Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης αλλά και των αρμόδιων ελεγκτικών και διωκτικών αρχών έχουν μπει περίπου δέκα πολύ γνωστοί γιατροί της Θεσσαλονίκης μετά τα τρελά ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Του Νίκου Ηλιάδη
Σε αυτούς περιλαμβάνονται καθηγητές της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αλλά και στελέχη και χειρουργοί μεγάλων νοσοκομείων της πόλης, καθώς και ιδιώτες γιατροί, χειρουργοί σε μεγάλη ιδιωτική κλινική του πολεοδομικού συγκροτήματος.Του Νίκου Ηλιάδη
Εισαγγελικές και άλλες ελεγκτικές αρχές κάνουν φύλλο και φτερό τις τραπεζικές καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των γιατρών και των στενών συγγενών τους, για να διαπιστώσουν την προέλευσή τους και τον τρόπο κτήσης τους, ώστε να διακριβώσουν το είδος αλλά και το βαθμό των αξιόποινων πράξεων που διαπράχθηκαν.
Πρόκειται για δύο ξεχωριστές έρευνες, τις οποίες διενήργησε το ΣΔΟΕ. Η πρώτη αφορά μέρος της πανελλαδικής έρευνας που διενεργείται για την εξιχνίαση της περίφημης υπόθεσης «DePuy International» και η δεύτερη έλεγχο ρουτίνας σε ιδιωτικά -φανερά και κρυφά- ιατρεία μεγαλογιατρών.
Όσον αφορά την πρώτη υπόθεση, στα ίχνη των συγκεκριμένων γιατρών οδηγήθηκε το ΣΔΟΕ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βρετανία, όταν αποκαλύφθηκε ότι η «DePuy International», θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας «Johnson & Johnson», πλήρωνε μίζες σε γιατρούς νοσοκομείων με στόχο την προώθηση των προϊόντων της.
Η διερεύνηση της υπόθεσης στη Βρετανία άρχισε έπειτα από στοιχεία που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές, τα οποία προέκυψαν από την εσωτερική επιχείρηση «καθαρά χέρια» που διενήργησε η εταιρεία «Johnson & Johnson» το 2006. Τότε έγινε αντιληπτό πως υπήρχε διαρροή χρημάτων από τη θυγατρική εταιρεία της, η οποία είχε έδρα στο Λιντς της Βρετανίας. Οι έλεγχοι που ακολούθησαν έδειξαν ότι μεγάλα χρηματικά ποσά κατευθύνονταν από τα μαύρα ταμεία της θυγατρικής εταιρείας προς γιατρούς διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις έρευνες τα μαύρα χρήματα κατέληγαν -είτε απευθείας είτε διά μεσολαβητών- σε λογαριασμούς ελλήνων ορθοπεδικών, οι οποίοι επέλεγαν για τα χειρουργεία τους προϊόντα της εν λόγω εταιρείας. Την καταβολή μίζας προς έλληνες γιατρούς ομολόγησε και ο φυλακισμένος σήμερα Robert John Dougal, στέλεχος της «DePuy International», ο οποίος ανέφερε μίζες ύψους τουλάχιστον 5,5 εκατ. ευρώ.
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν στις ελληνικές κατάλογο με περίπου 250 ονόματα γιατρών, για περίπου 80 από τους οποίους προέκυψαν επιβαρυντικές ενδείξεις. Η έως τώρα έρευνα, την οποία συντονίζει η εισαγγελέας εφετών Άννα Ζαΐρη, έχει συλλέξει σοβαρότατα επιβαρυντικά στοιχεία για δώδεκα γιατρούς, οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι τέλεσης κακουργηματικών πράξεων.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται και τρεις ορθοπεδικοί της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το νυν διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Αναστάσιο Χριστοδούλου, τον προκάτοχό του Γιάννη Πουρνάρα και τον επικεφαλής της ορθοπεδικής στο «Γ. Γεννηματάς» Γιάννη Χριστοφορίδη. Εκτός όμως των τριών στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών και διωκτικών αρχών έχουν μπει επίσης άλλος ένας χειρουργός της ορθοπεδικής του «Παπανικολάου», ένα κορυφαίο στέλεχος της ορθοπεδικής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» αλλά και χειρουργοί της ορθοπεδικής κλινικής στο «Ιπποκράτειο», όπου, όπως είχε αποκαλύψει στις 24 Μαΐου η «Θ», το σύνολο των επτά γιατρών ελέγχεται για παρανομίες που έχουν να κάνουν με εξωσυμβατικές προμήθειες ορθοπεδικού υλικού.
Εκτός των χειρουργών ορθοπεδικών στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπήκαν και γνωστοί χειρουργοί μεγάλης ιδιωτικής κλινικής, στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται ούτε κατά το ένα δέκατο από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Στις περιπτώσεις αυτές οι ελεγκτικές αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για την κλασική περίπτωση «αποφυγής έκδοσης αποδείξεων», χωρίς όμως να αποκλείεται και η διασύνδεση με εταιρείες προμήθειας ιατρικών υλικών.
Από τον έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των γιατρών διαπιστώθηκαν καταθέσεις οι οποίες κυμαίνονται από 5 εκατ. μέχρι και 31 εκατομμύρια ευρώ στον καθένα, ποσά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τους μισθούς ή τα υπόλοιπα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από τις καταθέσεις έχουν σαφές αποτύπωμα στο εξωτερικό (κάποιες έχουν γίνει μέσω λογαριασμού στη νήσο The lsle of Man) και συνδέονται με μίζες της εταιρείας «DePuy International». Εντοπίστηκαν επίσης επαναλαμβανόμενες ισόποσες καταθέσεις, για τις οποίες διερευνάται εάν πρόκειται για «φακελάκια» που έπαιρναν από ασθενείς, τους οποίους χειρουργούσαν σε δημόσια νοσοκομεία.
Σύσκεψη υπό την υπουργό
Για τον αποτελεσματικό χειρισμό της υπόθεσης προ ημερών έγινε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό την προεδρία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Πολύζος, ο επικεφαλής της ΥΠΕΕ Γιάννης Καπελιέρης, ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας Μιχάλης Σαμπατακάκης, καθώς και εκπρόσωπος της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε η ακριβής εικόνα της κατάστασης, τα νοσοκομεία (κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) όπου έγινε το πάρτι με τις μίζες, ενώ αποφασίστηκαν και οι συνέργιες μεταξύ των βασικών ελεγκτικών και διωκτικών αρχών (συγκρότηση κοινών κλιμακίων ελέγχου) για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταθέσεις όλων των γιατρών έχουν μπλοκαριστεί, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν σε προσωρινή αργία από τη θέση που κατέχουν σήμερα στο ΕΣΥ. Ορισμένοι από τους γιατρούς έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας την άρση της δέσμευσης των λογαριασμών τους, καθώς ακόμη δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Αρμόδια δικαστική πηγή δήλωσε στη «Θ» πως «πρόκειται για μία πολύ λεπτή υπόθεση, για την οποία δεν μπορούμε να πούμε τίποτε, εάν προηγουμένως δεν ολοκληρωθούν οι έρευνες από όλες τις αρμόδιες αρχές». Η ίδια πηγή σημείωσε ότι «η ύπαρξη μεγάλων ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς από μόνη της δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, όσο εντυπωσιακά κι αν είναι αυτά τα ποσά». Εξήγησε ότι πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλα στοιχεία που αφορούν την περιουσιακή κατάσταση των συγκεκριμένων ατόμων, καθώς και των στενών συγγενικών προσώπων τους.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου