Οι… άσφαιρες «πύρινες σφαίρες»
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ

Πασίγνωστο το βίντεο τού π. Αντωνίου Στυλιανάκη ۬ εντυπωσιακό και καθηλωτικό, βαρύ πυροβολικό των φωταμυντόρων στη μάχη για την τεκμηρίωση τής γνησιότητας τού «θαύματος τού Αγίου Φωτός». Στο ντουκουμέντο λοιπόν αυτό βλέπουμε μια «πύρινη σφαίρα» να εμφανίζεται ξαφνικά στο πλάνο και διασχίζοντας τον χώρο, να περνά ανάμεσα από τους ανυποψίαστους προσκυνητές οι οποίοι όχι μόνο δεν καίγονται, αλλά ούτε καν δείχνουν να αντιλαμβάνονται την ύπαρξή της! Τα εντυπωσιακά αυτά πλάνα, όπως μας διαβεβαιώνει ο αρχιμανδρίτης Ιατρός-Παιδοψυχίατρος που τα κατέγραψε το 1994 με την ερασιτεχνική του κάμερα, είναι απολύτως αυθεντικά και αποδίδουν στο ακέραιο το προσωπικό του βίωμα. Όπως μάλιστα εμφατικά επισημαίνει, προσκυνητές που στέκονταν σε καίριο σημείο, στην ερώτησή του αν είδαν κι εκείνοι το φαινόμενο, απάντησαν αρνητικά!

Το τι ακριβώς είδε ωστόσο ο π. Στυλιανάκης και υπό ποιες συνθήκες αυτά που είδε, αποτυπώθηκαν στο επίμαχο βίντεο, είναι ένα ζήτημα που σηκώνει πολλή συζήτηση. Και βέβαια, για τα διάφορα φαινόμενα εκτός Κουβουκλίου, αν θυμάστε, ουδέποτε εξέφρασα κάποια συγκεκριμένη, ξεκάθαρη άποψη για το πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν, αλλά ελλείψει στοιχείων (αποδείξεων ή ισχυρών ενδείξεων) δήλωνα απαρέγκλιτα την απόλυτη άγνοιά μου. Την ίδια δε επιφυλακτική στάση αναμονής τηρούσα όλον αυτόν τον καιρό και για το επίμαχο βίντεο τού π. Στυλιανάκη αφού η εξήγηση που είχε προταθεί από την πλευρά τού σκεπτικισμού («άνθρωπος με δαυλό που έτρεχε ανάμεσα στο πλήθος»), δε συνοδευόταν κι από την απαραίτητη τεκμηρίωση και ως εκ τούτου δε με έπειθε. Βλέποντας ωστόσο ένα βιντεάκι που ανακάλυψα πριν από λίγες μέρες στην ιστοσελίδα τού Ρώσου σκεπτικιστή Игорь Доброхотов (Igor Dobrokhotov), ένα… δαιμονικό λαμπάκι άναψε πάνω απ’ το κεφάλι μου! Αμέσως ανέσυρα το πολυζητημένο ντοκουμέντο τού π. Στυλιανάκη από τ’ αρχείο μου και το ’κανα φύλλο και φτερό! Και πράγματι, η λεπτομερής εξέταση τού οπτικού υλικού -παρά την κακή ποιότητα τής λήψης- έβγαλε λαγούς! Δείτε όμως πρώτα λίγο αυτό:
……………………………………………………..Λήψη σε φωτισμένο χώροβίντεο
……………………………..
Για τους λιγότερο παρατηρητικούς, επισημαίνω λοιπόν ότι στην αριστερή πλευρά τού πλάνου, βλέπουμε καθαρά έναν άνθρωπο να κινείται με ταχύτητα προς τα πάνω, κρατώντας έναν αναμμένο δαυλό, ενώ μια παρόμοια κίνηση -χωρίς φλόγα αυτή τη φορά- εντοπίζουμε και στο μέσο τής λήψης με κατεύθυνση προς τ’ αριστερά. Φαντάζεστε τώρα πώς θα φαινόταν η εικόνα αυτή, εάν αντί φως, επικρατούσε σκοτάδι; Ιδού:
………………………………………………………………..Σκοτεινό πλάνοβίντεο
……………………………..
Δείτε τώρα και κάτι ακόμα: Βλέπετε τη φωτεινή σφαίρα που αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των πιστών, χωρίς αυτοί να δείχνουν κάποια ανάλογη αντίδραση;
………………………….
Για να δούμε όμως τώρα το πλάνο την αμέσως επόμενη στιγμή, όταν άστραψαν τα φλας των φωτογράφων:
……………………………..
Μάλιστα. Άνθρωπος ήτανε λοιπόν… Ένα κανονικό ανθρώπινο ον με σάρκα και οστά και όχι φωτεινή σφαίρα όπως θα μπορούσε να πιστέψει κανείς, αν βασιζόταν στη πρώτη φωτογραφία χωρίς να έχει δει ποτέ τη δεύτερη! Αν δούμε δε και τη συνέχεια τής επίμαχης σκηνής στο βίντεο, τότε τα πράγματα παίρνουν μια ακόμα πιο διαφορετική τροπή! Ιδού λοιπόν. Το είδατε; Εξαιρετικά διαφωτιστικό, δε συμφωνείτε; Βλέπουμε λοιπόν δαδούχους να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα ανάμεσα στο πλήθος, το οποίο, βέβαια, δεν αντιδρά, όχι επειδή η υποτιθέμενη πύρινη σφαίρα που πλησιάζει είναι αόρατη και δεν καίει, αλλά επειδή αυτό που βλέπουν να κατευθύνεται προς το μέρος τους, δεν έχει τίποτε το υπερφυσικό! Δεν είναι ΚΑΜΙΑ πύρινη σφαίρα, παρά μόνο άνθρωποι απλοί που τρέχουν ανάμεσα στους προσκυνητές κρατώντας αναμμένους δαυλούς! Πύρινη σφαίρα μπορεί να «είδαν» μόνο όσοι παρακολουθούσαν τη σκηνή εξ αποστάσεως κι από πλάγια. Οι υπόλοιποι όμως που ήταν κοντά και είχαν την κατάλληλη οπτική γωνία, ΟΧΙ! Εφαρμόζοντας λοιπόν τώρα τη γνώση μας αυτή και στην περίπτωση τού πολυσυζητημένου βίντεο, έχουμε ή δεν έχουμε μια πολύ αληθοφανέστερη εξήγηση για όλα αυτά τα υπερφυσικά που υποτίθεται πως συνέβησαν; Είναι ή δεν είναι προφανές ότι ο π. Στυλιανάκης απλώς στεκόταν σε λάθος σημείο; Εξηγείται τώρα ή δεν εξηγείται το γεγονός ότι οι προσκυνητές που -σε αντίθεση με τον ίδιο- δεν παρακολουθούσαν τα τεκτενόμενα εξ αποστάσεως κι από το πλάι, αλλά από κοντά και με μέτωπο προς τo σημείο από το οποίο ερχόταν η φλόγα, όταν ρωτήθηκαν αν είχαν δει τη σφαίρα, δήλωσαν πως δεν ειχαν ιδέα; Παίζει λοιπόν ή δεν παίζει καθοριστικό ρόλο η οπτική γωνία τού παρατηρητή, αλλά και οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται η παρατήρηση;
……………………………………………………………………Βίντεο π. Στυλιανάκη
Παρακολουθώντας δε εκτενέστερα πλάνα από το βίντεο τού π. Στυλιανάκη, όπως αυτά προβλήθηκαν και σχολιάστηκαν σε τηλεοπτική του εμφάνιση, παρατηρούμε επιπροσθέτως και τα εξής:
Το ότι η κίνηση τής φλόγας (καταχρηστικά: «πύρινης σφαίρας») δεν έγινε αντιληπτή από τους ανθρώπους που στέκονταν εκεί κοντά, είναι σαφές ότι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ! Στο σημείο 4:07, βλέπετε, όπου η λήψη προβάλλεται σε αργή κίνηση, παρά την κακή ποιότητα τού βίντεο διακρίνουμε καθαρά έναν άνθρωπο να κρατά τα χέρια του ανοιχτά περιμένοντας και με το που περνά η υποτιθέμενη σφαίρα από μπροστά του (4:12-4:14), ν’ αρχίζει να χειροκροτεί!! Συνεπώς ο άνθρωπος αυτός είναι σαφές ότι είχε ήδη δει την πηγή φωτός -δηλαδή τον ΔΑΔΟΥΧΟ!- να έρχεται και γι αυτό περίμενε με τα χέρια ανοιχτά για χειροκρότημα (1)! Το προφανέστατο αυτό συμπέρασμα επιβεβαιώνεται δε πλήρως και από την αντίδραση τού άντρα που στο σημείο 3:42 κάνει την εμφάνισή του κάτω δεξιά στο πλάνο. Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν, βλέπουμε καθαρά ότι ενώ αρχικά κοιτάζει μπροστά, κάποια στιγμή (στο 4:05) αρχίζει να στρέφει το βλέμμα του προς τα δεξιά με κατεύθυνση το σημείο όπου μερικά δευτερόλεπτα αργότερα εμφανίστηκε το φως. Μέχρι και το σημείο 4:18 όπου δυστυχώς το πλάνο χαλάει, τον βλέπουμε ολοκάθαρα να στρίβει το κεφάλι του παρακολουθώντας με ενδιαφέρον την κίνηση τής φωτεινής πηγής. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια φαίνεται ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ στο βίντεο και σε συνδυασμό με τον άνθρωπο που βλέπουμε να χειροκροτεί ακριβώς τη στιγμή που η «πύρινη σφαίρα» περνά σε απόσταση αναπνοής από μπροστά του, καταρρίπτει τον ισχυρισμό -ή αν θέλετε, την πεποίθηση- τού π. Στυλιανάκη ότι όντως επρόκειτο για κάποιο ανεξήγητο υπερφυσικό φαινόμενο που «κανείς δεν πήρε είδηση» και που μόνο αυτός αξιώθηκε να δει («ε, και πώς ο Θεός, ας πούμε, αξίωσε… εμένα…»). Άλλωστε -ας επισημανθεί κι αυτό-, λίγες μόνο στιγμές μετά (στο 1:36), μια άλλη -εντελώς πανομοιότυπη- «φωτεινή σφαίρα» από τις πολλές που βλέπουμε να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται σε διάφορα σημεία τού χώρου, όπως καθαρά φαίνεται στο κέντρο τού πλάνου, αποδεικνύεται πώς στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά μια απλή δεσμίδα… κεριών, με την οποία μάλιστα ελάχιστα μόνο δευτερόλεπτα πριν από το δεύτερο φούντωμα της (1:51) είχε έρθει σε εκτεταμένη επαφή και κάποιο άτομο που ήταν ανεβασμένο σε παρακείμενο υπερυψωμένο σημείο!!
Οι παρατηρήσεις δε αυτές εναρμονίζονται απόλυτα και με την απομυθοποιητική μαρτυρία τού Κώστα Δημόπουλου το 1981, ο οποίος στο βιβλίο του Άγιοι Τόποι και Ισραήλ επιβεβαίωσε με εκτενέστατες περιγραφές την παρουσία αντρών με φως σε υπερυψωμένα σημεία τού Παναγίου Τάφου και δαδούχων που κινούνται ταχύτατα ανάμεσα στο πλήθος:
«[…] Αφού έκαναν μερικούς γύρους, στο τέλος σκαρφάλωσαν στα παράθυρα και στον τοίχο του τάφου […]. Σε λίγο ξανάρχισαν πάλι οι Άραβες νεαροί που ήσαν σκαρφαλωμένοι στον τοίχο, τα τραγούδια, ψαλμούς, φωνές και τα ρυθμικά χειροκροτήματα. Ένας όμως απ’ αυτούς έφερνε βόλτες ένα μεγάλο λευκό μαντίλι, στην αρχή σιγά-σιγά και όσο πήγαινε πολύ γρήγορα. Ώσπου, καθώς πρόσεχα πάρα πολύ, είδα σε μια στιγμή να παίρνει φωτιά το μαντίλι. Αμέσως άναψε μια μεγάλη δάδα που την άρπαξε ένας άλλος Άραβας και έφυγε τρέχοντας προς την έξοδο της εκκλησίας. Περνώντας από μπροστά μου σχεδόν μου μύρισε κάτι από εύφλεκτη ύλη και λίγο σαν πετρέλαιο. Στο πέρασμά του άφηνε πολύ κάπνα και μυρωδιά φωτιάς. Πολύ γρήγορα οι άλλοι βέροι Άραβες άναψαν καμιά δεκαριά λαμπάδες (αυτές με το μάτσο από μικρά κεριά) και άρχισαν πάλι τους αλαλαγμούς και τις φωνές». (2)
Συμπέρασμα: το μικρόβιο τής έπαρσης, ειδικά για έναν ιερωμένο, πρέπει να συντρίβεται εν τη γενέσει. Όταν το αφήνει κανείς να εξαπλώνεται, αναπόφευκτα μένει εκτεθειμένος.
Π Α Ρ Α Π Ο Μ Π Ε Σ
(1) Εκτός κι αν θεωρείται φυσιολογική αντίδραση το να βλέπει κανείς
στο μισό μέτρο μια θεόπεμπτη πύρινη σφαίρα να περνά από μπροστά του
κι αυτός απλώς να… χειροκροτεί λες και βρίσκεται σε… παρέλαση!

(2) Μ. Καλόπουλος, Θαύμα ή απάτη το «Άγιον φως» τής Ιερουσαλήμ;,
σελ. 184-185

http://anazitiseis-hh.blogspot.com/