[ο ηγούμενος μετέφερε στον Ρώσο ηγέτη την τραγική κατάσταση της Ελλάδας, την αλλαγή της πολιτικής ρότας, ενώ είναι βέβαιο πως τον προετοίμασε για τη σύλληψή του εξηγώντας του πως αυτή θα οφείλεται στα φιλορωσικά του αισθήματα!!!]
Μια από τιςαγαπημένες φράσεις που έχουν χρησιμοποιήσει άπειρες φορές δημοσίως τόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι πως η «Ελλάδα αποτελεί τον στενότερο ιστορικά στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ».
Η φράση αυτή, πάνω στην οποία περπάτησαν επί αιώνες οι διμερείς σχέσεις των δυο κρατών, ασχέτως πόσο φιλορωσική ή αντιρωσική υπήρξε η εκάστοτε κυβέρνηση στη χώρα μας, το τελευταίο δεκαπενθήμερο άρχισε να θαμπώνει επικίνδυνα εξαιτίας της προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ.
Ρωσική δυσφορία Το εύρος αλλά και το μέγεθος της αντίδρασης της Μόσχας μόλις πληροφορήθηκε πως ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου θα οδηγηθεί στις φυλακές υπήρξε μια εξέλιξη την οποία δεν μπορούσαν να φανταστούν ακόμα και οι εμπειρότεροι Ρώσοι διπλωμάτες, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν καλά ότι στους στρατηγικούς στόχους της Εκκλησίας - αλλά και της πολιτείας της Ρωσίας - είναι τόσο η αύξηση της επιρροής της στο Άγιον Όρος όσο και το προβάδισμα του Πατριαρχείου Μόσχας έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η αρχή έγινε πολλά χρόνια πριν, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν επί κυβερνήσεως του Κώστα Καραμανλή επισκεπτόταν το Περιβόλι της Παναγίας. Πέραν του πρωτοφανούς δέους που ένιωσε από το Άγιον Όρος, όπως όλοι οι Ρώσοι Ορθόδοξοι, το οποίο μέχρι σήμερα διηγείται, γνώρισε και φιλοξενήθηκε από τον ηγούμενο Εφραίμ στη Μονή του Βατοπεδίου.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν - όπως λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι στη Μόσχα - πολύ δύσκολα εντυπωσιάζεται από άλλες προσωπικότητες. Μια από τις ελάχιστες φορές που αυτό συνέβη ήταν όταν συνάντησε τον ηγούμενο του Βατοπεδίου.
Γνωρίζοντας καλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν την αγάπη των Ρώσων για τον Άθω, πολύ γρήγορα κατάλαβε πως ο Εφραίμ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει στο «πιάτο των Ρώσων» το Άγιον Όρος και να αυξηθεί η επιρροή της ρωσικής Εκκλησίας, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να γίνει άνοιγμα προς τα εκατομμύρια πιστών με τη μεταφορά ιερών κειμηλίων προσκυνηματικού χαρακτήρα, κινήσεις οι οποίες θα έφερναν και στον ηγέτη της Ρωσίας ψήφους με τη σέσουλα.
Και βεβαίως πέραν αυτών των σοβαρών λόγων, καλό είναι να γνωρίζουμε πως στην κυριότητα του Βατοπεδίου ανήκει η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στο Άγιον Όρος (σχετικό και το Ίδρυμα Αγίου Ανδρέου στη Μόσχα), γεγονός που σημαίνει πως η καλή σχέση με τον Εφραίμ θα βοηθούσε τη Μόσχα σε περίπτωση που θα προσπαθούσε να αποκτήσει τη σκήτη.
Μάλιστα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ηθελημένα ή αθέλητα ο Εφραίμ φαίνεται να εξυπηρετούσε τους στόχους της ρωσικής διπλωματίας και Εκκλησίας, που ήταν, όπως σημειώσαμε, η αύξηση της επιρροής της Ρωσίας στο Άγιον Όρος και η ανάδειξη της οικουμενικότητας της Μόσχας έναντι του Φαναρίου.
Την περίοδο της πρώτης τους γνωριμίας έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της δημιουργίας ενός ορθόδοξου τόξου (Ρωσία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Σερβία, Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία) με πολιτικούς συνδετικούς κρίκους (Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη) και με το Άγιον Όρος σε περίπτωση που προχωρούσε το σχέδιο να μεταμορφωνόταν σε ένα είδος ορθόδοξου Βατικανού, που θα διεμβόλιζε, θα περικύκλωνε και θα εκτόπιζε από τα «πρωτεία» της Ορθοδοξίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Εκείνη η ιδέα κατά πολλούς παρατηρητές δεν προχώρησε, καθώς εντελώς συμπτωματικά η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, καθώς και εκείνη της Βουλγαρίας, που τότε ήταν φιλορωσική, έπεσαν ξαφνικά την ίδια περίοδο ...
Τι είπαν Πούτιν - Εφραίμ Στη διάρκεια των δυο συναντήσεων που πρόσφατα είχε ο γέροντας Εφραίμ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψης του πρώτου στη Μόσχα, η δεύτερη μάλιστα ξεπέρασε τις 3,5 ώρες, ο ηγούμενος μετέφερε στον Ρώσο ηγέτη την τραγική κατάσταση της Ελλάδας, την αλλαγή της πολιτικής ρότας, ενώ είναι βέβαιο πως τον προετοίμασε για τη σύλληψή του εξηγώντας του πως αυτή θα οφείλεται στα φιλορωσικά του αισθήματα!!!
Από εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου που αποχαιρέτησε ο Εφραίμ τον Πούτιν ξεκίνησε από την πλευρά τού ηγουμένου μια άριστη χρονολογική απόπειρα να χρησιμοποιήσει την προστασία του Κρεμλίνου προκειμένου να αποφύγει την προφυλάκισή του.
Από τον Πούτιν στην Καλού Έχοντας πάρει δυο αναβολές, η απολογία του ηγουμένου στην ανακρίτρια Ειρήνη Καλού συνέπεσε 48 ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Προφανώς ο ηγούμενος πίστεψε πως με την εικόνα του δίπλα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην οικία του τελευταίου να προβάλλεται από όλα τα ρωσικά και ελληνικά ΜΜΕ θα θάμπωνε την ανακρίτρια, με αποτέλεσμα αυτή να τον αντιμετώπιζε και διαφορετικά.
Με εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν ζητήθηκε σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις να φωτογραφίζονται «άλλοι λόγοι» πίσω από την προφυλάκιση του Εφραίμ. Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι που υπονοεί ο «τσάρος»; Τα φιλορωσικά αισθήματα του ηγουμένου σε συνδυασμό με το πραγματικό γεγονός πως από την ημέρα που ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία η Μόσχα είδε όλο το οικοδόμημα των διμερών σχέσεων που είχε κτιστεί να κατεδαφίζεται σε μια νύχτα.
Οι Ρώσοι πιστοί και ο Πούτιν Το μένος των ανακοινώσεων της Μόσχας ύστερα από την προφυλάκιση του Εφραίμ δεν αφορούν αποκλειστικά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά προορίζονται και για το εσωτερικό.
Ύστερα από την απίστευτή προβολή που έτυχε η επίσκεψη του Εφραίμ στη Ρωσία, ο οποίος συνόδεψε την Αγία Ζώνη, την οποία προσκύνησαν 3,5 εκατομμύρια πιστοί, και η οποία εντελώς συμπτωματικά πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, η εικόνα του να περνάει το κατώφλι των φυλακών είναι βέβαιο πως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Μόσχας, αποτέλεσαν ένα μεγάλο πλήγμα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τα ιδρύματα, ο Εφραίμ, ο Πούτιν και η ελληνική διαπλοκή Μια διαφορετική διάσταση της σχέσης του Εφραίμ με το Κρεμλίνο δίνει η μηνιαία ρωσική εφημερίδα «Σο-βερσένο Σεκρέτνο», η οποία με τίτλο «Πάθη γύρω από τον Άθω» και επικεφαλίδα«Μετά τη Ζώνη της Θεοτόκου θα μας φέρουν από την Ελλάδα ... εργοστάσια ανακύκλωσης απορριμμάτων», σε δεκασέλιδο άρθρο της εμφανίζει ως συγκοινωνούντα δοχεία τις σχέσεις του Κρεμλίνου με τον γέροντα Εφραίμ, με τη δραστηριότητα των «καγκεμπίτικων» οργανισμών, όπως αποκαλεί η εφημερίδα το Ίδρυμα Ανδρέα του Πρωτοκλήτου που έφερε την Αγία Ζώνη στη Ρωσία και τη Ρωσική Αθωνική Εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με τους συντάκτες, συνδέεται με την κατασκευή βιομηχανίας ανακύκλωσης απορριμμάτων στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης από την οικογένεια Μπόμπολα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο - τον οποίον στον Άθω αποκαλούν «κύριο Γιώργο» -, που είναι πρόεδρος τηςΡωσικής Αθωνικής Εταιρείας, διατηρεί στενές σχέσεις με τον ηγούμενο Εφραίμ - τον υποδέχτηκε μάλιστα στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης μαζί με τον Πούτιν, παρότι η Ζώνη της Θεοτόκου μεταφέρθηκε στη Ρωσία με πρωτοβουλία του «ανταγωνιστικού» Ιδρύματος Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.
Το ρεπορτάζ ισχυρίζεται πως ο γιος του Γκεόργκι Πολτάφτσενκο, Αλεξέι, εργάζεται στην εταιρεία του Λεωνίδα Μπόμπολα, η οποία κατασκευάζει τη βιομηχανία ανακύκλωσης έξω από την Αγία Πετρούπολη.
Η εφημερίδα με πωλήσεις 650.000 αντιτύπων χλευάζει τις διδαχές του αρχιμανδρίτη Εφραίμ για πνευματική εργασία, καθώς δεν αμφισβητεί την ανάμειξή του στις αμφιλεγόμενες ανταλλαγές ακινήτων και τη συμμετοχή του σε διάφορες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντάς τον ως επιχειρηματία με πείρα, που πουλάει και παραποιημένα κειμήλια.
Το Ίδρυμα του Ανδρέα του Πρωτοκλήτου Εστιάζοντας στη δομή των δύο Ιδρυμάτων στη Ρωσία που προβάλλουν το Άγιον Όρος, του Ιδρύματος του Ανδρέα του Πρωτοκλήτου και της Ρωσικής Αθωνικής Εταιρείας, το ρεπορτάζ διατείνεται πως ο πρώτος οργανισμός συστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 με συμμετοχή του τότε υπουργού Άμυνας και πρώην αξιωματικού της FSB Σεργκέι Ιβανόφ και νυν αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, από τον διαχειριστή της περιουσίας του ΚρεμλίνουΒλαντίμιρ Κόζιν και από δύο εκπροσώπους του προέδρου της Ρωσίας Βίκτορ Τσερκέσοφ καιΓκεόργκι Πολτάφτσενκο.
Σήμερα, πρόεδρος του ιδρύματος είναι ο πρόεδρος της ΔΕ «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» Βλαντίμιρ Γιακούνιν και στενός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, ο Γκεόργκι Πολτά-φτσενκο, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, «έκτισε» τη Ρωσική Αθωνική Εταιρεία.
Οι σχέσεις με τον Ακτωρα Οι σχέσεις του κυβερνήτη Γκεόργκι Πολτάφτσενκο με το Άγιον Όρος και την Ελλάδα, σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα, είναι πολύ στενές, την ίδια στιγμή που ο 26χρονος γιος του, Αλεξέι, εργάζεται ως διευθυντής ανάπτυξης της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας Aktor CA, υπό τον Λεωνίδα Μπόμπολα, η οποία φέτος κέρδισε τον διαγωνισμό για την κατασκευή μεγάλης βιομηχανίας ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Αγία Πετρούπολη.
Σύμφωνα τους συντάκτες της «Σοβερσένο Σεκρέτνο», οι οποίοι επικαλούνται την τουρκική «Turkish Daily News», ο ηγούμενος Εφραίμ επιδιώκει να μετατρέψει τη μονή του σ' ένα Ορθόδοξο Βατικανό και μ' αυτό το σκεπτικό προσελκύει τον πρίγκιπα Τσαρλς και τον Ρώσο πρόεδρο.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται διεξοδικά στην επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Άγιον Όρος και αναδημοσιεύει εκτιμήσεις του ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ στην Ουάσιγκτον Αντρέι Σίτοφ, ο οποίος έκανε λόγο για έντονο και αβάσιμο αντιαμερικανισμό, που επικρατεί στο Άγιον Όρος.
Τέλος, ειρωνεύεται τον ηγούμενο Εφραίμ, τον οποίο αποκαλεί «άριστο επιχειρηματία» που «πουλάει μαϊμούδες χάρτινες ζώνες», σημειώνοντας ότι στον αγώνα αυτοπροβολής «τρώει λάχανο» τόσο τον Παπανδρέου όσο και τον Σαμαρά. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
[Α'Δημοσίευση ©Το Ποντίκι]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου