Μοντέλο ιδιωτικού τομέα έρχεται και στο Δημόσιο με πέντε κινήσεις. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη δημιουργία νέου μισθολογίου, με τις πρόσθετες αμοιβές να καθορίζονται πλέον με βάση την παραγωγικότητα, αθρόες μετατάξεις κυρίως στην περιφέρεια και μείωση του προσωπικού μέσω και απολύσεων, σύμφωνα και με το πρόσφατο γερμανικό παράδειγμα.
Το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο φθινόπωρο, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.Τότε τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών θα έχουν πλήρη εικόνα για τους μισθούς, τις επιπλέον αμοιβές, το επίπεδο σπουδών, τις ειδικότητες, την προϋπηρεσία των υπαλλήλων όλων των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ.
Μετά τις δραστικές μειώσεις επιδομάτων και αποδοχών, εντός του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση θα περάσει σε μια δεύτερη φάση περικοπών δαπανών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, δεν είναι δυνατό να κόβονται εσαεί επιδόματα για να μαζευτούν οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού.
Αλλωστε και μέσω του Μνημονίου έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις.Ειδικότερα, οι πλέον επώδυνες παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με την απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα όπως λέει οικονομικός παράγοντας, «όταν στη Γερμανία, όπου δεν αντιμετωπίζουν ανάλογο δημοσιονομικό πρόβλημα, προτίθενται να απομακρύνουν 10.000 δημόσιους υπαλλήλους, είναι βέβαιο ότι ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και στην Ελλάδα».
1 Μοιραία χιλιάδες θέσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, 100.000 και πλέον εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου... κινδυνεύουν. Η διαχείριση του προσωπικού του ΟΣΕ εν όψει της ιδιωτικοποίησής του θα αποτελέσει «πιλότο» για το τι θα ακολουθήσει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα πρέπει να τονιστεί πως στο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο (πέρα από τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις) το 2012 και το 2013, με στόχο την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ στη διετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια μείωσης προσωπικού θα ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από τις αρχές του 2011.
2 Ομως, θέμα τίθεται και για τους μόνιμους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου δημοσίου δικαίου σε περίπτωση που καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς, οι οποίοι σύντομα θα αποτελέσουν... παρελθόν. Εκτιμάται πως με την έλευση της τρόικας τη Δευτέρα θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την κατάργηση εκατοντάδων οργανισμών του Δημοσίου. Στην κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, με το σκεπτικό ότι παύουν να υφίστανται οι οργανικές θέσεις.
3 Με την απογραφή των υπαλλήλων στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα στοιχεία όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο και το ύψος των τακτικών αποδοχών και των επιδομάτων τους. Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα διαχειρίζεται η Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Με το που ετοιμαστεί η ηλεκτρονική βάση δεδομένων το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει το 2011 στην καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου. Στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του νέου μισθολογίου αναμένεται να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι πολιτικοί υπάλληλοι των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ.
Στο Μνημόνιο για το ενιαίο μισθολόγιο αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός απλοποιημένου συστήματος αμοιβών που θα καλύπτει τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα. Το σύστημα θα αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και θα αποτελεί μέρος της ευρύτερης μεταρρύθμισης του συστήματος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα που η αμοιβή θα αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα».
Οπως γίνεται αντιληπτό, πρόσθετες αμοιβές θα μπορούν να αυξάνονται ή να μειώνονται ύστερα από αξιολόγηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων. Θα πρέπει να αναφερθεί πως πολλά επιδόματα έχουν δοθεί σε υπαλλήλους ως επιβράβευση της παραγωγικότητάς τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το κίνητρο απόδοσης, το οποίο λαμβάνουν όλοι οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και το οποίο κυμαίνεται από 50 έως 150 ευρώ τον μήνα και τα επιδόματα ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΧΕ, που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Πλέον θα μπορούν να μειωθούν με... άλλοθι τη μειωμένη παραγωγικότητα.
Μετά το καλοκαίρι
Κύμα μετατάξεων και λόγω «Καλλικράτη»
Με την απογραφή, κατά την οποία οι υπάλληλοι θα δηλώνουν αν επιθυμούν να μεταταχθούν, θα εξαχθούν συμπεράσματα για το ποιες υπηρεσίες έχουν υπεράριθμο προσωπικό και ποιες χρειάζονται ενίσχυση. Ετσι μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται κύμα μετατάξεων, είτε οικειοθελώς είτε με το... ζόρι. Αρχικά στους υπό μετάταξη υπαλλήλους από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό θα προτείνονται δύο ή τρεις θέσεις. Αν τις απορρίψουν, θα μεταταχθούν με υπουργική απόφαση διατηρώντας τις αποδοχές που λάμβαναν στην οργανική τους θέση. Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως ελέω Καλλικράτη οι μετατάξεις θα αποτελέσουν μονόδρομο κυρίως στην περιφέρεια.
Απογραφή
«Ψαλίδι» στους κρυφούς μισθούς
Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η απογραφή θα φέρει στο φως χιλιάδες περιπτώσεις υπαλλήλών που λαμβάνουν αποδοχές υψηλότερες από αυτές που δικαιούνται βάσει των τυπικών τους προσόντων (π.χ. υπάλληλοι με απολυτήριο Λυκείου λαμβάνουν μισθό που αναλογεί σε απόφοιτο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης). Οπως λέει στέλεχος του υπουργείου, τουλάχιστον 3.000 παρόμοιες περιπτώσεις ανακαλύφθηκαν όταν κατά το παρελθόν πωλήθηκε κρατικών συμφερόντων τράπεζα.
Κώστας Τσαχάκης ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου