ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ!!
Σήμερα θέλω να ξεκινήσουμε με μια απλή ασκησούλα: να ανακαλύψουμε τι σημαίνει η πρόθεση «συν», όταν χρησιμοποιείται στην αρχή μιας σύνθετης λέξης –παραδείγματος χάριν: «συμμαθητής» = αυτός που μαθητεύει μαζί με σένα, «συμμέτοχος» = αυτός που μετέχει μαζί με σένα, «συμπονών» = αυτός που πονάει μαζί με σένα.
Άρα: Συν = «ομού, μαζί, με». Οκιέι; Οκιέι.
Μια τζούρα καφέ και πάμε παρακάτω… «Συμπρωτεύουσα». Ας αναλύσουμε λίγο τη λέξη. «Συν» + «πρωτεύουσα». Η λέξη «πρωτεύουσα» είναι βεβαίως μετοχή και σημαίνει «αυτή που πρωτεύει». Σίγουρα θα έχετε ακούσει ή διαβάσει για «πρωτεύοντα θηλαστικά». Η ίδια μετοχή είναι. «Πρωτεύουσα», λοιπόν, είναι αυτή που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Βεβαίως, έχει
επικρατήσει να σημαίνει και τη σημαντικότερη πόλη ενός κράτους, όπου εγκαθίσταται συνήθως η κυβέρνηση για να ασκήσει από εκεί το ηγετικό (στην Ελλάδα, συνήθως καταστροφικό) της έργο.
Γίνεται, όμως, να υπάρχει «συμπρωτεύουσα»; Εδώ σε θέλω, κάβουρα. Ομολογώ πως αγνοούσα αν χρησιμοποιείται σε άλλο κράτος αυτός ο όρος. Έτσι, ζήτησα από τον κ. Γούγλη να μου βρει αν απαντάται κάπου ο όρος «co-capital». Αναμενόμενο το αποτέλεσμα: μόνο στο λήμμα «Thessaloniki» της Wikipedia. Ίσως, βέβαια και να τον έχουν κάπου, κάπως σε κάποια χώρα –εγώ απόλυτος δε θέλω να είμαι και δεν κόβω το όμορφο κεφάλι μου. Όπως και να έχει, όμως, προσωπικά τον απορρίπτω και πέστε να με φάτε! Φυσικά, θα επιχειρηματολογήσω:
Σύμφωνα με τα παραπάνω, συμπρωτεύουσα είναι αυτή που «είναι πρωτεύουσα μαζί με την άλλη» ή «πλάι στην άλλη». Δηλαδή, τελικά, έχουμε δύο πρωτεύουσες. Όπως δύο συμμαθητές, είναι και οι δύο μαθητές. Αλλιώς δε θα λεγόταν ο ένας «μαθητής» και ο άλλος «συμμαθητής» του, αλλά ο ένας «μαθητής» και ο άλλος οτιδήποτε άλλο –«τεμπελχανάκι», ξέρω ‘γω, «δικηγοράκι» ή «μπακαλόγατος».
Παρόλα αυτά, εγώ δεν έχω δει ποτέ χάρτη να απεικονίζει ως «συμπρωτεύουσα» της χώρας (δηλαδή ως «δεύτερη πρωτεύουσα» πλάι στην Αθήνα) τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια μεγάλη πόλη, η δεύτερη μεγαλύτερη, αυτό όμως δεν την κάνει και «συμπρωτεύουσα». Με την ίδια λογική, η Μασσαλία είναι η «συμπρωτεύουσα» της Γαλλίας. Είναι, όμως; Γάλλος δεν είμαι, μα oh là là non! Η Νάπολι είναι η συμπρωτεύουσα της Ιταλίας; Όχι βέβαια. Κι αν κάπου, κάπως, κάποτε δείτε ορισμό «συμπρωτεύουσα = η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μιας χώρας» (που το αποκλείω), συγχωρέστε με αλλά είναι παράλογο και αυθαίρετο να παίρνουμε τα δικά μας ήθη και να τα γενικεύουμε ως εφαρμόσιμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης!
ΠΗΓΗ..https://www.thinkdrops.gr/2013/06/05/peri-symproteuousis-to-zitima/
ΠΗΓΗ..https://www.thinkdrops.gr/2013/06/05/peri-symproteuousis-to-zitima/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου