Ενα χάπι που σήμερα συνταγογραφείται κατά της στηθάγχης θα μπορούσε να σώσει τις ζωές χιλιάδων ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Η χορήγησή του θα σημάνει αυτομάτως την εξοικονόμηση εκατομμυρίων στερλινών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας καθώς θα περικόψει κατά 25% τις εισαγωγές στα βρετανικά νοσοκομεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μεγαλύτερης μελέτης που έγινε έως σήμερα με αντικείμενο την καρδιακή ανεπάρκεια. Οπως, μάλιστα, λένε οι ειδικοί, η χορήγηση του σκευάσματος ivabradine, που ήδη κυκλοφορεί στη Βρετανία και είναι ασφαλές, θα περικόψει κατά δέκα χιλιάδες τους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια κάθε χρόνο. Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, υποδεικνύουν ότι το σκεύασμα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από ήπια έως σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Μέσα στα δύο χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, η χορήγηση του φαρμάκου περιόρισε τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια
 κατά 26%, ενώ σημαντικά μειώθηκαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 6.500 ασθενείς από 37 κράτη, οι οποίοι έπασχαν από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Οι Σουηδοί ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Γκέτενμποργκ διαπίστωσαν ότι το ivabradine πρέπει να χορηγείται συνδυαστικά με τις συμβατικές θεραπείες κατά της νόσου.
Η ευεργετική δράση του φαρμάκου οφείλεται στον τρόπο με τον οποίον επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό. Αντιθέτως με τις συμβατικές θεραπείες κατά της καρδιακής ανεπάρκειας, το ivabradine μειώνει τον αριθμό των καρδιακών παλμών ανά λεπτό, χωρίς ωστόσο να χαμηλώνει την πίεση του αίματος.
(The Guardian - Καθημερινή)