ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

ΚΟΝΔΥΛΙ ΥΨΟΥΣ 6.750.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2018 ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΠΑΠΑΔΕΣ!!

€6,75 εκατομμύρια για τους μισθούς κληρικών

ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΑ Η ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΒΡΑΪΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ!!
Κονδύλι ύψους €6.750.000 περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2018 που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή για ψήφιση, με σκοπό να καλύψει τις δαπάνες για κρατική αρωγή του ιερού κλήρου της υπαίθρου, καθώς και των κληρικών των θρησκευτικών ομάδων (Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών). Συγκεκριμένα, ποσό ύψους €6,1 εκατ. θα διατεθεί για κάλυψη μέρους της αντιμισθίας κληρικών της Εκκλησίας της Κύπρου και το υπόλοιπο, για τους κληρικούς των θρησκευτικών ομάδων.
Η καταβολή του εν λόγω ποσού κλείδωσε μέχρι και το 2026. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας για επικαιροποίηση της συμφωνίας, οι βασικές πρόνοιες της οποίας προβλέπουν τα εξής: 
1. Την παραχώρηση κρατικής αρωγής προς 700 ιερείς για περίοδο 10 ετών ύψους €674,82 για κάθε ιερέα με ελάχιστη ετήσια συνολική δαπάνη ύψους €6.140.862 και ανάλογη αύξηση της κρατικής αρωγής που παραχωρείται σε κάθε ιερέα σε περίπτωση παραχώρησης γενικών αυξήσεων και τιμαριθμικών επιδομάτων σε κρατικούς υπαλλήλους. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συνεπάγεται συγκράτηση του ετήσιου κόστους για το κράτος, διότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, το κράτος θα επιδοτεί τον μισθό 700 κληρικών για τα επόμενα, τουλάχιστον, 10 χρόνια ανεξαρτήτως εάν αυξηθεί ο αριθμός τους. 

2. Την εκ νέου αναθεώρηση του αριθμού των επιδοτούμενων ιερέων την 1/1/2026, με βάση την αυξομείωση του πληθυσμού των πολιτών της Δημοκρατίας που ανήκουν στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και ακολούθως, την επικαιροποίηση της αναθεώρησης αυτής σε πενταετή βάση, σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας. 
3. Τη μεταβίβαση της εκκλησιαστικής γης στη Δημοκρατία που παραχωρήθηκε σε αυτή κατά το 1971, όποτε η Δημοκρατία το ζητήσει. Από τα 15.564 στρέμματα γης που αποφασίστηκε να μεταβιβαστούν στο Κράτος από την Αρχιεπισκοπή, ποσοστό 73% περίπου βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η αξία της εκκλησιαστικής γης που αποφασίστηκε να μεταβιβαστεί στο Κράτος και βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές ανέρχεται σε €81.268.000 σε τιμές του 2010, ενώ η αντίστοιχη αξία της γης που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές εκτιμήθηκε στη βάση της αγοραίας αξίας για σκοπούς του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών στα €125.163.000.
Επί της διαδικασίας: Το ποσό των €6,1 εκατ. θα κατατίθεται κάθε χρόνο μέχρι την 1/1/2026 με δόσεις στον Φορέα Μισθοδοσίας του Εφημεριακού Κλήρου του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου για το σύνολο των 700 ιερέων και η Εκκλησία της Κύπρου αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την καταβολή της μισθοδοσίας των ιερέων στη βάση δικών της εσωτερικών διαδικασιών. Παλαιότερα, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας κατέθετε, κάθε μήνα, ένα κατ’ αποκοπήν ποσό στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των κληρικών, πρακτική που εγκαταλείφθηκε. 
Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας διευθετήθηκε οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα που αφέθηκε να διαιωνίζεται από το 1971 και αφορούσε την παραχώρηση ανταλλαγμάτων στο Κράτος από την Εκκλησία για την επιδότηση της μισθοδοσίας των κληρικών της υπαίθρου. Το ετήσιο κόστος της αναφερομένης χορηγίας για το Κράτος αυξήθηκε από τις £200.000 (€341.720) που είχε υπολογιστεί για το 1971, στα €6,1 εκατ. για το 2018.
Η πρόταση για να χορηγεί το Κράτος τη μισθοδοσία του εφηµεριακού κλήρου της υπαίθρου κατατέθηκε στις 11/2/1971 ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μακάριο Γ’, ο οποίος ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Παρόλο που η συμφωνία τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή από το κράτος καλύπτοντας τη μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου της υπαίθρου, εντούτοις, οι εκτάσεις γης που θα παραχωρούνταν από την Αρχιεπισκοπή ως αντιστάθμισμα γι’ αυτή την κρατική χορηγία, δεν μεταβιβάστηκαν. Ούτε υπογράφηκε οποιαδήποτε συμφωνία που να καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η συμφωνία που έγινε τον Φεβρουάριο του 1971 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου προνοεί την επιχορήγηση από τη Δημοκρατία της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου που λειτουργεί στην ύπαιθρο έναντι της παραχώρησης προς τη Δημοκρατία αγροτικής κτημοσύνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η οποία ανέρχεται στα 15.564 στρέμματα γης. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ως ύπαιθρος, με βάση τα δεδομένα του 1971, ορίζονταν όλες οι εκτός των τειχών των πόλεων περιοχές, με αποτέλεσμα αρκετοί δήμοι να θεωρούνταν για σκοπούς επιδότησης των ιερέων που λειτουργούν σε αυτούς, ως ύπαιθρος, όπως είναι για παράδειγμα οι δήμοι Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Λατσιών, Λακατάμιας, Μέσα Γειτονιάς κ.λπ.
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν εμπιστευόταν τον Χριστόφια
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αρνείτο επίμονα επί διακυβέρνησης Χριστόφια να μεταβιβάσει την εκκλησιαστική γη στο κράτος, φοβούμενος το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Χριστόφια να σταματήσει την επιχορήγηση εξ αιτίας των θέσεων που το ΑΚΕΛ διατηρεί σε ό,τι αφορά την Εκκλησία. Εξ ου και η απόφαση που λήφθηκε για μείωση της κρατικής αρωγής του εφημέριου κλήρου κατά 15%, η οποία, στη συνέχεια, ακυρώθηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου