Υπάρχει Ιστορική Απόδειξη για την Ύπαρξη του Ιησού;ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ...
Οι ιστορικοί του 1ου και του 2ου αιώνα μας δίνουν αφηγήσεις για τη ζωή και τις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού;
Σε ένα προηγούμενο άρθρο, Υπήρξε ο Ιησούς ή Είναι όλα Μύθος , έγραψα για το πόσο περίεργο είναι να μην έχουμε αφηγήσεις αυτόπτων μαρτύρων για τον Ιησού, τη ζωή του και τις διδασκαλίες του. Κανείς δεν έγραψε τίποτα για αυτόν κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης ζωής του. Δεν έχουμε καν αναφορές για τον Ιησού από κάποιον που γνώριζε κάποιον που γνώριζε τον Ιησού.
Οι Χριστιανοί απολογητές αναφέρουν συχνά τις Επιστολές του Παύλου ή τους ιστορικούς του 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ., τον Ιωσπέους, τον Πλίνιο τον νεότερο, τον Τάκιτο και τον Σουετόνιο ως απόδειξη ότι ο άνθρωπος που γνωρίσαμε ως Ιησούς Χριστός υπήρχε στην πραγματικότητα. Να γιατί η απόδειξή τους δεν είναι καθόλου απόδειξη.
Πώς επικυρώνονται τα αρχαία ιστορικά έγγραφα;
Οι μελετητές συχνά αναφέρονται στις γνωστές ημερομηνίες ιστορικών γεγονότων για να καθορίσουν πότε γράφτηκε ένα έγγραφο. Εάν ο συγγραφέας ανέφερε ποιος ήταν ηγεμόνας τη στιγμή της συγγραφής του ή αν αναφέρει ένα ιστορικό γεγονός για το οποίο είναι γνωστή η ημερομηνία, η αναφορά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διακρίνει την ημερομηνία του εγγράφου.
Στο παιχνίδι μπαίνει και η γλωσσολογία. Η χρήση ορισμένων γλωσσών και λέξεων μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πότε γράφτηκε ένα έγγραφο.
Η συγγραφή μπορεί να προσδιοριστεί συγκρίνοντας το στυλ γραφής ενός συγκεκριμένου εγγράφου από έναν γνωστό συγγραφέα με το στυλ γραφής ενός νεοανακαλυφθέντος εγγράφου που αποδίδεται στον ίδιο συγγραφέα. Εάν δεν ταιριάζουν, το νέο έγγραφο είναι μάλλον πλαστό.
Τα έγγραφα χρονολογούνται επίσης
από αρχαιολόγους με βάση το πού βρέθηκαν και τι βρέθηκε κοντά τους. Χρησιμοποιείται επίσης χρονολόγηση με άνθρακα.
Αποδεικνύουν οι Επιστολές του Παύλου (4 BCE-64 CE) την ύπαρξη του Ιησού Χριστού;
Ένας Εβραίος, ο Σαούλ της Ταρσού, αργότερα γνωστός ως Άγιος Παύλος, θεωρείται ο ιδρυτής του Χριστιανισμού. Το άλλαξε από μια εβραϊκή αίρεση σε μια ξεχωριστή θρησκεία. Ανέλαβε την αποστολή να προσηλυτίσει Εθνικούς στον Χριστιανισμό. Δεν είναι ιστορικός, αλλά οι Επιστολές του περιέχουν τις παλαιότερες αναφορές του Ιησού Χριστού.
Σύμφωνα με την ιστορία που λέει ο ίδιος ο Παύλος στις Επιστολές, ήταν Φαρισαίος (ιουδαϊκή αίρεση της εποχής) του οποίου η δουλειά ήταν να διώκει τη νέα εβραϊκή αίρεση των Χριστιανών που γινόταν απειλή για τις αρχές μεταξύ των Εβραίων και των Ρωμαίων. Έτσι ο Παύλος γνώριζε για τους πρώτους Χριστιανούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γνώριζε τίποτα για τον πραγματικό άνθρωπο που είναι γνωστός ως Ιησούς Χριστός. Ο ίδιος δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας και δεν στήριξε τα γραπτά του σε οτιδήποτε του είπαν αυτόπτες μάρτυρες.
Ο Παύλος ανέφερε ότι γύρω στο 37 Κ.Χ., είχε μια αποκάλυψη από τον Θεό στο δρόμο προς τη Δαμασκό. Σύμφωνα με τα γραπτά του, είδε ένα εκτυφλωτικό φως, έπεσε στο έδαφος αναίσθητος, άκουσε φωνές και τυφλώθηκε προσωρινά. Κατά τη διάρκεια αυτού του επεισοδίου, ο Ιησούς εμφανίστηκε σε αυτόν και του μίλησε.
Μερικοί λένε ότι η περιγραφή του είναι σύμφωνη με μια επιληπτική κρίση, (η επιληψία, εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε ότι υποδηλώνει κατοχή από δαίμονα - ίσως ο Παύλος αποκάλεσε την κρίση του ως αποκάλυψη για να αποφύγει το στίγμα της επιληψίας.) Άλλοι προτείνουν ότι ο Παύλος είχε ψυχωσικό επεισόδιο . Είναι επίσης πιθανό ότι ο Παύλος επηρεάστηκε από μια βολίδα ή μετεωρίτη που διέσχισε τον ουρανό, που ευθύνεται για το εκτυφλωτικό φως, τον χτυπημένο στο έδαφος και την προσωρινή τύφλωση.
Η πρώτη από τις Επιστολές του Παύλου γράφτηκε δεκατέσσερα χρόνια αργότερα γύρω στο 52 Κ.Χ. (Δεν έχουμε προηγούμενα γραπτά του και δεν γνωρίζουμε τίποτα για το τι έκανε για αυτά τα 14 χρόνια.) Ο Παύλος είπε ότι συνάντησε τον Πέτρο και τον Ιάκωβο, τον αδελφό του Ιησού. Ωστόσο, αναφέρει ότι δεν έκανε καμία προσπάθεια να συναντηθεί και να μιλήσει με αυτούς ή με οποιονδήποτε από τους άλλους μαθητές. Ακριβώς το αντίθετο—φαίνεται ότι υπήρξε ρήξη μεταξύ του Παύλου και των ανθρώπων που μπορούσαν να γνωρίσουν τον Ιησού. Νομίζω ότι ο Παύλος και οι πρώτοι Χριστιανοί είχαν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποιος ήταν ο Ιησούς και τι δίδασκε.
Ο Παύλος είναι αρκετά επίμονος στο να βασίζει τις ιδέες του για τον Χριστό στην αποκάλυψή του και όχι σε οποιαδήποτε αφήγηση αυτόπτη μάρτυρα που του είπε.
Διότι ούτε το έλαβα από άνθρωπο, ούτε το διδάχτηκα, αλλά με την αποκάλυψη του Ιησού Χριστού.
— Γαλάτες 1:12
Οι πρώτοι Χριστιανοί πίστευαν ότι ο Χριστός ήταν ο Εβραίος Μεσσίας και ότι στάλθηκε για να επαναφέρει τους Εβραίους στην εξουσία. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά στη συνέχεια αναστήθηκε, και θα επέστρεφε σύντομα για να ολοκληρώσει την αποστολή του να απελευθερώσει τους Εβραίους από τη ρωμαϊκή κυριαρχία.
Ο Παύλος αναφέρει μόνο τον θάνατο του Χριστού, την ανάσταση και μερικές μεταθανάτια εμφανίσεις. Δεν αναφέρει θαύματα, παραβολές ή διδασκαλίες του Ιησού. Δεν υπάρχει τίποτα για τη θεραπεία των αρρώστων, την εκδίωξη των κακών πνευμάτων ή την ανάσταση νεκρών. Δεν αναφέρει την παρθενογέννηση, την επί του Όρους ομιλία, ούτε τα ψωμιά και τα ψάρια που τάισαν 5000 ανθρώπους. Δεν μας λέει τίποτα από όσα έκανε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια της ζωής του. ούτε καν τα τελευταία του λόγια στο σταυρό. Δεν μας δίνει καν ιστορικές αναφορές — καμία αναφορά στον Καίσαρα Αύγουστο, στον Βασιλιά Ηρώδη ή ακόμα και στον Πόντιο Πιλάτο.
Τι ακριβώς μας λέει λοιπόν ο Παύλος; Μας λέει ότι υπήρχε μια εβραϊκή αίρεση που νόμιζε ότι ένα άτομο που αποκαλούσαν Ιησού Χριστό ήταν ο υποσχεμένος Εβραίος Μεσσίας και ότι αυτός ο άνθρωπος πέθανε και αναστήθηκε όπως είχε προφητευτεί και ότι αυτός, ο Παύλος, είχε ένα όραμα αυτού του Χριστού. Δεν υπάρχουν πολλά εκεί που είναι χρήσιμα για τους ιστορικούς. Τα οράματα δεν είναι ιστορία.
Σημείωση: Μόνο τα μισά περίπου από τα γραπτά που θεωρούνται ότι είναι από τον Παύλο γίνονται πλέον αποδεκτά από την πλειονότητα των βιβλικών μελετητών ως όντως γραμμένα από αυτόν. Τα άλλα θεωρούνται πλαστά.
Ο Εβραίος ιστορικός Ιώσηπος (37–100 Κ.Χ.) αποδεικνύει την ύπαρξη του Ιησού;
Τα σωζόμενα γραπτά του Ρωμανο-Εβραίου ιστορικού του πρώτου αιώνα Flavius Josephus περιλάμβαναν δύο αναφορές στον Ιησού. Οι αναφορές γίνονται στο έργο του Αρχαιότητες των Εβραίων που γράφτηκε γύρω στο 93–94 Κ.Χ., περίπου 60 χρόνια μετά την ημερομηνία του θανάτου του Ιησού και περίπου 50 χρόνια αφότου ο Παύλος άρχισε να γράφει για τον Ιησού. Υπάρχουν τρεις προτάσεις που αναφέρονται στον Ιησού (Βιβλίο 18, Κεφάλαιο 3, Παράγραφος 3). Αυτό το απόσπασμα είναι γνωστό ως Testimonium Flavianum . Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για πλαστογραφία — ακόμη και οι περισσότεροι χριστιανοί μελετητές δεν πιστεύουν ότι είναι αλήθεια. Πιστεύεται ότι εισήχθη στο κείμενο κατά τον τέταρτο αιώνα από έναν ιστορικό της Καθολικής Εκκλησίας ονόματι Ευσέβιος
Η τοποθέτησή του διακόπτει την αφήγηση που γράφει ο Ιώσηπος. Δεν σχετίζεται με την παράγραφο πριν ή μετά, αλλά αυτές οι δύο παράγραφοι σχετίζονται μεταξύ τους.
Η συντομία του αντιτάσσει την αυθεντικότητά του. Ο Ιώσηπος έγραψε 20 τόμους και κάλυψε τα θέματά του, ακόμη και τις αφηγήσεις για μικρά γεγονότα, με μεγάλη λεπτομέρεια. Ωστόσο, όλα όσα έχει να πει για τον Ιησού Χριστό μπορούν να περιληφθούν σε τρεις προτάσεις; Καταπονεί την ευπιστία.
Παλαιότερα χειρόγραφα του έργου του Ιώσηπου δεν περιέχουν αυτήν την αναφορά του Ιησού και παλαιότεροι ιστορικοί της εκκλησίας δεν έκαναν καμία αναφορά σε αυτό το απόσπασμα.
Υπάρχει επίσης μια αναφορά στον «αδελφό του Ιησού, που ονομαζόταν Χριστός, του οποίου το όνομα ήταν Ιάκωβος». (Βιβλίο 20, Κεφάλαιο 9, παράγραφος 1) και αναφορά στον Ιωάννη τον Βαπτιστή (Βιβλίο 18, Κεφάλαιο 5, Παράγραφος 2).
- Ο Ιώσηπος μας λέει ότι ο Ιάκωβος λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου με εντολή του Αρχιερέα Ανανού. Η αναφορά του Ιησού πιθανότατα αναφέρεται στον Ιησού που αναφέρεται αργότερα στο ίδιο απόσπασμα, «Ιησούς γιος του Δαμνέα». Το μέρος «που ονομαζόταν Χριστός» εισήχθη στο κείμενο από κάποιον γραφέα. Πριν από αυτήν την εισαγωγή, αυτό το απόσπασμα δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι αφορούσε τον Ιησού Χριστό.
- Η ιστορία που λέει ο Ιώσηπος για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή μπορεί να είναι αυθεντική αλλά δεν αντιστοιχεί στην ιστορία που λέγεται στα Ευαγγέλια. Στο Κατά Ματθαίος 14:1-12, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής αποκεφαλίζεται κατόπιν εντολής του Βασιλιά Ηρώδη κατόπιν αιτήματος μιας χορεύτριας που της είχαν προσφέρει ό,τι μπορούσε να ζητήσει επειδή ο χορός της τον είχε τόσο ευχαριστήσει. στον Ιώσηπο δεν υπάρχει κορίτσι που χορεύει. Και οι δύο αφηγήσεις ανέφεραν ότι ο Ηρώδης φοβόταν τον Ιωάννη τον Βαπτιστή ως απειλή για την κυριαρχία του επειδή ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν τόσο δημοφιλής στον λαό. (Μία από αυτές τις δύο ιστορίες, αν όχι και οι δύο, πρέπει να είναι λάθος.) Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής υπολογίζεται ότι πέθανε το 28-29 Κ.Χ.
Μερικοί Χριστιανοί απολογητές λένε ότι το ίδιο το γεγονός ότι ο Ιώσηπος και οι ιστορίες της Βίβλου δεν ταιριάζουν είναι απόδειξη ότι τα αποσπάσματα γράφτηκαν από τον Ιώσηπο. (Ένας κληρικός που κατασκευάζει κείμενο θα ήταν πιο προσεκτικός για να τα κάνει να ταιριάζουν.) Σε κάθε περίπτωση, ο Ιώσηπος δεν είναι αυτόπτης μάρτυρας, ούτε έχει αναφορά αυτόπτη μάρτυρα. αν όντως έγραψε το απόσπασμα λέει τις ιστορίες που άκουσε.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές αναφορές σε άντρες με το όνομα του Ιησού στο έργο του Ιώσηπου — τόσο ο Ιησούς όσο και ο Ιάκωβος ήταν πολύ κοινά ονόματα. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο κείμενο που να δείχνει ότι μιλάει για τον αδελφό του Ιησού Χριστού.
Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ο Νεότερος (62-113 Κ.Χ.) αποδεικνύει την ύπαρξη του Ιησού;
Υπάρχει ένα σύντομο απόσπασμα στα έργα του Ρωμαίου ιστορικού, Πλίνιου του Νεότερου, που μερικές φορές αναφέρεται ως απόδειξη για την ύπαρξη του Ιησού. Το 110 μ.Χ., ο Πλίνιος, ο οποίος ήταν ανθύπατος της Βιθυνίας, μιας επαρχίας της Μικράς Ασίας, έγραψε μια επιστολή στον Αυτοκράτορα Τραϊανό σχετικά με μια ομάδα μυστικιστών, τους «Χριστιανούς», οι οποίοι προκαλούσαν προβλήματα και δεν απαρνήθηκαν τον «Χρήστο» ως θεό τους ή υποκλιθείτε στην εικόνα του Αυτοκράτορα.
Οι «Χριστιανοί» περιγράφονταν ως μια ομάδα που λάτρευε τον Σέραπι – έναν ελληνοαιγυπτιακό θεό που εισήχθη τον 3ο αιώνα π.Χ. με εντολή του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου ως μέσο για να ενώσει τους Έλληνες και τους Αιγύπτιους στο βασίλειό του. Αν ναι, ο «Χρήστος» μπορεί να ήταν ο θεός Σέραπις και όχι ένας άνθρωπος που είχε σταυρωθεί στην Ιουδαία. Ο θεός Σέραπις—ονομαζόταν όχι μόνο Χρήστος αλλά και «Χρήστος», αιώνες πριν από την υποτιθέμενη γέννηση του Ιησού.
«Χριστός» είναι ένα κεραμίδι που σημαίνει «Κύριος». Δεν υπάρχει τίποτα στην επιστολή που να δείχνει ότι ο «Χρήστος» αναφέρεται στον άνθρωπο που σήμερα αποκαλούμε Ιησού από τη Ναζαρέτ.
Αλλά έχουμε ακόμη έναν άλλο λόγο να αμφιβάλλουμε για την αυθεντικότητα αυτής της επιστολής - μοιάζει πολύ με μια επιστολή που υποτίθεται ότι έγραψε ο Τιβεριανός, Κυβερνήτης της Συρίας, προς τον Τραϊανό, η οποία έχει αποκαλυφθεί ως πλαστό. Επιστολή του Πλίνιου δεν αναφέρεται από οποιαδήποτε πρόωρη κληρικός, είναι πολύ πιθανό ένα 5 ου πλαστογραφία αιώνα.
Το μόνο επιχείρημα υπέρ του να είναι γνήσιο είναι το ίδιο με τον Ιώσηπο - πώς θα μπορούσε η Εκκλησία να είναι τόσο κακή στην πλαστογραφία;
Ο Ρωμαίος πολιτικός και ιστορικός Τάκιτος (περίπου 56-120 μ.Χ.) αποδεικνύει την ύπαρξη του Ιησού Χριστού;
Ο Τάκιτος έγραψε στην ιστορία του, Annals , (που γράφτηκε γύρω στο 107 CE,) ότι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Νέρων (37-68 CE) κατηγόρησε την πυρπόληση της Ρώμης κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σε «αυτούς τους ανθρώπους που αποστρέφονταν για τα εγκλήματά τους και κοινώς αποκαλούνταν Χριστιανοί». Το απόσπασμα στα Annals (Βιβλίο 15, Κεφάλαιο 44.) αναφέρει ότι αυτοί οι πυρπολικοί αναδευτήρες ήταν οπαδοί κάποιου «Χριστού» ή «Χρήστου», ο οποίος, κατά τη βασιλεία του Τιβέριου, «θανατώθηκε ως εγκληματίας από τον εισαγγελέα. Πόντιος Πιλάτος». Το απόσπασμα τελειώνει, « Όσοι ομολόγησαν ότι ήταν Χριστιανοί συνελήφθησαν αμέσως, αλλά σύμφωνα με τη μαρτυρία τους ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων καταδικάστηκε, όχι τόσο με την κατηγορία του εμπρησμού, αλλά για το μίσος προς ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή».
Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτό το απόσπασμα δεν γράφτηκε από τον Τάκιτο. Πιθανότατα έγινε τον πέμπτο αιώνα από έναν εκκλησιαστικό και γνωστό πλαστογράφο, τον Sulpicius Severus (363 CE έως 425 CE). Αυτό το κείμενο υπάρχει σχεδόν λέξη προς λέξη στο Χρονικό του Σουλπίκιου Σεβήρου, αναμεμειγμένο με προφανώς ψευδείς ιστορίες. Ο Σεβήρος δεν θα μπορούσε να έχει λάβει το υλικό του από τον Τάκιτο επειδή ούτε χριστιανοί απολογητές ούτε ειδωλολάτρες ιστορικοί πριν, ή σύγχρονοι του, αναφέρουν αυτό το απόσπασμα. Ίσως αργότερα να εισήχθη στον Τάκιτο από άλλους αντιγραφείς.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να αμφιβάλλουμε για την αυθεντικότητα αυτού του αποσπάσματος.
- Δεν υπάρχει άλλη αναφορά για χριστιανούς στα ογκώδη γραπτά του Τάκιτου. Στην πραγματικότητα, η λέξη «Χριστιανοί» δεν ήταν σε χρήση στη Ρώμη την εποχή του Νέρωνα. Η αίρεση ονομαζόταν «οι Ναζωραίοι» ή άλλα ονόματα. Δεν θεωρούνταν ως ομάδα χωριστή από τους Εβραίους.
- Δεν υπάρχει καμία άλλη απόδειξη ότι ο Νέρων, ο οποίος κυβέρνησε από το 54 έως το 68 μ.Χ., καταδίωξε τους χριστιανούς. Ο Τάκιτος δεν αναφέρει ποτέ αυτή τη δίωξη σε άλλα γραπτά του.
- Ο Πόντιος Πιλάτος ήταν έπαρχος, και όχι εισαγγελέας, και ο Τάκιτος σίγουρα θα το γνώριζε. (Ωστόσο, ορισμένοι λένε ότι ο Πιλάτος κατείχε και τους δύο τίτλους ή ότι ο όρος που χρησιμοποιήθηκε στην εποχή του Τάκιτου ήταν ο πρόδρομος και σήμαινε το ίδιο πράγμα με τον έπαρχο..)
- Το απόσπασμα αναφέρεται σε τεράστια πλήθη που καταδικάστηκαν. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τεράστια πλήθη χριστιανών στην Ιουδαία.
- Μερικοί γλωσσολόγοι λένε ότι αυτό το απόσπασμα δεν είναι γραμμένο με το στυλ του Τάκιτου. (Ωστόσο, το απόσπασμα είναι πολύ σύντομο για μια οριστική ανάλυση.)
Επιπλέον, ακόμα κι αν αυτό γράφτηκε από τον Τάκιτο, δεν αποδεικνύει τίποτα για την ύπαρξη του Ιησού Χριστού. Ο Τάκιτος αναφέρει τον «Χρήστο» εφαπτομενικά μόνο στο πλαίσιο της εξήγησης της καταγωγής των χριστιανών. Πιθανότατα ανέφερε μόνο όσα είχε ακούσει από χριστιανικές πηγές και, ως εκ τούτου, δεν παρέχει ανεξάρτητα στοιχεία. Όταν ο Τάκιτος χρησιμοποιούσε δίσκους ως πηγές του, συνήθως τους ανέφερε.
Αποδεικνύει ο Ρωμαίος ιστορικός Caius Suetonius (περίπου 70-130 μ.Χ.) την ύπαρξη του Ιησού Χριστού;
Ο Σουητώνιος έγραψε μια σειρά από βιογραφίες δώδεκα διαδοχικών Ρωμαίων ηγεμόνων (από τον Καίσαρα έως τον Δομιτιανό) με τίτλο De Vita Caesrum . Άλλα έργα του Σουετόνιου αφορούν την καθημερινή ζωή της Ρώμης και περιγράφουν την πολιτική και τη ρητορική της εποχής. Έγραψε επίσης βιογραφίες διάσημων συγγραφέων, ποιητών και ιστορικών.
Το απόσπασμα στο Βίος του Κλαύδιου του Σουετώνιου , που γράφτηκε γύρω στο 110 Κ.Χ., αναφέρει ότι ο αυτοκράτορας Κλαύδιος «έδιωξε τους Εβραίους από τη Ρώμη, οι οποίοι μετά από πρόταση του Χρήστου ταράζονταν συνεχώς».
Ο Κλαύδιος βασίλεψε από το 41 έως το 54 μ.Χ. Ο Χριστός υποτίθεται ότι σταυρώθηκε γύρω στο 30 μ.Χ., επομένως ο ταραχοποιός που ονομαζόταν Χρέστος, ο οποίος προκαλούσε προβλήματα στη δεκαετία του 50 μ.Χ., δεν θα μπορούσε να ήταν ο υποτιθέμενος κήρυκας της δεκαετίας του 20 μ.Χ. Επιπλέον, ο Χρήστος δεν αναφέρεται στη λέξη «Χριστός», αλλά στην ελληνική λέξη για «καλό» ή «χρήσιμο». Ήταν ένα συνηθισμένο όνομα εκείνη την εποχή, ειδικά για τους σκλάβους. Ο Σουητώνιος μιλούσε ξεκάθαρα για τους Εβραίους που εκδιώχθηκαν από τη Ρώμη, όχι για τους Χριστιανούς.
Στη Ζωή του Νέρωνα , ο Σουετώνιος κατηγορεί τον Νέρωνα για τη φωτιά. Ωστόσο, κάνει επίσης ένα μεμονωμένο σχόλιο που αναφέρεται στον «Christiani», τον οποίο αποκαλεί «μια φυλή ανδρών μιας νέας και κακής, κακής ή μαγικής δεισιδαιμονίας», που «επισκέφθηκαν με τιμωρία». Θα μπορούσε αυτό να είναι άλλη μια πλαστογραφία; Ακόμα κι αν είναι αυθεντικό, αναφέρεται μόνο σε εβραϊκή αίρεση και όχι σε πραγματικό πρόσωπο.
Έχουμε ΚΑΠΟΙΑ απόδειξη από ιστορικούς του 1ου και 2ου αιώνα για την ύπαρξη του Ιησού Χριστού;
Αυτοί οι συχνά αναφερόμενοι ιστορικοί και τα υποτιθέμενα μεμονωμένα χωρία τους που οι χριστιανοί απολογητές αναφέρουν ως αναφορές στον Ιησού Χριστό δεν αποδεικνύουν την ύπαρξή του. Αυτό που αποδεικνύουν είναι ότι η πρώιμη εκκλησία ήταν πολύ λάτρης της πλαστογραφίας, και ταυτόχρονα, πολύ κακή σε αυτήν.
Ακόμα κι αν τα αποσπάσματα ήταν αυθεντικά, δεν θα αποδείκνυε τίποτα εκτός από το ότι αυτοί οι ιστορικοί του πρώτου αιώνα γνώριζαν μια εβραϊκή αίρεση που ήταν οπαδοί κάποιου που αποκαλούσαν Χριστό ή Χρήστο.
Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα άτομο που βρισκόταν ακριβώς στο σωστό μέρος και χρόνο για να παρακολουθήσει τα γεγονότα στην Ιουδαία το πρώτο μισό του πρώτου αιώνα μ.Χ. Ήταν αρχηγός της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας της Αλεξάνδρειας. Αν και έζησε στην Αίγυπτο, πέρασε χρόνο στην Ιερουσαλήμ ως πρεσβευτής των Αιγυπτίων Εβραίων στους Ρωμαίους. Είχε οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς με την Ιουδαία και με τον Ηρώδη και άλλους ηγεμόνες της περιοχής. Ήταν ο Φίλων της Αλεξάνδρειας, που μερικές φορές αποκαλούνταν Φίλωνος Ιουδαίος (περίπου 25 π.Χ .-- 50 Κ.Χ.).
Ο Φίλων ήταν ένας παραγωγικός συγγραφέας που έγραφε συχνά για τη θρησκευτική φιλοσοφία. Διακρίνεται για τις προσπάθειές του να συνδυάσει την εβραϊκή και την ελληνιστική φιλοσοφία. Τα έργα του διατηρήθηκαν από την πρώιμη Καθολική Εκκλησία επειδή η φιλοσοφία του θεωρήθηκε ότι ήταν συνεπής με τις ιδέες του Χριστιανισμού. Ωστόσο ο Φίλων δεν λέει ούτε λέξη για τον Ιησού, ούτε λέξη για τον Χριστιανισμό, ούτε λέξη για κανένα από τα γεγονότα που περιγράφονται στην Καινή Διαθήκη. Σε όλο αυτό το έργο, ο Philo δεν κάνει ούτε μια αναφορά στον υποτιθέμενο σύγχρονο του, Ιησού Χριστό. Δεν τον αναφέρει ως Εβραίο επαναστάτη επικίνδυνο για την κυριαρχία της Ρώμης, ως Μεσσία για τον εβραϊκό λαό, ως γιο του Θεού που μπορούσε να κάνει θαύματα.
Όπως γράφει ο Νίκολας Κάρτερ στο βιβλίο του Ο μύθος του Χριστού : «Ούτε γλυπτά, ούτε σχέδια, ούτε σημάδια σε πέτρα, τίποτα γραμμένο στο χέρι του· ούτε γράμματα, ούτε σχόλια, ούτε καν αυθεντικά έγγραφα που γράφτηκαν από τους Εβραίους και Εθνικούς συγχρόνους του, Δικαιοσύνη του Τιβέριου, του Φίλωνα, του Ιώσηπου, του Σενέκα, του Πετρόνιου Διαιτητή, του Πλίνιου του Πρεσβύτερου κ.ά., για να πιστέψουν την ιστορικότητά του».
Η μόνη ιστορία που έχουμε για τον Ιησού Χριστό προέρχεται από τη Βίβλο, ειδικά τα Ευαγγέλια. Ωστόσο, τα Ευαγγέλια δεν είναι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και δεν γράφτηκαν από τους μαθητές των οποίων τα ονόματα φέρουν. Αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου.
Πείτε στον κόσμο τι πιστεύετε για τον Ιησού Χριστό.
ερωτήσεις και απαντήσεις
Ερώτηση: Γιατί μετράμε τον χρόνο με π.Χ. και μ.Χ.;
Απάντηση: Π.Χ. σημαίνει "πριν από τον Χριστό" και μ.Χ. είναι συντομογραφία του "anno domini", οι λατινικές λέξεις για "το έτος του κυρίου" (μερικές φορές αναφέρεται ως "το έτος του Κυρίου μας." Αυτοί οι όροι βασίζονται στον υπολογισμό του έτους γέννησης του Ιησού Χριστού. Δεν υπάρχει "Έτος 0". Κατά την εισαγωγή του μ.Χ., το 1 μ.Χ. θεωρήθηκε γενικά το έτος κατά το οποίο γεννήθηκε ο Ιησούς. Σήμερα οι σύγχρονοι μελετητές τοποθετούν την υποτιθέμενη γέννηση του Ο Ιησούς Χριστός ως κάπου μεταξύ 4 π.Χ. και 7 π.Χ.. (Η σημείωση BC τοποθετείται μετά τον αριθμό, αλλά το μ.Χ. τοποθετείται πριν από τον αριθμό.)
Πριν από την υιοθέτηση του νέου συστήματος αρίθμησης, τα χρόνια στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπολογίζονταν συνήθως με βάση το ποιος ήταν ο αυτοκράτορας, ο βασιλιάς ή ο φαραώ ή σε ένα σημαντικό γεγονός. Έτσι το έτος θα ήταν «στο πέμπτο έτος της βασιλείας του [ηγεμόνα]».
Επιπρόσθετα στη σύγχυση, άλλοι πολιτισμοί χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθόδους. Για παράδειγμα, το εβραϊκό ημερολόγιο (σε χρήση ακόμα σήμερα) χρησιμοποιεί τον όρο «Anno Mundi» που σημαίνει «στο έτος του κόσμου.» Μετρά τα χρόνια από την αρχή της δημιουργίας της γης όπως υπολογίζονται μέσω της Γραφής.
Το 525 μ.Χ., ένας μοναχός ονόματι Διονύσιος Εξίγουος από τη Μικρά Σκυθία εισήγαγε το σύστημα μ.Χ. Εκείνη την εποχή το έτος στη Ρώμη βασιζόταν στη βασιλεία του 51ου αυτοκράτορα της Ρώμης, Διοκλητιανού. Σε αυτό το νέο σύστημα, το «Anno Diocletiani» 247 ακολουθήθηκε από το «Anno Domini 532». Ο Διονύσιος επινόησε αυτό το νέο σύστημα επειδή ήθελε να μειώσει τη μνήμη ενός αυτοκράτορα που ήταν διώκτης των Χριστιανών.
Ο όρος «Προ Χριστού» χρησιμοποιήθηκε πολύ αργότερα. Δύο αιώνες μετά τον Διονύσιο, ο σεβάσμιος Βέδης της Νορθούμπρια δημοσίευσε την «Εκκλησιαστική Ιστορία του Αγγλικού Λαού» το 731. Τα χρόνια πριν από το 1 μ.Χ. αριθμήθηκαν για να μετρήσουν αντίστροφα για να υποδείξουν τον αριθμό των ετών που είχε συμβεί ένα γεγονός «πριν από τον Χριστό» ή « ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ"
Η χρήση της ονοματολογίας π.Χ./μ.Χ. έγινε ευρέως διαδεδομένη τον ένατο αιώνα αφότου ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρώμης Καρλομάγνος υιοθέτησε το σύστημα χρονολόγησης των πράξεων της κυβέρνησης. Μέχρι τον 15ο αιώνα, όλη η Δυτική Ευρώπη είχε υιοθετήσει το σύστημα π.Χ./μ.Χ. Το 1988, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης έθεσε το BC/AD ως έναν διεθνώς αποδεκτό τρόπο αναπαράστασης ημερομηνιών.
Σήμερα μπορεί να δείτε BCE (Πριν από την Κοινή Εποχή) και CE (Common Era) για να υποδείξετε ημερομηνίες. Η χρήση της «κοινής εποχής» αντί για μ.Χ. εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα (στα γερμανικά). Η χρήση του CE ήρθε λίγο αργότερα — τον 18ο αιώνα (στα αγγλικά). Αυτοί οι νέοι όροι χρησιμοποιήθηκαν για να διατηρηθεί η ιστορική ακρίβεια επειδή οι μελετητές δεν συμφωνούν σχετικά με την ημερομηνία υποτιθέμενης γέννησης του Ιησού Χριστού. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι ευαίσθητο σε μη χριστιανούς. BCE και CE είναι οι όροι που προτιμώ να χρησιμοποιώ.
Ερώτηση: Ο Ιησούς μπορεί να ήταν ένας ταραξίας, που προσπαθούσε να δημιουργήσει μια νέα θρησκεία ή μπορεί να ήταν απλώς ένας μύθος. Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν ότι έχουν υπάρξει ποτέ θεοί, παρά μόνο στο μυαλό των πιστών τους. Ποια πραγματικά στοιχεία αποδεικνύουν την ύπαρξη του Ιησού;
Απάντηση: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι ο Ιησούς υπήρχε ως ζωντανό ον στη Γη. Αυτό το άρθρο παρέχει λεπτομέρειες για την υποστήριξη αυτής της δήλωσης. Δεν υπάρχουν σύγχρονα γραπτά ή άλλα στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό που έκανε. Υπάρχουν μερικές αναφορές για Χριστιανούς, αλλά καμία δεν αναφέρει τον άνθρωπο που είναι τώρα γνωστός ως Ιησούς Χριστός ή κάποιο από τα υποτιθέμενα γεγονότα της ζωής του.
Η Καινή Διαθήκη είναι απλώς μια συλλογή ιστοριών που γράφτηκαν πολύ μετά τα υποτιθέμενα γεγονότα. Και ακόμη και οι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης δεν κάνουν ισχυρισμούς για αναφορές από πρώτο ή ακόμα και δεύτερο χέρι. Επιπλέον, πολλές από τις ιστορίες για τον Ιησού μοιάζουν ύποπτα με παλαιότερες ιστορίες της εβραϊκής παράδοσης και με τις ιστορίες που λέγονται για Έλληνες, Ρωμαίους, Αιγύπτιους και Πέρσες θεούς.
Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσοι πολλοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς, όπως απεικονίζεται στις Βιβλικές ιστορίες της Καινής Διαθήκης, προσπαθούσε να ξεκινήσει μια νέα θρησκεία. Προσπαθούσε να μεταρρυθμίσει τον Ιουδαϊσμό. Ήταν ο Παύλος και οι μεταγενέστεροι συγγραφείς που δημιούργησαν μια νέα θρησκεία που ονομάστηκε Χριστιανισμός.
Εάν πιστεύετε ότι ο Ιησούς υπήρχε επειδή «σας το λέει η Βίβλος», τότε πρέπει επίσης να πιστεύετε στον Δία και την Αθηνά και την υπόλοιπη ελληνική μυθολογία επειδή ο Όμηρος έγραψε γι' αυτούς στην Οδύσσεια. Αναφέρει αυτά τα γεγονότα ως αληθινά γεγονότα.
Η ύπαρξη του Ιησού Χριστού δεν μπορεί να αποδειχθεί ούτε αληθινή ούτε ψευδής. Δεν μπορεί να αποδειχτεί αληθές επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία και δεν μπορεί να αποδειχθεί ψευδές γιατί πάντα θα μπορούσαν να βρεθούν κάποια νέα στοιχεία. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ότι, με βάση όλες τις πληροφορίες που έχουμε τώρα, είναι πολύ πιο πιθανό να μην υπήρχε ο Ιησούς. Ο Richard Carrier, στο εξαντλητικά ερευνημένο βιβλίο του (που αναφέρεται στο άρθρο), λέει ότι η καλύτερη εικασία του βάζει τις πιθανότητες για την ύπαρξη του Ιησού σε 1 στις 12.000.
Ερώτηση: Βλέπω πολλούς θρησκευτικούς εγωισμούς, που βάζουν πάντα λόγια στο στόμα του Θεού. Αυτοί, κήρυκες και το είδος, δεν συζητούν ποτέ το ελάχιστο μέρος των ιστορικών αποδείξεων για τον Ιησού. δεν λένε ολόκληρη την ιστορία. Νομίζω ότι η Εκκλησία είναι απάτη, αλλά πιστεύω στην πηγή του ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε. Έχει αξία αυτή η διαδικασία σκέψης;
Απάντηση: Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο. Γνωρίζετε ήδη ότι πολλά από όσα σας διδάχτηκαν για τον Ιησού και τον Θεό δεν είναι αλήθεια. Δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο να σκεφτεί κανείς κάτι από αυτά ως αλήθεια. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ριζοσπαστική ιδέα, αλλά μετά από λίγο, θα αισθάνεστε τόσο φυσικό που θα αναρωτιέστε γιατί πιστέψατε ποτέ κάτι από αυτό εξαρχής.
Ρώτησες για την αξία της θρησκείας. Συζήτησα τα υπέρ και τα κατά της θρησκείας σε ένα άλλο άρθρο που έγραψα: https://hubpages.com/social-issues/Does-Religion-D...
Είναι μια εξαιρετική ερώτηση γιατί πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια θέση απέναντι στη θρησκεία με εσάς.
© 2015 Catherine Giordano
Χαιρετίζω τα σχόλιά σας.
Samdon στις 5 Ιανουαρίου 2020:
Έχω μόνο μία αμφιβολία γιατί υπάρχει κάποιος σαν τον Ιησού για να σώσει μερικούς ανθρώπους, παρόλο που είναι ήδη επιλεγμένοι από τον Θεό. Αν ο Ιησούς δεν ήταν αληθινός, τότε δεν υπάρχει νόημα να δημιουργούμε τέτοιες ιστορίες. Χρησιμοποιήστε μερικά μέρη σκέψης, μπορεί να σας βοηθήσει να καταλήξετε σε συμπεράσματα.
Πώς ξέρετε ότι η αθεΐα είναι αληθινή;
Πιστεύεις στη λογική;
Αν κάποιος πιστεύει στη λογική, τότε δεν μπορεί να είναι άθεος. Γιατί η παράλογη ιδέα που ειπώθηκε ποτέ ήταν ότι Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ.
Ώρα στις 17 Ιουνίου 2019:
Ακόμα κι αν τα γραπτά του Τάκιτου και του Ιωσήπου είναι 100% ανόθευτα, αφιερώνουν και οι δύο εκπληκτικά λίγες λέξεις σε αυτό το άτομο, που φέρεται να έκανε τόσα καταπληκτικά κατορθώματα - συμπεριλαμβανομένης της ανάστασης των νεκρών! Θα νόμιζες ότι θα γράφονταν ολόκληροι τόμοι για αυτόν! Ωστόσο, είναι απλώς μια πρόταση εδώ και μια πρόταση εκεί, κυρίως σχετικά με την εκτέλεσή του. Αν έστω και το 10% των ευαγγελίων ήταν αληθινά, θα έπρεπε να ήταν πολλοί που έγραφαν για τις πράξεις του. Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τους δευτερεύοντες ρωμαϊκούς χαρακτήρες από ό,τι για τον Ιησού.
... στις 03 Ιουνίου 2019:
Κάντε τεστ DNA στα Relikt
Ismail Moosa στις 24 Μαρτίου 2019:
Πώς στο καλό μπορεί το να πεις ότι υπάρχουν δράκοι στο φεγγάρι να ισοδυναμεί με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει Θεός; Δεν ξέρω αν δεν κατάλαβα καλά. Το να θέτει κανείς ότι υπάρχει Θεός προσπαθεί να λύσει ένα προφανές ερώτημα που είναι από πού προήλθαν τα πάντα. Αν αρνείσαι ότι ένα νοήμον ον δεν το έκανε αυτό, τότε σχεδόν σίγουρα υποδηλώνεις ότι αυτή η ύπαρξη εμφανίστηκε από το τίποτα, και ότι η ζωή, μέσω της αβιογένεσης, με κάποιο τρόπο ξεπήδησε (μετά από εκατομμύρια χρόνια, ξέρω) στη συνείδηση που γνωρίζουμε το ribaat. Ενώ αν λέω ότι δεν υπάρχουν δράκοι στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού, έχει μια εξ αποστάσεως παρόμοια χροιά.
Mark De Guzman στις 21 Μαρτίου 2019:
Συμφωνώ ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία όπως ένα λείψανο που να μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη του Ιησού, αλλά υπάρχουν παράλληλες μαρτυρίες ή γραπτές μαρτυρίες όπως η Νεκρά Θάλασσα και οι κύλινδροι του Κουμράν και το μοναστήρι των Λαμαϊστών στο Θιβέτ μπορούν να το αποδείξουν. Γιατί όχι λείψανα; Είναι γραμμένο ότι ανέβηκε στον ουρανό, με τα υλικά συστατικά του φυσικού του σώματος να μεταμορφώνονται σε πνευματικό σώμα -- με άλλα λόγια είναι ένας αθάνατος σαν εκείνους τους Ινδουιστές και τους Ταοϊστές αθάνατους που δεν αφήνουν ίχνος. Κάποιος βουδιστής ιερέας άφησε πίσω του μόνο τα μαλλιά και τα δόντια του, ημιτελής διαδικασία απόκτησης της αιώνιας ζωής.
Joe L στις 21 Φεβρουαρίου 2019:
Μερικά από τα σημεία που επισημαίνετε εδώ είναι πολύ καλά. Πρέπει πραγματικά να ερευνήσετε τα θέματά σας για να είστε τόσο γνώστες. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά το Ταλμούδ δεν αναφέρει τον Ιησού σχεδόν δώδεκα φορές; Και αν θυμάμαι καλά, αναφέρει τον Ιησού με μίσος και θυμό, χωρίς όμως να τον διαψεύδει. Γιατί θα μπορούσε μια εβραϊκή πηγή να αναφέρει έναν άνδρα με αντικρουόμενες πεποιθήσεις, αν δεν ήταν αληθινός;
Damian10 στις 21 Ιανουαρίου 2019:
Γεια σου Κατερίνα
Ελπίζω να είσαι καλά. Έγραψα ένα βιβλίο με τίτλο The Bible is Great!
Κυκλοφόρησε την Παρασκευή.
Μαντέψτε θα δούμε τι έχει στο μυαλό του ο Θεός
ευλογίες
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 03 Οκτωβρίου 2018:
Dave J: Έχετε χτυπήσει το πρόβλημα με τη θρησκεία. Ένας χαρισματικός ηγέτης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν οτιδήποτε, αν είναι αυτό που θέλουν να πιστεύουν.
Dave J στις 01 Οκτωβρίου 2018:
Όλα τα θρησκευτικά παραμύθια έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Υπάρχει ένας θεός που αποκαλύπτει ή φωτίζει μερικούς και μετά αφήνει το βάρος πάνω τους να διαδώσουν τη λέξη για την ύπαρξή του. Αυτό ακριβώς απαιτείται για να λειτουργήσει κάτι φανταστικό.
Συχνά αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να αλλάξω ρόλους με τον απόστολο Παύλο ή τον Πέτρο. Αν είχα το βάρος να τους αποδείξω ότι ο Χριστιανισμός είναι πραγματικός, ο ένας θα προσπαθούσε να με φυλακίσει και ο άλλος, που δεν μπορούσε καν να πειστεί ότι θα γινόταν μάρτυρας μιας ανάστασης, θα γελούσε στα μούτρα.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 08 Αυγούστου 2018:
Ρέι: Ίσως ο Ιησούς προφανώς υπήρχε, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη γι' αυτό. Υπάρχει απόδειξη ότι υπήρχε Χριστιανισμός, αλλά καμία απόδειξη ότι υπήρχε ένα πραγματικό πρόσωπο που ονομάστηκε Ιησούς Χριστός. Νομίζω ότι είναι προφανές ότι ο Ιησούς δεν ήταν ποτέ περισσότερο από ένας μύθος.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 08 Αυγούστου 2018:
Αλ: Μόλις παραφράσατε το περίφημο «Στοίχημα του Πασκάλ». Έγραψα ένα άρθρο για το γιατί αυτό το σκεπτικό δεν είναι μόνο παράλογο αλλά και ανόητο. https://owlcation.com/humanities/Pascals-Wager-Is-...
Ray στις 04 Αυγούστου 2018:
Έλα τώρα, ο Ιησούς προφανώς υπήρχε ως ιστορικό πρόσωπο.
Αλ στις 02 Αυγούστου 2018:
Πιστεύω στον Ιησού ως τον Υιό του Θεού. Με το να πιστεύω ότι δεν έχω τίποτα να χάσω, αλλά αν δεν το πιστεύω και είναι αληθινό, έχω τα πάντα να χάσω.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 25 Ιουλίου 2018:
Oswald: Είναι αλήθεια ότι με την πάροδο του χρόνου μια ιστορία τείνει να μεγαλώνει και περισσότερες λεπτομέρειες τείνουν να προστεθούν σε αυτήν. Έτσι μεγαλώνουν οι μύθοι. Νομίζω ότι μπορούμε να ονομάσουμε την ιστορία του Ιησού Χριστού «αστικό θρύλο».
Oswald στις 25 Ιουλίου 2018:
Αν πεις σε έναν λαό το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, θα πιστέψει οτιδήποτε και θα σκεφτεί ότι είναι αλήθεια, και η πρώτη ιστορία δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ η ίδια!
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 01 Ιουλίου 2018:
Aqua V 179: Οι ανθρώπινες αισθήσεις μας δίνουν συχνά λάθος απάντηση. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι πρέπει να υπάρχει ένας δημιουργός γιατί στον καθημερινό μας κόσμο υπάρχει πάντα η αιτία και το αποτέλεσμα. Σε κβαντική και αστρονομική κλίμακα που δεν ισχύει. Εάν θέσετε ότι πρέπει να υπάρχει ένας κατασκευαστής, τότε πρέπει να υπάρχει και ένας κατασκευαστής για αυτόν τον κατασκευαστή. Είναι μια άπειρη παλινδρόμηση.
Οι άνθρωποι μπορούν να πιστεύουν αυτό που θέλουν να πιστεύουν, αλλά αυτό δεν το κάνει αλήθεια. Προσπαθώ να πιστεύω μόνο πράγματα για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, με καμία εξαίρεση για τη θρησκεία. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Θεό ή τον Ιησού, και πολλά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχουν θεοί.
Αν σου έλεγα ότι υπάρχουν δράκοι στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, αμφιβάλλω αν θα με πιστέψεις. Θα ζητούσατε αποδείξεις και θα αρνιόσασταν να με πιστέψετε εκτός και αν προσκόμισα αδιάσειστα στοιχεία. Γιατί να είναι διαφορετικά με τον Θεό ή τους θεούς;
Aqua V 170 στις 30 Ιουνίου 2018:
Η κοσμική πραγματικότητα είναι αναμφισβήτητη. Το γεγονός ότι έχουμε «συνείδηση» αυτού του τμήματος του σύμπαντος που μπορεί να γίνει αισθητό με πολλούς τρόπους επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός είδους «δημιουργού». Οι άνθρωποι από φυσικό ένστικτο αναζήτησαν ιστορικά την προέλευση αυτής της απτής, ακουστικής και ορατής πραγματικότητας. Μέχρι σήμερα οι προσπάθειές μας παραμένουν άκαρπες και μας μένουν οι απόψεις μας για τα μέσα και τους λόγους ύπαρξης μας. Η θρησκεία, μέσω της υπερφυσικής δεισιδαιμονίας, έχει κατασκευάσει πολλές ιστορίες που προσφέρουν εξηγήσεις που κυμαίνονται από τα πιο περίτεχνα γεγονότα έως τα πολύ απλοϊκά. Όλες αυτές οι ιστορίες μοιράζονται ένα κοινό νήμα, την απουσία απόδειξης. Αυτό τους κάνει όλους θέμα γνώμης. Η δηλωμένη πίστη είναι μια επιλογή που κάνει κανείς με βάση αυτά που του λένε και πράγματα στα οποία εκτίθεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τι κάνει ένα αληθινό και τα υπόλοιπα ψευδή; Ο πιστός φυσικά ή θα έπρεπε να πω ο "δήμαρχος πιστός" για γνήσια πίστη σπάνια παρουσιάζεται στη ζωή του δηλωθέντος πιστού, κάτι που χρησιμεύει μόνο για να επιβεβαιώσει το θεμέλιο που βασίζεται στη γνώμη όλων των θρησκειών. Τέλος, μου φαίνεται ότι όσοι επιδιώκουν να ζήσουν μια τίμια ζωή, βοηθούν όσους έχουν ανάγκη όταν έχουν την ευκαιρία και συμπεριφέρονται στους συνανθρώπους τους σε αυτόν τον πλανήτη με τον ίδιο τρόπο που οι ίδιοι θα προτιμούσαν να τους συμπεριφέρονται, θα καταφέρουν ό,τι μπορούν. μπορεί με τον τρόπο της αγάπης και της κατανόησης. Το υπόλοιπο, . . . όλα είναι θέμα άποψης. γιατί η γνήσια πίστη σπάνια παρουσιάζεται ως παράδειγμα στις ζωές του δηλωθέντος πιστού, κάτι που χρησιμεύει μόνο για να επιβεβαιώσει το θεμέλιο που βασίζεται στη γνώμη όλων των θρησκειών. Τέλος, μου φαίνεται ότι όσοι επιδιώκουν να ζήσουν μια τίμια ζωή, βοηθούν όσους έχουν ανάγκη όταν έχουν την ευκαιρία και συμπεριφέρονται στους συνανθρώπους τους σε αυτόν τον πλανήτη με τον ίδιο τρόπο που οι ίδιοι θα προτιμούσαν να τους συμπεριφέρονται, θα καταφέρουν ό,τι μπορούν. μπορεί με τον τρόπο της αγάπης και της κατανόησης. Το υπόλοιπο, . . . όλα είναι θέμα άποψης. γιατί η γνήσια πίστη σπάνια παρουσιάζεται ως παράδειγμα στις ζωές του δηλωθέντος πιστού, κάτι που χρησιμεύει μόνο για να επιβεβαιώσει το θεμέλιο που βασίζεται στη γνώμη όλων των θρησκειών. Τέλος, μου φαίνεται ότι όσοι επιδιώκουν να ζήσουν μια τίμια ζωή, βοηθούν όσους έχουν ανάγκη όταν έχουν την ευκαιρία και συμπεριφέρονται στους συνανθρώπους τους σε αυτόν τον πλανήτη με τον ίδιο τρόπο που οι ίδιοι θα προτιμούσαν να τους συμπεριφέρονται, θα καταφέρουν ό,τι μπορούν. μπορεί με τον τρόπο της αγάπης και της κατανόησης. Το υπόλοιπο, . . . όλα είναι θέμα άποψης.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 11 Μαΐου 2018:
Free Thinker: Οι απολογητές λένε ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, επειδή ο Θεός θέλει να πιστεύουμε με βάση την πίστη, όχι με στοιχεία. Λέω, αν αυτό είναι αλήθεια, ο Θεός παίζει παιδικά παιχνίδια και ένας Θεός που παίζει παιδικά παιχνίδια δεν είναι καθόλου θεός.
Free Thinker στις 11 Μαΐου 2018:
Γιατί ένας πανίσχυρος θεός δεν θα γνωστοποιούσε ξεκάθαρα στον κόσμο ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν πραγματικός, αφήνοντας πολλά στοιχεία, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία; Αλλά αν δεν πιστεύετε, η Βίβλος διδάσκει ότι πηγαίνετε σε μια Αιώνια κόλαση που δεν τελειώνει ποτέ! Ο Θεός είναι αγάπη?
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 7 Απριλίου 2018:
Phyllis Jack: Πώς ξέρετε ότι υπήρχαν άνθρωποι που ήταν ακόλουθοι του Ιησού Χριστού; Επειδή το λέει η Βίβλος; Ποιος έγραψε τη Βίβλο; Η Εκκλησία. Το όλο θέμα του άρθρου είναι ότι κανένας ανεξάρτητος ιστορικός ή άτομο δεν έγραψε ποτέ λέξη για τον Ιησού ή τους οπαδούς του.
Phyllis jack στις 5 Απριλίου 2018:
Δηλαδή είπες ότι δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας;;
Πράγματι, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Οι άνθρωποι που τον παρακολουθούν να κάνει θαύματα.
Άνθρωποι που έμειναν μαζί του και τον ακούνε. Σκεφτείτε επίσης ότι υπάρχει Albert Einstein και το ίδιο με τον Ιησού.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 4 Απριλίου 2018:
Δεν ήμουν ποτέ πιστός. Ακόμα και ως παιδί, δεν μου έκανε αποστολή. Νόμιζα ότι όλοι προσποιούνταν ότι πιστεύουν. Ήταν μάλλον στα 30 μου που άρχισα να αποκαλώ τον εαυτό μου άθεο. Έκανα ανεξάρτητη μελέτη σε όλη μου την ενήλικη ζωή.
Don στις 03 Απριλίου 2018:
Ευχαριστώ Κατερίνα. Δύο ερωτήσεις που σίγουρα δεν χρειάζεται να απαντήσετε αν δεν θέλετε :)
Πόσο καιρό το μελετάτε αυτό; Είσαι πιστός κάποια στιγμή;
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 03 Απριλίου 2018:
Don: Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του Ιησού Χριστού σε οποιοδήποτε έγγραφο εκτός της Βίβλου και των εκκλησιαστικών εγγράφων.
Don στις 02 Απριλίου 2018:
Ευχαριστώ για αυτή τη συνεκτική και καθαρή σύνθεση Catherine.
Από την έρευνα που έχω κάνει, φαίνεται να είναι ένα στενό καστ συνήθων υπόπτων που εμφανίζονται όταν οι ευαγγελιστές δείχνουν πηγές εκτός των γραφών. Οι πρόσθετες πληροφορίες σας σχετικά με αυτές τις πηγές εκτιμώνται.
Μου είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρω οποιαδήποτε αναφορά εκτός των γραφών της ανάστασης. Μπορώ να πιστέψω ότι ο Ιησούς υπήρξε και θανατώθηκε, αυτό δεν απαιτεί πίστη στο υπερφυσικό και ίσως η επίδρασή του εκείνη την εποχή δεν ήταν αρκετά αξιόλογη για να τραβήξει την προσοχή όσων κατέγραφαν ιστορικά γεγονότα; Αυτό μου φαίνεται εύλογο.
Αλλά η πίστη στην ανάσταση απαιτεί πίστη στο υπερφυσικό. Γνωρίζετε άλλα γραπτά εκτός από γραφές που καταγράφουν αυτό το γεγονός; Δεν έχω δει κανένα.
Ευχαριστώ και πάλι.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 30 Μαρτίου 2018:
Jasoni: Συμφωνώ ότι στην αρχή ο Χριστιανισμός ήταν απλώς μια άλλη λατρεία μυστηρίου. Από ένα ατύχημα της ιστορίας, ο Χριστιανισμός αντικατέστησε όλους τους άλλους.
Jasoni στις 29 Μαρτίου 2018:
Ωραίο άρθρο, Κατερίνα, και αυτά τα σχόλια είναι χρυσωρυχείο. Είμαι μανιώδης λάτρης της ιστορικότητας του Ιησού για είκοσι χρόνια. Συμπέρασμα: όχι τέτοιο.
Ωστόσο, συνέβη κάποια κίνηση, κάτι που έγινε αρκετά μεγάλο ώστε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας να τεθεί μπροστά του στις αρχές του τέταρτου αιώνα.
Η θεωρία μου είναι ότι τα ελληνορωμαϊκά μυστήρια αναδύθηκαν καθώς οι θεοί των κρατών (μιλώντας για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, εδώ) παρήκμασαν. Ας πούμε 300 π.Χ. έως το 200 μ.Χ. Ο Χριστιανισμός φαίνεται να έχει πολλά κοινά με τις λατρείες του μυστηρίου, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι ενορίτες αναπαράγουν σκηνές από τις ζωές και τους θανάτους και τις αναστάσεις των θεών τους. Εκεί που διαφέρει είναι ότι οι λατρείες ήταν αποκλειστικές και κρυφές ενώ, μετά από ένα ορισμένο σημείο, ορισμένοι κλάδοι του χριστιανισμού ήταν ανοιχτοί και δημόσιοι. Μια άλλη διαφορά: το τελευταίο μυστήριο στις λατρείες ήταν ότι οι παραβολές και οι θεοί ήταν απλώς φτιαγμένοι και η αλήθεια βρισκόταν μέσα σου καθ' όλη τη διάρκεια. Οι χριστιανικές αιρέσεις που δίδασκαν αυτές καταργήθηκαν καθώς το ρωμαϊκό κράτος οδήγησε τον πρώιμο χριστιανισμό στον καθολικισμό.
Υπό αυτό το πρίσμα, τα ευαγγέλια θα μπορούσαν να θεωρηθούν το βιβλίο παιχνιδιού, το καθένα μιας διαφορετικής αίρεσης, γεμάτο με κανόνες, μαθήματα και σκηνές για αναπαραγωγή. Κάθε ευαγγέλιο για μια διαφορετική κοινότητα, κάθε κοινότητα σπάνια επικοινωνεί με άλλες. Έτσι οι ομοιότητες των ευαγγελίων με μεγάλες αποκλίσεις.
Ο Παύλος γίνεται τότε ένας πρώιμος ενοποιητής. Από κρατικός εισβολέας, που κατασκόπευε αυτές τις λατρείες, μετατράπηκε σε έναν προσήλυτο που γίνεται control freak, σπρώχνοντας ένα σωρό ανόμοιες θρησκευτικές κοινότητες σε μια ενιαία οντότητα. Αν η ιστορία που είπε είναι αληθινή, θα ήξερε τι έκανε η Ρώμη σε λατρείες που δεν της άρεσε.
Κανένα απολύτως από αυτά δεν απαιτεί να υπήρχε ο Ιησούς.
Διαβάζεται επί του παρόντος: Through the Eye of a Needle από τον Peter Brown. Ξηρά, αλλά τόνοι λεπτομερειών που καλύπτουν τη μετατροπή πλούσιων ρωμαϊκών οικογενειών στον χριστιανισμό από το 350 στο 550. Η εκκλησία έγινε πλούσια, η ρωμαϊκή οικονομία σε αναταραχή, μετά ήρθαν οι βάρβαροι.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 27 Μαρτίου 2018:
Mike Hunt: Ο Ιησούς ήταν ένας εβραϊκός μύθος, όχι ένας πραγματικός Εβραίος επειδή δεν υπήρχε τέτοιο άτομο.
Mike Hunt στις 27 Μαρτίου 2018:
Ήταν ο Ιησούς Εβραίος;
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 27 Μαρτίου 2018:
Ram: Η πρώιμη Εκκλησία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να διατηρήσει έγγραφα που σχετίζονται με τον Ιησού. Όσο για τους Ρωμαίους, ίσως αυτό θα κατέστρεφε τους θετικούς λογαριασμούς, αλλά δεν θα είχαν κανένα λόγο να καταστρέψουν τον αρνητικό λογαριασμό. Είμαι σίγουρος ότι αν υπήρχε ο Ιησούς θα υπήρχαν και οι δύο απόψεις γραμμένες από ιστορικούς.
Ram στις 27 Μαρτίου 2018:
Το άρθρο σου είναι πολύ ενδιαφέρον. Αλλά ένα πράγμα κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα υπήρχαν τόσα πολλά χειρόγραφα που πυρπολήθηκαν από εκκλησιαστικές/ρωμαϊκές αρχές. Τώρα είναι πραγματικά δύσκολο να βρεις την ύπαρξη του Ιησού. Ευχαριστώ για την έρευνά σας
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 25 Μαρτίου 2018:
Ken Idesian: Δεν μπορώ να επιτρέψω άλλα σχόλιά σας γιατί έχω όριο δύο ανά άτομο και ένας γρήγορος έλεγχος δείχνει ότι είχατε ήδη τρία. Επίσης, συμπεριλάβατε έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο με λανθασμένες πληροφορίες και δεν το κάνω επιτρέψτε και αυτό. Αλλά για να απαντήσετε εν συντομία, κάνετε το κοινό λάθος να χρησιμοποιείτε τη Βίβλο για να αποδείξετε τη Βίβλο.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 23 Μαρτίου 2018:
Mark Hauer: Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Συμφωνώ ότι σε αυτήν την περίπτωση η απουσία αποδεικτικών στοιχείων σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην υπήρξε ποτέ τέτοιο άτομο όπως ο Ιησούς.
Mark Hauer στις 22 Μαρτίου 2018:
Κατερίνα, είναι αξιοσημείωτη η γνώση σου για την ιστορικότητα ή την έλλειψή της σχετικά με τον Ιησού Χριστό. Έχω διαβάσει άλλους λογαριασμούς όλα αυτά τα χρόνια και ο δικός σας είναι κορυφαίος, εμπεριστατωμένος, κατανοητός και πιστευτός. Όπως εσείς, δεν έχω δει πουθενά καμία απόδειξη για την ύπαρξη του Ιησού Χριστού που όλοι «μάθαμε». Εάν η αυθεντικότητά του υποστηριχθεί σε δικαστήριο, η υπόθεση θα απορριφθεί λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Για μένα, η έλλειψη σύγχρονων στοιχείων είναι πολύ καταδικαστική. Για έναν άνθρωπο που τον φοβόντουσαν οι Ρωμαίοι αξιωματούχοι, έκανε κηρύγματα σε πλήθη πιστών οπαδών, έκανε θαύματα και αναστήθηκε από τους νεκρούς, είναι περίεργο που κανείς δεν έγραψε γι 'αυτό. Υπήρχαν πολλοί καλά μορφωμένοι γραμματείς, ιστορικοί και φιλόσοφοι κατά τη διάρκεια της ζωής του Ιησού. Σας ευχαριστούμε που δημοσιεύσατε τα ευρήματά σας.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 21 Μαρτίου 2018:
Ken Idesian: Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη ή μη του Ιησού. Ο Riachard Carrier έγραψε στο βιβλίο του «On the Historicity of Jesus, ότι η πιθανότητα ύπαρξης του Ιησού κυμαινόταν από 1 στις 12.000 έως 1 στις 3. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι πιθανότητες ευνοούν την ανυπαρξία.
Ken Idesian στις 19 Μαρτίου 2018:
Ευχαριστώ για τα σχόλιά σου Κατερίνα. Δεν είμαι μελετητής ο ίδιος, απλώς ταξινομώ μερικούς από τους πιο δύσπιστους μελετητές, που το μελετούν ή το μελετούν τώρα από ιστορική σκοπιά, (υποθέτω ότι αυτό θα ήταν το 2ο ή το 3ο μεγάλο κίνημα σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο ιστορικός Ιησούς). Είναι θαύμα που ο Χριστιανισμός εξακολουθεί να υπάρχει καθώς πολλά βασανιστικά μονοπάτια που τον έχουν υποβάλει οι θεολόγοι (νευτώνεια μηχανή κ.λπ.). Δεν νομίζω ότι μπορούμε να γνωρίζουμε πολλά με 100% βεβαιότητα καθώς σχετίζεται με ιστορικά γεγονότα, εκτός αν κάτι έχει αντέξει μέχρι σήμερα (δηλαδή οι πυραμίδες) Ακριβώς όπως αυτό που κάποιος αποδίδει στον Μέγα Αλέξανδρο ή στον Σωκράτη λέγοντας ότι θα έπρεπε να είναι τεθεί στο πλαίσιο, και στη συνέχεια υποτίθεται. Αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τον Άλεξ ή τον Σωκράτη που περπατούν μετά την βάναυση εκτέλεσή τους, την πλήρη αποκατάσταση σε ένα ανανεωμένο σώμα, λέγοντας «Τα λέμε στον παράδεισο, αν πιστεύεις σε μένα». Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι ο Χριστιανισμός είναι μόνος σε αυτό το επίπεδο.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 19 Μαρτίου 2018:
Ken Idesian: Πώς ξέρετε ότι ο Παύλος γνώρισε τον αδελφό του Ιησού και μερικούς από τους άλλους οπαδούς του. Επειδή το λέει; Πού είναι η επαλήθευση αυτού. Και γιατί ο Παύλος δεν αναφέρει τι είπαν αυτοί οι υποτιθέμενοι αυτόπτες μάρτυρες για τον Ιησού; Αντίθετα, ο Παύλος λέει ότι βασίζεται στην αποκάλυψη.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 19 Μαρτίου 2018:
Ken: Υπάρχει ιστορία του Χριστιανισμού, αλλά όχι ιστορία του Ιησού. Οι ιστορικοί του πρώτου αιώνα και τα ρωμαϊκά αρχεία δεν Τον αναφέρουν. Η Βίβλος δεν είναι ιστορία. Δεν ξέρουμε καν ποιος το έγραψε.
Ken Idesian στις 18 Μαρτίου 2018:
Επιπλέον, φαίνεται ότι ο ισχυρισμός σας, στη δεύτερη παράγραφο για τον Παύλο, «δεν στήριξε τα γραπτά του σε οτιδήποτε του είπαν αυτόπτες μάρτυρες». Υπάρχει μια κριτικά αποδεκτή επιστημονική αφήγηση ότι ο Παύλος επικύρωσε αυτό που κήρυττε προφορικά μέχρι εκείνο το σημείο βασιζόμενος αποκλειστικά στην επαφή του με τον οποίο νόμιζε ότι ήταν ο αναστημένος Ιησούς. Το 35 Κ.Χ., πέρασε 15 ημέρες τόσο με τον Πέτρο όσο και με τον αδελφό του Ιησού, τον Ιάκωβο, ελέγχοντας το μήνυμά του με αυτούς τους δύο αυτόπτες μάρτυρες. Αργότερα, το 48 Κ.Χ., αφιερώνει περισσότερο χρόνο μαζί τους, αυτή τη φορά με τον Ιωάννη που προστέθηκε, επιβεβαιώνοντας τις διδασκαλίες του με τους «στύλους της εκκλησίας», πάλι, αυτόπτες μάρτυρες της ζωής, του θανάτου του Κιρστ και ισχυριζόμενοι ότι τον είχαν δει μετά θάνατον. Οι Πράξεις έχουν συνοπτικά εύστοχα κηρύγματα από τον Πέτρο που ευθυγραμμίζονται επίσης με τα μηνύματα του Παύλου, υποδεικνύοντας ότι ο Παύλος δεν ενήργησε ανεξάρτητα.
Ken στις 18 Μαρτίου 2018:
«Ο πλούτος των χειρογράφων (5500 συνεκτικά αντίγραφα έναντι 10 το πολύ αρχαίων κλασικών ελληνικών και ρωμαϊκών κειμένων), και πάνω απ' όλα, το στενό χρονικό διάστημα (ήδη από το τέλος του II CE -- Helmut Koester, History and Literature of the Ο Πρώιμος Χριστιανισμός, δύο τόμοι (Philadelphia: Fortress, 1982), II:16-17) μεταξύ της γραφής και των παλαιότερων σωζόμενων αντιγράφων το καθιστούν μακράν το καλύτερα πιστοποιημένο κείμενο από οποιαδήποτε αρχαία γραφή στον κόσμο». -- John AT Robinson, Μπορούμε να Εμπιστευόμαστε την Καινή Διαθήκη; (Grand Rapids: Eerdmans, 1977), 36.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 21 Νοεμβρίου 2017:
Ερ. Κάντε μια αναζήτηση στο google. Θα βρείτε πολλά άλλα άρθρα που δείχνουν ότι κανένας σύγχρονος ιστορικός ή συγγραφέας δεν είχε λέξη να πει για τον Ιησού.
Q στις 20 Νοεμβρίου 2017:
Paladin αυτό ακριβώς ψάχνω. Προσπαθώ να βρω ιστορικούς που κατέγραψαν τα γεγονότα των ημερών του Ιησού. Πιο συγκεκριμένα, αυτό δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι έγραψαν εκείνη την περίοδο και ότι το έκαναν χωρίς να αναφέρουν τον Ιησού. Ανυπομονώ να ανακτήσω αυτά τα έγγραφα του συγγραφέα. Ευχαριστώ!
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 17 Νοεμβρίου 2017:
Ευχαριστώ και πάλι για την ιστορική σας έρευνα.
Paladin_ στις 16 Νοεμβρίου 2017:
Ναι, αυτό μου είπε και η έρευνά μου (αν και οι πληροφορίες μου υποδηλώνουν ότι όλα τα ονόματα που απαρίθμησα ήταν σύγχρονα του Ιησού (κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης ζωής του), όχι του δεύτερου αιώνα). Ωστόσο, δεδομένων των σχολίων του Q, σκέφτηκα ότι θα ήταν πιο παραγωγικό για αυτόν να το ανακαλύψει μόνος του.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 16 Νοεμβρίου 2017:
Paladin: Σας ευχαριστούμε για την παροχή πόρων συγγραφέων από τον 1ο και τον 2ο αιώνα. Η έρευνά μου μου έδειξε ότι αυτοί οι συγγραφείς δεν είπαν τίποτα για ένα άτομο που τώρα αποκαλούμε Ιησού Χριστό.
Paladin_ στις 15 Νοεμβρίου 2017:
Ε, ενώ προτείνω να δείτε το κέντρο της Αικατερίνης για πόρους, θα ήθελα επίσης να προτείνω μερικούς συγγραφείς που έζησαν την υποτιθέμενη εποχή του Ιησού της Ναζαρέτ -- Στράβωνας, Φίλωνας, Σενέκας ο Πρεσβύτερος, Σενέκας ο Νεότερος, Λίβιος, Οβίδιος και Velleius Peterculus.
Υπάρχουν άλλοι, πιο διάσημοι συγγραφείς τους οποίους οι άνθρωποι αναφέρουν συνήθως, όπως ο Τάκιτος και ο Ιώσηπος, αλλά και οι δύο ήρθαν ΜΕΤΑ την υποτιθέμενη ώρα του Ιησού. Φυσικά, αυτό δεν μειώνει την αυθεντικότητά τους, καθώς ήταν σίγουρα πολύ πιο κοντά στη χρονική περίοδο από ό,τι είμαστε, και είχαν πρόσβαση σε «φρέσκους» πόρους. Αλλά επειδή ζητήσατε συγγραφείς από την εποχή του, περιόρισα τη λίστα μου αποκλειστικά στους συγχρόνους του.
Το καλό με τους αρχαίους συγγραφείς είναι ότι συνήθως μπορείτε να λάβετε τα γραπτά τους (συχνά ΟΛΟΚΛΗΡΑ τα συγκεντρωμένα έργα τους) σε ένα Kindle eBook για ένα ή δύο δολάρια στο Amazon. Έχω φτιάξει μια πολύ φοβερή ερευνητική βιβλιοθήκη με αυτόν τον τρόπο!
Καλή τύχη στην αναζήτησή σας!
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 15 Νοεμβρίου 2017:
Ε: Σας επαινώ για το ενδιαφέρον σας να αναζητήσετε την αλήθεια. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψετε τις πεποιθήσεις που έχετε από τα πρώτα σας χρόνια. Δεν μπορώ να σας υποδείξω καμία απόδειξη για την ύπαρξη του Ιησού (ή οποιασδήποτε άλλης θεότητας) γιατί δεν υπάρχουν. Ρίξτε μια ματιά στο δοκίμιό μου. «Υπάρχει κάποια ιστορική απόδειξη για την Ύπαρξη του Ιησού;» Εδώ είναι ο σύνδεσμος: https://owlcation.com/humanities/Jesus-Who-The-His...
Q στις 13 Νοεμβρίου 2017:
Catherine: Είμαι τωρινό μέλος της εκκλησίας του LDS, αν και μπορώ να πω ότι ως επί το πλείστον δεν είμαι πλέον συνδεδεμένη με τις πεποιθήσεις που είχα τόσο πολύ στην καρδιά μου για 37 χρόνια. Μέσα από αυτό το ταξίδι έπρεπε να ξεκινήσω από το μηδέν για αυτό που κάνω και δεν πιστεύω. Έχω, όπως είπα, ως επί το πλείστον κινήθηκα από τις μορμονικές μου πεποιθήσεις. Αλλά αυτό που διαπιστώνω είναι ότι η πίστη στον Θεό γενικά φαίνεται να είναι το επόμενο πράγμα στο μπλοκ κοπής. Αλλά δεν θέλω να είμαι συναισθηματικός και απλά να πετάξω το μωρό έξω με το νερό του μπάνιου. Με αυτό λοιπόν ήλπιζα ότι θα μπορούσατε να με βοηθήσετε σε κάτι. Δυσκολεύομαι να βρω άλλες γραφές ιστορικών και γραφέων από την εποχή του Ιησού. Υπάρχουν αρχεία που δείχνουν άλλα γραπτά κατά την εποχή του Ιησού που μπορούν να τεκμηριώσουν ότι οι ιστορικοί και οι γραμματείς εκείνης της εποχής και της περιοχής όντως διατηρούσαν αρχεία που έχουμε ακόμα σήμερα; Ο άγγελός μου με αυτό είναι ότι αν υπάρχουν αρχεία εκείνης της εποχής για πραγματικά οτιδήποτε, αυτό θα ήταν απλώς άλλο ένα καρφί στο φέρετρο στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα καταγεγραμμένο για τον Ιησού και τα πολλά θαύματα του, αλλά ότι μπορούμε να βρούμε άλλα γραπτά από συγγραφείς που κράτησαν τα πράγματα σε γραπτή μορφή
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 12 Οκτωβρίου 2017:
Ash: Φαίνεται ότι είδατε την ανάρτησή μου στα social media. Δημοσιεύω μόνο σε αθεϊστικές ομάδες στο facebook. Φαίνεται λοιπόν ότι έχετε μπει σε κάποιες αθεϊστικές ομάδες στο facebook. Σας επαινώ που θέλετε να μάθετε περισσότερα από αυτά που σας δίδαξαν οι γονείς σας. Μόλις σήμερα το πρωί είδα αυτό το σχόλιο σε μια από τις αναρτήσεις μου στο facebook: «Είναι κρίμα που τα παιδιά διδάσκονται τι να σκέφτονται πριν διδαχθούν πώς να σκέφτονται».
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 12 Οκτωβρίου 2017:
Ash: Το σχόλιό σου είναι πολύ ενδιαφέρον. Ξεκινάς ζητώντας σεβασμό για όλες τις πεποιθήσεις, μετά καταδικάζεις τις πεποιθήσεις μου και μου λες (προειδοποιώ;) να μην τις εκφράσω (να τις δημοσιεύσω). Επίσης, από πού σου ήρθε η ιδέα ότι ο Χριστιανισμός ξεκίνησε με σπηλαιογραφίες; Η υποτιθέμενη ημερομηνία γέννησης του Χριστού ήταν 40.000 χρόνια μετά την κατασκευή αυτών των ζωγραφιών. Επειδή είσαι μόλις 12, θα σου πω, να έχεις ανοιχτό μυαλό και να διαβάζεις πότε-πότε πράγματα που διαφωνούν με αυτά που νομίζεις ότι ξέρεις.
Φλαμουριά. στις 12 Οκτωβρίου 2017:
κοίτα εδώ, είμαι 12 χρονών. Απλώς ένα παιδί. Ένα παιδί που μεγάλωσε κάτω από τη χριστιανική πίστη. Σίγουρα, οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι ο Χριστιανισμός είναι μύθος, όπως νομίζω ότι και ο Βουδισμός είναι μύθος. Αλλά η θρησκεία δίνει ελπίδα και πίστη σε κάποιον και κάτι. Όπως το πώς οι Χριστιανοί έχουν πίστη στον Θεό και στον Ιησού. ο θεός και ο Ιησούς είναι και τα δύο πρότυπα. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι άνθρωποι πρέπει να σέβονται τις πεποιθήσεις των άλλων. JEAN DE LA VERRIERE. (συν τα περισσότερα άτομα στα σχόλια) Ως χριστιανός, αυτό το άρθρο και όλα τα σχόλια ήταν πολύ προσβλητικά για μένα. Αυτό είναι το ίδιο με το να σβήνεις την πίστη των παιδιών στους γονείς τους. Όμως, έχετε σκεφτεί ποτέ από πού προέρχεται η Βίβλος; προέρχεται από γραπτά σε τοίχους σπηλαίων, σενάρια κ.λπ. Όπως η ιστορία μας βασίζεται σε ειλητάρια και σενάρια. Πριν λοιπόν γράψετε ένα άρθρο για τη θρησκεία, κυρία Τζορντάνο, παρακαλώ σκεφτείτε τους άλλους ανθρώπους. Όπως οι άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτή τη θρησκεία και οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν. ΕΝΤΑΞΕΙ?
Υ.Γ. Όπως ξέρετε, αυτό ήταν ένα υπερβολικά εκτενές σχόλιο, περιφρονώ το άρθρο σας και τα σχόλια. Σκεφτείτε δύο φορές πριν δημοσιεύσετε το γραπτό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 16 Σεπτεμβρίου 2017:
JEAN DE LA VERRIERE: Ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Θα προχωρήσω ακόμη περισσότερο από το να πω ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την ύπαρξη του Ιησού. Θα πω ότι τα στοιχεία που διαθέτουμε χρησιμεύουν ως επί το πλείστον ως υποστήριξη της θέσης της ανυπαρξίας του.
JEAN DE LA VERRIERE στις 15 Σεπτεμβρίου 2017:
Είμαι ιστορικός,,,, και δεν υπάρχει ούτε μία απόδειξη του Ιησού που να έχει βρεθεί ποτέ εδώ και 2000 χρόνια !!!! Αυτή είναι μια κατασκευασμένη ιστορία για ένα επαναστάτη Εβραίο αγόρι!!! Και οι ηλίθιοι τουρίστες το σήκωσαν και ΦΤΙΑΞΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ !!!!
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 28 Μαΐου 2017:
Σταν, συμφωνώ μαζί σου. Τα παιδιά έχουν προδιάθεση να πιστεύουν αυτό που τους λένε οι γονείς τους. Αν συναντούσαν για πρώτη φορά τη θρησκεία ως ενήλικες, για παράδειγμα, σε ένα μάθημα κολεγίου, πολύ λίγοι θα πίστευαν κάποια από αυτές τις ιστορίες.
stan στις 26 Μαΐου 2017:
Εάν ο Χριστιανισμός δεν διδασκόταν στα παιδιά μέχρι τα 18 τους ή περισσότερα, θα υπήρχαν πολύ λίγες πιθανότητες να πιστέψουν πραγματικά οτιδήποτε για τον μυθικό Ιησού Χριστό. Η πίστη στον Ιησού οφείλεται στην πλύση εγκεφάλου των μικρών παιδιών καθώς μεγαλώνουν και αυτός ο τύπος πλύσης εγκεφάλου ισχύει εξίσου για όλες τις άλλες θρησκείες του κόσμου.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 25 Απριλίου 2017:
John Welford: Οι χριστιανικές αρχές που λένε στους ανθρώπους να «αγαπάς τον πλησίον σου» και παρόμοια είναι εξαιρετικές. Ωστόσο, αυτές οι διδασκαλίες δεν είναι μοναδικές στον Χριστιανισμό και ακολουθούνται από πολλούς μη Χριστιανούς. Αυτές οι διδασκαλίες είναι καλές διδασκαλίες είτε το άτομο που ονομάζεται Ιησούς Χριστός υπήρχε στην πραγματικότητα είτε όχι. Οι διδασκαλίες ήταν γνωστές πολύ πριν από τον πρώτο αιώνα.
John Welford από το Barlestone, Leicestershire στις 25 Απριλίου 2017:
Ένα εξαιρετικό άρθρο που σίγουρα προκαλεί σκέψη. Μόλις διάβασα μια κριτική ενός βιβλίου που επισημαίνει ότι ο Ιησούς δεν θα ήταν καθόλου ασυνήθιστος στην εποχή του - η Παλαιστίνη ήταν γεμάτη μάγους και απατεώνες, αλλά όλοι εκτός από έναν από αυτούς δεν είχαν το πλεονέκτημα μιας μηχανής δημοσιότητας που ονομαζόταν Παύλος.
Ωστόσο, δεν θα ήθελα να απορρίψω τη σκέψη ότι αν ένας τύπος πήγαινε λέγοντας στους ανθρώπους ότι η αγάπη είναι καλύτερη από το μίσος, τότε δεν άξιζε ένα κοινό. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ζεις σύμφωνα με τις χριστιανικές αρχές ακόμα κι αν δεν μπορεί να αποδειχθεί η προέλευσή τους.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 10 Δεκεμβρίου 2016:
Greg T: Προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός και δίκαιος όταν γράφω για τη θρησκεία. Αν ρωτήσετε έναν Βουδιστή που ακολουθεί τις πραγματικές διδασκαλίες του Βούδα για τη μετά θάνατον ζωή, δεν θα έχει τίποτα να πει. Ο Βούδας δεν δίδαξε για μια μεταθανάτια ζωή -- δίδαξε μια φιλοσοφία για τη ζωή στο εδώ και τώρα. Μετενσάρκωση και τέτοια πράγματα προστέθηκαν από ορισμένες βουδιστικές αιρέσεις. Δείτε μερικά από τα δοκίμιά μου σχετικά με τον Βουδισμό για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό. https://owlcation.com/humanities/Was-Buddha-a-Real...
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 10 Δεκεμβρίου 2016:
Jack Hiki: Ο Paul είναι γενικά αποδεκτός ως πραγματικό ιστορικό πρόσωπο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν καλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Ιησούς ή οποιοσδήποτε από τους μαθητές του υπήρχε στην πραγματικότητα.
Greg T στις 10 Δεκεμβρίου 2016:
Ο συγγραφέας γράφει επίσης για τις ομοιότητες μεταξύ του Ιησού και του Βούδα. Θα γινόταν μια σπουδαία δασκάλα θρησκειών σε ένα κοσμικό σχολείο, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή η αφήγηση πρέπει να είναι μια αφήγηση συνύπαρξης. Καμία θρησκεία δεν είναι ανώτερη. Το αστείο είναι ότι ρωτάς έναν Βουδιστή, Ινδουιστή, Εβραίο, Μορμόνο, Μουσουλμάνο, Σαηεντολόγο και Χριστιανό για τη μετά θάνατον ζωή (με βάση τις διδασκαλίες του αρχηγού τους) και θα έχεις 7 διαφορετικές απαντήσεις. Μπορεί να έχουμε όλοι λάθος αλλά δεν μπορούμε να έχουμε όλοι δίκιο.
Τζακ Χικλ στις 09 Δεκεμβρίου 2016:
Εκεί που κάνετε λάθος είναι ότι έχετε παραβλέψει τις αποδείξεις ότι ούτε ο Παύλος ούτε ο Πέτρος υπήρχαν.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 09 Δεκεμβρίου 2016:
Paladin: Ναι, είναι ένα πολύ συναρπαστικό άρθρο, αλλά όχι πολύ για να το υποστηρίξουμε. Εάν ήταν αλήθεια, κάθε μεγάλη εφημερίδα και περιοδικό θα το ανέφερε, οπότε αν δεν μπορείτε να βρείτε πηγές που να υποδηλώνουν ότι είναι ψεύτικο. Η «The Daily Mail» είναι ένα βρετανικό ταμπλόιντ. Απ' ό,τι έχω ακούσει, δεν διαφέρει πολύ από το "The National Enquirer" στην Αμερική -- εντυπωσιασμός και κουτσομπολιά διασημοτήτων.
Ιππότης_ στις 09 Δεκεμβρίου 2016:
Θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν η καταχώριση ιστολογίου που συνδέεται στο σχόλιο του Τσάρλι προσέφερε συνδέσμους που παραθέτουν τα «αποδεικτικά στοιχεία», ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να τα εξετάζουμε μόνοι μας...
Κάρολος στις 09 Δεκεμβρίου 2016:
Τα μέσα ενημέρωσης έχουν δώσει πολύ λίγο παιχνίδι. Φοβάμαι ότι μπορεί να έχετε μια προκατάληψη, μπορεί να μην το αναγνωρίζετε στον εαυτό σας, με βάση την τελευταία σας πρόταση. Εκτιμώ όμως το άρθρο σου.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 09 Δεκεμβρίου 2016:
Τσάρλι: Φαίνεται ότι κάθε χρόνο υπάρχει κάποια νέα εκπληκτική αποκάλυψη που αποδεικνύει την ύπαρξη του Ιησού Χριστού. Τα μέσα ενημέρωσης του δίνουν πολύ παιχνίδι επειδή είναι αυτό που θέλουν να ακούσουν οι αναγνώστες τους. Στη συνέχεια, ένα ή δύο χρόνια αργότερα, η είδηση βγαίνει, αθόρυβα αυτή τη φορά, ότι ήταν πλαστογραφία ή απάτη. Αυτή η περίπτωση δεν θα είναι διαφορετική.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 21 Αυγούστου 2016:
Γυμνά: Υπάρχουν λίγοι από εμάς τους σκεπτικιστές εδώ. Θα ρίξω μια ματιά στο κέντρο σας. Και εγώ έχω συναντήσει πληροφορίες για γεωγραφικά λάθη στη Βίβλο. Μεταξύ όλων των άλλων τύπων σφαλμάτων. Και, επίσης, έμαθα ότι τα «ευαγγέλια» γράφτηκαν χρησιμοποιώντας λογοτεχνικά μέσα που είναι πιο κοινά στη μυθοπλασία παρά στη βιογραφία.
Γυμνά στις 21 Αυγούστου 2016:
Τρεις μπράβο για τη στήλη σας!
Μόλις υπέβαλα ένα πιο σύντομο, πιο εκλεπτυσμένο Hub για το ίδιο θέμα: Jesus, Jesus, Why Are You Jesus; Στην προσπάθειά μου να ανακαλύψω «γιατί» - δηλαδή, για ποιον λόγο - ότι ο Ιησούς υπήρχε, δείχνω ότι παρόλο που ο Μιχαίας προβλέπει τη γέννηση του Μεσσία (του Ιησού;) στη Βηθλεέμ, οι μελετητές απεχθάνονται να συμφωνήσουν. Λένε ότι η Ναζαρέτ είναι πιο πιθανή. Αλλά μια Ναζαρέτ του πρώτου αιώνα είναι τόσο διάφανη έννοια όσο ένας ιστορικός Ιησούς! Λοιπόν, τι θα λέγατε για την Καπερναούμ στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, αφού αυτό είναι το αρχηγείο του αργότερα στη διακονία του; Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΤΙ είπες;;; Εννοείς τη λίμνη Γενεσάρετ ή τη λίμνη Τιβεριάδα; Ω, ναι, αυτό, αλλά ο Mark εφευρίσκει ένα νέο όνομα για αυτό. Παραδόξως, δεν γίνεται καμία αναφορά, στον Μάρκο, για μέρη που βρίσκονται ιστορικά στη λίμνη Τιβεριάδα και μέρη ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ που δεν αναγνωρίστηκαν από τους Φίλωνα και τον Ιώσηπο! Ετσι, τι ακριβώς γράφει ο Μαρκ, τότε... μυθοπλασία; Παραπέμπω σε ένα βίντεο του Ken Humphreys που συζητά το Βιβλίο του Μάρκου στο σύνολό του... Γνωρίζοντας το Unknowable. Σίγουρα, ο Χάμφρεϊς αποδεικνύει (προς ικανοποίησή μου) ότι το Βιβλίο του Μάρκου, το πρωτότυπο «ευαγγέλιο» βάσει του οποίου έχουν διαμορφωθεί όλα τα άλλα Ευαγγέλια, είναι βυθισμένο σε λογοτεχνικές τεχνικές που υιοθετούν οι συγγραφείς μυθοπλασίας.
Χαίρομαι πολύ που βλέπω ότι υπάρχουν και άλλοι σκεπτικιστές με ομοϊδεάτες στο Hub!
~Γυμνό~
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 14 Αυγούστου 2016:
Thomas Baxter: Ο λόγος που δυσκολεύεστε με την προσωπική σας γενεαλογική αναζήτηση είναι πιθανότατα ότι κανένας από τους συγγενείς σας δεν ήταν σημαντικοί άνθρωποι ή δεν έκανε σημαντικά πράγματα, οπότε ξέρετε ότι κάποιος τους σημείωσε. Οι Ρωμαίοι κρατούσαν πολύ καλά αρχεία φόρων, απογραφής και δοκιμών. Εάν ο Ιησούς ήταν σε κάποια από αυτές τις λίστες, οι ιστορικοί του 1ου αιώνα θα είχαν γράψει γι' αυτό), ειδικά καθώς αυτή η νέα θρησκεία του Χριστιανισμού γινόταν δημοφιλής. Και αν ο Ιησούς έκανε πραγματικά κάποιο από τα θαύματα που ισχυρίζονται για αυτόν στη Βίβλο, σίγουρα θα είχε σημειωθεί και παρατηρηθεί εκείνη την εποχή. Η πρώτη εκκλησία σίγουρα θα είχε σχολιάσει και θα είχε διατηρήσει αυτά τα γραπτά.
Thomas Baxter στις 14 Αυγούστου 2016:
Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο αναλφαβητισμού του κόσμου πριν από τον 20ό αιώνα, δεν θα περίμενα από κανένα συγκεκριμένο άτομο που δεν είναι μέλος της ελίτ να έχει ποτέ γραφτεί κάτι γι' αυτόν. Εργάστηκα ως ιχνηλάτης κληρονόμων και με εξουδετέρωναν όταν μπορούσα να βρω μια γέννηση ή μια παρατήρηση που αναφερόταν σε εξασφαλίσεις, ο στόχος μας και αυτό ήταν για τους ανθρώπους του 20ου αιώνα που είχαν κάτι. Δεν έγινε αναφορά σε φορολογικούς ρόλους και μπορώ εύκολα να πιστέψω ότι δεν υπήρχαν. Αλλά αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που εφευρέθηκε η γραφή. Οι εφοριακοί είχαν λίστες με ανθρώπους που χρωστούσαν χρήματα. Υπάρχουν απογραφές; Πήρε φόρο κεφαλαίου, έπρεπε να έχω κεφαλαίο. Επίσης, εκτελέσεις. Υπέβαλε κανείς στη Ρώμη λίστες εγκληματιών που εκτελέστηκαν/σκλαβώθηκαν τον τελευταίο μήνα με λίστα ονομάτων; Σίγουρα όχι για σκλάβους αλλά για υπηκόους.
Damian από τη Νάπολη στις 09 Ιουλίου 2016:
Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι αναφορές που αναφέρεις είναι σωστές. Απλώς πιστεύω ότι η αίσθηση που έχουμε για τα πάντα είναι μια ανθρώπινη αίσθηση. Αυτό θα περιλάμβανε οποιαδήποτε και όλη την ανθρώπινη αναπαράσταση του χρόνου. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι ήμουν κάποιο είδος ιδιαίτερου ανθρώπου ή θεϊκού ανθρώπου, αλλά αυτό απλά δεν θα ήταν αληθινό ή ακριβές. Νομίζω ότι βασικά με πιστεύει ότι είμαι άρρωστος, όπως ένας από τους καραγκιόζηδες ή όπως ο Φρεντ Σάνφορντ αποκαλούσε τον γιο του, "The Dummy". Ωστόσο, έχω νιώσει την αγάπη Του και έχει δείξει τον εαυτό Του σε έναν άθλιο σαν εμένα.
Η λογική και ο ορθολογισμός δεν περιγράφουν πραγματικά τον Θεό. Δεν το κάνουν τώρα και μάλλον δεν θα το κάνουν ποτέ. Μερικές φορές αναρωτιέμαι με την κατάσταση του κόσμου γιατί μας έδωσε ελεύθερη βούληση; Απλά για να μας δείξει πόσο κακοί είμαστε. Νομίζω ότι στο Genesis Λέει ότι λυπάμαι που δημιούργησα ποτέ τον άνθρωπο από την αρχή. Ετσι νομίζω!
Paladin_ στις 09 Ιουλίου 2016:
Damian, ελπίζω να είσαι καλά και εσύ! :-)
Υπάρχει, πράγματι, μια αναφορά στο Β' Πέτρου για μια ημέρα ίση με χίλια χρόνια για τον Θεό. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης σχετικά με την υποτιθέμενη επιστροφή του Ιησού, επειδή κανείς - συμπεριλαμβανομένου του Ιησού - δεν προσφέρει ημερομηνία ή έτος, ούτως ή άλλως.
Ο Ιησούς δηλώνει επανειλημμένα ότι θα επιστρέψει στη διάρκεια της ζωής εκείνων στους οποίους μιλάει, και ότι «αυτή η γενιά δεν θα περάσει» προτού επιστρέψει. Και υπάρχουν άλλες αναφορές σε όλο το ΝΔ ότι βρισκόμαστε στους «έσχατους καιρούς». Όλα αυτά τα λόγια λέγονται σε ανθρώπους που πέθαναν πριν από 2.000 χρόνια!
Paladin_ στις 09 Ιουλίου 2016:
Λυπούμαστε, αλλά σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς (όπως και άλλοι) επανειλημμένα υποστήριξε ότι θα επέστρεφε στη ζωή όσων άκουγαν τη φωνή του -- ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ!
Δεν επέστρεψε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. Δεν επέστρεψε πριν από Χίλια χρόνια. Δεν επιστρέφει τώρα. Τέλος της ιστορίας.
TeamSTM από AnyWhere In The World στις 5 Ιουνίου 2016:
Ο Ιησούς είναι πραγματικός, είναι ζωντανός και έρχεται σύντομα να πάρει τη νύφη του! Αμήν
Η ελπίδα στον Ιησού είναι Ζωή και μπορούμε να πάμε στον Θεό χάρη στον Χριστό Ιησού. Ω Δοξάστε τον Ιεχωβά Θεό για τον Υιό Του, Yesuha Hamashiach!!
Damian από τη Νάπολη στις 4 Φεβρουαρίου 2016:
Θα πρέπει να εξετάσετε τη μελέτη της Μάργκαρετ Μπάρκερ, μιας Αγγλίδας ιστορικού αφιερωμένης κυρίως στην Παλαιά Διαθήκη αλλά και σε νέα αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του Ιησού. Έχουν βρεθεί κώδικες που υποδεικνύουν την αναταραχή μεταξύ των Ρωμαίων και των Εβραίων κατά τη διάρκεια των βασιλειών που χρονολογούνται από τον Τίτο και τον Νέρωνα αργότερα. Επιπλέον, υπάρχουν μερικές μεταλλικές εικόνες ενός μακρυμάλλη, γενειοφόρου άνδρα με αγκάθια γύρω από το κεφάλι του. Αρκετά σπήλαια έχουν ανακαλυφθεί που χρονολογούνται σε αυτή τη χρονική περίοδο. Ένα τέτοιο σπήλαιο δείχνει ένα σπίτι με τοίχο που είχε πάνω του έναν σταυρό το 70 μ.Χ. Αρκετά από αυτά τα ευρήματα φαίνεται να υποδεικνύουν την ακολουθία του Μεσσία πολύ πριν από την εποχή του Νέρωνα. Σίγουρα αυτά τα είδη πρέπει να εξαχθούν και να ερευνηθούν.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 2 Φεβρουαρίου 2016:
lawrence01: Δείξτε μου μια ανεξάρτητη πηγή έξω από αυτό το απόσπασμα στον Τάκιτο για τον ισχυρισμό ότι ο Νέρων καταδίωκε τους Χριστιανούς. Έψαξα και δεν το βρήκα. Αυτό που βρήκα ήταν μερικές συζητήσεις για το πώς δεν υπάρχει άλλη πηγή που να επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός.
Lawrence Hebb από το Hamilton, Νέα Ζηλανδία στις 2 Φεβρουαρίου 2016:
Κατερσιν
Συγγνώμη που δεν είδα την ερώτησή σου πριν. Όσον αφορά τη λέξη «Pernicious», αυτό που εννοούσα είναι ότι οι πρώτοι χριστιανοί μοναχοί προσπαθούσαν συχνά να απεικονίσουν τους Χριστιανούς με καλό πρίσμα (ρίξε μια ματιά στις πλαστογραφίες που έκαναν για να «αποδείξουν» την υπεροχή της Ρώμης έναντι της Αντιόχειας και της Αλεξάνδρειας στο έκτος αιώνα) και θα ήταν απίθανο να χρησιμοποιήσουν τόσο σκληρές πλαστογραφίες διατύπωσης (δεν χρειαζόταν να πείσουν τους ανθρώπους για τίποτα).
Το δίκιο του Paladin για το γεγονός ότι ο Τάκιτος δεν είναι δεν ήταν κάποια «συγκεκριμένη κατηγορία», αλλά το γεγονός ότι ήταν «χριστιανοί» ήταν αρκετή προσβολή.
Από όσο γνωρίζω, είναι αρκετά εκτενώς τεκμηριωμένο ότι ο Νέρων χρησιμοποίησε τους Χριστιανούς ως «αποδιοπομπαίους τράγους» για τη φωτιά της Ρώμης, οπότε θα ήθελα πολύ να δω κάποιες πληροφορίες για το αντίθετο.
Λαυρέντιος
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 2 Φεβρουαρίου 2016:
Zeus Hera: Σας ευχαριστώ για την ενθουσιώδη έγκριση του δοκιμίου μου.
Zeus Hera στις 02 Φεβρουαρίου 2016:
Αικατερίνη,
Μπράβο! Αυτό είναι εξαιρετικό, μου αρέσει. Ευχαριστώ για το εξαιρετικό άρθρο.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 29 Ιανουαρίου 2016:
Παλαντίν: Είναι πιθανό ο Νέρων να μην καταδίωξε κανέναν -- Η όλη ιδέα βασίζεται σε ένα απόσπασμα στον Τάκιτο που είναι πιθανώς πλαστό. Νομίζω ότι οι χριστιανοί του πέμπτου αιώνα ήταν ερωτευμένοι με την ιδέα του μαρτυρίου. Τους έκανε να νιώθουν σημαντικοί που όλος ο μη χριστιανικός κόσμος τους διώκει και τους υποτιμά. Ενίσχυσε την ομαδική ταυτότητα.
Δεν νομίζω ότι ο Νέρωνας αποδιοπομπαίου τράγους πραγματικούς Χριστιανούς ή ακόμα και ανθρώπους που ψευδώς προσδιόρισε ως Χριστιανούς. Δεν μπορούσα να βρω καμία πραγματική απόδειξη ότι ο Νέρων τιμώρησε κανέναν. Βρήκα όντως αποδείξεις ότι τα πράγματα «τα τσαλαπατώντας ενώ έκαιγε η Ρώμη» ήταν ψευδή. Δεν ήταν καν παρών όταν εκδηλώθηκε η φωτιά.
Paladin_ στις 29 Ιανουαρίου 2016:
Πιστεύω ότι πρέπει να διευκρινίσω την πτυχή της αναφοράς του Τάκιτου που ασχολείται με τις κατηγορίες του Νέρωνα για τον Χριστιανισμό. Δεν έκανε συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον των Χριστιανών, καθαυτό. Αντίθετα, είχε επιλέξει μια ομάδα αποδιοπομπαίων τράγων για να κατηγορήσει για την πυρκαγιά στη Ρώμη και αποφάσισε να κάνει τη θέση τους ακόμη πιο αδύναμη κατηγορώντας τους ότι ήταν χριστιανοί (οι οποίοι, προφανώς, είχαν μάλλον κακή φήμη εκείνη την εποχή).
Με άλλα λόγια, το να κατηγορείς αυτούς τους συγκεκριμένους ανθρώπους ότι είναι Χριστιανοί ήταν απλώς μια προσβολή -- εναντίον τους, όχι των Χριστιανών.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 29 Ιανουαρίου 2016:
lawrence01: Για την άποψή σου για τη λέξη καταστροφική. Λέτε ότι ο Τάκιτος ήταν αρκετά μορφωμένος για να χρησιμοποιήσει τη λέξη, αλλά ένας μοναχός του 4ου αιώνα και ηγέτης της Εκκλησίας δεν θα ήταν τόσο καλά μορφωμένος. Θυμηθείτε επίσης ότι έχουμε να κάνουμε με αγγλική μετάφραση.
Damian από τη Νάπολη στις 29 Ιανουαρίου 2016:
Σας ευχαριστώ για αυτό. Ξύπνησα στις 4 το πρωί με εφιάλτες. Με ενοχλεί το γεγονός ότι πιστεύω ότι αυτά που γράφει ο Τάκιτος είναι αλήθεια. Όχι εν μέρει αλλά σχεδόν εξ ολοκλήρου. Μια κριτική που είχα για τους μη πιστούς είναι ότι μερικές φορές φαίνεται να προεκτείνουν ορισμένα πράγματα εκτός πλαισίου. Δεν θέλω να είμαι επιλεκτικός με αυτόν τον τρόπο. Άρα πρέπει να ακολουθήσει και τις δύο κατευθύνσεις αλλιώς γίνεται μια μορφή λογοκρισίας. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτό.
Lawrence Hebb από το Hamilton, Νέα Ζηλανδία στις 29 Ιανουαρίου 2016:
Damian
Οι Χριστιανοί κατηγορήθηκαν για «κανιβαλισμό» σχετικά με το Δείπνο των Κυρίων από τον δεύτερο αιώνα και μετά. Ο Ιουστίνος Μάρτυρος (περίπου 150) το διαψεύδει.
Οι Ρωμαίοι το έκαναν ως «τακτική φόβου» προσπαθώντας να πουν στους ανθρώπους ότι αυτοί οι Χριστιανοί «πίνουν αίμα και τρώνε σάρκα σε μυστικά τελετουργικά».
Ελπίζω αυτό να βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
Λαυρέντιος
Damian από τη Νάπολη στις 29 Ιανουαρίου 2016:
Αικατερίνη:
Ήλπιζα ότι θα μπορούσατε επίσης να ρίξετε φως σε ένα άλλο ζήτημα που έχω με το απόσπασμα του Τάκιτου. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά φαίνεται σχεδόν αναμφισβήτητο ότι μιλάει για αυτούς τους οπαδούς του Χριστού που ίσως συμμετέχουν σε ένα κανιβαλιστικό τελετουργικό, επομένως ο Νέρων μπορεί να δεσμεύσει τις ενοχές. Φάτε το σώμα και πιείτε το αίμα. Δεν κατάλαβαν ότι αυτό ήταν συμβολικό. Κάντε αυτό στη μνήμη μου. Το σώμα και το αίμα μου δόθηκαν μια για πάντα. Είναι σχεδόν όπως όταν υποτίθεται ότι είναι συμβολικό το παίρνουν ως κυριολεκτικό και αντίστροφα όταν υποτίθεται ότι είναι κυριολεκτικό το θεωρούν απλώς συμβολικό. Υποτίθεται ότι είναι ένα μήνυμα αγάπης. Δεν μπορώ να δω την αγάπη σε τίποτα από αυτά. Πραγματικά παλεύω με αυτό το κανιβαλικό πράγμα, αν αυτό είναι πράγματι η αναφορά στις κατακριτέες πράξεις τους.
Lawrence Hebb από το Hamilton, Νέα Ζηλανδία στις 28 Ιανουαρίου 2016:
Κατερίνα, απαντούσα στο σχόλιό σου παραπάνω που φαινόταν να αναφέρεται μόνο στον Τάκιτο που μιλούσε για «χριστιανούς», κάτι που δεν έκανε. Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για την αναφορά του Τάκιτου και δείξαμε ότι είναι ευρέως αποδεκτός ως αυθεντικός.
Όσο για την άποψή μου, εξακολουθεί να ισχύει ότι ο Τάκιτος γνώριζε την ιστορία και ήξερε την ιστορία, θα ήξερε τι συνέβη και θα ήξερε ότι ο Ιησούς είχε «φήμη» το γεγονός ότι λέει «εκτελέστηκε» σημαίνει ότι το αποδέχτηκε ως ιστορικό αρχείο .
Για να αναφερθώ σε ένα σημείο που θίγετε στο κέντρο, πραγματικά αμφιβάλλω ότι ένας μοναχός του 5ου αιώνα θα χρησιμοποιούσε λέξεις όπως «ολέθριος» και η ηγεσία της εκκλησίας δεν θα το επέτρεπε ποτέ! (Ρίξτε μια ματιά στις πλαστογραφίες που υπάρχουν και θα καταλάβετε τι εννοώ)
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 28 Ιανουαρίου 2016:
Paladin: Έδωσα έναν σύνδεσμο στο κέντρο στην ενότητα για τον Τάκιτο και στο κατάλληλο βιβλίο των Annals, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να διαβάσουν το απόσπασμα στο πλαίσιο.
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 28 Ιανουαρίου 2016:
lawrence01: Αναφέρθηκα στο θέμα του Τάκιτου στο κέντρο. Διαβάστε την ενότητα για τον Τάκιτο. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.
Paladin_ στις 28 Ιανουαρίου 2016:
Σε όσους είναι περίεργοι για την αναφορά του Τάκιτου, θα δώσω ένα κείμενο εδώ. Απλώς για να διευκρινίσω, δεν θα κάνω καμία δήλωση σχετικά με την αλήθεια ή τη νομιμότητα του αποσπάσματος, αλλά θα σημειώσω ότι η πραγματική αναφορά είναι περισσότερο παραμερισμένη, όπου ο Τάκιτος εξηγεί γιατί ο Νέρων επέλεξε να κατηγορήσει τους επιλεγμένους αποδιοπομπαίους τράγους του (για την έναρξη του φωτιά της Ρώμης) του να είσαι «χριστιανικός»:
«...Ο Χρήστος, ο ιδρυτής του ονόματος, είχε υποστεί τη θανατική ποινή κατά τη βασιλεία του Τιβέριου, με καταδίκη του εισαγγελέα Πόντιου Πιλάτου, και η ολέθρια δεισιδαιμονία ελέγχθηκε για μια στιγμή, για να ξεσπάσει για άλλη μια φορά, όχι απλώς στην Ιουδαία, την πατρίδα της ασθένειας, αλλά στην ίδια την πρωτεύουσα, όπου όλα τα φρικτά ή επαίσχυντα στον κόσμο συγκεντρώνονται και βρίσκουν μόδα...»
Ειλικρινά δεν ξέρω αν το απόσπασμα είναι παρεμβολή (όπως εικάζεται ευρέως στην περίπτωση της αναφοράς του Ιώσηπου) ή όχι. Αλλά εκεί είναι, για να εξετάσουν οι άνθρωποι...
Lawrence Hebb από το Hamilton, Νέα Ζηλανδία στις 28 Ιανουαρίου 2016:
Αικατερίνη
Δεν λέει ο Τάκιτος στην αναφορά ότι ο Ιησούς «εκτελέστηκε» υπό τον Πιλάτο; Αν ο Πιλάτος ήταν κυβερνήτης και ο Ιησούς εκτελέστηκε κάτω από αυτόν (δεν λέει «φήμη» ή «υποτίθεται» ή οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε αμφιβολία από την πλευρά του Τάκιτου) τότε πρέπει να δεχτούμε ότι ο Τάκιτος ανέφερε ένα γεγονός για το οποίο είχαν δίσκους τότε και ήξεραν ότι ήταν αληθινοί!
Μόνο όταν φτάνουμε στην ανάσταση λαμβάνουμε λέξεις όπως «φήμησαν ότι έχουν», έτσι δέχτηκαν ότι ο Ιησούς έζησε και πέθανε αλλά δεν αναστήθηκε από τους νεκρούς!
Catherine Giordano (συγγραφέας) από το Orlando Florida στις 28 Ιανουαρίου 2016:
Damian10: Νομίζω ότι έχετε δίκιο όταν λέτε ότι οι τίτλοι pro-consul και prefect θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά. Ωστόσο, μια αναφορά στους Χριστιανούς δεν αποδεικνύει ότι ο Χριστός υπήρξε ως άνθρωπος.
Damian από τη Νάπολη στις 28 Ιανουαρίου 2016:
Συγγνώμη, αλλά εξακολουθώ να έχω κολλήσει στην αναφορά Tacitus. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα στοιχείο που να αμφισβητεί τη συνάφεια αυτής της αναφοράς. Αυτή είναι μια ΜΗ χριστιανική αναφορά. Έγραφε μόνο ιστορία όπως την καταλάβαινε. Νομάρχης έπαψε να χρησιμοποιείται το 46 μ.Χ.
«[αυτοί] οι ιππείς κυβερνήτες ονομάζονταν αρχικά Praefecti (μια νέα επιγραφή [ανακαλύφθηκε, η οποία δημοσιεύτηκε στον τόμο 104 της Revue Archeologique] 1963, δείχνει ότι ο Πόντιος Πιλάτος ονομαζόταν Praefectus Judaeae).»
Ο όρος Procurator είναι ο γενικότερος όρος. Νομάρχης είναι η πιο στενή έννοια μέσα στον Εισαγγελέα.
Άρα, όλοι οι Νομάρχες είναι Εισαγγελείς, αλλά δεν είναι όλοι οι Εισαγγελείς Νομάρχες.
Αυτό σημαίνει ότι τα Ευαγγέλια (και ο Ιώσηπος και ο Τάκιτος) είχαν δίκιο στη χρήση του όρου.
Lela από Κάπου κοντά στην καρδιά του Τέξας στις 27 Ιανουαρίου 2016:
Οι πυραμίδες έχουν χρονολογηθεί αυθαίρετα. Μερικοί λένε μεγαλύτερη από την πηγή σας του 2500 π.Χ. Εν πάση περιπτώσει, είναι πολύ παλαιότερα από οποιαδήποτε ευαγγέλια.
Όπως είπα, ο Ιησούς/θεός θα έπρεπε να ήταν σε θέση να διατηρήσει τα δικά του λόγια είτε φορητά είτε όχι. Ήταν λιγότερο έξυπνος από άλλους κατασκευαστές/μηχανικούς;
Πρέπει να ήταν πολύ κοντόφθαλμος για να είχε παραβλέψει κάθε ευκαιρία να παράσχει έγκυρες αποδείξεις στις μελλοντικές γενιές απλών ανθρώπων.
Lawrence Hebb από το Hamilton, Νέα Ζηλανδία στις 27 Ιανουαρίου 2016:
Όστινσταρ
Μόλις έψαξα την αναφορά που στείλατε και ασχολείται με την «φαινομενική αντίφαση μεταξύ των Πράξεων 9 και 22 σε σχέση με τους άλλους που ακούν τη φωνή!
Οι Πράξεις 9 μας λέει ότι άκουσαν τον ήχο όταν ο Ιησούς μίλησε στον Παύλο, αλλά στις Πράξεις 22 ο Παύλος λέει ότι δεν άκουσαν τη φωνή του! Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το άρθρο είναι ότι άκουσαν έναν ήχο αλλά δεν μπορούσαν να διακρίνουν τις λέξεις! Τίποτα για τη Σχιζοφρένεια στο άρθρο.
Βρήκα μια αναφορά στον Παύλο και τη Σχιζοφρένεια όταν το έψαξα στο Google στο «Beforeitsnews.com», αλλά το άρθρο υπερασπιζόταν τον Παύλο και δεν ήταν πολύ ευγενικό στην ιδέα ότι έπασχε από σχιζοφρένεια.
Ωστόσο, είπε ότι ο Παύλος όντως πηγαίνει πολύ λόγω της παρανόησης των προς Ρωμαίων 7 στίχους 14 έως 25 και μιλώντας για τη διπλή φύση του πιστού, όπου ο παλιός εαυτός παλεύει ενάντια στον νέο «εαυτό». Ο αγώνας ενάντια στην παλιά φύση όταν προσπαθούμε να γίνουμε σαν τον Χριστό και να πάρουμε τη φύση του που μπορεί να ακούγεται πραγματικά παράξενο σε κάποιους.
Lawrence Hebb από το Hamilton, Νέα Ζηλανδία στις 27 Ιανουαρίου 2016:
Όστινσταρ
Ευχαριστώ για τις παραπομπές. Θα διαβάσω.
Όσον αφορά τις Πυραμίδες, χτίστηκαν γύρω στο 2.600 π.Χ. (Η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα) δόθηκε ότι υπάρχουν παλαιότερες πυραμίδες στο Σουδάν, αλλά η παλαιότερη είναι η πυραμίδα των βημάτων στη Σακκάρα και αν δεν θυμάμαι καλά, χτίστηκε για τον Τζόζερ περίπου εκατό χρόνια πριν. Χτίστηκε από τον Imhotep που ακούγεται εντυπωσιακά στον Joseph (αλλά πολύ νωρίς θα έλεγα!).
Όσο για τις πυραμίδες των Μάγια είναι παλιές και δεν τις γνωρίζω.
Οι Εβραίοι γνώριζαν τα πάντα για το σκάλισμα σε πέτρα, ήξεραν επίσης ότι δεν ήταν πολύ φορητό, κάτι που ως βοσκός εκτιμούσαν πολύ!
Όσο για το ότι ο Ιησούς ήξερε να γράφει, ως ξυλουργός με τον οικοδόμο (η λέξη μεταφράζεται καλύτερα ως οικοδόμος) θα γνώριζε και ο Ευσέβιος (ο πρώτος ιστορικός της εκκλησίας) λέει για κάποιες επιστολές που έγραψε ο Ιησούς, αλλά δεν έχουν την αυθεντικότητα των ευαγγελίων και δεν έχουν επιβιώσει (τριακόσια χρόνια διώξεων το κάνουν αυτό!).
Αυτό που έχουμε έχει επιβιώσει σε μεγάλο βαθμό με τη φήμη ανέπαφη και είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από μια τέτοια ομάδα.
Λαυρέντιος
Lela από Κάπου κοντά στην καρδιά του Τέξας στις 27 Ιανουαρίου 2016:
Lawrence01 - Η αναφορά Παύλου/Σαούλ αφορά τις φωνές που άκουσε στο δρόμο προς τη Δαμασκό και εδώ είναι μια αναφορά - https://lifehopeandtruth.com/bible-questions/how/r...
και:
«Όσο για τα «ευαγγέλια του Ιησού που δεν διαρκούν μια ζωή»»
Όχι, μιλάω για το γεγονός ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ΕΝΑ μόνο παράδειγμα γραφής από τον ίδιο τον Ιησού!
Ήταν ο Ιησούς αναλφάβητος; Δεν ήξερε ότι τα κηρύγματά του έπρεπε να διατηρηθούν πραγματικά/μόνιμα/διατηρημένα;;;
Θα πίστευε κανείς ότι ο ενσαρκωμένος θεός ή ο γιος του θεού θα μπορούσε να διαβάζει και να γράφει - και να το κάνει με έναν πιο μόνιμο, επαληθεύσιμο τρόπο.
Οι πυραμίδες περιέχουν γραφή που διαρκεί περίπου 10.000 +/- χρόνια. Σουμεριακή γραφή ακόμη περισσότερο λένε κάποιοι. Η γραφή των Μάγια κράτησε όσο και οι βιβλικοί «κύλινδροι».
Αν γνώριζαν έναν τρόπο διατήρησης της γραφής, σίγουρα οι Εβραίοι θα ήξεραν τουλάχιστον ότι η γραφή σε ΠΕΤΡΑ μπορεί να υπάρχει πολύ περισσότερο από τη γραφή σε πάπυρο ή ακόμα και σε χαλκό. Και ο Ιησούς θα έπρεπε να γνωρίζει ότι κρατά επαληθεύσιμα αρχεία που θα διαρκούσαν περισσότερο από τη ζωή του. Σοβαρά!
Lawrence Hebb από το Hamilton, Νέα Ζηλανδία στις 27 Ιανουαρίου 2016:
Όστινσταρ
Η γραφή εφευρέθηκε γύρω στο 3.100 π.Χ. στο Σούμερ. Η Αίγυπτος είναι γνωστό ότι είχε χρησιμοποιήσει κάποια μορφή εικονογραφικών στοιχείων πριν από τότε, αλλά το ίδιο έκαναν και οι Ισραηλίτες (η Εβραϊκή είναι ακόμα εικονογραφική). Τα ιερογλυφικά μπορούν να βρεθούν για πρώτη φορά από το 2.800 π.Χ., αλλά όχι πριν! Άρχισαν να παρακμάζουν περίπου την εποχή των ισλαμικών κατακτήσεων γύρω στο 650 μ.Χ.
Τα αρχαιότερα μέρη της Βίβλου που έχουμε είναι οι κύλινδροι της νεκρής θάλασσας που χρονολογούνται περίπου από το 100 π.Χ. έως το 70 μ.Χ. και δείχνουν μια εκπληκτική ακρίβεια στους Εβδομήκοντα (ελληνική μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης) για το γεγονός ότι αυτοί και το αρχαιότερο αντίγραφο του Οι Εβδομήκοντα έχουν χίλια χρόνια διαφορά!! Αυτό σημαίνει τη φροντίδα που έλαβαν οι γραφείς όταν αντιγράφουν τόσο σημαντικά έγγραφα. Μπορεί να μην μας αρέσει αυτό που λένε, ή ακόμα και να πιστεύουμε αυτό που λένε, αλλά το να επιτεθούμε στην ποιότητα της δουλειάς που έκαναν οι γραφείς όταν έχουμε αποδείξεις για τη φροντίδα που έδωσαν θα ήταν απλώς λάθος!
Μπορώ να εκτιμήσω την απογοήτευσή σας, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί εάν αυτά που έγραψαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Σουμέριοι ήταν αυτά που έγραψαν εκείνη την εποχή και τι πίστευαν, οπότε γιατί να αμφισβητούμε άλλα αρχαία έγγραφα που μπορούν να επαληθευτούν με τον ίδιο τρόπο;
Όσον αφορά τα «ευαγγέλια του Ιησού που δεν διαρκούν μια ζωή» εδώ είμαστε με τα στοιχεία που λένε ότι έχουν διαρκέσει είκοσι εννέα ζωές (αν μια διάρκεια ζωής υπολογίζεται ως 70 χρόνια) και όλοι συμφωνούμε ότι αυτά που έχουμε γράψει στις Βίβλους μας γράφτηκε μερικές δεκαετίες μετά τη ζωή του, σίγουρα δεν είναι πέρα από την πεποίθηση ότι οι προφορικές παραδόσεις διήρκεσαν μια ζωή, ειδικά όταν το γεγονός ήταν ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν ακόμη ζωντανοί όταν γράφτηκαν;
Lela από Κάπου κοντά στην καρδιά του Τέξας στις 27 Ιανουαρίου 2016:
Ναι, αυτό είναι που με ενοχλεί περισσότερο στη Βίβλο. Οι Αιγύπτιοι είχαν ένα σύστημα γραφής που διήρκεσε 10.000 χρόνια, αλλά τα ευαγγέλια του Ιησού δεν κράτησαν ούτε μια ζωή. Θα πίστευε κανείς ότι το ίδιο το ενσαρκωμένο πρόσωπο του θεού (ή ο γιος του) θα είχε φροντίσει ώστε το μήνυμά του να διατηρηθεί για πάντα.
Lawrence Hebb από το Hamilton, Νέα Ζηλανδία στις 27 Ιανουαρίου 2016:
Ιππότης
Συγγνώμη για την αναφορά στο Ολοκαύτωμα, ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να ξαναγράψουν ιστορία (τους έχω συναντήσει σε ιστότοπους και έχοντας πάει στα στρατόπεδα με κάνει βλέπω κόκκινο όταν τα συναντώ).
Έχετε δίκιο σχετικά με το ότι η προφορική παράδοση είναι η πιο αδύναμη μορφή αποδείξεων, αλλά αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τη φροντίδα πολλών που μεταδίδουν την προφορική παράδοση, επίσης πολλοί μελετητές πιστεύουν στην πραγματικότητα ότι πολλά από τα λόγια του Ιησού γράφτηκαν πολύ πριν μπήκε στα ευαγγέλια και μπορεί να είχε γραφτεί ήδη από την ημέρα που τα είπε, δεν υπάρχουν πραγματικά σωζόμενα έγγραφα, επομένως είναι καθαρά εικασιακό, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως πιθανότητα.
Paladin_ στις 27 Ιανουαρίου 2016:
Για να είμαστε δίκαιοι, όσον αφορά το Ολοκαύτωμα, υπάρχουν πραγματικά τόνοι τεκμηρίωσης, τόσο από τους Ναζί που διέπραξαν τα εγκλήματα όσο και από εκείνους που απελευθέρωσαν τα στρατόπεδα. Άρα η εξάρτηση από την προφορική παράδοση είναι σε μεγάλο βαθμό περιττή.
Όσο για την προφορική παράδοση, είναι στην πραγματικότητα η πιο αδύναμη και αναξιόπιστη μορφή αποδείξεων, όπως μπορεί να σου πει όποιος έπαιξε ποτέ «τηλέφωνο». Ακόμη και η μαρτυρία από πρώτο χέρι «αυτόπτη μάρτυρα» είναι κάπως αναξιόπιστη (όπως μπορεί να σας πει οποιοσδήποτε δικηγόρος), υπονομευμένη από το σφάλμα της ανθρώπινης ανάμνησης και χρωματισμένη από προσωπικές προκαταλήψεις. Και όταν αυτή η μαρτυρία μεταδίδεται από δεύτερο χέρι, από τρίτο χέρι ή περισσότερο, η πιθανότητα λανθασμένης μετάφρασης ή αλλοίωσης αυξάνεται εκθετικά.
Όπως καταλαβαίνω, ΔΕΝ υπάρχουν απολύτως καμμία αναφορά από πρώτο χέρι στην Καινή Διαθήκη για την ύπαρξη του Ιησού. Στην καλύτερη περίπτωση, υπάρχουν μεταχειρισμένοι λογαριασμοί, καταγεγραμμένοι (το πιο πρώιμο) δεκαετίες μετά τα γεγονότα που υποτίθεται ότι περιγράφουν. Και όταν τα θαύματα και τα υπερφυσικά γεγονότα αναμιγνύονται, η θεμιτή υπόθεση του σκεπτικισμού γίνεται όλο και πιο δυνατή.
Όσο για την υποτιθέμενη σχιζοφρένεια του Παύλου, ούτε εγώ το είχα ακούσει. Θα με ενδιαφέρει λοιπόν να δω τι πληροφορίες προκύπτουν.
Lela από Κάπου κοντά στην καρδιά του Τέξας στις 27 Ιανουαρίου 2016:
Θα πρέπει να ερευνήσω από πού το άκουσα, αλλά πιθανότατα ήταν η Lady Guinevere ή από την βιβλική πηγή μου στο Κολοράντο Σπρινγκς. Θα σε ρωτήσω και θα επανέλθω.
Σχετικά Άρθρα
Σχετικά Άρθρα
https://www.kaktos.gr/el/kelsos-apanta-978-960-352-587-5.html
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.kaktos.gr/el/kelsos-apanta-978-960-352-587-5.html
ΑπάντησηΔιαγραφήεδω σε αυτο το βιβλιο ο κελσος μας μιλαει για τον ιησου και μας λεει οτι ειναι ιστορικο προσωπο