ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

ΙΗΣΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ!!! ΕΝΑΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΜΕ ΕΒΡΑΪΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ!!ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ!!

 


Εάν λοιπόν ο Χριστός έκαμε τό Πάσχα Του την πρώτη ημέρα τών αζύμων, σημαίνει, ότι χρησιμοποίησε άζυμον άρτον, διότι από τήν ημέρα αυτή επετρέπετο να χρησιμοποιηθούν τα άζυμα. Η εορτή των αζύμων με το Πάσχα συμπίπτουν πάντοτε τήν ίδια ημέρα - εορτάζονται μαζί, διότι και οι δύο εορτές εθεωρούντο ως μία, όπως λέγει και ο Ευαγγελιστής Λουκάς: κβ' 1, εκτός του ότι η εορτή των αζύμων παρατείνεται επί επτά ημέρες, ενώ η εορτή του Πάσχα είναι μιά μόνο ημέρα. 

Αλλά γιατί

ο Ιωάννης σημειώνει ότι ο Μυστικός Δείπνος έγινε πρό τής εορτής του Πάσχα, ενώ οι άλλοι τρείς Ευαγγελισταί, «τη πρώτη των αζύμων»; Η έρευνά μας θα διαφωτίσει το θέμα και θα διαλύσει την απορία.

Από τα εξιστορούμενα του Ευαγγελιστού Ιωάννου, που λέγει ότι κατά την δίκη του Ιησού οι υπηρέτες που μετέφεραν τον Ιησού από τον Άννα στον Καϊάφα,«ούκ εισήλθον εις το Πραιτώριον (κυβερνείον), ίνα μη μιανθώσιν, αλλ' ίνα φάγωσι το Πάσχα» (Ιωάννης: ιη' 28), φαίνεται, ότι «η πρώτη των αζύμων» αναφέρεται στην εσπέρα της παραμονής του Εβραϊκού Πάσχα. Τότε, κατά την συνήθεια των Ιουδαίων, άρχιζαν οι προετοιμασίες προς εκκαθάρισιν παντός ενζύμου, χωρίς όμως και να τίθενται εν χρήσει τά άζυμα, δια τούτω δέ η πρώτη αύτη, Πέμπτη της εβδομάδος, εκκαλείτο πρώτη των αζύμων».

Απ' όλα τα εξιστορούμενα των Ευαγγελιστών καταλήγομε στο συμπέρασμα ότι τό Πάσχα τότε ήταν την Παρασκευή, αλλά το μετέθεσαν τό Σάββατον. «Περί δε του Σαββάτου, καθ' ο θα ήρχιζε το Πάσχα λέγει ο Ιωάννης, «Ην γαρ μεγάλη η ημέρα εκείνη του Σαββάτου» (κεφ. ιθ' 31), ότι δηλαδή το Σάββατον εκείνο δέν ήτο κοινόν, αλλά Σάββατον, καθ' ο συνέπεσεν η μεγάλη εορτή του Εβραϊκού Πάσχα».

Ο Ιησούς όμως δεν συμμορφώθηκε με την μετάθεση της εορτής. Κατόπιν αυτών οδηγούμεθα στο συμπέρασμα ότι το Πάσχα Του ο Κύριος το έκανε μιά ημέρα πρίν -24 ώρες πρό της εορτής του Νομικού Εβραϊκού Πάσχα. Κατά συνέπειαν δέν χρησιμοποίησε άζυμα, αλλά ένζυμον κανονικόν άρτον, δεδομένου ότι, πρό της κανονικής ενάρξεως του Πάσχα τα άζυμα ήταν απαγορευμένα, δέν επετρέπετο να χρησιμοποιηθούν από κανένα.  2000.jpg

ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΒΡΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΡΩΜΙΟΙ Ο ΝΑΖΩΡΑΙΟΣ ΤΙΜΟΥΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!  ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΜΕ ΕΒΡΑΪΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΣΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ!!!!ΕΣΥ ΡΩΜΙΕ ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΕΝΟΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ!! Ο ΙΗΣΟΥΣ ΤΙΜΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΕΥΤΟΘΕΟ ΤΟΥ,ΕΣΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ??Ας πάμε στα γεγονότα με βάση τα κείμενα της Καινής Διαθήκης και ορισμένων απόκρυφων Ευαγγελίων!!Ο Ιησούς αυτοπροσδιοριζόταν σε όλη την Καινή ως Βασιλιάς των Ιουδαίων, αυτό ενοχλούσε το Ιουδαϊκό ιερατείο και τίποτε άλλο!!Δεν κινδύνευε το ιερατείο από τον Ιησού διότι δεν είχε καμία απήχηση στον Ιουδαϊκό λαό,και αυτό φάνηκε στην σύλληψή του αλλά και στην δίκη του όπου δεν βρέθηκε κανείς να τον υπερασπισθεί!!Ακόμα και στην Σταύρωσή του πέθανε μόνος!!Άλλο σημαντικό στοιχείο της μικρής απήχησης που είχε ο Ιησούς στους Ιουδαίους είναι το γεγονός ότι ελάχιστοι τον πίστεψαν ως γιό Θεού!! 

Τι φοβήθηκε το Ιουδαϊκό ιερατείο και ζήτησε από τους Ρωμαίους την Σταύρωσή του??Και γιατί δεν έβαλαν κάποιον δικό τους να τον σκοτώσουν στα κρυφά ώστε να μην ηρωποιηθεί??Οι Ρωμαίοι γιατί Σταύρωσαν τον Ιησού?Σύμφωνα με την Καινή ο Ιησούς έκανε ¨θαύματα¨και πνευματικές συζητήσεις??  Τι είχαν να φοβηθούν οι Ρωμαίοι??24 Ότε δε ήλθον εις την Καπερναούμ, προσήλθον προς τον Πέτρον οι λαμβάνοντες τα δίδραχμα και είπον· Ο διδάσκαλός σας δεν πληρόνει τα δίδραχμα;  

25 Λέγει, Ναι. Και ότε εισήλθεν εις την οικίαν, προέλαβεν αυτόν ο Ιησούς λέγων· Τι σοι φαίνεται, Σίμων; οι βασιλείς της γης από τίνων λαμβάνουσι φόρους ή δασμόν; από των υιών αυτών ή από των ξένων; Μτ 22:21Ρωμ 13:7   26 Λέγει προς αυτόν ο Πέτρος· Από των ξένων. Είπε προς αυτόν ο Ιησούς· Αρα ελεύθεροι είναι οι υιοί.    27 Πλην διά να μη σκανδαλίσωμεν αυτούς, ύπαγε εις την θάλασσαν και ρίψον άγκιστρον και το πρώτον οψάριον, το οποίον αναβή, λάβε, και ανοίξας το στόμα αυτού θέλεις ευρεί στατήρα· εκείνον λαβών δος εις αυτούς δι' εμέ και σε!!!   Αυτά που γράφουμε εδώ δεν είναι από το μυαλό μας είναι μέσα από την Καινή Διαθήκη!!Με την παραπάνω φράση ο Ιησούς δεν θεωρεί τον εαυτό του γιο του "Βασιλιά του ουρανού"Γιαχβέ, αλλά του Βασιλιά των Ιουδαίων Δαυίδ!!Κι αυτό γιατί ως γιος του Δαυίδ ειχε δικαιώματα στον θρόνο του!!   Δείτε και το παρακάτω κείμενο το οποίο διέφυγε από την πατερική λογοκρισία!!      1 Αφού δε εγεννήθη ο Ιησούς εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας επί των ημερών Ηρώδου του βασιλέως, ιδού, μάγοι από ανατολών ήλθον εις Ιεροσόλυμα, λέγοντες· Λκ 2:4   2 Που είναι ο γεννηθείς βασιλεύς των Ιουδαίων; διότι είδομεν τον αστέρα αυτού εν τη ανατολή και ήλθομεν διά να προσκυνήσωμεν αυτόν.    3 Ακούσας δε Ηρώδης ο βασιλεύς, εταράχθη και πάσα η Ιεροσόλυμα μετ' αυτού,    4 και συνάξας πάντας τους αρχιερείς και γραμματείς του λαού, ηρώτα να μάθη παρ' αυτών που ο Χριστός γεννάται.    5 Εκείνοι δε είπον προς αυτόν· Εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας· διότι ούτως είναι γεγραμμένον διά του προφήτου·    6 Και συ, Βηθλεέμ, γη Ιούδα, δεν είσαι ουδόλως ελαχίστη μεταξύ των ηγεμόνων του Ιούδα· διότι εκ σου θέλει εξέλθει ηγούμενος, όστις θέλει ποιμάνει τον λαόν μου τον Ισραήλ. Μιχ 5:2Ιω 7:42   Βλέπουμε εδώ ότι οι μάγοι δεν μιλούν για κάποιον Βασιλέα του κόσμου ούτε για κανένα γιο του Θεού!!  

Εδώ μιλούν ξεκάθαρα για τον Βασιλιά των Ιουδαίων!!Ο Ιησούς είχε την ευκαιρία να ανακηρυχτεί βασιλιάς ,αν όχι ολόκληρου του Ισραήλ ,τουλάχιστον ενός τμήματός του!!Αυτός όμως ήθελε τον θρόνο του Ισραήλ και οχι ενα κομματι!!Δειτε τι λεει ο Ιωαννης:14 Οι άνθρωποι λοιπόν, ιδόντες το θαύμα, το οποίον έκαμεν ο Ιησούς, έλεγον ότι Ούτος είναι αληθώς ο προφήτης ο μέλλων να έλθη εις τον κόσμον. Λκ 7:16, Λκ 24:19, Ιω 4:19 

15 Ο Ιησούς λοιπόν γνωρίσας ότι μέλλουσι να έλθωσι και να αρπάσωσιν αυτόν, διά να κάμωσιν αυτόν βασιλέα, ανεχώρησε πάλιν εις το όρος αυτός μόνος.   16 Καθώς δε έγεινεν εσπέρα, κατέβησαν οι μαθηταί αυτού εις την θάλασσαν, Μτ 14:23, Μκ 6:47   17 και εμβάντες εις το πλοίον, ήρχοντο πέραν της θαλάσσης εις Καπερναούμ. Και είχεν ήδη γείνει σκότος και ο Ιησούς δεν είχεν ελθεί προς αυτούς,   18 και η θάλασσα υψόνετο, επειδή έπνεε δυνατός άνεμος.Ο Ιησούς ήταν ο αρχηγός της τρομακτικής οργάνωσης των Εσσαίων Ζηλωτών , φορολογούσαν τα μέλη της συμμορίας του Ιησού και συγκεντωναν απιστευτα ποσα!!Χρέη ταμία εκτελούσε ο Ιούδας ο Ισκαριώτης ο οποίος έβαζε χέρι συχνά στο ταμείο ατιμώρητα!!Υποχρέωναν  τα μέλη να πουλήσουν  τις περιουσίες τους και τους έπαιρναν τα χρήματα!!Η τιμωρία σε όποιον κρατούσε λίγα χρήματα από την πώληση της περιουσίας του ήταν ο Θάνατος με δήμιο τον Πέτρο!!Βλέπε στην Καινή για την δολοφονία του Ανανία και της γυναίκας  Σαμφείρας!!  ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΗΡΘΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ!!  ΙΕΡΟΥ1.png ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΗΤΑΝ ... ΗΓΕΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΣΕ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΚΙ ...ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΙ ΟΤΙ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ... ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ... ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΣΕ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ... ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ [ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ..] ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΜΑ ΜΟΝΟ ΥΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ... ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΚΙ ΦΡΟΝΙΜΟΙ ΩΣ ΟΙ ΟΦΕΙΣ ... ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ...ΟΠΩΣ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΣΙΩΠΗΛΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ!!,ΤΟ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΥΧΟ ΣΟΥ ΚΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΜΑΧΑΙΡΙ .. ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΟΥ ΚΛΠ ΜΟΝΟ ΥΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ .. ΑΛΛΙΩΣ .... ΟΣΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΕΣ ΚΙ ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΔΩΣΕΙΣ ..... ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΝΟΗΜΑ.... Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΗΤΑΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ....ΤΗΣ ΙΟΥΔΑΙΑΣ ... ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΔΙΩΧΝΑΝ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ... ΚΙ Ο ΚΛΑΥΘΜΟΣ ΚΙ ΟΔΥΡΜΟΣ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΩΝ .... ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ.. [ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΙ Η ΚΟΛΑΣΗ = ΤΙΜΩΡΙΑ Η ΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ] ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ''ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΑΣΙΛΕΥΣΩ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΦΕΡΤΕ ΤΟΥΣ ΚΙ ΣΦΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ'' ΚΙ Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ .... ΑΠΛΑ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ .... ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑ-ΟΔΗΓΗΣΕΙ ..ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 150  ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ!! 

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΚΑΝΟΥΜΕ!! 

66 σχόλια:

  1. ΣΩΣΤΟΣ !!!
    ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΕΧΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΩΝ.
    Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ
    ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΝΙΒΑΛΟΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΗΛΟΦΑΓΩΘΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΑΛΛΗΛΟΤΡΩΓΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥΣ.
    Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΝΙΒΑΛΟΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ 12ΘΕΟΥ ΣΤΑ ΣΑΛΕΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε ηλιθιο ον θα απαντησεις στο κειμενο μια φορα η θα βριζεις συνεχεια τους Ελληνες;

      Διαγραφή

    2. ΡΕ ΟΥΣΤ ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΕ ΗΛΙΘΙΕ ΤΡΑΓΟΛΑΤΡΗ ΠΑΓΑΝΙΣΤΗ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΟΥΡΓΕΛΟ. ΕΔΩ ΚΑΙ 1700 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ.. ΣΕ ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 12ΘΕΟ ; Ή ΜΗΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΕΪΣΤΕ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΚΛΠ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ Π{ΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ;
      ΔΙΥΛΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΩΝΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΜΗΛΟ ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ
      ΜΗΠΩΣ Η ΠΑΓΑΝΟΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΧΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ; ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΟΥΒΑΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΑΓΑΝΟΘΕΟΙ ΣΑΣ
      ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ :

      Ματθ. 5,2 καὶ ἀνοίξας τὸ στόμα(1) αὐτοῦ ἐδίδασκεν(2) αὐτοὺς λέγων(3)·
      Ματθ. 5,3  Μακάριοι και τρισευτιχισμένοι είναι εκείνοι, που συναισθάνονται την πνευματικήν πτωχείαν των, διότι ιδική των είναι η βασιλεία των ουρανών.
      Ματθ. 5,4   Μακάριοι είναι όσοι πενθούν διότι αυτοί θα παρηγορηθούν.
      Ματθ. 5,5 Μακάριοι είναι οι πράοι και ειρηνικοί, διότι αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη .
      Ματθ. 5,6  Μακάριοι όσοι πεινούν και διψούν δια να αποκτήσουν οι ίδιοι, να επικρατήση δε και στον κόσμον η δικαιοσύνη και η αρετή, διότι αυτοί θα χορτάσουν.
      Ματθ. 5,7  Μακάριοι οι ευσπλαγχνικοί και ελεήμονες, διότι αυτοί θα ελεηθούν.
      Ματθ. 5,8  Μακάριοι όσοι έχουν καθαράν την καρδίαν, διότι αυτοί θα ίδουν τον Θεόν.
      Ματθ. 5,9  Μακάριοι όσοι έχουν ειρήνην μέσα των και προσπαθούν να ειρηνεύουν τους ανθρώπους μεταξύ των, διότι αυτοί θα ανακηρυχθούν υιοί του Θεού
      Ματθ. 5,10  Μακάριοι όσοι έχουν διωχθή ένεκα της αρετής και της πίστεώς των, διότι εις αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών.
      Ματθ. 5,11  Μακάριοι είσθε, όταν σας εμπαίξουν και σας υβρίσουν οι άνθρωποι, και σας διώξουν και, ψευδόμενοι, είπουν παντός είδους κακολογίας και κατηγορίας ενάντιον σας, επειδή πιστεύετε εις εμέ.
      Ματθ. 5,16  Το φως λοιπόν έτσι ας λάμψη εμπρός στους ανθρώπους, δια να ίδουν τα καλά σας έργα και δοξάσουν τον Πατέρα σας τον ουράνιον.
      …………………………………………..



      Διαγραφή
    3. ΜΑΤΘ: ΚΗ 19-20 «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν...»

      Διαγραφή
  2. ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΛΑΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ,
    Νεοπαγανισμός: πίσω ολοταχώς! * Είναι ιδιαίτερα λυπηρό να προσπαθούν μερικοί νεοπαγανιστές να βάλουν εναντίον τού Χριστιανισμού Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ Ποιος θα το φανταζόταν ότι μετά 20 ολόκληρους αιώνες ζωής τού Χριστιανισμού, μετά την εξάπλωση τής διδασκαλίας τού Ευαγγελίου στο μεγαλύτερο τμήμα τής Οικουμένης, μετά την ιστορική συμπόρευση Ελληνισμού και Χριστιανισμού, θα εμφανίζονταν στη σύγχρονη Ελλάδα

    Ποιος θα το φανταζόταν ότι μετά 20 ολόκληρους αιώνες ζωής τού Χριστιανισμού, μετά την εξάπλωση τής διδασκαλίας τού Ευαγγελίου στο μεγαλύτερο τμήμα τής Οικουμένης, μετά την ιστορική συμπόρευση Ελληνισμού και Χριστιανισμού, θα εμφανίζονταν στη σύγχρονη Ελλάδα μερικοί συμπατριώτες μας που εν ονόματι τού Ελληνισμού, τής ελληνικότητας και τής Ελλάδας θα στρέφονταν συλλήβδην εναντίον τής χριστιανικής θρησκείας, καλώντας σε επιστροφή στη λατρεία των ειδώλων, στην ειδωλολατρία, στον παγανισμό και στον πολυθεϊσμό! Με κάποιες πρόσφατες νεοπαγανιστικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια, δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να χαμογελάσει πικρά για όσα λένε αυτοί οι νοσταλγοί ενός «θρησκευτικού αττικισμού» ή αν πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά για τα ακραία αναχρονιστικά φαινόμενα ορισμένων φιλόδοξων αμαθών ή ημιμαθών, οι οποίοι μέσα σε ένα κλίμα σύγχυσης φρενών που παρατηρείται σε ορισμένες εκφάνσεις τής σύγχρονης ζωής εκλαμβάνουν τη χριστιανική πίστη ως εχθρό των διδαγμάτων, των αρχών και των αξιών τού Ελληνισμού. Υπάρχουν δηλ. σήμερα, στις αρχές τού 21ου αιώνα, συμπατριώτες μας, ελάχιστοι ευτυχώς, μερικοί από τους οποίους αποτελούν γραφικές μάλλον φιγούρες, που υποστηρίζουν ότι εχθρός τού Ελληνισμού υπήρξε και είναι ακόμη και σήμερα ο Χριστιανισμός και ότι όποιος πιστεύει στις αξίες και τα ιδανικά τού Ελληνισμού είναι αυτομάτως αντίθετος προς τον Χριστιανισμό, που ως θρησκεία υπέσκαψε και έβλαψε τον Ελληνισμό! Το αποκορύφωμα αυτής τής φαεινής «σύλληψης» είναι ότι η αποδοχή τού Ελληνισμού συνδέεται αυτομάτως με την απόρριψη τής χριστιανικής θρησκείας και ότι περαιτέρω προϋποθέτει επιστροφή στην αρχαία ελληνική θρησκεία, δηλ. επιστροφή σε μια πολυθεϊστική ανθρωπομορφική αντίληψη τού θείου, σε ό,τι είναι γνωστό ως «Δωδεκάθεο». Πρόκειται για μια αντίληψη που πολιτισμικά για την πορεία τού Ελληνισμού συμπίπτει, στην πράξη, με το ναυτικό παράγγελμα «πίσω ολοταχώς»! Αυτός ο φολκλορικός «ελληνισμός της χλαμύδας», όταν περνάει σε τελετές αναβίωσης τής αρχαίας λατρείας των Ολυμπίων θεών με ανάλογη ενδυμασία, ύμνους και σύμβολα (δάδες, θυσίες ζώων κ.τ.ό.), ταυτίζει ανεπίτρεπτα και ανιστόρητα τον Ελληνισμό με φαιδρές καταστάσεις. Μπορεί μάλιστα να πάρει και τη μορφή κωμικοτραγικής πρόκλησης, όταν «ζητείται πίσω» ο Παρθενώνας, για να αποτελέσει τον επίσημο ναό τής νεοπαγανιστικής λατρείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΝ ΟΙ ΠΑΓΟΝΟΘΕΟΙ ΣΟΥ : ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΥΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΤΗΝΟΒΑΣΙΕΣ ΑΙΜΟΜΙΞΙΕΣ ΠΟΡΝΕΙΕΣ ΜΟΙΧΙΕΣ ΔΟΛΟΠΛΟΚΙΕΣ ΖΗΛΗΦΘΟΝΙΕΣ ΨΕΥΤΙΕΣ ΚΛΟΠΕΣ ΦΟΝΟΥΣ ΚΤΛ
    Οι «θεοί» και οι «θεές» της αρχαιοελληνικής θρησκείας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η προβολή των πιο αρρωστημένων ανθρωπίνων ψυχικών διαθέσεων. Είναι η «θεοποίηση» των ανθρωπίνων παθών των αρχόντων της εποχής εκείνης, η «νομιμοποίηση» των καταπιεστικών, ηθικών και ποινικών τους ατοπημάτων. Άλλωστε οι βασιλείς κατά τον Όμηρο καλούνται «Διογενείς», δηλαδή γενιά του Δία και η εξουσία τους είναι απόρροια της εξουσίας εκείνου (P. Decharme, Μυθολογία, τομ.1,σελ.67).  Η δικτατορική αυθαιρεσία του Δία, για παράδειγμα, νομιμοποιούσε και τη δική τους τυραννική εξουσία, οι εξωσυζυγικές του δραστηριότητες επέτρεπε και σ’ αυτούς να προδίδουν τη συζυγική τους πίστη, οι ομοφυλοφιλικές του σχέσεις με το Γανυμήδη νομιμοποιούσε τις δικές τους βρωμερές ομοφυλοφιλικές έξεις.  Η συζυγική απιστία της Αφροδίτης με τον Άρη επέτρεπε και στις κυρίες της αριστοκρατίας να είναι μοιχαλίδες, οι λατρεία της πορνικής θεάς δια της «ιερής πορνείας», νομιμοποιούσε την πορνεία, που κυριαρχούσε στην αρχαία εποχή. Ο αρχικλέφτης του Ολύμπου Ερμής, ο προστάτης  της κλοπής, ο οποίος λατρευόταν δια της κλοπής, νομιμοποιούσε την κλοπή και την αδικία των πλουσίων εκμεταλλευτών (Ιλιάδ.Β΄103, Κ΄267, Οδ.Τ΄394)! Ο πολεμοχαρής Άρης ο προστάτης του πολέμου και της καταστροφής και η προσωποποίηση της φρίκης και ο οποίος λατρευόταν δια  της άσκησης  βίας και αίματος και της ικανοποίησης των άγριων ενστίκτων, νομιμοποιούσε τους αγρίους πολέμους, την αυθαιρεσία και την καταστροφή. Η Ήρα ήταν φορέας της πιο άγριας ζηλοφθονίας και της αμετάπειστης εκδίκησης και νομιμοποιούσε και αυτή το μίσος και την εκδίκηση.  Ο Βάκχος, προστάτης της μέθης, της κραιπάλης, και της ικανοποίησης των πιο ταπεινών ορμέμφυτων, νομιμοποιούσε τα πιο έχθιστα ανθρώπινα πάθη, και ούτω κάθ’ εξής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα πάθη των ψευτοθεών δεν είχαν όριο. Ο Ουρανός βύθιζε τα παιδιά του στα έγκατα της γης. Ο Κρόνος προκειμένου να πάρει την εξουσία από τον πατέρα του Ουρανό του έκοψε τα γεννητικά όργανα, καθιστώντας τον πια αδύναμο. Η θεότητά του βρισκόταν προφανώς στα …γεννητικά του όργανα! Ο Κρόνος από φόβο μήπως τα παιδιά του, του πάρουν την εξουσία, τα έτρωγε! Η σύζυγός του Ρέα τον ξεγέλασε (σκέψου τι θεός ήταν να μην καταλάβει την απάτη…) και του έδωσε να φάει μια …πέτρα αντί για το Δία, για να του πάρει έτσι εκείνος την εξουσία (Ησίοδ. Θεογ. 133-138)!
    Ο Δίας γκρέμισε από τον Όλυμπο το γιο του Ήφαιστο, επειδή εκείνος πήρε το μέρος της μητέρας του Ήρας, όταν αυτός την έδερνε ανηλεώς, καθιστώντας τον έτσι μονίμως …ανάπηρο! Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο Ήφαιστος ήταν … αδελφός του, κλεψίγαμος γιος του πατέρα του Κρόνου, με τη γυναίκα του Ήρα (ΘΗΕ 7,1051)! Στα χέρια του κρατούσε τον κεραυνό για να κατακεραυνώνει όποιον αμφισβητούσε την εξουσία του! Τόσο πολύ …φιλάνθρωπος ήταν, που κάρφωσε στον Καύκασο τον ευεργέτη των ανθρώπων, τιτάνα Προμηθέα (Ησιοδ. Θεογ.522)! Η Ήρα – παρ’ ότι θεά - δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανικανοποίητες σεξουαλικές του ορμές του συζύγου της Δία και γι’ αυτό εκείνος, ως κοινός απατεώνας, μεταμορφωνόταν και τρύπωνε στους κοιτώνες θνητών γυναικών και τις κακοποιούσε σεξουαλικά, σαν τους σύγχρονους διεστραμμένους βιαστές! Ο Ηρακλής για παράδειγμα υπήρξε καρπός μιας τέτοιας σχέσης. Ονομαζόταν «Τριέσπερος» διότι τα σεξουαλικά όργια του Δία και της Αλκμήνης, μητέρας του Ηρακλή, κράτησαν τρεις νύχτες! Συν τοις άλλοις ο «πατήρ θεών τε και ανθρώπων» ήταν και ενεργητικός ομοφυλόφιλος. Η πιο ευχάριστη ερωτική του απόλαυση ήταν η ανώμαλη συνεύρεση με το θνητό ομορφόπαιδο Γανυμήδη, τον οποίο τελικά πήρε στον Όλυμπο και τον έβαλε πλάι στη σύζυγό του Ήρα (Ιλιαδ.Υ΄232, Ευρ.Τρωάδες 822, Ησιοδ. Θεογ.1345) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Αφροδίτη όπως αναφέραμε απατούσε συστηματικά τον ανάπηρο σύζυγό της Ήφαιστο με τον Άρη (Παυσαν. Β΄10,5). Ο Ποσειδών φλέγονταν από μεγάλο ερωτικό πόθο για … την αδελφή του Δήμητρα, την οποία κυνηγούσε για να τη βιάσει (Παυσαν. Η΄25,6,42). Εκείνη μεταμορφώθηκε σε φοράδα για να ξεφύγει από την αηδιαστική αιμομιξία του αισχρού αδελφού της. Αυτός μεταμορφώθηκε τελικά σε ίππος και κάπου στην Αρκαδία πραγματοποίησε την απαίσια πράξη του! Αυτά ως ελάχιστα παραδείγματα των άπειρων ανηθικοτήτων των ψευτοθεών της αρχαιοελληνικής θρησκείας, όπως τη βίωνε ο χύδην όχλος!
    Οι ψευτοθεοί αυτοί επίσης «απαιτούσαν» παράλογα πράγματα από τους πιστούς τους. «Ζητούσαν» θυσίες ζώων για να «απολαύσουν» την μυρωδιά του ψητού! Χιλιάδες άμοιρα ζώα καθημερινά θυσιάζονταν στους ψευτοθεούς. Μάλιστα επί της βασιλείας του παρανοϊκού Ιουλιανού (361-363 μ.Χ.), ο αριθμός των θυσιαζόμενων ζώων έφτασε σε παροιμιώδεις αριθμούς. Ο θρησκομανής αυτοκράτορας αποδεκάτισε κυριολεκτικά τα ζώα της αυτοκρατορίας, από τις αμέτρητες θυσίες στους ανύπαρκτους ψευτοθεούς του!
    Σε πολλές περιπτώσεις οι ανήθικοι θεοί «απαιτούσαν» θυσίες ανθρώπων! Αναφέρεται ότι ο Τάνταλος θυσίασε το γιο του Πέλοπα, τον κομμάτιασε και τον έδωκε στους θεούς να τον φάνε! Δυστυχώς οι ανθρωποθυσίες ήταν πραγματικότητα και ιερός θεσμός στην αρχαία Ελλάδα. Έχουμε ανθρωποθυσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, μέχρι και τους ελληνιστικούς χρόνους! Στην εορτή των «Κρονίων» στην Αθήνα θυσιαζόταν κάθε χρόνο ένας άνδρας. Το ίδιο και στη Ρόδο θυσιαζόταν ένας κατάδικος. Ανθρωποθυσίες γινόταν και στην Κρήτη, όπως και στην Αλεξάνδρεια μέχρι την εποχή των Πτολεμαίων, όπου θυσιάζονταν αιχμάλωτοι πολέμου στον αιμοδιψή ψευτοθεό Κρόνο (δες Παυσανίου Ελλ. Περιηγ. Ι 18,7)! Επίσης στην ετήσια εορτή των «Θαργηλίων» προς τιμή του Απόλλωνα θυσιαζόταν ανδρόγυνο εκλεγμένο από τους εγκληματήσαντες του έτους (P. Decharme, Μυθολογία, τομ.1, σελ. 167). Στη Λευκάδα ακόμη γκρέμιζαν κάθε χρόνο έναν άνδρα από ένα βράχο προκειμένου να εξευμενίσουν τον Απόλλωνα (Στραβ Ι.2,452)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Άρτεμις «απαιτούσε» από τους σπαρτιάτες νέους, στην ετήσια εορτή της, φοβερό μαστίγωμα, μέχρι αίματος, λιποθυμίας, ακόμα και θανάτου. Ενώ στο ναό της, στην Έφεσο γινόταν κατ’ έτος πολυπληθείς φρικτοί αιματηροί ευνουχισμοί νέων (P. Dech. όπου, ανωτ. Σελ.195). Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα και την περίπτωση των περιβόητων κανίβαλων μαινάδων, τις εκστασιασμένες λάτρισσες του μέθυσου ψευτοθεού Διόνυσου, οι οποίες έτρεχαν τις νύχτες στις ερημιές ουρλιάζοντας, καταβρόχθιζαν ωμά τα άτυχα ζώα που έβρισκαν μπροστά τους, αλλά και τους άνδρες που τύχαινε να συναντήσουν! Αναφέρεται ότι κατασπάραξαν και έφαγαν τον Ορφέα!
    Οι «κατώτεροι» θεοί της φύσεως, τα φοβερά δαιμονικά όντα, όπως ο τραγόμορφος απαισιόμορφος Πάνας και οι αποκρουστικοί τερατόμορφοι Σάτυροι, ο φόβος και ο τρόμος των ανθρώπων, διακατέχονταν από ανείπωτα κτηνώδη σεξουαλικά πάθη και προσωποποιούσαν τα πιο ταπεινά ένστικτα, από τους οποίους κινδύνευαν με βιασμό θεές και θνητές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ιερή πορνεία επίσης ήταν λατρευτική «απαίτηση» των ψευτοθεών. Χιλιάδες άμοιρα κορίτσια κλείνονταν, χωρίς τη θέλησή τους, στους ναούς της Αφροδίτης και «ιερουργούσαν» τη διεφθαρμένη θεά με το σώμα τους, επιφέροντας τεράστια κέρδη στους ιερείς – πορνοβοσκούς της θεάς. Αυτό γινόταν καθ’ όλη την αρχαιότητα, με αποκορύφωμα στους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την ιερή πορνεία στην αρχαία Ελλάδα (Ιστορ. Ι,199). Επίσης ο Στράβων διασώζει την εξής χαρακτηριστική πληροφορία για την ιερή πορνεία στην Κόρινθο: Το ιερό της Αφροδίτης «ούτω πλούσιον υπήρξεν, ώστε πλείους ή χιλίας ιεροδούλους εκέκτητο εταίρας» (Στράβ. 378)! Επίσης οι λάτρεις του Διονύσου ήταν υποχρεωμένοι να παίρνουν μέρος στα εμετικά «ιερά όργια». Διέπρατταν, στις αισχρές διονυσιακές εορτές ανείπωτες ηθικές αθλιότητες. Οι κάθε γυναίκα, έγγαμη ή μη, ήταν υποχρεωμένη στο όνομα του θεού, να ανεχτεί τις σεξουαλικές βρωμερές και διεστραμμένες ορέξεις του κάθε τυχόντα! Οι βιασμοί γυναικών και η άσκηση κάθε είδους βίας κατά τη διάρκεια των εορτών όχι μόνο δε θεωρούνταν έγκλημα, αλλά τρόπος λατρείας του πορνικού και μέθυσου ψευτοθεού! Αυτή την κατάσταση θέλουν να επαναφέρουν δυστυχώς οι «αρχαιολάτρες»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αρχαιοελληνική θρησκεία όχι μόνο δεν απέτρεπε τους Έλληνες να καθιερώνουν και να καλλιεργούν απάνθρωπους θεσμούς, αλλά αντίθετα τους παρότρυνε. Η δουλεία για παράδειγμα ήταν θεσμός στην Αρχαία Ελλάδα. Είχε μάλιστα και κληρονομικό χαρακτήρα. Η δουλεία θεωρούνταν κατά κάποιο τρόπο ιερή υπόθεση και γι’ αυτό το μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο της Ελλάδος βρισκόταν στη Δήλο, στο ναό του Απόλλωνα! Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε εδώ τη γνώμη που είχαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας για τη δουλεία, ακόμα και τα μεγάλα πνεύματα, όπως ο Αριστοτέλης!
    Μεταξύ των θεών όχι μόνο δεν κυριαρχούσε σεβασμός, όπως θα ταίριαζε σε θείες οντότητες, αλλά μίσος, αντιζηλία, τάση κυριαρχίας, πόλεμοι, δολοφονίες, απάτες, δόλοι και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο Ηρόδοτος χαρακτήρισε το θείον της αρχαιοελληνικής θρησκείας «φθονερόν και ταραχώδες» (Ιστορ. Ι.32,ΙΙΙ.40,2)! Ο Δίας πήρε με δόλο την εξουσία του πατέρα του και επίσης έκαμε πόλεμο με τους εχθρούς του, θεούς Τιτάνες και Γίγαντες και τους έθαψε στα έγκατα της γης. Η βασιλεία του ήταν ένας συνεχής αγώνας για να κρατηθεί στην εξουσία. Εποφθαλμιούσε παράλληλα ερωτικά τις συζύγους των άλλων θεών! Ο Ερμής έκλεβε συστηματικά τους θεούς. Η Αφροδίτη απατούσε τον σύζυγό της. Ο Ποσειδών με απάτη βίασε την αδελφή του Δήμητρα και διέπραξε απαίσια αιμομικτική πράξη. Ακόμα έριζε συνεχώς με όλους τους θεούς, ακόμα και θέαμα των θνητών είχαν γίνει με την Αθηνά στην Αθήνα! Οι Τιτάνες κομμάτιασαν και έφαγαν τον Διόνυσο, κλπ. Αν αυτοί μπορούσαν να είναι θεοί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλι γαυγιζεις κατα των Ελληνων σκυλε;

