Το έργο της διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του ιερού των Καβείρων στη Λήμνο εγκαινίασε το Σαββάτο 25 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα η ανθελληνίδα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρχαιοθάφτης Λίνα Μενδώνη .
Απίστευτο θράσος της Χριστιανόπληκτης Μενδώνης που κουβάλησε στον ιερό χώρο τον μητροπολίτη Λημνου προκαλώντας θύελα αντιδράσεν απο τους συγκεντωμένους κατοίκους!!
Πρόκειται για ένα έργο σε ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της Λήμνου, για το οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου εκπόνησε μελέτες, ενέταξε και υλοποίησε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Το Ιερό των Καβείρων στη ΒΑ Λήμνο ανασκάφηκε από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή μεταξύ των ετών 1937-1991. Υπαγόταν διοικητικά στην Ηφαιστία που ήταν το κέντρο της λατρείας του Ηφαίστου και η κυριότερη πόλη του νησιού. Στο νότιο πλάτωμα κάτω από το υστερορωμαϊκό τελεστήριο, αποκαλύφθηκε το αρχαϊκό τελεστήριο
Όλο το βόρειο πλάτωμα καταλαμβάνεται από το ελληνιστικό τελεστήριο. Πρόκειται για ένα πρόστυλο κτίριο με δώδεκα δωρικούς κίονες. Αποτελείται από ένα μεγάλο κεντρικό χώρο χωρισμένο κάθετα σε τρία τμήματα από δύο σειρές ιωνικών κιόνων με άνοιγμα στο Βορρά. Από τα ευρήματα επιβεβαιώθηκε η χρονολόγηση του μεγάλου τελεστηρίου γύρω στο 2ο πριν. αι. Λεηλατήθηκε και κάηκε κατά τους Χριστιανορωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους ανάμεσα στο 2ο και 3ο μετα. αι.
Το υστερορωμαϊκό τελεστήριο (η λεγόμενη «βασιλική») βρίσκεται στο νότιο πλάτωμα και είναι θεμελιωμένο πάνω στο αρχαϊκό κτίριο. Η είσοδος του Ιερού βρισκόταν στη νότια πλευρά και είχε πρόναο με επτά κίονες. Η κεντρική αίθουσα, μήκους 17μ., ήταν χωρισμένη σε τρία μέρη από δύο σειρές πέντε κιόνων. Τα δύο πλευρικά τμήματα είχαν μεγαλύτερο μήκος από το κεντρικό, με θρανία τουλάχιστον κατά μήκος του νότιου τοίχου. Ένας διάδρομος χώριζε την κεντρική αίθουσα από τα άδυτα που βρισκόταν στο βάθος. Η όλη διαμόρφωση δείχνει ότι θέλησαν να επαναλάβουν, σε γενικά πλαίσια αλλά σε μικρότερες διαστάσεις, την κάτοψη του κατεστραμμένου παλαιού ελληνιστικού κτιρίου. Τα ερείπιά του αντιπροσωπεύουν την τελευταία περίοδο ύπαρξης του ιερού και μαρτυρούν τη μακρά επιβίωση της λατρείας των Καβείρων στη Λήμνο. Ίσως η καταστροφή του οικοδομήματος και το οριστικό τέλος του ιερού να οφείλονται στην καταστροφική μανία των πρώτων χριστιανών στα τέλη του 3ου ή στα αρχές του 4ου μετα. αι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου