Οι θεοί ήταν ξανθοί, οι πολεμιστές φαιόχρωμοι και οι γυναίκες μακιγιαρισμένες. Δείτε πως οι συντηρητές αποκαλύπτουν τα χρώματα πάνω στα ελληνικά αγάλματα και παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα τους...
Πηγή: Αγγελική Κώττη, Έθνος
Οι Κόρες του Μουσείου της Ακρόπολης φορούσαν στεφάνια με ίχνη λωτού, ήταν ελαφρά μακιγιαρισμένες και τα ενδύματά τους τα κοσμούσαν χρωματιστές μπορντ ούρες. Τα αρχαία αγάλματα κατά την αρχαιότητα κάθε άλλο παρά λευκά ήταν. Και χρώματα είχαν και μεταλλικά στολίδια. Ίχνη όλων αυτών εντοπίζονται κατά τη μελέτη των αρχαίων γλυπτών. Ο «Διαδούμενος» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έχει ίχνη χρυσού στην πλάτη του, όπως και η Μικρή Ηρακλειώτισσα.
Η άποψη πως τα αγάλματα ήταν λευκά είναι σύγχρονη. Στην πραγματικότητα, ήταν πολύχρωμα και συχνά επιχρυσωμένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ρώτησαν τον Πραξιτέλη ποια γλυπτά του θεωρεί τα καλύτερα, εκείνος απάντησε: αυτά που έχει ζωγραφίσει ο Νικίας.
Δυστυχώς, ύστερα από τη μακροχρόνια παραμονή στο έδαφος τα χρώματα έχουν χαθεί ανεπανόρθωτα. Έχουν παραμείνει όμως υπολείμματα που, αν και δεν είναι όλα ορατά με γυμνό οφθαλμό, μπορούν να ανιχνευτούν με τη σύγχρονη τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας μη καταστροφικές τεχνικές όπως την πολυφασματική απεικόνιση και τη στοιχειακή ανάλυση με φθορισμό ακτίνων Χ είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό την αρχική πολύχρωμη εικόνα των αρχαίων αγαλμάτων.
Μια επίδειξη των κατακτήσεων της τεχνολογίας έγινε πριν από λίγες μέρες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. «Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς», ήταν ο τίτλος της.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Τμήμα Συντήρησης Φυσικών και Χημικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας παρουσίασε την εφαρμογή των διαγνωστικών τεχνικών στο ελληνιστικό άγαλμα της μικρής Ηρακλειώτισσας από τη Δήλο. Με μικροσκόπιο πρόβαλαν σημεία του αγάλματος σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, δείχνοντας πού βρισκόταν τι. Συνεργάστηκαν οι: Καλλιόπη Τσακρή, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης-επιστήμων συντήρησης, Εργαστήριο Φυσικών και Χημικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας. Ιωάννης Παναγάκος, Συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, Εργαστήριο Συντήρησης Γλυπτών.
Η διευθύντρια του ΕΑΜ, Μαρία Λαγογιάννη, είπε στο «Έθνος» πως και αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στη λογική του «ανοιχτού μουσείου» που θέλει να είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό. Στόχος είναι να απολαύσει το κοινό την επίσκεψή του, πληροφορούμενο με τρόπο διδακτικό μικρά και μεγάλα μυστικά που κρύβουν τα αρχαία έργα.
https://www.diadrastika.com/2016/01/thea-athena-kai-fidi-dracos.html#
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://apopsy.blogspot.com/2012/08/blog-post_25.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εννοείς με 'Έλληνες Θεούς'?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου είναι αυτοί οι Θεοί?
Γιεσουα= Ο γιαχβε σώζει, αλιλουγια=δόξα στον γιαχβε, αβρααμ, Ισαακίδης κλπ σόι ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΙ εβράικο σκουπίδι....
ΔιαγραφήΕνω ο αλλος θεος, ο γιεσουα, εμφανιστηκε ΜΟΝΟ στους υποτιθεμενους μαθητες του και σε καποιες γυναικες που συναντησε στονδρομο...!!!
ΔιαγραφήΜην τρωτε αλλο σανο, φτανει!!!!!!
Το ερώτημα μου έχει μείνει αναπάντητο, πάμε ξανά :
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εννοείς με 'Έλληνες Θεούς'?
Που είναι αυτοί οι Θεοί?
Που δεν ειναι θα σου πω ...!!1)σιγουρα δεν ειναι καρικατουρες. 2)δεν ειναι σκιτσα σε ανεπιτυχεις απομίμησεις ενός προτύπου.3)δεν ειναι σε αποτυχημένα σχέδια .4)δεν ειναι σε σκίτσα τα οποία αναπαριστουν πρόσωπα και πράγματα με κωμική παραμόρφωση. 5) δεν ηταν σε γελοιογραφίες 6)δεν εγινε ποτε συνοδος..να λατρευτουν με την βια 7)ηταν και θα ειναι ΘΕΟΙ εσαεί στις καρδιες των ΕΛΛΗΝΩΝ !!! ...
ΑπάντησηΔιαγραφή''...ηταν και θα ειναι ΘΕΟΙ εσαεί στις καρδιες των ΕΛΛΗΝΩΝ''
ΑπάντησηΔιαγραφήΤων ποιών?
Τι είναι Έλλην? Μπορείς να απαντήσεις?
Η Ελλάδα σήμερα κατοικείται από Έλληνες?
ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΛΑΤΡΗ!!ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ "ΗΛΙΘΙΟΙ" ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΖΟΥΣΕΣ ΑΚΟΜΑ ΣΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΟΥ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι εβραιολάτρης. Από πού έχεις βγάλει τέτειο συμπέρασμα? Βλέπω όμως ότι αρκετοί νεοέλληνες όπως υποτίθεται ότι είσαι και εσύ, δεν φαίνεται να γνωρίζουν τι είναι στην πραγματικότητα ένας Έλλην, δεν φαίνεται να ξέρουν τι είναι οι Έλληνες Θεοί στούς οποίους αναφέρονται, ενδεχομένως ούτε καν αν υπάρχουν τέτοιοι Θεοί, και υπεκφεύγουν να απαντήσουν σε αυτά που τους ρωτάς καταφεύγοντας σε χαραχτηρισμούς ή και ύβρεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό φαίνεται να είναι μια αρκετά συνήθης τακτική στο δυαδίκτυο.
Αν δεν γνωρίζει κάποιος κάτι το οποίο τον ρωτάς είναι ντροπή να πει απλώς 'δεν γνωρίζω'?
Celest
Σωστός αλλά μη ψάχνεις απαντήσεις από αγράμματους που απλά αναμασάνε ότι βρίσκουν στο διαδίκτυο.
Διαγραφή