Κυριολεκτικά στο παρά - πέντε και με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο να συζητείται ήδη στη Βουλή, ο Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε σε «στρογγυλέματα» και βελτιώσεις διατάξεων με διπλό στόχο.
Από τη μία να καμφθούν οι ενστάσεις και οι διαφωνίες των κυβερνητικών βουλευτών και να αποφευχθούν τυχόν διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης, αλλά κυρίως να δώσει τη δική του απάντηση στο μπαράζ κριτικής που δέχεται από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τους Κοινωνικούς Εταίρους, το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και τον νομικό κόσμος για Αντισυνταγματικές διατάξεις εντός του σχεδίου νόμου.
Ήδη στο νομοσχέδιο γίνεται προσάρτηση που καθορίζει με ξεκάθαρο τρόπο ότι το κράτος εγγυάται την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, σημείο που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και κυβερνητικών βουλευτών.
Στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο καταργεί βασικά κεντημένα ετών χωρίς μάλιστα να υπάρχει αντιστοιχία ασφαλιστικών εισφορών με αποδιδόμενη σύνταξη ο κ. Λοβέρδος προσθέτει στο νομοσχέδιο διάταξη στην οποία αναφέρεται ότι το κράτος εγγυάται ότι το επίπεδο τον συντάξεων θα είναι αξιοπρεπές.
Ευνοϊκή ρύθμιση ανακοινώθηκε και για τους στρατιωτικούς για τους οποίους η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα επανεξετάσει τα ασφαλιστικά τους ζητήματα κυρίως λόγο της φύσης της δουλειάς τους.
Έτσι ο υπουργός Εργασίας προχώρησε σε μειώσεις του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών που θα φθάνουν έως και το 50% σταδιακά έως το 2015.
Μία ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση αφορά στην αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ - που αντιστάθμιζε την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης - ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του κράτους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πάντως η αίσθηση ότι αυτές οι αλλαγές αλλά και ο «βαρύς πέλεκης» τις διαγραφής αρκούν για να «πεισθούν» και οι πλέον δύσπιστοι βουλευτές και να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο χωρίς διαρροές.
Ωστόσο το σύνολο των κομμάτων της Αντιπολίτευσης θα ζητήσουν ονομαστικές ψηφοφορίες τόσο επί της αρχής όσο και επί των αρθρων του νομοσχεδίου γεγονός που δημιουργεί έναν ακόμα πονοκέφαλο στην κυβερνώσα παράταξη.
Απαντήσεις στην κριτική που δέχεται έδωσε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε σχέση με το νέο Ασφαλιστικό.
Μιλώντας σε βουλευτές και με αφορμή την κριτική που δέχεται για τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο ξεκαθάρισε ότι «όλοι ανεξαιρέτως οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα υπάγονται από το 2011 στο Ι.Κ.Α.» για να συμπληρώσει πως «το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά σκληρό αλλά έπρεπε να διασωθεί το ασφαλιστικό σύστημα σε μία δύσκολη περίοδο».
Δημήτρης Αλειφερόπουλος
Επιμελητήρια: Να διαφυλαχθούν 13ος και 14ος
Τη διαφύλαξη του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Γ. Κασιμάτης. Επίσης, δηλώνει ότι συμφωνεί με την αύξηση των μισθών το 2011 κατά 1% διότι διαφορετικά αναμένει μεγάλη πτώση του τζίρου στην αγορά.
Ο κ. Κασιμάτης μάλιστα χαρακτηρίζει αδιαπραγμάτευτη τη θέση αυτή σε μία περίοδο, που όπως επισημαίνει, οποιαδήποτε περικοπή σε αποδοχές των εργαζομένων θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά και στην κατανάλωση.
Αν και αναγνωρίζει ότι μια αύξηση της τάξεως του 1% «είναι απειροελάχιστη», τονίζει πως πρόκειται για «μια ψυχολογική ένεση, ιδιαίτερα αυτή την εποχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου