Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν μία ουσία που καταστέλλει την όρεξη, απενεργοποιώντας το αίσθημα ευχαρίστησης που αποκομίζουμε όταν τρώμε. Πειράματα έδειξαν πως η λήψη της μας κάνει να τρώμε μόνο μέχρι να χορτάσουμε και όχι περισσότερο, από λαιμαργία.
Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» (JN) ο δρ Γκάρον Ντοντ και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η ουσία λέγεται αιμοπρεσίνη και δρα επηρεάζοντας τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Τα κέντρα αυτά ενεργοποιούνται όταν κάποιος απολαμβάνει ένα σνακ ή ανάβει ένα τσιγάρο.
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως η χορήγηση αιμοπρεσίνης, δεσμεύει αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ελαττώνει δραστικά το αίσθημα ικανοποίησης που αποκομίζουμε από το φαγητό – ένα αίσθημα που ωθεί πολλούς από εμάς να τρώνε από λαιμαργία ή για να αισθανθούν καλύτερα.