      Διαγραφή
    2. Ρε εβραιε ποσες φορες θα σου γραψω οτι αυτοι ηταν μυθοι κι οχι πραγματικα γεγονοτα;

      Διαγραφή
    3. ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.

      ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ...
      -Πριν λιγα χρονια ειχαμε ενα περιεργο φαινομενο ... ενα σκαφος φλεγομενο ειχε πεσει στην θαλασσα και πολυς κοσμος το ειχε δει...
      -Ολοι αναρωτηθηκαν γιαυτο το γεγονος,κανεις δεν ηξερε να απαντησει,να μας δωσει πληροφοριες και ειχε μεινει ετσι ωσπου,μετα λιγες ημερες ηρθε το μηνυμα απο τους ΟΛΥΜΠΙΟΥΣ ΔΙΟΣ που εδωσε σε ολους μας απαντησεις...
      -Ολοι οσοι ακολουθουσαμε,μελετουσαμε τον ΑΡΙΣΤΑΙΑ ξεραμε οτι θα γινει πολεμος μεταξυ των Ολυμπιων και των αποστατων,οπως μας ειχαν ενημερωσει οι ιδιοι,πολεμος ... εκτος Γης,αλλα δεν ειχαμε ιδεα ... βεβαια υπηρχαν και οι ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΤΕΣ αναμεσα μας που σχολιαζαν ειρωνικα,οταν γραφαμε οτι εξω στο Διαστημα περιπολουν με τα σκαφη τους οι ΟΛΥΜΠΙΟΙ με αρχηγους των Διαστημοπλοιων τους Ηρωες της ΙΣΤΟΡΙΑΣ μας,ομως βλεπετε οι αμφιβολιες των πολλων,οτι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ αυτοι να υπαρχουν ακομη ... η ανοητη πεζοτητα της πιστεως και της αγνοιας γυρω απο θεικα υπερκοσμια θεματα,σκιαζε καθε νεα πληροφορια που μαθαιναμε ... λοιπον για να ερθω στο θεμα της αυτο ...το μηνυμα ελεγε :

      Σάββα, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τους Εβραίους. Ο Νετανιάχου , μετά την παράνομη αιχμαλωσία του Μωυσή από τον Οδυσσέα Ζευ προειδοποίησε με διάβημα την Ελληνική κυβέρνηση ότι θα διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδος Ισραήλ αν δεν ελευθερωθεί άμεσα ο Μωυσής.


      ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΔΙΟΣ :
      -Για το φαινομενο κεφαλονιας και ... η σύγκρουση που επακολούθησε ήταν σφοδρότατη, ο Αλέξανδρος - Ζευς ενισχυόμενος και από τις δυνάμεις Κυρήνης - Ήρας αποδεκάτισε τους αποστάτες οι οποίοι απώλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους...
      -Ο Οδυσσεύς - Ζευς με ενέδρα κατέρριψε το θυγατρικό σκάφος των αποστατών «ΕΧΙΔΝΑ» του οποίου αρχηγός ήταν ο αιμοσταγής δολοφόνος Μωυσής υπαρχηγός του Γιαχβέ ο οποίος και συνελήφθη αιχμάλωτος και κρατείται στο σκάφος ΝΕΜΕΣΙΣ εντός ηλεκτρομαγνητικού κλωβού διπλής πολικότητας, σε πλήρη απομόνωση μη έχοντας ουδεμία δυνατότητα επικοινωνίας με τον Γιαχβέ...
      -Συντρίμμια του σκάφους του κατέπεσαν το πρωί της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 08:56 ανάμεσα στη νότια Κεφαλονιά και τη βόρεια Ζάκυνθο στο Ιόνιο πέλαγος με δικές σας μετρήσεις, χρονολογήσεις και δική σας ορολογία...
      -Ο Περσεύς Ζευς ενισχυόμενος από τις δυνάμεις της Αταλάντης - Ήρας καταδίωξε τις εναπομείνασες δυνάμεις των αποστατών μέχρι τα αντιϋλικά πεδία του χάους όπου και επιτηρούνται...
      -Ο Ζευς μεθ υμών εστί».
      -Πηγη : -ΑΡΙΣΤΑΙΑΣ !!!

      Διαγραφή
  9. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΡΑΓΟΥΣ...
    ΖΩΑ-ΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΖΩΑ-ΔΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

    ΗΡΟΔΟΤΟΣ

    Στο δήμο της Παιανίας ζούσε μια γυναίκα που το όνομά της ήταν Φύη, ψηλή τέσσερις πήχεις παρά τρία δάχτυλα και επιπλέον ωραία. Αυτής της γυναίκας τής φόρεσαν πανοπλία, την ανέβασαν σε άρμα και αφού τη δασκάλεψαν πώς να στέκεται, ώστε να φαίνεται όσο γινόταν πιο μεγαλόπρεπη, την οδηγούσαν στέλνοντας μπροστά κήρυκες, που έφτασαν στην πόλη και φώναζαν ό,τι τους είχαν προστάξει, λέγοντας αυτά: [1.60.5] «Αθηναίοι, δεχθείτε με αγαθή ψυχή τον Πεισίστρατο, που η Αθηνά, τιμώντας τον πάνω από κάθε άνθρωπο, η ίδια τον φέρνει πίσω στην ακρόπολή της». Οι κήρυκες λοιπόν σκόρπισαν παντού κι αυτά φώναζαν, και αμέσως στις συνοικίες απλώθηκε η φήμη πως η Αθηνά φέρνει πίσω τον Πεισίστρατο· οι άνθρωποι της πόλης πιστεύοντας πως η γυναίκα αυτή ήταν θεά, προσκύνησαν τούτη την ύπαρξη και δέχονταν τον Πεισίστρατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΓΑΝΑ.
    ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΤΑ ΕΒΡΑΖΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥΣ.

    Στον Ιπποκράτη, που ως απλός ιδιώτης πήγε να παρακολουθήσει τους ολυμπιακούς αγώνες, συνέβη μεγάλο θαύμα: είχε κιόλας θυσιάσει τα ιερά σφάγια, και εκεί που τα λεβέτια στέκονταν γεμάτα κρέατα και νερό, δίχως φωτιά πήραν να βράζουν και ξεχείλισαν. [1.59.2] Και ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, που έτυχε να είναι εκεί και είδε το θαύμα, έδωσε την ακόλουθη συμβουλή στον Ιπποκράτη: να μην πάρει στο σπίτι του γυναίκα που να μπορεί να κάνει παιδιά· αν κιόλας είχε, να τη διώξει τη γυναίκα του, κι αν συνέβαινε να έχει και κανένα παιδί, να το απαρνηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΕ ΠΟΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ.
    ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ; ΑΜ ΔΕ
    ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΚΑΙ Η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ...

    ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΖΩΑ-ΔΙΑ ΜΙΛΑΜΕ.
    ΣΩΡΡΑΣ-ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    https://www.youtube.com/watch?v=hgXbzm1d_NI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα αρχιδια μας τι λενε τα φασισταρια του Σωρρα τα ιδια σκατα με τα χριστιανα ειναι

      Διαγραφή
    2. ΟΛΑ ΤΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ ΟΙ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΡΡΑ ΕΙΣΤΕ.
      ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.
      ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΤΡΕΧΑΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΛΟΙΟ ΑΠΑΤΕΩΝΑ.

      Διαγραφή
    3. Κατι ηλιθιοι τρεχανε .Αυτοι ειναι του ιδιου επιπεδου με τα χριστιανοφασισταρια

      Διαγραφή
    4. ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟΙ

      ΟΙ ΗΓΗΤΟΡΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΩΝ ΕΤΡΕΧΑΝ ΚΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ

      https://www.youtube.com/watch?v=7iANCi5Z2NA&t=2745s

      Διαγραφή
  12. Εδω οι χριστιανοταλιμπαν θυσιαζουν τα παιδια τους στον Γιαχβε διαβασε Ιεζεκιλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΗΛΙΘΙΕ.

      Διαγραφή
    2. Αυτα τα γραφει η παλαια διαθηκη.Ο Γιαχβε ηλιθιε ζηταγε να θυσιασουν τον πρωτοτοκο γιο τους.

      Διαγραφή

    3. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΜΩΣΑΪΚΟ ΝΟΜΟ.

      ΟΙ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΟΙ ΠΑΓΑΝΟΘΕΟΙ ΣΟΥ ΚΑΤΑΠΙΝΑΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ . ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΥΣΙΕΣ.

      ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΚΑΤΟ ΦΟΡΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ..

      Οι λατρευτικές θυσίες στις μυθικές θεότητες δεν γίνονταν μόνο με διάφορα ζώα. Θανατώνονταν και άνθρωποι στους βωμούς των θεοτήτων. Αρχαϊκές ανθρωποθυσίες γίνονταν μπροστά στο άγαλμα τής Αρτέμιδας. Στην Αθήνα
      θυσιάζονταν άνθρωποι στη θέση Αλάς τής Αττικής, στην Ταυροπόλα Αρτέμιδα. Χαρασσόταν με μαχαίρι ο λαιμός ενός ανδρός. Γράφει ο Ευριπίδης: «Όταν γιορτάζουν -την Ταυροπόλα Αρτέμιδα- ο ιερέας με ένα σπαθί αγγίζει το λαιμό ανδρός και αναβρύζει αίμα». (Ιφιγένεια εν Ταύροις, στ. 1456-1461).

      Στη Σπάρτη, στο βωμό τής Ορθίας Αρτέμιδος, μαστιγώνονταν έφηβοι με συνέπεια φρικαλέα αιματοχυσία. Γράφει ο Παυσανίας: «Η Ορθία τής Σπάρτης είναι το ξόανο τής χώρας των βαρβάρων... Τούς ήρθε ύστερα ένας χρησμός
      να βρέχουν τον βωμό με ανθρώπινο αίμα κι άρχισαν να θυσιάζουν κάποιον με κλήρο, ώσπου ο Λυκούργος, το αντικατέστησε με μαστιγώσεις των εφήβων μέχρι θανάτου και γέμιζε μ' αυτές ο βωμός με ανθρώπινο αίμα». (Ελλάδος Περιήγησις, Γ΄16, 9-10). Στη μυθολογία αναφέρεται, ότι πριν από τις μάχες γίνονταν θυσίες παρθένων, συνήθως με τη θέλησή τους .
      ………………………….

      Ο Παυσανίας αναφέρεται στις ανθρωποθυσίες κατά τις εορτές Λύκαια τής Αρκαδίας. Ο Λυκάων, γιός τού Πελασγού, έφερε στο βωμό τού Λυκαίου Διός ένα βρέφος και το θυσίασε, για να βρέξει το βωμό με αίμα. Κατά την ανθρωποθυσία ο Λυκάων μεταμορφώθηκε σε λύκο (Ελλάδος Περιήγησις, Η΄2,3). Το παράδοξο είναι, ότι ο Παυσανίας αποδέχεται τη μεταμόρφωση τού Λυκάονος σε λύκο! Προσωπικά δέχομαι, γράφει, ως αληθινή αυτή την παράδοση (Η΄2,4).

      Οι ελληνικές θεότητες συνοδεύονταν πάντοτε από βία, αγριότητα και φρικαλεότητες. Στην αρχαία Ελλάδα το θύμα, που προοριζόταν για ανθρωποθυσία ονομαζόταν «κάθαρμα», επειδή η θυσία αντιμετωπιζόταν ως «αποξήρανση», ως «ευνοϊκή έξοδος», δηλαδή «κάθαρσις»!
       
      https://www.freeinquiry.gr/articles/erevnes/anthropothysies-stin-arxaia-ellada/2916.html

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. ΑΠΟΛΛΟΝΙΕ ... ΟΙ ΑΙΛΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΟΥΝ. ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΤΑΜΠΑΛΟΒΟΪΔΟ.

      ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΙ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΟΓΓΩΔΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΡΕ ΒΟΔΙ ΤΟΥ ΓΗΡΥΟΝΗ ΗΛΙΘΙΕ ΓΥΦΤΟΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ ΕΣΥ ΤΟ 2023 ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΚΤΗΝΟΒΑΤΗ ΜΝΟΠΑΝΟ ΤΗΣ ΑΦΡΩΣ.
      ΑΝΤΕ ΣΤΟΥ ΔΙΑΟΛΟΥ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ ΣΙΧΑΜΑ ΤΡΑΓΟΛΑΤΡΗ ΗΛΙΘΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ.

      Διαγραφή
    6. Σε αντιιθεση με εσας εμεις δεν εχουμε ηγεμονες και στον πουτσο μας τι κανει ο καθενας.Εσυ προσκυνας τον καθε ανωμαλο που πηγαινε με γυμνασμενους οπως η λουγκρα ο πρωην αρχιεπισκοπος

      Διαγραφή
    7. Βρε Απολλωνιε γιατί συνεχίζεις να αφήνεις αυτό το τραγομουνο εδώ μέσα, μπλοκαρισε τον, το τραγι είναι ένα τελείως ανθελληνικό ΜΟΥΝΙ ένα απαίσιο τρωκτικό, ένα Εβραίομουνοπανο, ένα σιχαμερό κτήνος, εγώ πάντως εδω μέσα δεν ξαναμπαίνω

      Διαγραφή
    8. Της μάνας σου της πουτανας το μουνι

      Διαγραφή
    9. ΤΙΣ ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ ΤΗΣ ΞΕΚΩΛΙΑΡΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΔΑΝΕ ΟΙ ΤΡΑΓΟΙ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕΣ ΕΣΥ ΤΟ ΗΛΙΘΙΟ ΓΙΔΙ.

      Διαγραφή
    10. κι εγω την γαμαω την μανα σου οχι μονο ο τσοπανος

      Διαγραφή
    11. ΕΣΥ ΓΑΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΓΙΑΥΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΑΜΗΣΙ ΣΕ ΤΣΟΥΖΕΙ Η ΣΟΥΦΡΑ ΣΟΥ.

      Διαγραφή
    12. Ο τριτος ειμαι που σε γαμαει χριστιανοσχιζοφρενη

      Διαγραφή
    13. ΜΩΡΗ ΚΑΡΓΙΟΛΑ ΑΔΕΡΦΩ ΒΓΑΛΕ ΤΙΣ ΚΑΠΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΣΟΥ. ΓΙΑ ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΣ.

      Διαγραφή
    14. Μην ασχολεισαι η χριστιανοσχιζοφρενεια βαραει στο κεφαλι

      Διαγραφή
  13. ΤΡΕΙΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΒΛΕΠΩ
    ΟΙ ΑΛΛΕΣ 997 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ; ΚΕΝΤΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΙΚΑ ΤΟΥΣ;

    Αρχαία Ελλάδα
    Η ιερή πορνεία θεωρούνταν ότι ασκείτο ευρέως στην αρχαία Ελλάδα, ιδιαίτερα στους ναούς της Αφροδίτης, στην Κύπρο, τον τόπο που γεννήθηκε η θεά, και την Κόρινθο. Στην Κόρινθο μάλιστα ήταν γνωστή ως «Αφροδίτη η εταίρα». Ο Στράβων τον 1ο π.Χ. αιώνα αναφέρει ότι χίλιες ιερές πόρνες εργάζονταν στον ναό της εκεί, ενώ τον ίδιο αριθμό αναφέρει και για το όρος Έρυξ στη Σικελία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατά την Άλωση της Νέας Ρώμης (Κωνσταντινούπολη), οι ρασοφόροι λειτούργησαν ως πέμπτη φάλαγγα, καλλιεργώντας είτε κλίμα ηττοπάθειας -αντιτιθέμενοι στην ένωση των Εκκλησιών- λέγοντας πως «είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει», ερχόμενοι και σε απευθείας συνομιλίες με τους Οθωμανούς. Τις προδοσίες των ρασοφόρων, προσπαθεί μέχρι και σήμερα η Εκκλησία να καλύψει με το παραμυθάκι της ξεχασμένης Κερκόπορτας (λες και επρόκειτο για μια απλή πόρτα που έκλεινε με ένα απλό πόμολο που δεν ασφάλισε καλά). Βεβαίως, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ακόμη κι αν παρακάμψουμε το γεγονός, πως τουλάχιστον 30.000 ρασοφόροι «πέρδονταν κι έθρεφαν πρωκτό» στα πάμπολλα μοναστήρια και τις εκκλησιές της περιοχής της Κωνσταντινούπολης (μόνο εντός της πόλεως υπήρχαν, όπως λέγεται, 300 μοναστήρια με 10.000 καλόγερους, ενώ διάφορες αναφορές και εκτιμήσεις ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό έως και 300.000), όταν την ίδια στιγμή, την άμυνα της πόλης προσπαθούσαν να κρατήσουν μετά βίας 10.000 άνδρες, απέναντι στους 150.000 περίπου Οθωμανούς πολιορκητές, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως στο πλάι των ρασοφόρων αυτών συντάχθηκαν και πολλοί κοσμικοί, που βλέποντας το τέλος να πλησιάζει προσπάθησαν να περισώσουν ότι μπορούσαν.


    Η Κερκόπορτα -που αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιούνταν κυρίως από μοναχούς-, ότι κι αν συνέβη, δεν απέφερε το αποφασιστικό πλήγμα στην ήδη παραπαίουσα Κωνσταντινούπολη. Στην πραγματικότητα η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε πάψει εκ των πραγμάτων να υφίσταται, αρκετά χρόνια πριν, και είχε περιοριστεί στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Οι Οθωμανοί είχαν ήδη κυριεύσει την άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία και το μόνο που έμενε ήταν η χαριστική βολή· το κερασάκι στην τούρτα: Η τυπική κατάληψη της πρωτεύουσας. Και λέμε τυπική, γιατί ουσιαστικά η Κωνσταντινούπολη είχε υποταχθεί, όταν πλήρωνε φόρο υποτέλειας στον Σουλτάνο. Η Κωνσταντινούπολη έπαψε να έχει τον έλεγχο των Στενών, απ’ την στιγμή που οι Τούρκοι ευθαρσώς έχτισαν δίπλα στην Πόλη, στον Βόσπορο, το κάστρο «Ρούμελη Χισάρ» και φορολογούσαν τα διερχόμενα πλοία.

    Η Κερκόπορτα (που παρεμπιπτόντως, δεν μνημονεύεται ούτε στο χρονικό του Φραντζή, ούτε του Μπαρμπάρο), είτε «ξεχάστηκε» ανοικτή, είτε -το πιθανότερο- την άνοιξαν κάποιοι από μέσα, δεν συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάληψη της πόλης. Άλλωστε οι Τούρκοι είχαν ήδη σκαρφαλώσει στα μισογκρεμισμένα τείχη και εισέβαλαν στην πόλη. Επέφερε όμως ένα άλλο πλήγμα: Συνέβαλε στον εγκλωβισμό και στην παρεμπόδιση διαφυγής των αλλοφρονούντων κατοίκων. Όχι όλων βέβαια, γιατί πολλοί -και κυρίως οι ανθενωτικοί- κλειστήκαν στις εκκλησιές και το άβουλο και φανατισμένο θρησκευτικά πλήθος έψελνε μοιρολατρικά «Κύριε ελέησον» και περίμενε βοήθεια απ’ τον…ουρανό. Το άνοιγμα της Κερκόπορτας όμως, εξυπηρετούσε έναν πολύ πιο ουσιαστικό σκοπό. Το Κοράνι προβλέπει την προστασία των «απίστων» κατοίκων μιας πόλης που παραδίδονται οικειοθελώς. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να αναζητηθούν τα βασικά κίνητρα αυτών που άνοιξαν την Κερκόπορτα, είτε ρασοφόρων, είτε κοσμικών, είτε και των δυο μαζί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η περιοχή όπου βρίσκονταν η Κερκόπορτα -όπως και αρκετές ακόμη- δεν πειράχτηκε απ’ τους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φτάνουμε λοιπόν στις μέρες, όπου η Εκκλησία, εντελώς υποκριτικά και με θράσος χιλίων καρδιναλίων κι άλλων τόσων πιθήκων, «θρηνεί» τον «μαρμαρωμένο βασιλιά» που κάποτε θ’ αναστηθεί και θα ξαναπάρει την Πόλη που οι ίδιοι οι ρασοφόροι έκαναν τα πάντα για να πέσει στα χέρια των Τούρκων (ας μην ξεχνάμε την αλησμόνητη ρήση του πατριάρχη Γεννάδιου, που έβγαινε στους δρόμους και καταριόταν τον Παλαιολόγο, μόλις έπεσε η Πόλη: «Δεν βλέπετε ότι η Ορθοδοξία εθριάμβευσεν; Από του νυν, ουδέν πλέον φοβείται»), όπως κι έκαναν τα πάντα για να μην φύγει απ’ τα χέρια τους (βλέπε αφορισμούς και προδοσίες). Είναι αληθινά θαυμαστό, τι σχιζοφρενικές καταστάσεις μπορεί πράγματι να δημιουργήσει η περίφημη ελληνορθόδοξη «παράδοση». Ας μην ξεχνάμε, πως την έλευση του ίδιου άγγελου Κυρίου, που σύμφωνα και πάλι με την ελληνορθόδοξη «παράδοση», παρέλαβε τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον μαρμάρωσε, μέχρι την μεγάλη ώρα που θα επέστρεφε και πάλι για να ξαναπάρει την Πόλη (τι ανοησίες που ήταν και είναι διατεθειμένος να πιστέψει ο κόσμος…), «προφήτευαν» οι ανθενωτικοί ρασοφόροι και πριν την Άλωση. Μόνο που θα ερχόταν για διαφορετικό σκοπό: Να καθαιρέσει τον Παλαιολόγο και να ορίσει άλλον αυτοκράτορα -προφανώς ανθενωτικό. Ως τέτοιο «θείο» σημάδι μάλιστα, ερμήνευσαν μια έκλειψη σελήνης που συνέβη την 23η Μαΐου 1453, σπέρνοντας τον πανικό και ενισχύοντας τις υπονομευτικές ενέργειες.

    Αλλά μιας και έγινε -αναπόφευκτα- η αναφορά στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, θα ήταν σκόπιμο να ληφθούν υπόψιν και κάποιες παράμετροι -λιγότερο γνωστές- που αφορούν τον θάνατό του. Γνωρίζουμε σήμερα -από το χρονικό του Γεωργίου Φραντζή-, πως ο Παλαιολόγος έπεσε ηρωικώς μαχόμενος κι όταν αναγνωρίσθηκε απ’ τους Τούρκους το πτώμα του από τους χρυσούς δικέφαλους αετούς που κοσμούσαν τα πέδιλά του, αποκεφαλίστηκε και το μεν κεφάλι εστάλη ως τρόπαιο σε περιφορά στις οθωμανικές κτήσεις, ενώ το σώμα του παραδόθηκε στους χριστιανούς για να ταφεί με βασιλικές τιμές. Το ερώτημα που αμέσως προκύπτει, είναι: Που είναι; Που είναι ο τάφος του; Γιατί απ’ την στιγμή που οι ίδιοι οι Οθωμανοί παρέδωσαν όπως λέγεται το σώμα του, δεν υπήρχε κανέναν λόγος να τον θάψουν κάπου κρυφά. Εκτός κι αν το εξαφάνισαν οι ανθενωτικοί. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν θα είχε διασωθεί από μαρτυρίες αυτός ο τόπος; Αντ’ αυτού γίνεται βομβαρδισμός ανοησιών περί «μαρμαρωμένου βασιλιά» (κάποιοι αιθεροβάμονες παραμυθατζήδες μάλιστα, επικαλούνται σήμερα μέχρι και μαρτυρίες Τούρκων, οι οποίοι λένε ότι γνωρίζουν που βρίσκεται ο «μαρμαρωμένος βασιλιάς» [υπονοείται κάπου στα υπόγεια της Αγιάς Σοφιάς]). Ο Ενετός γιατρός, Νικολό Μπαρμπάρο, γράφει πως «Για τον αυτοκράτορα κανένας δεν μπόρεσε να μάθει ποτέ είδηση για τις πράξεις του. Ούτε ζωντανός βρέθηκε κι ούτε νεκρός, αλλά μερικοί λένε ότι τον είδαν ανάμεσα στα πτώματα των σκοτωμένων». Μήπως θα πρέπει να αξιολογηθούν καλύτερα και οι εκδοχές που αναφέρονται σε τουλάχιστον τρία χρονογραφήματα (του επίσκοπου Σαμουήλ, του Αρμένιου Αβραάμ απ’ την Άγκυρα και του Νικολά της Τούκια) που σύμφωνα μ’ αυτές, ο Παλαιολόγος δεν σκοτώθηκε στην μάχη, αλλά τις κρίσιμες στιγμές, κατέφυγε σε πλοίο και διέφυγε; Άλλωστε, η εικόνα που προκύπτει από τα περισσότερα χρονικά, είναι ότι αυτοί που αντιστάθηκαν περισσότερο ήταν οι Γενουάτες μισθοφόροι (αν και ο αρχηγός τους Τζιοβάνι Τζιουστινιάνι, εγκατέλειψε κι αυτός την μάχη δύο ημέρες πριν την Άλωση), παρά οι ίδιοι οι Βυζαντινοί. Όλα αυτά στην κρίση του καθενός…


    Πηγή:
    [1] Μεγάλη Ιστορία τής Ελλάδας» τού Γιάννη Κορδάτου, τ. VIII (Βυζάντιο Β΄), κεφ. «Η αλήθεια για την άλωση τής Πόλης».
    [2] Περιοδικό Δαυλός, Μάρτιος 1993
    [3] Εφημερίδα Καθημερινή, 20/05/2007 Έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης; http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100018_20/05/2007_227320


    Αναρτήθηκε από ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ στις 10:38 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
    Ετικέτες ΑΠΟΛΟΓΗΤΕΣ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΩ, ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ, ΨΕΜΑΤΑ
    Νεότερες αναρτήσειςΠαλαιότερες αναρτήσειςΑρχική σελίδα
    Εγγραφή σε: Αναρτήσεις (Atom)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. “Η Βυζαντινή Χιλιετία”, τι είδους “παρακμή” είναι αυτή που καταφέρνει και μένει κυρίαρχη σε κάθε επίπεδο (πολιτιστικό, στρατιωτικό, πολιτικό) για 1,100 χρόνια;!;!; [14] Σίγουρα κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας του Βυζαντίου έπαιξε ο Χριστιανισμός. [15] Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίον πολλοί είναι εχθρικοί απέναντι του: με άλλα λόγια φιλοσοφικές προτιμήσεις και όχι αντικειμενικοί λόγοι είναι αυτοί που κοστίζουν σήμερα στο Βυζάντιο τη δημοφιλία του. Ωστόσο όπως μας λέει η Αρβελέρ (βλ. το άρθρο “Είμαστε όλοι Βυζαντινοί” εδώ), πρέπει κάποιος να είναι πολύ τυφλωμένος από τα προσωπικά πάθη και προτιμήσεις του για να μην βλέπει ότι το Βυζάντιο ήταν ένα από τα φωτεινότερα κομμάτια της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού (αλλά και παγκόσμιου) πολιτισμού.
    Η πολιτιστική παραγωγή του Βυζαντίου είναι πολυσχιδής και δύσκολο να αναλυθεί εκτενώς σε τόσο μικρή έκταση. Παρακάτω αναλύονται περιληπτικά οι βασικοί τομείς του Βυζαντινού πολιτισμού. Σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς γίνεται περιγραφή των σημαντικότερων στοιχείων του. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς καθώς διαβάζει τα παρακάτω πως δεν πρέπει να κρίνεις αυτό που βλέπεις με βάση μόνο τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Θα ήταν ουσιωδώς άδικο για τον μοναδικό στον πλανήτη πολιτισμό που διέπρεψε για πάνω από μία χιλιετία το να κριθεί με βάση τις θρησκευτικές προκαταλήψεις που κάποιος μπορεί να έχει εναντίον του Χριστιανισμού. Δυστυχώς πολλοί αυτό κάνουν με αποτέλεσμα να χάνουν την ουσία της πολιτιστικής προσφοράς του Βυζαντίου. Ο στόχος του παρόντος άρθρου δεν είναι να δώσει επιχειρήματα υπέρ ή κατά του θεϊσμού ή κάποιος θρησκείας. Ο στόχος είναι απλά να καταγραφεί μία πλούσια ιστορία πολιτισμού. Ελπίζω το άρθρο να διαβαστεί αμερόληπτα και με ανοιχτά μάτια όσο και μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βυζαντινοί Λόγιοι

    Τι καλύτερο για να καταδείξει τον πλούτο της πολιτιστικής και πολιτισμικής παραγωγής του Βυζαντίου από μία απλή απαρίθμηση των λογίων που κατά καιρούς κόσμησαν την επικράτεια του. Παρακάτω παραθέτω μια καθαρά ενδεικτική λίστα λογίων του Βυζαντίου.

    Όπου κατέστη δυνατό υπάρχουν και τα σχετικά links ούτως ώστε να είναι εύκολα επιβεβαιώσιμο από τον καθένα το τι έκανε και τι είδους λόγιος ήταν ο καθένας. Περισσότερες λεπτομέρειες και συνδέσεις με άλλα site θα προστίθενται συνεχώς σε μία προσπάθεια να καταστεί το παρόν site μία πύλη για το βυζαντινό πολιτισμό.

    Κύριλλος
    Γεώργιος Σχολάριος
    Ζωναράς Ιωάννης
    Γεώργιος Μοναχός
    Μανουήλ Μοσχόπουλος
    Πλίθων ο Γεμιστός
    Προκόπιος
    Συντίπας
    Νικήτας Χωνιάτης
    Ιουστινιανός [6]
    Θεοφάνης
    Λιβάνιος
    Μιχαήλ Γλύκας
    Μιχαήλ Ψελλός [7]
    Γρηγόριος Ναζιανζηνός [8]
    Δημήτριος Κυδώνης
    Καβάσιλας
    Ιωάννης Μαυρόποδας
    Πατριάρχης Φώτιος
    Ιωάννης Χρυσόστομος
    Γρηγόριος Κύπριος
    Ηλιόδωρος
    φιλόσοφος Γεώργιος
    Ωριγένης
    Βασίλειος της Καισάρειας [9]
    Συμεών ο Νέος Θεολόγος
    Μάξιμος ο Ομολογητής
    Ευάγριος ο Ποντικός
    Γρηγόριος Νύσσης
    Πατριάρχης Νικηφόρος
    Μανουήλ Β΄
    Γρηγόριος Παλαμάς
    Πατριάρχης Σέργιος
    Ιουλιανός
    Ευσέβιος
    Πατριάρχης Ταράσιος
    Θεόδωρος Μετοχίτης [10]
    Μιχαήλ Ιταλικός
    Ιωάννης Γεωμέτρης
    Μιχαήλ Χωνιάτης
    Άννα Κομνηνή
    Παλλαδάς
    Γεώργιος Πισίδης
    Θεμίστιος
    Συνέσιος
    Ιωάννης Αγαπητός
    Θεόδωρος Στουδίτης
    Γρηγόριος Σιναΐτης
    Νείλος Δοξαπατρής
    Αθανάσιος
    Ευστράτιος της Νίκαιας
    Ιωάννης Ιταλός [11]
    Γοργίας
    Βασίλειος ο Καππαδόκης
    Θεοφύλακτος Αχρίδος
    Πατριάρχης Μιχαήλ Κηρουλάριος [12]
    Ιωάννης Δαμασκηνός
    Λέων Χοιροσφάκτης
    Ιωάννης Κυπαρισσιώτης
    Λέων ο Φιλόσοφος ή Μαθηματικός [13]
    Βασίλειος Βησσαρίων
    Νικήτας Χωνιάτης
    Ρωμανός ο Μελωδός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η παραπάνω λίστα είναι φυσικά ενδεικτική. Σε διάφορα βιβλία μπορεί κανείς να βρει περισσότερες πληροφορίες. (π.χ. “Οι λόγιοι στο Βυζάντιο”) Το γεγονός ότι μέσα σε αυτόν αναφέρω ονόματα τα οποία ήταν στενά συνδεδεμένα με τη Χριστιανική θρησκεία ή το Βυζαντικό κράτος δεν θα πρέπει να ξενίζει. Πράγματι το Βυζάντιο συνδέθηκε στενά με το Χριστιανισμό. Πόσο “κακό” είναι όμως αυτό; Καθόλου. Η κάθε περίοδος και η κάθε αυτοκρατορία έχει συνδεθεί με κάτι. Το “κάτι” αυτό μπορεί να είναι ο,τιδήποτε. Η πολιτιστική παραγωγή του Βυζαντίου δεν ήταν της ίδιας μορφής με αυτή της αρχαίας Ελλάδας, όπως δεν ήταν της ίδιας μορφής με αυτή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτό δεν είναι ούτε κακό ούτε καλό. Στην ανθρώπινη πρόοδο χρειάζεται τόσο η φιλοσοφία της αρχαίας Ελλάδας όσο και ο ανθρωπισμός του Βυζαντίου.

    Την εποχή του Βυζαντίου το βασικό ζήτημα στον κόσμο ήταν η έλευση μιας νέας θρησκείας και αυτό αποτέλεσε τη βασική θεματολογία της φιλοσοφίας και της πολιτιστικής της παραγωγής – αλλά όχι μόνο αυτό. Αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα σε καμία περίπτωση, όπως δεν αποτελεί μειονέκτημα της εποχής της αρχαίας Ελλάδας το ότι δεν ασχολήθηκαν με ζητήματα ηθικής όσο ασχολήθηκαν στο Βυζάντιο ή με ζητήματα μηχανικής όσο ασχολήθηκαν οι Ρωμαίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έτσι ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός αναφέρεται καθώς ήταν αυτός που εξέδωσε τις Νεαρές και με αυτόν τον τρόπο συνέβαλλε τα μέγιστα στην καθιέρωση ενός σύγχρονου νομοθετικού συστήματος. Για τον ίδιο λόγο αναφέρονται ορισμένοι από τους Πατέρες της Εκκλησίας οι οποίοι παρήξαν μεγάλο έργο στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν και να θεμελιώσουν το Χριστιανικό φιλοσοφικό οικοδόμημα. Οι επικριτές του Βυζαντίου πρέπει να μάθουν να διαχωρίζουν την προσωπική διαφωνία με τα πιστεύω ενός άλλου με τη στείρα άρνηση της πνευματικής παραγωγής ενός πολιτιστικού συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βυζαντινή Αναγέννηση

    Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν διάφοροι, η πολιτιστική παραγωγή του Βυζαντίου ήταν μεγάλη και σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “σκοτάδι”, όπως πολλοί θέλουν να χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο. Μάλιστα ορισμένες περίοδοι της ιστορίας του Βυζαντίου ονομάζονται “Αναγέννηση“, κάτι που έχει δημιουργήσει και πρόβλημα στο διαχωρισμό τους από την “επίσημη” Αναγέννηση της Δύσης. (έχει προταθεί μέχρι και η καταγραφή της “δικής μας” αναγέννησης με λάθος ορθογραφία! για να ξεχωρίζει) [πηγή] Στην ουσία οι συνεχείς “αναγεννήσεις” στο Βυζάντιο δείχνουν το προφανές: Η ελληνική ανατολή δεν χρειάστηκε “Αναγέννηση” επειδή ήδη την ζούσε διαρκώς στα πλαίσια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

    Σχετικές πηγές

    Πρώτη Βυζαντινή Αναγέννηση
    Δεύτερη Βυζαντινή Αναγέννηση
    The last Byzantine Renaissance του Steven Runciman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο ρόλος του Βυζαντίου στην Αναγέννηση στη Δύση

    Η Αναγέννηση στη Δύση δεν έγινε τυχαία ούτε όσο απότομα θέλουν να πιστεύουν μερικοί. Δεν ξύπνησαν μια μέρα οι άνθρωποι εν μέσω του “πλήρους σκότους” του Μεσαίωνα και θυμήθηκαν τους αρχαίους Έλληνες. Αν ψάξει κανείς λίγο θα κατανοήσει τις “συμπτώσεις” που κρύβονται πίσω από ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία της Δύσης: Οι λόγιοι οι οποίοι έφυγαν από το Βυζάντιο μετά την πτώση του, ήταν αυτοί που προκάλεσαν την Αναγέννηση ή τουλάχιστον αυτοί που της έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν ώστε να κυριαρχήσει στην εποχή.

    Σχετικές πηγές

    Βυζάντιο και Ευρωπαϊκή Αναγέννηση, του Στέλιου Λαμπάκη
    Έλληνες λόγιοι στην Αναγέννηση [Greek scholars in the Renaissance]
    The Byzantine background to the italian Renaissance

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Βυζαντινές σχολές

    Η Κωνσταντινούπολη έγινε πνευματική πρωτεύουσα την περίοδο του Κωνσταντίνου Β΄ (337-361), οπότε και συγκεντρώθηκαν αρκετοί διάσημοι λόγιοι που άνοιξαν εκεί σχολές. Μεταξύ αυτών ήταν ο Λιβάνιος και ο Θεμίστιος. Η δια νόμου ίδρυση του πρώτου κρατικού «Πανεπιστημίου» στην Πόλη με το όνομα «Πανδιδακτήριο» έγινε τον Φεβρουάριο του 425 οπότε και ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β΄ ο Μικρός, εξέδωσε διάταγμα που κανόνιζε όλα όσα αφορούσαν την ανώτατη αυτή Σχολή [4]. Στο Πανδιδακτήριο διδάσκονταν η φιλολογία, η ρητορική και το ρωμαϊκό δίκαιο, η γραμματική και η φιλοσοφία, όχι όμως και η Θεολογία, η οποία διδάσκονταν στην Πατριαρχική Σχολή. Oι Ίσαυροι στη συνέχεια ονόμασαν το Πανδιδακτήριο «Οικουμενικόν Διδασκαλείον». [4] [5]

    Τον 6ο αιώνα ο Ιουστινιανός Α΄ απαγόρευσε την ειδωλολατρία και έκλεισε τις φιλοσοφικές σχολές των Αθηνών. Μια εξήγηση είναι ότι επιθυμώντας να κυβερνά σε ένα κράτος αμιγώς χριστιανικό έκλεισε αυτές τις σχολές επειδή θεωρούσε ότι ήταν προπύργιο της ειδωλολατρικής παιδείας. Ωστόσο δεν έθιξε την άλλη φιλοσοφική σχολή της Αλεξάνδρειας, ενώ έδωσε ώθηση στις νομικές σπουδές. Για πολλούς αυτή η ενέργεια δεν ήταν μια ενέργεια εναντίον της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας, αλλά απλά θέμα ανταγωνισμού μεταξύ σχολών καθώς την ίδια περίοδο ο Ιουστινιανός είχε ανοίξει ένα νέο πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη. [πηγή] Δυστυχώς αυτή η ενέργεια έχει χρησιμοποιηθεί από επικριτές του Βυζαντίου σαν επιχείρημα υπέρ της σκοταδιστικής αντίληψης που επικρατούσε στην αυτοκρατορία. Ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αναλύουμε ιστορικά γεγονότα και να μην συγχέουμε άσχετα μεταξύ τους πράγματα. Η πολιτική ορισμένων αυτοκρατόρων για τη δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας στα εδάφη της αυτοκρατορίας μπορεί να οδήγησε μερικές φορές σε λάθη, τα οποία δεν έχουν τέτοια βαρύτητα για να χαρακτηρίσουν 1100 χρόνια πολιτιστικής παραγωγής σαν “σκοταδιστικό Μεσαίωνα” (απόδειξη τα όσα αναφέρονται στο παρόν άρθρο και δη στο συγκεκριμένο κεφάλαιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η εμφάνιση μάλιστα τότε στο προσκήνιο του Μεγάλου Βασιλείου συντέλεσε ώστε οι εξελίξεις να είναι διαφορετικές από εκείνες που θα περίμενε κανείς. Ο Βασίλειος όχι μόνον κηρύττει αλλά και γράφει εναντίον του Ιουλιανού. Στο πασίγνωστο κείμενό του “Πρὸς τοὺς νέους ὅπως ἄν ἐξ ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων”, επικροτούσε, όπως είναι ευρέως γνωστό, τη μελέτη και σπουδή από τους χριστιανούς των αρχαιοελληνικών κειμένων. Περισσότερο επιθετικός εναντίον του Ιουλιανού, αν και μετά τον θάνατο του τελευταίου, ήταν ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ο οποίος τονίζει με υποδειγματική πολιτική διορατικότητα, ότι ο ἕλλην λόγος είναι κληρονομιά όχι μόνον των Εθνικών, όπως πρέσβευε ο Ιουλιανός, αλλά και των Χριστιανών εξίσου (PG 35, 536Α-Β). [3]

    Αργότερα, επί Μιχαήλ Γ΄, ο Καίσαρας Βάρδας ίδρυσε μια ανώτατη σχολή γνωστή και σαν Πανδιδακτήριο της Μαγναύρας. [4] Σπουδαίες πνευματικές μορφές της εποχής συνδέθηκαν με αυτήν, όπως ο Λέων ο Μαθηματικός και Φιλόσοφος, που διετέλεσε διευθυντής του και ο Φώτιος ο Πατριάρχης. Τον 11ο αιώνα ο Κωνσταντίνος Θ΄ ο Μονομάχος μεταρρύθμισε με διάταγμα το Πανδιδακτήριο διαιρώντας το σε δύο ξεχωριστές σχολές, τη Νομική σχολή με το όνομα «Διδασκαλείον των Νόμων» και τη Φιλοσοφική με το όνομα «Γυμνάσιον». Σκοπός της πρώτης, όπου διευθυντής έγινε ο Ιωάννης Ξιφιλίνος, ήταν να διδάσκεται η νομική επιστήμη. Τη Φιλοσοφική σχολή διηύθυνε ο πολύς Μιχαήλ Ψελλός. Σε αυτή διδάσκονταν κλασικοί συγγραφείς, ρητορική, διαλεκτική, μαθηματικά, αστρονομία, θεωρητική μουσική και θεολογία. Η σχολή αυτή έδωσε μεγάλη ώθηση στην πνευματική ανάπτυξη και φιλοσοφική σκέψη στο Βυζάντιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οι παραπάνω πανεπιστημιακές σχολές λειτούργησαν και παρήξαν πολιτισμό μέχρι τις αρχές του 13ου αιώνα. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους το 1204 και την ίδρυση της αυτοκρατορίας της Νίκαιας, οι αυτοκράτορές της μετέφεραν την ανώτερη παιδεία εκεί. Ο Ιωάννης Βατάτζης (1225-1254), αυτοκράτορας της Νίκαιας, ίδρυσε και σχολή Φιλοσοφίας υπό τη διεύθυνση του Νικηφόρου Βλεμμύδη, ενός από τους πιο αξιόλογους φιλοσόφους του Βυζαντίου. [5]
    Η προσπάθεια να διατηρηθεί η ανώτατη εκπαίδευση συνεχίστηκε και μετά την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Βυζαντινούς, με τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο να αναθέτει στον Γεώργιο Ακροπολίτη να αναλάβει τη διεύθυνση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ως καθηγητής της αριστοτελικής φιλοσοφίας και στον Γεώργιο Παχυμέρη να διδάξει στο «Οικουμενικόν Διδασκαλείον» την Κωνσταντινούπολης τα ανώτερα μαθήματα της «τετρακτύος» (ήτοι αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία και μουσική). Ο Ανδρόνικος Β΄ ο Παλαιολόγος (1282-1328) όρισε τον Θεοδόσιο Μετοχίτη, έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του Βυζαντίου, να προΐσταται της ανώτατης παιδείας. [5] [4]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Βυζαντινή τέχνη

    Ο τομέας της βυζαντινής τέχνης είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους τομείς του πολιτισμού του Βυζαντίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τέχνη των Βυζαντινών κατέχει περίοπτη θέση σε παγκόσμια και διαχρονική κλίμακα. Που οφείλεται όμως η υπεροχή αυτή; Ασφαλώς στο ότι αποτελεί έκφραση της ορθοδόξου πνευματικότητας. Έχει δηλαδή βαθύτατα πνευματικό χαρακτήρα, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα ή και περιφρονώντας την ύλη με την επίπεδη απεικόνιση, την αυστηρότητα των μορφών και το υψηλό δογματικό της περιεχόμενο.

    Η γλυπτική, τα μωσαϊκά (βλ. εδώ και εδώ) αλλά και η ζωγραφική υπήρχαν και μάλιστα με στοιχεία που τις φέρνουν κοντά σε αυτό που σήμερα θεωρείται “προχωρημένη” τέχνη. Μελετώντας κανείς τα έργα του Θεοφάνη του Έλληνα, του ζωγράφου που χάρισε στη βυζαντινή Ρωσία αριστουργήματα τέχνης και υπήρξε ο αρχηγέτης της βυζαντινής της σχολής, το αντιλαμβάνεται αμέσως αυτό. [2] Αν κανείς δει την αποστασιοποίηση από την φωτογραφική αποτύπωση των σκηνών αισθάνεται αμέσως κάτι το υπερβατικό στην τέχνη – κάτι που αν το έβλεπες από ένα ζωγράφο του τύπου Πικάσο θα το θεωρούσες αμέσως πολύ “μοντέρνο”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η βυζαντινή αρχιτεκτονική είναι μεγαλειώδης. Στο ίδιο μήκος κύματος, η βυζαντινή μουσική είναι ένα ακόμα δείγμα της ανωτέρου επιπέδου πολιτιστικής παραγωγής αυτής της ελληνικής αυτοκρατορίας. Ακόμα και σήμερα οι σπουδές βυζαντινής μουσικής αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη καλλιέργεια όποιου θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική.

    Στον καθηγητή Κάρολο Μητσάκη οφείλουμε μια εύστοχη παρατήρηση, με την οποία επισημαίνεται το τρίπτυχο της μεγάλης καλλιτεχνικής προσφοράς του Βυζαντίου: «Εάν ήθελε κανείς να συνοψίσει την «προσωπική» προσφορά του Βυζαντίου στον παγκόσμιο πολιτισμό, θα ξεχώριζε τρεις κυρίως εκφράσεις του βυζαντινού πνεύματος, που δεν είναι απλή σύμπτωση ότι όλες τους σχετίζονται άμεσα με τη θρησκευτική ζωή: τις εκκλησίες, τις αγιογραφίες που κοσμούν τους τοίχους των εκκλησιών και τους ύμνους που ψάλλονται μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των εκκλησιών αυτών». [2]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η σημασία του Βυζαντίου

    Το ελληνικό έθνος δεν έζησε αυτό που αποκαλούμε “Μεσαίωνα”. Ποτέ μας δεν είχαμε Ιερά Εξέταση. Την ίδια περίοδο που η δυτική Ευρώπη βρισκόταν βυθισμένη στο σκοτάδι εμείς – οι Έλληνες – είχαμε μία εθνικά κυρίαρχη και ευνομούμενη αυτοκρατορία. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αυτό που στην Ευρώπη ονομάστηκε “Αναγέννηση” ποτέ δεν φάνηκε τόσο έντονο σαν φαινόμενο στο Βυζάντιο: στο Βυζάντιο δεν υπήρξε ποτέ το σκοτάδι και δεν χρειάστηκε ποτέ το φως της Αναγέννησης – αυτό το φως υπήρχε ήδη. Η επιρροή του Βυζαντίου και ο ρόλος που έπαιξε στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου είναι σπουδαίοι, αν και παραγνωρισμένοι από τους μελετητές για λόγους που αναφέρω στον πρόλογο. Δυστυχώς η ιστοριογραφία της ιστορικής περιόδου όπου το Βυζάντιο κυριάρχησε είναι εξαιρετικά μεροληπτική και μονομερής, γραμμένη κυρίως από ιστορικούς της δυτικής Ευρώπης.

    Πριν από όλα, ολόκληρη σχεδόν η Ανατολική Ευρώπη, χρωστά τον πολιτισμό της στο Βυζάντιο. Αλλά και η Δυτική Ευρώπη έχει πάρει αρκετά από το Βυζάντιο, όπως επίσης και ο ισλαμικός κόσμος. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος χωρίς υπερβολή εκπολίτισαν τους Σλάβους. Ο πολιτισμός των Βουλγάρων και των Σέρβων ήταν καθαρά Βυζαντινός στο πνεύμα του. Αλλά και οι Ρώσοι χρωστούν τον πολιτισμό τους στους Βυζαντινούς, ενώ η επιρροή του Βυζαντίου συναντάται και στην Αρμενία και την Γεωργία. Ένα μεγάλο μέρος του Αραβικού πολιτισμού οφείλεται στον Βυζαντινό, όπως είχε διαμορφωθεί στην Συρία και την Αίγυπτο. Η αρχιτεκτονική των Αράβων επηρεάστηκε από την τέχνη του Βυζαντίου, όπως και η φιλοσοφία και τα μαθηματικά τους. Τα πρώτα τζαμιά των Αράβων στην Δαμασκό χτίστηκαν από Έλληνες, ενώ και στη διαχείριση του κράτους οι χαλίφες χρησιμοποίησαν και Έλληνες γιατί είχαν το υψηλότερο πνευματικό επίπεδο. Τα οικονομικά του Αραβικού χαλιφάτου, μέχρι τον 8ο αιώνα, τα κατέγραφαν στα Ελληνικά. Η επίδραση του Βυζαντίου στα Ιταλικά γράμματα και η σημασία του στην Αναγέννηση είναι επίσης σημαντική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όταν πέθανε το Βυζάντιο άρχισε η Αναγέννηση στη δυτική Ευρώπη μέσω των λογίων που διέφυγαν εκεί, όπως αναφέρει και ο Ζαν Ζακ Ρουσώ [18]. Λόγιοι όπως ο Πλήθων Γεμιστός και ο Χρυσολωράς έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό στη Δύση. Ο κυριότερος δρόμος αυτής της επιρροής ήταν η Ραβέννα και στη συνέχεια η Βενετία. Οι βενετσιάνοι αντέγραψαν σε πολλούς τομείς τα Βυζαντινά πρότυπα. Η σπουδαιότερη εκκλησία της Βενετίας, ο Άγιος Μάρκος, είναι αντίγραφο των Αγίων Αποστόλων. Οι μεγαλύτεροι άρχοντες της Ιταλίας έστελναν τα παιδιά τους στην Κωνσταντινούπολη για σπουδές. Με την άλωση τέλος της Κωνσταντινούπολης όλοι σχεδόν οι Βυζαντινοί λόγιοι κατέφυγαν στην Δύση και εκεί υποκίνησαν την ανάπτυξη των μελετών των Ελληνικών γραμμάτων. [16]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ούτε είναι τυχαίο ότι η Αμερική ανακαλύφθηκε λίγα χρόνια αφού έπεσε το Βυζάντιο το 1453… Μόνο όταν το Βυζάντιο έπεσε και σταμάτησε να παίζει τον τόσο σημαντικό ρόλο που έπαιζε στο εμπόριο χρειάστηκαν οι Ευρωπαίοι έναν άλλο δρόμο για να κάνουν συναλλαγές με την Άπω Ανατολή! Μόνο τότε αναζήτησαν έναν άλλο δρόμο για το εμπόριο τους!
    Αν οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν τα ονόματα σε όλες τις επιστήμες, το Βυζάντιο έδωσε για όλη την Ευρώπη τα ονόματα σε όλες τις ιδεολογίες, τη θρησκεία και την εκκλησιαστική πρακτική. Και δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το Βυζάντιο προσέδωσε έναν ανθρωπισμό πρωτόγνωρο στον πολιτισμό της εποχής.

    Το 332, ο Μέγας Κωνσταντίνος ανακοινώνει την δωρεάν διανομή τροφίμων στους πολίτες της Κωνσταντινουπόλεως. Με την επιλογή και επιβολή του χριστιανισμού ως μόνης και επίσημης θρησκείας του Ρωμαϊκού κράτους, εισάγεται και υιοθετείται ως κυρίαρχη αξία η αγάπη, η οποία εκφράζεται και μέσα από την φιλανθρωπία· η φιλανθρωπία δεν αποτελεί πλέον την ευμενή διάθεση ανθρώπου προς άνθρωπο, ή αφηρημένα του θείου προς τον άνθρωπο. Ο τελευταίος καλείται από τον Θεό να συμπάσχει ενεργητικά με τον συνάνθρωπό του. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντινουπόλεως, μίμησις και ύπαρχος του Θεού, καθίσταται εξ ορισμού φιλάνθρωπος και ελεήμων. Την καινούργια αντίληψη για έναν φιλάνθρωπο Θεό, θεωρητικοποίησαν και εφήρμοσαν οι Πατέρες της Εκκλησίας και κυρίως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος και ο Γρηγόριος. [πηγή]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η βυζαντινή νομοθεσία ήταν αυτή που απαγόρευσε τα βασανιστήρια (το “μετά βασάνων εξετάζεσθαι”) σαν τρόπο ανάκρισης. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου έφερε τον τίτλο του “Ειρηνοποιού” καθώς πιστεύαν ότι η ειρήνη και όχι η επιβολή δια τον όπλων ήταν ο σωστός τρόπος διπλωματίας. Για αυτό και ο πρέσβης τροπαιούχου Ιουστινιανού, Ιωάννης Πατρίκιος, μπροστά στο βασιλιά των Περσών Χοσρόη λέει “Μολονότι είμαστε βέβαιοι για τη νίκη των όπλων μας, προτιμάμε να συνάψομε ειρήνη, γιατί πιστεύουμε ότι ο νικητής ζει κάκιστα εξαιτίας των δακρύων που χύνουν οι ηττημένοι”. Το Βυζάντιο ήταν μάλιστα η πρώτη αυτοκρατορία στον κόσμο που κατήργησε επισήμως τη δουλεία το 12ο αιώνα. [1]

    Με αυτό τον τρόπο το Βυζάντιο συνδύασε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό με έναν Χριστιανικό ανθρωπισμό σε ένα οικοδόμημα που δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία. Οι Έλληνες στον πόλεμο του 1940 φωνάζαν “Αέρα!” πάνω στα βουνά της Πίνδου, όπως οι βυζαντινοί στρατιώντες φωνάζαν “Αήρ!” άιώνες πριν… Το αμάλγαμα του Βυζαντίου είναι αυτό που έδωσε στους Έλληνες τη σημερινή τους ταυτότητα και στην Ευρώπη τα πολιτισμικά της θεμέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Επίλογος

    Το Βυζάντιο υπήρξε πολυσχιδέστερο και πολυπλοκότερο από ό,τι φαντάζονται οι πολέμιοι του. Και όπως κάθε πολιτισμός έχει τους επικριτές του και τους φανατικούς οπαδούς του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα καθόμασταν σήμερα να μιλάμε στη βάση της ελληνικής μόρφωσης μας αν δεν ήταν αυτό που διέσωσε και μέσω των αιώνων διέσπειρε το ελληνικό πνεύμα σε όλο τον κόσμο.

    Ας πάψουμε να είμαστε μίζεροι και ας αισθανθούμε υπερήφανοι για τη μοναδική αυτοκρατορία στον κόσμο που κράτησε τόσα χρόνια και έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε κάθε έθνος που ήρθε σε επαφή μαζί του. Ας πάψουμε να παπαγαλίζουμε τις ανθελληνικές αθλιότητες των ξένων ιστοριογράφων που εξυμνούν κρατίδια διάρκειας δεκαετιών και λησμονούν έστω και να αναφέρουν το χιλιόχρονο οικοδόμημα που ακούει στο όνομα “Βυζάντιο”. Ας πάψουμε να πιστεύουμε τις εκ του πονηρού ηλιθιότητες των ξένων ιστοριογράφων οι οποίοι από τη μία θεωρούν το Βυζάντιο ως μη-σημαντικό και από την άλλη προσπαθούν να υποστηρίξουν – ο καθένας για τη χώρα του – ότι η δική τους χώρα είναι οι πραγματικοί συνεχιστές αυτής της “μη-σημαντικής” χιλιόχρονης αυτοκρατορίας. Η Ρωσσία, η ΑυστροΟυγγαρία και η Γερμανική Συνομοσπονδία (και όχι μόνο) προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν σαν σημαία το δικέφαλο αετό για να αποδείξουν ότι ήταν συνεχιστές του Βυζαντίου. [17] Πόσο μίζεροι πρέπει να είμαστε για να τους κάνουμε τη χάρη μόνο και μόνο επειδή έχουμε προσωπικές διαφωνίες με πράγματα που πιστεύαν στο Βυζάντιο; Δεν πρέπει να αφήσει ο καθένας τις προσωπικές του αντι-θρησκευτικές απόψεις να επικαλύψουν όλα όσα περιγράφησαν παραπάνω. Δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα της γκρίνιας και της μιζέριας μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο του να υπάρχουν μερικοί που πιστεύουν ότι το ελληνικό έθνος για 1100 χρόνια ως δια μαγείας “εξαφανίστηκε” από προσώπου Γης και μετά, το 1821, ως δια μαγείας πάλι, εμφανίστηκε ξανά στον ίδιο χώρο! Ας γίνουμε η Ελλάδα της περηφάνειας και της ιστορικής γνώσης! Ας πάψει η στείρα άρνηση του παρελθόντος μας!
    https://harmoniaphilosophica.com/2010/08/01/%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CE%B7-%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%8C%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-2jszrulazj6wq-72/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 324 μ.ν.χ.
    Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος, λεηλατεί το περίφημο Μαντείο του Διδυμαίου Απόλλωνα στην Ιωνία, και θανατώνει με βασανιστήρια όλους τους ιερείς του.

    326 μ.ν.χ.
    Ο Κωνσταντίνος καταστρέφει ολοκληρωτικά το ιερό του Ασκληπιού στις Αιγές της Κιλικίας.

    330 μ.ν.χ.
    Ο Κωνσταντίνος κλέβει όλους τους θησαυρούς και τα αγάλματα που βρίσκονται μέσα στα Ελληνικά ιερά για να διακοσμήσει την Κωνσταντινούπολη. Τον ίδιο χρόνο ο χριστιανικός όχλος, καίει στο Bayeux το ιερό του Βελλενού – Απόλλωνα και λυντσάρει τους ιερείς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. 335 μ.ν.χ.
    Ο Κωνσταντίνος καταστρέφει δεκάδες εθνικούς ναούς στη Μικρά Ασία και Παλαιστίνη ενώ διατάζει τη σταύρωση(!) όλων των εθνικών επιστημόνων, φιλοσόφων και ιερέων. Τότε μαρτύρησε και ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Σώπατρος. Ακολουθούν καταστροφές ελληνικών ναών και στη θέση τους κτίζονται χριστιανικές εκκλησίες.

    337 μ.ν.χ.
    Ο Κωνσταντίνος, από τους πρώτους καταστροφείς του ελληνικού πνεύματος, παιδοκτόνος και συζυγοκτόνος πεθαίνει και η εκκλησία για το θεάρεστο(!) έργο του, ανακηρύσσει αυτόν και τη μητέρα του Ελένη Αγίους και Ισαποστόλους.

    341 μ.ν.χ.
    Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος θέτει εκτός νόμου το ελληνίζειν και την άσκηση της μαντικής τέχνης. Πολλοί Έλληνες είτε εκτελούνται, είτε φυλακίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. 353 μ.ν.χ.
    Ο Κωνστάντιος απαγορεύει τη λατρεία και την προσφορά θυσίας επί ποινή θανάτου.

    354 μ.ν.χ.
    Ο Κωνστάντιος απαγορεύει τη λειτουργία των ελληνικών ιερών. Οι εθνικοί ιερείς εκτελούνται. Νέο διάταγμα διατάζει την καταστροφή όλων των ελληνικών ναών και τη σφαγή όλων των εθνικών. Ασβεστοκάμινα κατασκευάζονται δίπλα σε ελληνικούς ναούς για να εκμεταλλευτούν τα μάρμαρα. Είναι η αρχή για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα ενάντια στην επιστήμη, την πνευματική και τεχνολογική πρόοδο άλλους ανθρωπότητας.

    357 μ.ν.χ.
    Ο Κωνστάντιος απαγορεύει δια νόμου -ξανά- όλες τις μεθόδους μαντείας.

    359 μ.ν.χ.
    Στη Σκυθόπολη της Συρίας οργανώνονται από τους χριστιανούς τα πρώτα στρατόπεδα θανάτου της ιστορίας. Εκεί συγκεντρώνονται οι εθνικοί, αιρετικοί, Εβραίοι και εκτελούνται με φρικτά βασανιστηρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. 364 μ.ν.χ.
    Ο αυτοκράτορας Φλάβιος Ιοβιανός διατάζει την πυρπόληση της βιβλιοθήκης της Αντιόχειας. Χιλιάδες ελληνικά βιβλία φιλοσοφίας και επιστήμης καίγονται.

    365 μ.ν.χ.
    Απαγορεύεται στους εθνικούς αξιωματικούς να διατάζουν χριστιανούς στρατιώτες.

    370 μ.ν.χ.
    Ο αυτοκράτορας Βάλης διατάζει μεγάλο διωγμό κατά των Ελλήνων. Καίγονται χιλιάδες ελληνικά βιβλία με την κατηγορία της μαγείας! Ο φιλόσοφος Σιμωνίδης καίγεται στην πυρά, ο φιλόσοφος Μάξιμος, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια αποκεφαλίζεται, οι ιερείς Πατρίκιος και Ιλάριος εκτελούνται, όπως και χιλιάδες εθνικοί, επώνυμοι και μη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. 372 μ.ν.χ.
    Ο ανθέλληνας Βάλης διατάζει τους κυβερνήτες της Μικράς Ασίας να εξολοθρεύσουν όλους τους Έλληνες καθώς και όλα τα κείμενα της κοσμοθεωρίας και λατρείας τους!

    373 μ.ν.χ.
    Νέα απαγόρευση όλων των μορφών μαντείας. Αρχίζει η χρήση του όρου pagani (δηλαδή κάτοικος της υπαίθρου), υποτιμητικά για τους Έλληνες και τους λοιπούς εθνικούς. Ο όρος παγανισμός χρησιμοποιείται έως και σήμερα.

    375 μ.ν.χ.
    Ο ναός του Ασκληπιού στην Επίδαυρο κλείνεται από τους χριστιανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. 380 μ.ν.χ.
    Ο Ισπανός και φανατικός ανθέλληνας Θεοδόσιος ο Α΄ (ο αποκαλούμενος και Μέγας), ορίζει επίσημη και μοναδική θρησκεία του κράτους το χριστιανισμό και κηρύσσει εκτός νόμου κάθε άλλη λατρεία. Οι μη χριστιανοί χαρακτηρίζονται σιχαμεροί, αιρετικοί, μωροί και τυφλοί και απειλούνται με επουράνια και επί γης τιμωρία. Εξουσιοδοτεί τον επίσκοπο Μεδιολάνου Αμβρόσιο («άγιο» επίσης) να καταστρέψει όλους τους ναούς των εθνικών. Χριστιανοί ιερείς καθοδηγούν τον όχλο ενάντια στο ναό της Δήμητρας στην Ελευσίνα και καταστρέφουν τα πάντα. Ο 95χρονος ιεροφάντης Νεστόριος κηρύσσει το τέλος των Ελευσινίων μυστηρίων. Είναι η αρχή του πνευματικού σκότους για την ανθρωπότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πηγές έχεις;;;;
    Αυτές τις παπαριές τις αντιγράψετε μεταξύ σας σαν ψεκασμοί που είστε τα παγάνια;
    Οι πηγές που είναι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Ας σταματήσει η ψευδής πίστη και ας καταργηθεί η παραφροσύνη των θυσιών. Γιατί αν κάποιος, παραβιάζοντας το νόμο του Θείου Αυτοκράτορα, του πατέρα μας, και την εντολή της Ευσπλαχνίας μας, τολμήσει να τελέσει θυσίες, θα τιμωρηθεί παραυτά με την επιβολή της ποινής που του ταιριάζει».

      (341 μ.Χ. Κώνστας (γιος του Μέγα Κωνσταντίνου), «Προς Μαδαλιανόν, Βοηθό Έπαρχο Διοικήσεως», Θεοδοσιανός Κώδιξ, 16, 10, 2)
      «Αν και η ψευδής πίστη έχει ξεριζωθεί, επιθυμούμε οι Ναοί που ευρίσκονται εκτός των τειχών της πόλεως να παραμείνουν άθικτοι. Γιατί καθώς κάποια αθλητικά παιγνίδια ή αγωνίσματα σχετίζονται με τους Ναούς, δεν πρέπει να τους εξαφανίσουμε αφού σε αυτούς οφείλεται η τέλεση εορτών που διασκεδάζουν τον λαό της Ρώμης».

      (346 μ.Χ. Κοινό έδικτο του Κωνσταντίου και του Κώνσταντος «Προς Κατουλλίνον, Έπαρχο της Πόλεως», Θεοδοσιανός Κώδιξ 16, 10, 3).

      Διαγραφή
  38. Είναι δε βέβαιο ότι ο Κωνσταντίνος υπήρξε υποστηρικτής της λατρείας του Ήλιου, έχοντας κληρονομήσει την αφιέρωση του αυτή στον Ήλιο από την οικογένειά του.[26] Δεν στέρησε τους οπαδούς της αρχαίας θρησκείας από τα δικαιώματά τους ούτε έπαψε παράλληλα να στηρίζει την παραδοσιακή θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Για παράδειγμα, σεβάστηκε τα προνόμια που είχαν δοθεί στις Εστιάδες παρθένες, το κράτος εξακολουθούσε να καλύπτει τα έξοδα για τις διάφορες γιορτές και τελετές των εθνικών, στα νομίσματα παρέμειναν για αρκετά χρόνια τα συναφή σύμβολα, ενώ αναφέρεται ότι ίδρυσε ακόμη και ναούς για τους πιστούς της ρωμαϊκής λατρείας.

    Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι πληροφορίες πως ο Κωνσταντίνος κατέστρεψε ναούς της παραδοσιακής θρησκείας δεν ευσταθούν [εκκρεμεί παραπομπή] και δεν μπορούν να εξακριβωθούν με βεβαιότητα ούτε από τα ιστορικά γεγονότα ούτε από την πολιτική σκέψη του Κωνσταντίνου. Επιπλέον, είναι σημαντικό το γεγονός ότι στα χρόνια του Κωνσταντίνου ο Χριστιανισμός μπορεί να είχε εξαπλωθεί σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όμως οι εθνικοί εξακολουθούσαν να αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της. Δεν θα μπορούσε λοιπόν ο αυτοκράτορας να στραφεί εναντίον των υπηκόων του τόσο απροκάλυπτα. Άλλωστε, ακόμη και μέσα στην αυτοκρατορική οικογένεια η γυναίκα του και ο γιος του παρέμεναν πιστοί στους θεούς της Ρώμης. Ακόμη, το πρωταρχικό κίνητρο του Κωνσταντίνου, όταν νομιμοποίησε το Χριστιανισμό, ήταν η ομόνοια μεταξύ των πολιτών. Θα ήταν λοιπόν ενάντια στην πολιτική του να ξεκινήσει καινούργιο κύκλο αντιπαραθέσεων και διωγμών, αυτή τη φορά σε βάρος των ειδωλολατρών.[εκκρεμεί παραπομπή]

    ΠΗΓΗ Wikipedia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Αν κάποιος παράφρων ή ιερόσυλος επιδοθεί στις απαγορευμένες θυσίες, ασχέτως αν είναι ημερήσιες ή νυκτερινές, αν αναζητήσει συμβουλές γι'; αβέβαια ζητήματα και αν υποθέσει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει ή να επισκεφθεί κάποιον Ναό για να διαπράξει αυτά τα εγκλήματα, να γνωρίζει ότι θα τιμωρηθεί με θανάτωση και κατάσχεση της περιουσίας του, διότι εμείς με τις δίκαιες αποφάσεις μας έχουμε ορίσει ο Θεός να λατρεύεται με αγνές προσευχές και όχι να εξευτελίζεται με βέβηλα άσματα».

      (381 μ.Χ. Αυτοκράτορες Γρατιανός, Βαλεντινιανός και Θεοδόσιος, εκδίδουν έδικτο «Προς Φλόρον, Έπαρχο του Πραιτωρίου Ανατολής», Θεοδοσιανός Κώδιξ, 16, 10, 7) «Κανείς δεν επιτρέπεται να θυσιάζει, να περιφέρεται στους Ναούς ή ν'; αποδίδει εκεί τιμές. Όλοι ν'; αποδεχθούν ότι ο νόμος μας τους απαγορεύει την άνομο είσοδό τους στους Ναούς, ώστε αν κάποιος πράξει κάτι σχετικό με θεούς ή τελετές, παραβαίνοντας την απαγόρευση αυτή, δεν θα αποφύγει την τιμωρία, ούτε θα τύχει ελέους από τις αρχές».

      (16 Ιουνίου 391 μ.Χ. Αυτοκρατορικό έδικτο «Προς Ευάγριο, Αυτοκρατορικό Έπαρχο και Ρωμανό, Αυτοκρατορικό Επιτετραμμένο Αιγύπτου», Θεοδοσιανός Κώδιξ, 16. 10. 11)

      Διαγραφή
  39. Σου έδωσα μια πηγή για τον Κωνσταντίνο
    Αν έχεις καμία που ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ.
    Η παραπληροφόρηση στα προβατάκια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Να κλείσουν αμέσως σε όλους τους τόπους και τις πόλεις οι Εθνικοί Ναοί και ν'; απαγορευθεί η είσοδος σε αυτούς, ώστε να μην μπορούν οι άθλιοι ν'; ανοσιουργήσουν. Θέλουμε επίσης να απέχουν όλοι από τις θυσίες. Αν όμως κάποιος διαπράξει αυτό το αδίκημα, θα τιμωρηθεί με αποκεφαλισμό. Διατάσσουμε επίσης να περιέρχεται στο αυτοκρατορικό ταμείο η περιουσία αυτών που θα θανατώνονται. Η ίδια ποινή θα επιβάλλεται και στους διοικητές των επαρχιών που θ'; αμελήσουν να τιμωρήσουν τέτοια αδικήματα».

      (356 μ.Χ. Κοινό έδικτο του Κωνσταντίου και του Κώνσταντος, «Προς τον Φλάβιο Ταύρο, Έπαρχο του Πραιτωρίου», Θεοδοσιανός Κώδιξ, 16, 10, 4) «Αν κάποιος παράφρων ή ιερόσυλος επιδοθεί στις απαγορευμένες θυσίες, ασχέτως αν είναι ημερήσιες ή νυκτερινές, αν αναζητήσει συμβουλές γι'; αβέβαια ζητήματα και αν υποθέσει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει ή να επισκεφθεί κάποιον Ναό για να διαπράξει αυτά τα εγκλήματα, να γνωρίζει ότι θα τιμωρηθεί με θανάτωση και κατάσχεση της περιουσίας του, διότι εμείς με τις δίκαιες αποφάσεις μας έχουμε ορίσει ο Θεός να λατρεύεται με αγνές προσευχές και όχι να εξευτελίζεται με βέβηλα άσματα».

      (381 μ.Χ. Αυτοκράτορες Γρατιανός, Βαλεντινιανός και Θεοδόσιος, εκδίδουν έδικτο «Προς Φλόρον, Έπαρχο του Πραιτωρίου Ανατολής», Θεοδοσιανός Κώδιξ, 16, 10, 7)

      Διαγραφή