στο Μεταπόντιο της Ιταλίας, τρεις ναοί «είχαν καταστραφεί ήδη από τον πρώιμο 3ο αιώνα π.Χ.» (σ. 119). Ο ναός της Ήρας (Tavole Palatine) «ήταν ερειπωμένος τους ρωμαϊκούς χρόνους» (σ. 120).
      Στις Συρακούσες της Σικελίας, ένας ιωνικός ναός «δεν ολοκληρώθηκε ποτέ» (σ. 122).
      Στον Ακράγαντα της Σικελίας, ο ναός του Δία έμεινε ημιτελής «με την καταστροφή του 406 π.Χ.» (σ. 127).
      Στον Σελινούντα της Σικελίας, ο ναός C καταστράφηκε από τους Καρχηδόνιους το 250 π.Χ. (σ. 128).
      Στον Σελινούντα της Σικελίας, ο ναός D «είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ.» (σ. 130).
      Στην Έγεστα της Σικελίας, ο ναός έμεινε ημιτελής (σ. 132).
      Στην Ιμέρα της Σικελίας, ο ναός καταστράφηκε από τους Συρακούσιους το 409 π.Χ. (σ. 132).
      Στην Αγορά της Αθήνας, ο ναός του Άρη είχε γκρεμιστεί και μέλη του βρέθηκαν ενσωματωμένα στο τείχος της πόλης το οποίο χτίστηκε περίπου στα 280 μ.Χ. (σ. 136).
      Στην Παλλήνη, η ανοδομή ενός ναού μεταφέρθηκε στην Αγορά για το κτίσιμο του ναού του Άρη (σ. 144).
      Στο Σούνιο, ο εκεί ναός του Ποσειδώνα «ενδέχεται να περιλαμβάνεται σε εκείνους που κατέστρεψε ο Φίλιππος Ε’ της Μακεδονίας το 200 π.Χ.» (σ. 146).
      Στο Σούνιο, ο ναός της Σουνιάδας Αθηνάς «πρέπει να καταστράφηκε από τον Φίλιππο Ε’ και κατόπιν να εγκαταλείφθηκε. Τον 1ο ή τον 2ο αιώνα μ.Χ. έξι κίονες του ναού μεταφέρθηκαν για δεύτερη χρήση στην αθηναϊκή Αγορά» (σ. 146).
      Στο Θορικό της Αττικής, ένας δωρικός ναός του 425-400 π.Χ. έμεινε ημιτελής και «στους χρόνους της ρωμαϊκής κυριαρχίας έξι κίονες απέπλευσαν για να χρησιμοποιηθούν εκ νέου στην Αγορά της Αθήνας» (σ. 146).
      Στο Άνω Μαζαράκι της Πελοποννήσου ο ναός της Άρτεμης «καταστράφηκε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.» (σ. 150).
      Στην αρχαία Ολυμπία, ο ναός της Ήρας «όταν η πόλη της Ολυμπίας οχυρώθηκε, γύρω στο 267 μ.Χ., το Ηραίο εγκαταλείφθηκε και η στέγη του κατέρρευσε μετά από σιεσμό λίγο πριν από το 400 μ.Χ.» (σ. 152).
      .........................................

      Διαγραφή
    14. Στην Αρχαία Ολυμπία, ο ναός της Μητρός (Μητρώον) «κατεδαφίστηκε, όταν η Ολυμπία οχυρώθηκε γύρω στο 267 μ.Χ.» (σ. 154).
      Στη Γόρτυνα της Πελοποννήσου, η οικοδόμηση ενός ναού εγκαταλείφθηκε ίσως μετά το 362 π.Χ. (σ. 159).
      Στη Νεμέα της Πελοποννήσου, υπήρχε το ιερό του Δία. «Τον 1ο αιώνα π.Χ. όμως, η εορτή είχε μεταφερθεί στο Άργος και όταν ο Παυσανίας επισκέφθηκε το ιερό, ο ναός του Δία είχε μείνει αστέγαστος και το άγαλμα του θεού είχε εξαφανιστεί» (σ. 161).
      Στην Ερέτρια της Εύβοιας ο ναός του Απόλλωνα «τον 1ο αιώνα μ.Χ. είχε γίνει χώρος λατομείου» (σ. 166).
      Στην Ερέτρια ο ναός του Διονύσου «υπέστη ζημιές κατά τη ρωμαϊκή δήωση της Ερέτριας το 198 π.Χ., αφού τρία από τα τρίγλυφά του χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου στα τείχη της πόλης κατά την περίοδο εκείνη» (σ. 167).
      Στη Λιβαδειά ένας ναός έμεινε ημιτελής, «είτε λόγω του μεγέθους είτε λόγω των διαδοχικών πολέμων», όπως λέει ο Παυσανίας (σ. 169).
      Στην Καλυδώνα της Αιτωλίας, υπήρχε το ιερό της Άρτεμης Λαφρίας. Όταν η πόλη μεταφέρθηκε το 30 π.Χ. στην Πάτρα, «η ανωδομή του ναού ίσως αφαιρέθηκε ή μεταφέρθηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους» (σ. 174).
      Στην Στράτο της Ακαρνανίας, η οποία έπεσε σε παρακμή μετά το 30 π.Χ., υπήρχε ημιτελής ναός. «Το εσωτερικό πλακόστρωτο δάπεδο έχει υποστεί ζημιές από αρχαίο σεισμό» (σ. 175).
      Στην Αμβρακία της Ηπείρου, η οποία παρήκμασε μετά το 30 π.Χ. υπήρχε ναός. Η θέση του «είχε ήδη μετατραπεί σε λατομείο κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους» (σ. 176).
      Στη Πασσαρώνα της Ηπείρου υπήρχε ιερό του Άρειου Δία. «Κρίνοντας από ένα στρώμα θραυσμένων λίθων που επικάλυπτε τη θέση, ο ναός πρέπει να καταστράφηκε σκόπιμα, ίσως κατά τη ρωμαϊκή δήωση της Ηπείρου (167 π.Χ.)» (σ. 176).
      Στην Τορώνη της Χαλκιδικής, «τον 2ο ή τον 1ο αιώνα π.Χ. πολλά θραύσματα από έναν πώρινο ναό του 6ου αιώνα π.Χ. πετάχτηκαν μέσα σε μια αρχαία δεξαμενή στο ακρωτήριο της Ληκύθου, ίσως από το ναό της Αθηνάς» (σ. 179).
      Στη Νάξο υπήρχε ναός του Απόλλωνα. «Η λατρεία εγκαταλείφθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. Τα ερείπια μετασκευάστηκαν σε εκκλησία τον 5ο ή τον 6ο αιώνα μ.Χ.» (σ. 181).
      Στη Σάμο υπήρχε ο ναός της Ήρας. «Τον 3ο αιώνα μ.Χ. είχε ήδη ξεκινήσει η αφαίρεση λίθων από το ναό» (σ. 184).
      Στη Σάμο, υπήρχε άγνωστης θεότητας ναός. «Στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους ο ναός είχε ερειπωθεί, ενώ κατά την ύστερη αρχαιότητα οικοδομήθηκε στο ίδιο σημείο ένα είδος κατασκευής» (σ. 185).
      Στην Πριήνη της Μ. Ασίας υπήρχε ναός της Αθηνάς. «Ένα στρώμα στάχτης δείχνει ότι τα ξύλινα μέρη του ναού κάηκαν, ίσως κατά τον ύστερο 3ο αιώνα μ.Χ. Λίγο αργότερα η λίθινη ανωδομή κατέρρευσε από σεισμό» (σ. 203).
      Στη Μίλητο υπήρχε ναός της Αθηνάς. «Η συστηματική λεηλασία του οικοδομικού υλικού ξεκίνησε από την καταστροφή της Μιλήτου από τους Πέρσες» (σ. 204).
      Στα Μύλασα της Μ. Ασίας ο ναός της Ρώμης και του Αυγούστου «καταστράφηκε ολοσχερώς λίγο πριν από το 1765, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα τζαμί» (σ. 210).
      Στην Απολλωνία της Αφρικής υπήρχε ναός, ο οποίος «παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ.» (σ. 227).

      Σύνολο: 36 ναοί

      Διαγραφή


    15. Β. Ναοί που καταστράφηκαν από ΠΥΡΚΑΓΙΑ κατά ή μετά την Ύστερη Αρχαιότητα

      Στην Κόρινθο, ο ναός Ε (αυτοκρατορική λατρεία) «καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στο 350 μ.Χ.» (σ. 162).
      Στην Εύρωμο της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Δία Λειψηνού, ημιτελής. «Η ξύλινη στέγη του κατέρρευσε μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε κατά την ύστερη αρχαιότητα. Περεταίρω ζημιές έχουν προκαλέσει στο κτίσμα οι σεισμοί» (σ. 209).
      Στη Λάβρανδα της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Δία. «Σε βυζαντινά κτίσματα έχουν χρησιμοποιηθεί λίθοι από το ναό, που ίσως καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το ιερό τον 4ο αιώνα μ.Χ.» (σ. 209).

      Σύνολο: 3 ναοί


      Γ. Ναοί που καταστράφηκαν στην Ύστερη Αρχαιότητα ΣΚΟΠΙΜΑ, για θρησκευτικούς ή μη θρησκευτικούς λόγους (εκτός από λατομεία)

      Στο Ραμνούντα της Αττικής «ο ναός και το άγαλμα καταστράφηκαν σκόπιμα στην ύστερη αρχαιότητα» (σ. 147).
      Στις Βάσσες της Πελοποννήσου, ο ναός του Απόλλωνα «στους πρώιμους μεσαιωνικούς χρόνους υπέστη βανδαλισμούς για την απόσπαση των μεταλλικών συνδέσμων του, με συνέπεια την πτώση της στέγης και των τοίχων» (σ. 158).
      Στα Ίσθμια της Κορίνθου υπήρχε ναός του Ποσειδώνα, που «κατεδαφίστηκε πιθανόν τον 6ο αιώνα μ.Χ., για να κτιστεί το κοντινό ιουστινιάνειο διίσθμιο τείχος» (σ. 162).
      Στην Υάμπολη της Φωκίδας, όπου υπήρχε ναός, «ο χώρος και η λατρεία εγκαταλείφθηκαν κατά το 350-400 μ.Χ., όταν ο κυρίως ναός υπέστη σοβαρές ζημιές, πιθανόν από χριστιανούς. Από τότε η θέση επιβίωσε ως λατομείο έτοιμου οικοδομικού υλικού» (σ. 170).
      Στη Χίο υπήρχε ο ναός του Απόλλωνα Φαναίου. «Ο ναός είχε καταστραφεί ήδη από τον 6ο αιώνα μ.Χ., όταν μια τρίκλιτη βασιλική κτίστηκε στα θεμέλιά του. Η παρουσία στο χώρο ασβεστοκαμίνων αποκαλύπτει και την τύχη μεγάλου τμήματος της ανωδομής του» (σ. 186).
      Στο Μέσσον της Λέσβου υπήρχε ναός των Δία, Διόνυσου και της αιολικής θεάς. «Μια ερειπωμένη σήμερα εκκλησία, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν πολλοί αρχαίοι λίθοι, κτίστηκε επάνω από το ναό τον 5ο- 7ο αιώνα μ.Χ.» (σ. 186).
      Στην Κλάρο της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Απόλλωνα. «Στην ύστερη αρχαιότητα κατέστρεψαν το ναό για να αποσπάσουν τα μάρμαρά του. Πολλοί λιθόπλινθοι μεταφέρθηκαν στην κοντινή ακτή, αλλά αρκετοί βρίσκονται στο χώρο» (σ. 197)
      Στην Έφεσο υπήρχε κορινθιακός ναός. «Γύρω στο 400 μ.Χ. ο ναός καταστράφηκε, προφανώς από χριστιανούς ζηλωτές» (σ. 200).
      Στην Ξάνθο της Μ. Ασίας, υπήρχε ναός του Απόλλωνα. «Οι κυνηγοί μετάλλων επιτάχυναν την καταστροφή του ναού» (σ. 215).
      Στην Σίδη της Μ. Ασίας υπήρχαν ναοί της Αθηνάς και του Απόλλωνα. «Η καταστροφή ξεκίνησε κατά την ύστερη αρχαιότητα, όταν ο χώρος μετατράπηκε σε προαύλιο μιας μεγάλης εκκλησίας» (σ. 216).
      Στην Ελεούσα-Σεβαστή της Μ. Ασίας υπήρχε ναός της Αφροδίτης. «Ένα εκκλησάκι κτίστηκε μέσα στο ναό γύρω στο 500 μ.Χ.» (σ. 217).
      Στη Σέλγη της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Δία. «Μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ. μια παλαιοχριστιανική βασιλική κτίστηκε επάνω στην κρηπίδα του κατεστραμμένου ναού» (σ. 223).
      Στη Σελεύκεια Πιερίας της Συρίας υπήρχε ναός που «λειτούργησε μέχρι το 150 μ.Χ. Μεγάλο μέρος του οικοδομικού υλικού χρησιμοποιήθηκε ξανά σε κοντινούς πύργους νεότερων χρόνων, ενώ ο ναός μετασκευάστηκε σε οχυρωματικό έργο» (σ. 224).
      Στη Μεγάλη Ερμούπολη της Αιγύπτου υπήρχε ναός. «Φαίνεται ότι παρέμεινε σε χρήση μέχρι τη στιγμή που κατεδαφίστηκε για να οικοδομηθεί η βασιλική» (σ. 225).
      Θρησκευτικοί λόγοι: 9 ναοί
      Μη Θρησκευτικοί λόγοι: 4 ναοί
      Σύνολο: 13 ναοί

      Διαγραφή


    16. Δ. Ναοί που καταστράφηκαν στην Ύστερη Αρχαιότητα ή το Μεσαίωνα ως ΛΑΤΟΜΕΙΑ

      Στις Άκρες της Σικελίας δωρικός ναός «στην ύστερη αρχαιότητα είχε μετατραπεί σε λατομείο» (σ. 125).
      Στην Αίγινα, ο ναός του Απόλλωνα «κατά το μεσαίωνα απογυμνώθηκε για την επαναχρησιμοποίηση των λίθων του. Η θεμελίωση αφαιρέθηκε τον 19ο αιώνα, για να κτιστεί η προκυμαία της σύγχρονης πόλης της Αίγινας» (σ. 148).
      Στις Πλαταιές, από το 307 μ.Χ. «από τότε και στο εξής ο ναός χρησίμευσε ως πηγή έτοιμου οικοδομικού υλικού» (σ. 168).
      Στην Κέρκυρα, υπήρχε δωρικός ναός της Ακραίας Ήρας. «Στους μεσαιωνικούς και ενετικούς χρόνους ο ναός υπέστη συστηματική αφαίμαξη του οικοδομικού του υλικού» (σ. 177).
      Στην Πέργαμο της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Δία και του Τραϊανού. «Από το τέλος της αρχαιότητας τα υλικά του οδηγήθηκαν στις ασβεστοκαμίνους» (σ. 192).
      Στις Σάρδεις της Μ. Ασίας υπήρχε ναός της Άρτεμης. «Γύρω στο 600 μ.Χ. πολλοί λιθόπλινθοι θρυμματίστηκαν, για να πάρουν το δρόμο τους για τα καμίνια της περιοχής. Οι κατολισθήσεις που ακολούθησαν έθαψαν το μεγαλύτερο μέρος από ό,τι απέμεινε» (σ. 194).
      Στην Έφεσο ο ναός των Ρωμαίων αυτοκρατόρων «καταληστεύτηκε ώς τα θεμέλια ήδη από την ύστερη αρχαιότητα» (σ. 200).
      Σύνολο: 7 ναοί




      Ε. Ναοί που απλώς εγκαταλείφθηκαν στην Ύστερη Αρχαιότητα ή το Μεσαίωνα

      Στους Δελφούς, ο ναός του Απόλλωνα «αφού επέζησε και μετά την έλευση του Χριστιανισμού, εγκαταλείφθηκε τελικά κατά τη διάρκεια των σλαβικών επιδρομών (ύστερος 6ος αιώνας μ.Χ.)» (σ. 171).
      Σύνολο: 1 ναός



      ΣΤ. Κατεστραμμένοι ναοί από ΣΕΙΣΜΟ, πριν ή μετά την χριστιανική επικράτηση

      Στην Ιταλία, στη Ρώμη, ο ναός της Αφροδίτης «το 847-53 είχε καταστραφεί, πιθανόν από σεισμό» (σ. 120).
      Στον Σελινούντα της Σικελίας, το ναό του Απόλλωνα (G) «ένας σεισμός τον μετέτρεψε σε χαοτικό σωρό λίθων» (σ. 131).
      Στην Αρχαία Ολυμπία, στο ναό του Δία, «οι κίονες γκρεμίστηκαν από σεισμό κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα μ.Χ.» (σ. 154).
      Στο Μάκιστον της Πελοποννήσου, ο ναός της Αθηνάς μετά από καταστροφή από σεισμό μετατράπηκε σε λατομείο (σ. 154).
      Στην Τεγέα της Πελοποννήσου υπήρχε ο ναός της Αθηνάς Αλέας. «Τον 6ο αιώνα μ.Χ. ένας σεισμός κατεδάφισε το ναό και μια βυζαντινή εκκλησία ιδρύθηκε στα ερείπιά του» (σ. 160).
      Στην Κόρινθο, ο ναός του Απόλλωνα «ίσως καταστράφηκε από σεισμό κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. και κατόπιν ο χώρος μετατράπηκε σε λατομείο» (σ. 162).
      Στην Επίδαυρο, ο ναός του Ασκληπιού «μάλλον κατέρρευσε από σεισμό τον 6ο αιώνα μ.Χ.» (σ. 165).
      Στα Δίδυμα της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Απόλλωνα. «Εκεί κτίστηκε μια επισκοπική εκκλησία τον 5ο ή τον 6ο αιώνα μ.Χ. και αργότερα μια δεύτερη. Το 1495 ένας μεγάλος σεισμός άφησε όρθιους μόνο τρεις κίονες» (σ. 207).
      Στη Στρατονίκεια της Μ. Ασίας υπήρχε ναός της Εκάτης, ο οποίος «κατέρρευσε λόγω σεισμού» (σ. 212).
      Στην Κάσταβο της Μ. Ασίας υπήρχε ναός της Ημιθέας. «Στις τελευταίες μέρες του ναού η ανωδομή κατέρρευσε από μόνη της» (σ. 214).
      Στην Κυρήνη της Αφρικής υπήρχε ναός του Δία. «Πριν από την τελική καταστροφή του ναού από σεισμό (πιθανόν το 365 μ.Χ.) έγιναν περεταίρω επισκευές. Στην καταστροφή συνέβαλαν και εμπρηστές – προφανώς οι ντόπιοι χριστιανοί –, οι οποίοι έσπασαν τα αγάλματα» (σ. 226).
      Σύνολο: 11 ναοί

      Διαγραφή
    17. Ζ. Ναοί που μετατράπηκαν σε ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

      Στην Ποσειδωνία της Ιταλίας, ο ναός της Αθηνάς μετατράπηκε σε εκκλησία (σ. 114).
      Της Συρακούσες της Ιταλίας, ο ναός του Απόλλωνα «μετασκευάστηκε αργότερα σε νορμανδική εκκλησία» (σ. 122).
      Της Συρακούσες της Σικελίας, ο ναός της Αθηνάς είχε μετασκευαστεί σε εκκλησία «γύρω στο 600 μ.Χ.» (σ. 123).
      Στον Ακράγαντα της Σικελίας δωρικός ναός Ε είχε μετασκευαστεί σε εκκλησία (σ. 126).
      Στον Ακράγαντα της Σικελίας, ο ναός της Ομόνοιας μετατράπηκε σε εκκλησία (σ. 126).
      Στην Αθήνα ο ναός του Ηφαίστου μετατράπηκε σε εκκλησία (σ. 138).
      Στην Ακρόπολη της Αθήνας, ο Παρθενώνας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 267 της «ποτέ δεν ανοικοδομήθηκε πλήρως. Αντί αυτού, μια νέα στέγη από πήλινα κεραμίδια (όχι πια μαρμάρινα) κάλυψε μόνο το σηκό» (σ. 142). Αργότερα μετατράπηκε σε εκκλησία.
      Στην Ακρόπολη της Αθήνας, το Ερέχθειο μετατράπηκε σε εκκλησία (σ. 144).
      Στη Σικυώνα της Πελοποννήσου, ο ιωνικού ρυθμού ναός «στην ύστερη αρχαιότητα μετασκευάστηκε σε εκκλησία» (σ. 164).
      Στη Νύσα της Μ. Ασίας ο ναός του Πλούτωνα «μετασκευάστηκε αργότερα σε εκκλησία» (σ. 201).
      Στην Αφροδισιάδα της Μ. Ασίας ο ναός της Αφροδίτης «μετατράπηκε πιθανόν τον 5ο αιώνα σε μια επιβλητική καθεδρική εκκλησία» (σ. 208).
      Στην Ξάνθο της Μ. Ασίας υπήρχε ναός της Λητούς. «Η καταστροφή του ναού ξεκίνησε από την κλοπή των χάλκινων συνδέσμων των κιόνων. Ο κύριος ναός παρέμεινε όρθιος και μάλλον μετατράπηκε σε εκκλησία» (σ. 215).
      Στη Σελεύκεια Καλυκάνδου της Μ. Ασίας υπήρχε ναός κορινθιακού τύπου, που «μάλλον μετασκευάστηκε σε εκκλησία» (σ. 216).
      Στη Διοκαισάρεια της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Δία, που μετατράπηκε σε παλαιοχριστιανική εκκλησία (σ. 217).
      Στην Άγκυρα της Μ. Ασίας υπήρχε ναός των ρωμαίων αυτοκρατόρων. «Τον 5ο αιώνα μ.Χ. μετασκευάστηκε σε εκκλησία» (σ. 218).
      Στους Αιζανούς της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Δία. «Ό,τι είχε απομείνει από τον ήδη διαλυμένο ναό κατά τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους μετασκευάστηκε σε εκκλησία η οποία αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά» (σ. 220).
      Στη Σαγαλασσό της Μ. Ασίας, υπήρχε ναός του Απόλλωνα και των αυτοκρατόρων. «Τον 5ο ή τον 6ο αιώνα μετασκευάστηκε σε εκκλησία» (σ. 222).
      Σύνολο: 17 ναοί

      Διαγραφή
    18. Η. Ναοί που διατηρούνται σε καλή κατάσταση

      Στην Ιταλία, στην Ποσειδωνία, ο ναός του Ποσειδώνα «διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση» (σ. 112).

      Σύνολο: 1 ναός



      Θ. Κατεστραμμένοι, άγνωστο πότε ή πώς ή γιατί, ναοί

      Στην Αλίφειρα της Πελοποννήσου, στον εκεί δωρικό ναό της Αθηνάς, «κάποια στιγμή, αφότου ο ναός είχε καταρρεύσει, κτίστηκε στα θεμέλιά του ένα βυζαντινό παρεκκλήσι» (σ. 158).
      Στην Περαιθηίδα της Πελοποννήσου, αναφορικά με τον εκεί δωρικό ναό, «σε νεότερους χρόνους τα ερείπια του ναού εντοιχίστηκαν σε μια εκκλησία» (σ. 159).
      Στην Ερμιόνη της Πελοποννήσου, υπήρχε δωρικός ναός. «Επάνω στα θεμέλιά του οικοδομήθηκε μια μεσαιωνική εκκλησία» (σ. 160).
      Στην Καλαύρεια της Πελοποννήσου, υπήρχε ιερό του Ποσειδώνα. «Σήμερα έχουν απομείνει λιγοστά ερείπια, ενώ πολλοί λιθόπλινθοί του εντοιχίστηκαν της εκκλησίες της γειτονικής Ύδρας» (σ. 160).
      Στην Αίγινα, στο ναό της Αφαίας, «οι μετόπες που απουσιάζουν ίσως αφαιρέθηκαν ως έργα τέχνης ήδη από της ρωμαϊκούς χρόνους. Αργότερα, μεγάλο μέρος του ναού κατέρρευσε, εν μέρει εξαιτίας της κλοπής των μεταλλικών συνδέσμων του» (σ. 149).
      Στο Άργος, για το ναό της Ήρας «οι τελευταίες ημέρες ζωής μένει ακόμα να ανασυσταθούν, πολλοί της από της λίθους του είναι εντοιχισμένοι σε κοντινές εκκλησίες» (σ. 164).
      Στη Θάσο, από έναν ναό του Ηρακλή «στους μεσαιωνικούς χρόνους διατηρούνταν από το ναό μόνο τα μαρμάρινα θεμέλια, ενώ μέλη του χρησιμοποιήθηκαν σε ένα βυζαντινό ξωκλήσι» (σ. 179).
      Στη Ρόδο, υπήρχε ναός του Δία Πολιέα και της Αθηνάς πολιάδας. «Και οι δυο ναοί προσέφεραν οικοδομικό υλικό για τα τείχη της μεσαιωνικής Ρόδου» (σ. 182).
      Στην Κω υπήρχε ο ναός του Ασκληπιού. «Επάνω από τον πρόναο κτίστηκε αργότερα ένα βυζαντινό εκκλησάκι, σήμερα κατεστραμμένο. Στο δάπεδο του τελευταίου είχε διατηρηθεί το αρχαίο πλακώστροτο του ναού» (σ. 183).
      Στη Νεάνδρεια της Μ. Ασίας υπήρχε αρχαϊκός ναός. «Ένα στρώμα στάχτης δείχνει ότι ο ναός κάηκε˙ στη συνέχεια ο χώρος μετατράπηκε σε λατομείο» (σ. 189).
      Σύνολο: 10 ναοί



      ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 99 ΝΑΟΙ


      Κατεστραμμένοι ναοί, από ανθρώπινη επέμβαση (για λατομεία ή για άλλες χρήσεις) ή από εγκατάλειψη, ή από πυρκαγιά, πριν τον Χριστιανισμό ή μετά τη βυζαντινή εποχή + κατεστραμμένοι από σεισμούς ναοί + ναοί σε καλή κατάσταση + ναοί που απλώς εγκαταλείφθηκαν + ναοί που μετατράπηκαν σε εκκλησίες = 66 ΝΑΟΙ


      Ναοί που καταστράφηκαν από ΠΥΡΚΑΓΙΑ κατά ή μετά την Ύστερη Αρχαιότητα + Ναοί που καταστράφηκαν στην Ύστερη Αρχαιότητα ΣΚΟΠΙΜΑ, για θρησκευτικούς ή μη θρησκευτικούς λόγους (εκτός από λατομεία) + Ναοί που καταστράφηκαν στην Ύστερη Αρχαιότητα ή το Μεσαίωνα ως ΛΑΤΟΜΕΙΑ + κατεστραμμένοι, άγνωστο πότε ή πώς ή γιατί, ναοί = 33 ΝΑΟΙ



      Συμπέρασμα: Ακόμη κι αν συμπεριληφθούν στους για θρησκευτικούς λόγους κατεστραμμένους ναούς όλοι οι ναοί εκείνοι για τους οποίους δε γνωρίζουμε πώς, πότε και από ποιους ή γιατί καταστράφηκαν (10 ναοί) καθώς και ακόμη κι αν όλοι οι από πυρκαγιά κατεστραμμένοι ναοί (3 ναοί) συμπεριληφθούν στους για θρησκευτικούς λόγους κατεστραμμένους ναούς, το ποσοστό των ναών που δεν καταστράφηκαν για θρησκευτικούς (χριστιανικούς) λόγους ως και τον Μεσαίωνα είναι διπλάσιο του ποσοστού των ναών που καταστράφηκαν για θρησκευτικούς λόγους. Επιπλέον η χρήση των υλικών αρχαίων ναών για καινούργιες οικοδομικές δραστηριότητες ήταν σύνηθες φαινόμενο ήδη πριν την επικράτηση του Χριστιανισμού.

      Διαγραφή
    19. Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23 ή 24 μ.Χ. – 79 μ.Χ., δηλ. λίγα χρόνια μετά την πυρκαγιά) Historia Naturalis XVII. 1: «Θα πρόσθετα, ότι υπήρχαν εδώ (τα δέντρα) από την περίοδο που ο Αυτοκράτορας Νέρωνας έβαλε φωτιά στην πόλη, εκατόν ογδόντα χρόνια μετά τον καιρό του Κράσσου».

      Σουετώνιος (γράφει περί το 110-120 μ.Χ., ενώ δηλ. έχουν γίνει ήδη κι άλλοι διωγμοί και όταν ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος πηγαίνει για τα λιοντάρια – προς ικανοποίηση φυσικά ορισμένων «μελετητών» της εποχής μας), De Vita Caesarum, Nero XXXVIII: «Αλλά [ο Νέρων] δεν έδειξε περισσότερο οίκτο στους ανθρώπους ή στα τείχη της πόλης του. Όταν κάποιος σε μια γενική συζήτηση είπε: «Όταν θα είμαι νεκρός, ας αναλωθεί η γη από την φωτιά», πρόσθεσε «Όχι, καλύτερα ενώσω ζω», και η πράξη του ήταν πλήρως σύμφωνη. Με το πρόσχημα της δυσαρέσκειας για τα παλαιά κτίρια και τους στενούς, στριφτούς δρόμους, έθεσε φωτιά στην πόλη τόσο φανερά που διάφοροι πρώην-πρόξενοι δεν αποτόλμησαν να βάλουν τα χέρια στους αρχιθαλαμηπόλους του αν και τους έπιασαν στα κτήματά τους με στουπιά και με δαυλούς, ενώ μερικοί σιτοβολώνες κοντά στο «χρυσό σπίτι», του οποίου το χώρο επιθύμησε ιδιαιτέρως, κατεδαφίστηκαν από τις πολιορκητικές μηχανές του πολέμου και κατόπιν τους έθεσαν πυρκαγιά, επειδή οι τοίχοι τους ήταν πέτρινοι. Για έξι ημέρες και επτά νύχτες η καταστροφή οργίασε, ενώ οι άνθρωποι οδηγήθηκαν για καταφύγιο σε μνημεία και τάφους. Εκείνη την περίοδο, εκτός από έναν απέραντο αριθμό κατοικιών, τα σπίτια των παλαιών ηγετών κάηκαν, που ακόμα ήταν στολισμένα με τα τρόπαια της νίκης, και οι ναοί των θεών που ορκίστηκαν και που αφιερώθηκαν από τους βασιλιάδες και αργότερα στους Καρχηδονικούς και γαλλικούς πολέμους, και οτιδήποτε άλλο ενδιαφέρον και αξιοσημείωτο είχε επιζήσει από την αρχαιότητα. Βλέποντας την πυρκαγιά από τον πύργο Μαικήνα, και ενθουσιασμένος, καθώς έλεγε, «με την ομορφιά των φλογών», τραγουδούσε ολάκερη την ώρα τη «λεηλασία της Τροίας», φορώντας το κανονικό θεατρικό κοστούμι του. Επιπλέον, για να κερδίσει από αυτήν την καταστροφή επίσης όλα την λεία και τα λάφυρα, υποσχόμενος την απομάκρυνση των συντριμμιών και των νεκρών σωμάτων χωρίς κόστος, δεν επέτρεψε σε κανένα για να πλησιάσει τα συντρίμμια της ιδιοκτησίας του· και από τις συνεισφορές που όχι μόνο έλαβε, αλλά ακόμη που απαίτησες, οδήγησε σχεδόν τις επαρχίες σε πτώχευση και εξάντλησε τους πόρους των πολιτών».

      Γάιος Κορνήλιος Τάκιτος (50-120 μ.Χ. – γράφει ίδια εποχή με τον προηγούμενο), Χρονικά XV. 44: «Έτσι για να αποφύγει αυτή την φήμη, ο Νέρωνας κατασκεύασε ως ένοχους και τιμώρησε με τον πιο απώτατο ορισμό της σκληρότητας μια κατηγορία ανθρώπων που μισείται για τις απέχθειές τους, που κοινά αποκαλούνται Χριστιανοί. Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του Νέρωνα (οι Χριστιανοί) ήταν η τέλεια επιλογή επειδή ανακούφισε προσωρινά την πίεση των διάφορων φημών που πηγαινοέρχονταν στην Ρώμη. Ο Χριστός, από τον οποίο το όνομά τους προέρχεται, εκτελέσθηκε στα χέρια του έπαρχου Πόντιου Πιλάτου επί της βασιλείας του Τιβέριου. Ελεγχόμενη για μια στιγμή, αυτή η ολέθρια δεισιδαιμονία ξέσπασε πάλι, όχι μόνο μέσα στην Ιουδαία, την πηγή του κακού, αλλά ακόμη και στη Ρώμη... Συνεπώς, η σύλληψη έγινε αρχικά με εκείνους που ομολόγησαν· κατόπιν, με δικούς τους ισχυρισμούς, ένα απέραντο πλήθος καταδικάστηκε, όχι τόσο πολύ επί της κατηγορίας του εμπρησμού αλλά εξαιτίας της έχθρας [τους] για την ανθρώπινη φυλή. Εξάλλου η καταδίκη τους σε θάνατο έγινε για να χρησιμεύσουν ως αντικείμενα διασκέδασης· ντύθηκαν παριστάνοντας τα κτήνη και ξεσχίστηκαν στο θάνατο από σκύλους· άλλοι σταυρώθηκαν, άλλοι τέθηκαν σε φωτιά ώστε να χρησιμεύσουν φωτίζοντας τη νύχτα καθώς το φως της ημέρας έπεφτε. Ο Νέρωνας είχε ανοίξει χώρο για την επίδειξη, και έβαλε σε μια παράσταση στην αρένα, όπου ανακατεύτηκε με τους ανθρώπους φορώντας το φόρεμα ενός ηνιόχου ή περίπου οδηγούσε στο άρμα του. Όλο αυτό προκάλεσε ένα συναίσθημα οίκτου, ακόμη και προς τα άτομα των οποίων η ενοχή άξιζε την πιο υποδειγματική τιμωρία· γιατί θεωρήθηκε ότι καταστρέφονταν, όχι για το δημόσιο αγαθό, αλλά για να ικανοποιηθεί η σκληρότητα ενός ατόμου».

      Διαγραφή
    20. Δίων ο Κάσσιος (Περ. 155-235 μ.Χ.), συγγραφέας της Ιστορίας της Ρώμης (LXII. 16 - 18): «Ο Νέρωνας είχε την επιθυμία, ή καλύτερα είχε μόνιμο σκοπό του, να βάλει ένα τέλος στην πόλη κατά την διάρκεια της ζωής του. Ο Πρίαμος θεωρούταν εξαιρετικά ευτυχής που είχε δει την Τροία να χάνεται κατά την στιγμή που η αρχή επί αυτής χάνονταν. Ομοίως, ο Νέρωνας έστειλε έξω άνδρες σε διαφορετικά σημεία να προσποιούνται τους μεθυσμένους, και σαν αρχή ξεκίνησε λίγες φωτιές ήσυχα και σε διαφορετικές συνοικίες· οι άνθρωποι, ασφαλώς, βρέθηκαν σε εξαιρετική σύγχυση, μη μπορώντας να βρουν είτε το αίτιο ή το πρόβλημα ή να το τερματίσουν· στο μεταξύ συνάντησαν πολλές παράξενες εικόνες και ήχους. Έτρεχαν σαν αποπροσανατολισμένοι, και μερικοί έτρεχαν προς ένα μέρος, άλλοι σε άλλο. Κατά την διάρκεια που βοηθούσαν τους γείτονές τους, άνθρωποι μάθαινα ότι τα δικά τους σπίτια φλέγονταν. Άλλοι μάθαιναν, για πρώτη φορά, ότι η περιουσία τους είχε πιάσει φωτιά, με την είδηση ότι αυτή κάηκε ολοσχερώς. Οι άνθρωποι έτρεχαν από τα σπίτια τους στα μονοπάτια, με την ελπίδα να βοηθήσουν από έξω, ή άλλοτε έτρεχαν μέσα στα σπίτια από τον δρόμο, νομίζοντας πως μπορούσαν να κάνουν κάτι από μέσα. Οι φωνές και τα ουρλιαχτά των παιδιών, γυναικών και ανδρών, και γέρων ανακατεύονταν μαζί ακατάπαυστα· και μεταξύ του καπνού και των κραυγών κανείς δεν μπορούσε να κάνει κάτι. […]

      »Η καταστροφή εις την οποία η πόλη υποβλήθηκε, δεν είχε παράλληλο εκτός της εισβολής των Γαλατών. Ολάκερος ο λόφος του Παλατίνου, το θέατρο του Ταύρου, και σχεδόν τα 2/3 της πόλης κάηκαν. Αναρίθμητος κόσμος χάθηκε. Ο λαός επικαλέστηκε τις πληγές επάνω στο Νέρωνα χωρίς διακοπή, χωρίς να αναφέρουν το όνομά του, αλλά απλά δίνοντας κατάρες σε «εκείνους που έβαλαν φωτιά»· και όλα αυτά ακόμη περισσότερο επειδή ενοχλήθηκαν από την ανάμνηση του χρησμού που ανάγεται στα χρόνια του Τιβέριου, για αυτό το γεγονός: «Μετά από τρεις φορές τριακόσια έτη σε αστική σύγκρουση η ρώμη εξαφανίζεται».

      »Και όταν ο Νέρωνας για να τους εμψυχώσει δήλωσε πως αυτοί οι στίχοι δεν υπάρχουν πουθενά, άλλαξαν και άρχισαν να επαναλαμβάνουν ένα άλλο χρησμό -που λέγονταν πως ήταν αυθεντικός της Σίβυλλας: «Όταν η μητροκτονία βασιλέψει στην Ρώμη τότε τελειώνει και η φυλή του Αινεία».

      » Και έτσι έγινε πραγματικότητα, είτε διότι το αποκάλυψε νωρίτερα κάποια θεότητα, είτε γιατί ο πληθυσμός τώρα για πρώτη φορά του έδωσε μια μορφή μιας ιερής φράσης που προσαρμόστηκε στις καταστάσεις. Για τον Νέρωνα ήταν πράγματι το τέλος της Ιουλιανής γραμμής, που κατάγονταν από τον Αινεία.

      »Ο Νέρωνας άρχισε να συλλέγει τεράστια ποσά τόσο από ιδιώτες και έθνη, πολλές φορές χρησιμοποιώντας ευθύ εξαναγκασμό, με την πυρκαγιά ως δικαιολογία, πολλές φορές επιτυγχάνοντας πηγές από «εθελοντικές» προσφορές. Όσο αφορά τις μάζες της Ρώμης, τους αποσύρθηκε το κεφάλαιο των εφοδίων για την τροφή τους».

      Διαγραφή
    21. Η αλήθεια για την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.Ξεσκεπάζουμε την απάτη των νεοπαγανιστών λωποδυτών
      - Ιανουαρίου 07, 2016

      Η υπερβολή ορισμένων και η αποσιώπηση γεγονότων οδηγεί στην ιστορική παραμόρφωση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα γεγονότα του 391 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια. Η εικόνα που λανθασμένα δίδεται είναι ότι έως τότε η πόλη ήταν άθικτη και το ίδιο ίσχυε για το Μουσείο, την Βιβλιοθήκη και το Σήμα. Όλα αυτά υποτίθεται ότι παρέμεναν στην αρχική τους κατάσταση, όταν αιφνιδίως τα κατέστρεψε ο όχλος των χριστιανών υπό τις εντολές του επισκόπου Θεόφιλου.


      Η «Βιβλιοθήκη» της Αλεξάνδρειας αποτελούταν από τρία συγκροτήματα, υπό ενιαία διεύθυνση:
      -Την κεντρική βιβλιοθήκη(«βασιλική», «μεγάλη», «εσωτερική»).
      -Τις «αποθήκες».
      -Την «θυγάτηρ» βιβλιοθήκη.
      Στην κεντρική βιβλιοθήκη υπήρχαν 500.000 έως 700.000 τόμοι και στις άλλες δυο περίπου 50.000 τόμοι.

      Η πρώτη καταστροφή έπληξε τις βιβλιοθήκες το 48 π.Χ. Κατά τον «Αλεξανδρινό Πόλεμο», όπου οι ρωμαϊκές δυνάμεις του Ιουλίου Καίσαρα, πολιορκήθηκαν στην Αλεξάνδρεια από τις δυνάμεις του Πτολεμαίου ΙΓ'. Τότε ο Καίσαρ διέταξε να πυρποληθεί ο στόλος των αντιπάλων. Οι φλόγες όμως απλώθηκαν και στην πόλη της οποίας κατέστρεψαν ένα ένα τμήμα, καθώς και την βιβλιοθήκη. Κατά τον Σενέκα κάηκαν 40.000 τόμοι(De Anni Tranquillitate, IX5), κατά τον Ορόσιο 400.000 τόμοι(«Historia Adversus Paganοs» 6.15.31), κατά τον Πλούταρχο η πυρκαγιά «κατέκαυσεν τας Μεγάλας Βιβλιοθήκας» («Καίσαρ», 49), ενώ κατά τον Αύλο Γέλλιο καταστράφηκαν 700.000 τόμοι, «από αμέλεια των στρατιωτών». Με τον αριθμό των 700.000 τόμων συμφωνεί και ο Αμμιανός Μαρκελλίνος(Μ. el-Abbadi, «The Life and Fate of the Ancient Library of Alexandria»). Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η μεγάλη καταστροφή της κεντρικής βιβλιοθήκης έγινε κατά τον Αλεξανδρινό Πόλεμο. Επίσης και η αποθήκη καταστράφηκε, όντας στο λιμάνι...περί αυτού μας ομιλεί ο Δίων ο Κάσσιος. Ο Στράβων που έζησε στην Αλεξάνδρεια από το 24 έως το 20 π.Χ. περιγράφει στα «Γεωγραφικά» την πόλη και τα αξιόλογα κτήρια(Μουσείο, Σήμα, θέατρο, λιμάνι, ναούς) αλλά πουθενά δεν αναφέρει για την βασιλική βιβλιοθήκη. Άρα απέμεινε η «θυγάτηρ βιβλιοθήκη» στο Σεράπειον και η βιβλιοθήκη στο Καισάρειον


      Οι καταστροφές στην Αλεξάνδρεια δεν σταμάτησαν εδώ. Το 215 μ.Χ. ο Καρακάλλας κατέστειλε εξέγερση στην πόλη και επέβαλε πολλά αντίποινα, με αποτέλεσμα να πληγεί το Βρούχειον.
      Το 265 μ.Χ. ο Γαλλιηνός εξεστράτευσε στην Αίγυπτο, και κατέστειλε στάση του επάρχου της. Στην Αλεξάνδρεια έγιναν μάχες με επιπτώσεις στο «Καισάρειον».
      Το 272 μ.Χ. ο Αυρηλιανός κυρίευσε την Αλεξάνδρεια με αποτέλεσμα πολλές καταστροφές.

      ........................................

      Διαγραφή
    22. «Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε η σειρά της Αλεξάνδρειας. τότε έρχεται πραγματικά το τέλος της μεγάλης βιβλιοθήκης, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ανάμεσα στη Ζηνοβία και τον Αυρηλιανό, οπότε, όπως γράφει ο Αμμιανός, Η Αλεξάνδρεια έχασε τη συνοικία (amisit regionem) «quae Bruchion appellabatur, diuturnum praestantium hominum domicilium» (XXII, 16, 15)» όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός Κανφόρα Λουτσιάνο [«Η Χαμένη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας», Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1990, σελ. 202].
      Αλλού διαβάζουμε:«Το τέλος της βιβλιοθήκης έφτασε ίσως το 270 μ.Χ. ή εκεί γύρω, όταν ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός, καταπνίγοντας την εξέγερση του βασιλείου της Παλμύρας, έδωσε λυσσαλέες μάχες στην Αλεξάνδρεια. Τότε ισοπεδώθηκαν τα ανάκτορα, και πιθανόν μαζί τους και η βιβλιοθήκη» Λιονέλ Κασσόν, [«Οι βιβλιοθήκες στον αρχαίο κόσμο», εκδ. ΜΙΕΤ, Αθήνα 2006, σελ. 81].
      Και αλλού: «Το θλιβερό τέλος της βιβλιοθήκης, σύμφωνα με τον Canfora, το έφεραν οι πόλεμοι του αυτοκράτορα Αυρηλιανού (κυβέρνησε 270-275) με τη Ζηνοβία, τη βασίλισσα της Παλμύρας, όταν καταστράφηκε στην Αλεξάνδρεια και το τμήμα της πόλης Βρουχείον μαζί με το παλαιό βασιλικό ανάκτορο (Ammianus Marcellinus 22,16.15)».
      Χόρστ Μπλανκ [«To Βιβλίο στην Αρχαιότητα», εκδ. Παπαδήμα, Αθήνα 1994, σελ. 192].
      Άρα συμπεραίνουμε ότι η κεντρική βιβλιοθήκη είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά κατά την εκστρατεία του Αυρηλιανού.
      Πάμε να δούμε πως συνδέουν κάποιοι αδαείς τον επίσκοπο Θεόφιλο, με την καταστροφή της βιβλιοθήκης. Η σύνδεση αυτή γίνεται ένας πολύ μεταγενέστερος ιστορικός ο Γιββών, συνέδεσε την βασιλική βιβλιοθήκη με την βιβλιοθήκη του Σεραπείου, όπως μας παρατηρεί ο Κανφόρα Λουτσιάνο, «Η Χαμένη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας», 1990, σελ. 122].


      Διότι αν είχε κάνει ο Γίββων τον κόπο να μάθει ελληνικά και να μελετήσει σοβαρά το αντικείμενό του, θα ήξερε ότι ήταν γνωστή αυτή η διάκριση των δύο βιβλιοθηκών. Όπως, για παράδειγμα, γράφει ο Επιφάνειος:
      «Και ούτως αι βίβλοι εις ελληνίδα εκτεθείσαι απετέθησαν εν τη πρώτη βιβλιοθήκη τη εν τω βρούχιω οικοδομηθείση. Έτι δε ύστερον και ετέρα εγένετο βιβλιοθήκη εν τω Σεραπίω μικροτέρα της πρώτης, ήτις και θυγάτηρ ωνομάσθη αυτής»[Επιφάνιος, «Περί μέτρων και σταθμών», PG 43, 256Β.]


      Κατά συνέπεια ο Γιββών δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ότι άλλο το «Μουσείο», άλλο η βασιλική βιβλιοθήκη(βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας), άλλο ο ναός του Σέραπι και άλλο η πολύ μικρή βιβλιοθήκη δίπλα από τον ναό του Σέραπι. Ο Κανφόρα Λουτσιάνο, «Η Χαμένη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας», σελ. 83] γράφει: «Τα γεγονότα επί Θεοφίλου όμως, όπως είναι γνωστό, συνδέονται μόνο με τον Ναό του Σέραπι και όχι με την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ή με την βοηθητική βιβλιοθήκη δίπλα στο Σεραπείο για την οποία δεν υπάρχουν μαρτυρίες για την καταστροφή της. Εξάλλου, ο ναός του Σέραπι βρισκόταν νοτιοδυτικά της κύριας βιβλιοθήκης και σε αρκετά μεγάλη απόσταση». Εκείνη λοιπόν, την περίοδο το 390-1 μ.Χ. υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ «ειδωλολατρών» και χριστιανών στην Αλεξάνδρεια(με απώλειες για τους χριστιανούς αλλά αυτό ουδείς το λέει) και οι πρώτοι είχαν οχυρωθεί στο ναό του Σέραπι. Η ιστορικός Dzielska Maria [«Υπατία, η Αλεξανδρινή, εκδ. Ενάλιος, Αθήνα 1997, σελ. 150-155»] γράφει: «Μια ομάδα Αλεξανδρινών ειδωλολατρών, των οποίων ο αριθμός ήταν ακόμα σημαντικός, οχυρώθηκε μέσα στον ναό και άρχισε να επιτίθεται στους πολιορκητές χριστιανούς. Αυτό έδωσε στον Θεόφιλο την ευκαιρία να στραφεί στις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές για βοήθεια. Το ζήτημα τερματίστηκε με ένα διάταγμα του αυτοκράτορα που ανάγκασε τους ειδωλολάτρες να εγκαταλείψουν τον ναό, ανακήρυξε μάρτυρες τους σκοτωμένους χριστιανούς και παρέδωσε το Σεραπείο στην εκκλησία […] Ξέρουμε […] δυο Αλεξανδρινούς γραμματικούς που πήραν μέρος στην άμυνα του Σεραπείου […] Ο Αμμώνιος […] και ο Ελλάδιος […] Στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατέφυγαν μετά τις ταραχές του 391-392, αναπολούσαν και οι δύο με θλίψη τα γεγονότα της Αλεξανδρείας […] Από την πλευρά του, ο Ελλάδιος επαιρόταν ότι είχε σκοτώσει εννέα χριστιανούς στις συγκρούσεις των δρόμων».

      ........................................

      Διαγραφή
    23. Συμπέρασμα: Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δεν είχε καμία σχέση με τον ναό του Σέραπι, άλλωστε η βιβλιοθήκη είχε καταστραφεί η μάλλον είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά όλοι οι τόμοι της το 270 μ.Χ. κατά την εκστρατεία του Αυρηλιανού. Ο Θεόφιλος και οι χριστιανοί στα γεγονότα του 391 μ.Χ. δεν είχαν καμία σχέση με την ήδη κατεστραμμένη βιβλιοθήκη, αλλά με πολιορκία τον ναό του Σέραπι, όπου ήταν οχυρωμένοι «ειδωλολάτρες» οι οποίοι είχαν σκοτώσει κάποιους χριστιανούς.

      Για την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας υπάρχει και μια ιστορική άποψη ότι συνέχισε να υπάρχει στο Βυζάντιο και ότι καταστράφηκε από τους Άραβες το 642 μ.Χ.
      Ο Αβδούλ Λατίφ που επισκέφτηκε την Αλεξάνδρεια το 1200 μ.Χ. γράφει: «Εδώ βρισκόταν η βιβλιοθήκη που πυρπόλησε ο Άμρ, με διαταγή του Ομάρ» [«Journey to Egypt»].
      Ο Ίμπν Κιφτί στο «Ιστορία σοφών ανδρών» γράφει ότι ο κατακτητής της Αλεξανδρείας Άμρ ρώτησε τον χαλίφη Ομάρ τι να κάνει τα βιβλία που βρήκε στην πόλη. Και ο Ομάρ του απάντησε: «αν το περιεχόμενο τους δεν αντιτίθεται προς του Κορανίου, μας είναι άχρηστα. Εάν αντιτίθεται, μας είναι ανεπιθύμητα. Συνεπώς να τα καταστρέψετε»

      Ι.Βεζανής (facebook: Παρατηρητήριο Ελληνοφώνων Γραικύλων )
      https://paratiritirio-ellinofonon-graikylon.blogspot.com/2016/01/blog-post_4.html?m=1&fbclid=IwAR3BKPiRTHmHQf-Pi4I5ZYQWymzvkT0oo41EIudVtvhzrsYflYzJo2Ijh04

      Διαγραφή
  4. Ο τύπος εκτελεί υπηρεσία.Εντελως ανώνυμα ποσταρει κατόπιν εντολών ότι του πουν τα μαυροφορεμένα αφεντικά του.Δηλαδη ο Νερών ήταν τόσο ηλίθιος να κάψει την ίδια του την πόλη;Απλώς αυτή η ιστορία βόλευε την παλιά τάξη πραγμάτων και αυτή γράφτηκε.Η μεγαλύτερη συνομωσία στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η κατασκευή του χριστιανισμού που υποδούλωσε πλήρως το ανθρώπινο γένος,γύρισε τον πολιτισμό χιλιάδες χρόνια πίσω και εξαφάνισε και έσβησε ότι υπέροχο υπήρχε .Τώρα που μπαίνουμε στη νέα εποχή όλα θα βγαίνουν στο φως και σίγουρα μετά από κάποιες γενιές όλα θα είναι διαφορετικά.Το τέρας έχει αρχίσει να κλυδωνίζεται και στις επόμενες στροφές της ιστορίας θα έχει ξεψυχήσει μαζί με το μικρό του αδελφακι τον ισλαμισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα ρε πουστρα γιατί πρέπει ν αποδεικνύεις συνέχεια ότι είσαι ηλίθιος;;;;;;;;
      Αυτός που πληρώνεται για να ανεβάζει οτι του στέλνουν και ως αγράμματος δε καταλαβαίνει τι 5ου στέλνουν είσαι ΕΣΥ.
      Εδω και ενα χρόνο στο εχω πει και μετά απο 12 μήνες ρίχνεις λάσπη;;
      Αλλά αν δεν ησουν πουστρα δε θα ήσουν κότα

      Διαγραφή
    2. Ως καστρουπουλος που έχει εξαφανιστεί ή ως τσοπάνης (με μικρά) ποτε θα γράψεις ξανά;;;;

      Οτι γράφεις με ψεύτικους λογαριασμούς δε σε κάνει να γράφεις επώνυμα!!!!!

      Διαγραφή
    3. ΑΚΟΥ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ.ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΘΑ ΣΕ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΙ ΕΣΥ ΘΑ ΛΕς ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ.ΑΥΤΗ ΗΛΙΘΙΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ.ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΞΕΠΗΔΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΓΑΜΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥΝΗΣ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΕ ΠΗΔΗΞΩ ΕΓΩ ΟΥΤΕ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ.ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΕΛΛΗΝΑΣ;ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΛΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ;ΚΟΙΤΑ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ

      Διαγραφή
    4. Αγράμματος αμόρφωτος........

      Διαγραφή
    5. Πονα μογγολε έτσι να τσούζει

      Διαγραφή
    6. Και κάτι άλλο θα είσαι πολύ γαμιας μάλλον στα λόγια..............

      Γιατί αυτό το ISBN ακόμα το περιμένω!!!!!!!!

      Αν, αν, εντελώς υποθετικά,αν , ήσουν άντρας θα ξεκινούσες με πράξεις..... Θα είχες δώσει τόσες μέρες το περιβόητο ISBN του ΑΝΎΠΑΡΚΤΟΥ βιβλίου!!!!!!

      Αλλά έτσι είναι οι θρασύδειλοι πουστηδες φρουρού αρώματα και τσιριδες.......

      Διαγραφή
    7. Σε βιντεοκλήση θα το πάρεις κότα έχεις τον λόγο μου.Μθν κρύβεσαι κουκουλοφόρε να μάθεις να είσαι άντρας αλλά ανώνυμα μπορείς να βρίζεις ξευτιλα.

      Διαγραφή
    8. Ρε κότα του κερατά φοβάσαι ο λόγος;;;;;

      ΕΙΝΑΙ ΑΝΎΠΑΡΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.

      2. ΟΤΑΝ ΣΕ ΞΕΦΤΥΛΙΣΑ ΕΞΑΦΑΝΊΣΤΗΚΕΣ ΚΑΡΙΟΛΑ ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΙ Ο ΤΣΟΠΑΝΟΣ (ΕΣΎ ΔΗΛΑΔΉ) ΚΑΙ ΈΡΧΕΣΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1 Μηνα+!!! ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΣ;;;;

      ΑΝ ΉΣΟΥΝ ΑΝΤΡΑΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕΣ ΔΕ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΊΣΟΥΝ.....

      ΑΠΈΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΊΣΑΙ ΆΝΤΡΑΣ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΤΟ ISBN ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΕΦΩ ΕΊΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΆΝΤΡΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΑΤΉΣΩ ΤΟΝ ΛΌΓΟ ΜΟΥ.

      ΠΕΡΙΜΈΝΩ ΝΑ ΑΠΟΔΕΊΞΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΊΣΑΙ ΤΡΑΒΕΛΙ

      Διαγραφή
    9. ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΔΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΤΟΥ.ΕΓΩ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝ ΠΗΔΗΞΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ.Ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΑΠΑΔΕΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΤΟΥ.

      Διαγραφή
    10. Και να η υποστήριξη μπαίνει από άλλο λογαριασμό για να καθαρίσει!!!!!

      Η Παυλίνα πάλι κόντεψε και γράφει ως πουστρα τσοπάνα

      Ρε πουστη πήγαινε στον καθρέπτη και γαμησου.


      Πουστρα σε αντίθεση με σένα πηγαίνω με γυναίκες όχι με τραβελια.

      Όσο και να παρακαλας τσοπανοπαυλινα Κωστάκη δε θα σε μπω ΠΟΤΕ στο πηγάδι σου.

      Διαγραφή
    11. Ρε αρχιμαλακα θα χρειάζομαυν κι άλλον τύπο για να τα βάλω με ένα ΤΣΟΥΤΣΕΚΙ σαν εσένα;Να σε γαμησει θέλει αυτός,εγώ δεν ενδιαφέρομαι οπότε ηλίθιε πως γίνεται να είμαι ο ίδιος;Εγώ δε θα σε γαμαγα ούτε με 100.000 ευρώ απορώ ο τύπος τι βίτσια έχει.

      Διαγραφή
    12. ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΠΗΔΙΕΣΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΩΡΗ ΚΑΣΤΡΟΥΝΩ ; ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΧΜΟΥΤ Ή ΤΟΝ ΜΩΧΑΜΕΤ; Η ΣΕ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΡΤΟΥΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΙΠΑ ΚΩΛΟ.

      Διαγραφή
    13. Πρόσεχε ο τσοπάνης θα σε γαμησει τελικά είναι επίμονος.Μην πας ποτέ Σπάρτη.

      Διαγραφή
    14. Το ISBN ξέχασες ξανά. Όλα τα γραφόμενα σου είναι φανταστικές ιστορίες καμίας σχέση με τη πραγματικότητα.

      Γι'αυτό και φοβάσαι.

      Πουστρα καβούκι πάλι.....

      Για άλλη μια φορά ξεφτυλιζεσαι.

      Για άλλη μια ακόμα φορά δείχνεις οτι είσαι άνανδρος, θρασύδειλος μόνο για κώλους και πουστιές ξέρεις. Ο νοητικά καθυστερημένος εγκέφαλος σου μέχρι εκεί μπορεί, μέχρι την ανωμαλία.

      Διαγραφή
    15. https://m.youtube.com/watch?v=3ymxg6Bzwak&pp=ygULzrrOv8-EzrXPgiA%3D

      Διαγραφή
    16. Περιμένω βιντεοκλήση να δούμε ποιος είναι ο Άναδρος .Μαλακά πόσα σου δίνουν και είσαι σε όλες τις σελίδες μέσα συνέχεια;Πήγαινε για κάνα μπάνιο.Σημερα έφαγα και κρέας αλόγου πεντανόστιμο .Καλά ρε ηλίθιε το απαγορεύει η θρησκεία σας αυτό;

      Διαγραφή
    17. ΟΧΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ.
      ΑΠΛΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΤΡΩΜΕ ΩΜΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΡΩΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΑΣΕΤΕ ΣΤΑ ΖΩΑ

      Διαγραφή
    18. https://m.youtube.com/watch?v=d2R2qI1knAg&pp=ygUKzprPjM-EzrXPgg%3D%3D

      Διαγραφή
    19. Περιμένω να τιμήσεις μια φορά τον άγνωστο πατέρα σού που θα χάρηκε που έκανε αγόρι και τελικά βγήκε παλιοπουστρα.

      Περιμένω το ISBN.

      Αν έχεις όρχεις δωστο.

      Διαγραφή
    20. Εσύ μπαίνεις συνέχεια γιατί γουστάρεις να σε ξεφτυλιζουν και πετάς σαν πολυβόλο τις μαλακίες. Εμείς για να σου δίνουμε τη χαρά να ξεφτυλιζεσαι.

      Καλά ρε πουστρα εκεί έχει φτάσει η ανωμαλία σού; Μέχρι και πουτσες αλόγου τρως; Τόσο ξεχειλωμενη είσαι;

      Κάθε θρησκεία απαγορεύει την κτηνοβασια μογγολε. Τώρα η ανωμαλία σου που μπορεί να φτάσει......

      Διαγραφή
    21. ΡΕ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΕ ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΕΣΑΙ;ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙς ΤΗΝ ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΜΟΥΡΗ ΣΟΥ;ΑΝΩΝΥΜΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΑΜΗΜΕΝΕ ΕΒΡΑΙΕ;ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΣΕ ΒΡΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ.ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΦΕ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΚΑΡΠΑΖΙΑ ΘΑ ΣΤΗ ΡΙΞΩ.

      Διαγραφή
    22. Φανερωσου ρε πουστρα εσύ.
      Τσοπάνης ανώνυμος;;;;;;;
      Κωστάκη σάλτα και γαμησου έχει άλογο η Παυλίνα... Δηλαδή εσύ!!!

      Διαγραφή
  5. ΕΧΕΙΣ ΦΑΙΣΜΠΟΥΚ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΩΛΟΦΑΤΣΑ ΣΟΥ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δώσε το δικό σου FB.......
    Θα τολμήσεις σκατοτσιπανε;;;
    Η είναι το ίδιο με της Παυλίνας;;;;;;
    Πάλι όμως θα κρύβεσαι όπως με το ISBN......
    Δείξε ότι δε ξέρες να παίζεις μόνο με τον κώλο σου.

    Η Παυλίνα γράφει το μεσημέρι και ο τσοπάνης το βράδυ.......

    Για να μη μπερδεύεις μάλλον τους λογαριασμούς Κωστάκη;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΜΑ ΣΤΟ ΔΩΣΩ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΙΤΗΜΑ ΦΙΛΙΑΣ.ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΑΙΣΜΠΟΥΚ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΜΕ ΒΡΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ως ποιός γιατί ως σχιζοφρενής σχολιάζεις με πολλούς λογαριασμούς.

    Ρε μογγολε ότι αποφύγεις δε κάνει έξυπνο επιβεβαιώνει ποσό πουσταρα είσαι.

    Τραβα γαμησου με το άλογο πάλι σκατοτουρκε

    Κοτα ως τσοπάνης κότα ως Παυλίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί να σε κάνω φίλο; Φίλους πουστηδες αλήτες και Τούρκους δεν θελω.

    Τσοπάνος ο ανώνυμος. Επώνυμος Κωστάκης

    Γελοία πουστρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν κάνεις γιατί χέζεσαι μην δούμε ποιος είσαι.Τοσο κοταρα βρε;Έτσι θα πολεμήσεις τον Αντίχριστο;χαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οπότε θες φέρε μου ότι θυληκο αγαπάς να δούμε τι είμαι και στο ξαναγράφω ομοφοβικός δεν είμαι.Ας πηγαίνεις με όσους παπάδες και μητρ(α)πολίτες θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε παλιόπουστρα κότα σάλτα και γαμησου ξανά να στρώσεις.

    Σχιζοφρενή πουστρα ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΒΙΒΛΊΑ διαβάζεις.

    Σε πονάει καριολα που σε ξεφτυλιζω η σ' αρέσει;;;;;

    Γιατί όλο επιστρέφεις πληρωμένη μογγολα.

    Το έχεις κάνει ξεκάθαρο:
    ΕΊΣΑΙ ΠΟΥΣΤΡΑ
    ΑΝΑΔΡΗ
    ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το επώνυμο μου ,η γειτονιά που μένω,που εργάζομαι και ότι γουστάρεις είναι στη διάθεση σου.Εσυ κρύβεσαι συνεχώς και εσύ λες εμένα άνανδρο;Λίγο φιλότιμο ρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όταν σου μιλούσα φιλότιμο απαντούσες με βρισιές, απειλές, νταηλικια σου μιλάω στη γλώσσα σου. Δε πρέπει να σε πειράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απαντήσεις
    1. Μογγόλε τη μασκουλα τη φοράς εσύ τα αφεντικά σου στην έχουν δώσει. Σαλτα και γαμησου

      Διαγραφή
    2. Μάσκα φοράνε μόνο οι απόγονοι ταγματασφαλιτών όπως εσύ Σε γαμαω φασίστα Εβραιε

      Διαγραφή
    3. Έχεις μπερδέψει πάλι την πραγματικότητα ταγματασφαλίτες ήταν οι πρόγονοι σου που συνεργάστηκαν με τους ναζοι. Ρώτα την πουτανα την γιαγιά σου.

      Διαγραφή
    4. ΡΕ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΕΝΝΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ;ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΟΡΟΣ ΔΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ;ΡΕ ΜΟΥΛΕ ΜΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΡΩΜΑ.

      Διαγραφή
    5. Ρώτα την πουτανα τη μάνα σου και τη καριολα τη γιαγιά σου πατρουζα τους έπαιρναν τους ναζί

      Διαγραφή
    6. ΑΦΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΟΠΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΑΓΕΣ.ΧΑΧΑΧΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΒΛΑΚΑΣ.

      Διαγραφή
    7. Ξανά ρωτά τη πουτανα τη μανα σου και τη γιαγια σου μογγολε

      Διαγραφή
    8. Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΕΣ ΟΧΙ ΕΒΡΑΙΕΣ ΣΑΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ.ΠΗΓΕΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΣΗΜΕΡΑ;ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΙΝΑΙ.

      Διαγραφή
    9. Και βγάλανε τέτοια πουστη;;;;
      Κάτι τέτοιες ρίχνουν την αξία των Σπαρτιατών.

      ΤΣΟΠΑΝΟΣ 28 Ιουλίου 2024 στις 6:31 μ.μ.
      ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΓΑΜΑΩ ΚΑΙ ΑΝΤΡΙΚΑ ΙΟΥΔΑΙΚΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ

      Ενεργητικός είσαι όχι ετεροφυλόφιλος!!!

      Διαγραφή