«Αν εξαρτάται η ασφάλεια της χώρας από μια μπαταρία κινητού τηλεφώνου, δεν είναι να απορεί κανείςπώς φθάσαμε σε αυτά τα χάλια» είπε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του για τη διαφθορά στο Δημόσιο. Αφορμή για την τοποθέτησή του αυτή έδωσε η υπόθεση της τιμωρίας-χάδι σε ελέγκτρια περιφερειακού αεροδρομίου, η οποία ξέχασε να... λειτουργήσει το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η άφιξη αεροσκάφους που εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση. Η ελέγκτρια δικαιολογήθηκε ότι παρακοιμήθηκε, καθώς δεν χτύπησε το ξυπνητήρι του κινητού τηλεφώνου της, και η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν πρόστιμο πέντε εργάσιμων ημερών...
Κατά τη διάρκεια του 2009, ο κ. Ρακιντζής άσκησε 2.740 πειθαρχικές αποφάσεις εναντίον δημοσίων υπαλλήλων που είχαν παραπεμφθεί στα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια. Από αυτές οι 185 υποθέσεις στάλθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς προέκυπταν ποινικές ευθύνες- οι 146 αφορούσαν διευθυντικά στελέχη τα οποία δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις «πόθεν έσχες». Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε το περασμένο έτος και στις καταγγελίες των πολιτών για υποθέσεις διαφθοράς (45,3%). Τα σκήπτρα των πλέον διεφθαρμένων υπηρεσιών εξακολουθούν και πάλι να κατέχουν οι δήμοι (20,5%), οι δημόσιες υπηρεσίες (19,2%) και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (17,3%). Το πάρτι των επιτροπών
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης περιέγραψε κραυγαλέες περιπτώσεις πλουτισμού και διαφθοράς που προέκυψαν από την εξέταση των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αντιπροέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος διαχειριζόταν τα ποσά από τις υπερωρίες. Στον λογαριασμό του βρέθηκαν καταθέσεις 9 εκατ. ευρώ! Σε άλλη έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι διευθύντρια του υπουργείου Υγείας μετείχε σε 31 αμειβόμενες επιτροπές, αποκομίζοντας μεγάλα ποσά κάθε μήνα. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού λειτουργεί ακόμη και σήμερα Επιτροπή Υποβοήθησης των Ολυμπιακών Αγώνων, παρ΄ ότι αυτοί τελείωσαν το 2004! Στον ΟΣΚ, όπως είπε, βρέθηκαν τμηματάρχες και διευθυντές οι οποίοι πληρώνονται με μισθούς που υπερβαίνουν τον μισθό του Πρωθυπουργού. Ακόμη, σε λογαριασμό ορθοπαιδικού γιατρού βρέθηκαν 2 εκατ. ευρώ.
Για «μεγάλο φαγοπότι» στους ΟΤΑ μίλησε επίσης ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Διαβεβαίωσε ότι θα ασκηθούν διώξεις για τις 39 παράνομες προσλήψεις στο Κτηματολόγιο και επέμεινε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα 10.000 κοινωφελή ιδρύματα: «Στην περίπτωση κατά την οποία αξιοποιούνταν η περιουσία τους δεν θα υπήρχε οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Η Πατησίων, η Σταδίου και η Πανεπιστημίου ανήκουν στα ιδρύματα».
«Αθώοι» από συναδέλφους
Σε 195 περιπτώσεις (ποσοστό 7,1%) ο κ. Ρακιντζής υπέβαλε ένσταση προκειμένου να κριθούν εκ νέου υποθέσεις διαφθοράς από το ανώτερο πειθαρχικό όργανο. Το 48% των ενστάσεων αφορά την επιβολή υπερβολικά επιεικών ποινών σε σχέση με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων, ενώ το 46,2% τη μη ορθή εκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο απήλλαξε σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Κορυδαλλού ο οποίος είχε παραπεμφθεί για το πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας στην υπόθεση της απόδρασης με ελικόπτερο των Παλαιοκώστα και Ριζάι.
Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΙΚΑ- ΕΤΕΜ δεν επέβαλε καμία ποινή σε γιατρό παθολόγο, αν και παραπέμφθηκε επειδή η γυναίκα του είχε μετοχές σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που ήταν συμβεβλημένο με το Ιδρυμα.
Καμία ποινή δεν επιβλήθηκε σε υπάλληλο σωφρονιστικού καταστήματος ο οποίος χορηγούσε άδειες σε κρατούμενο που δεν διέθετε τις απαιτούμενες ουσιαστικές προϋποθέσεις, καθώς εξέτιε ποινή τετράκις ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία και βαρυνόταν με τρεις αποδράσεις και μία απόπειρα απόδρασης.
Η εγκύκλιος για τα έσοδα από αφανείς πηγές
Μια «φωτογραφική», όπως άφησε να εννοηθεί, εγκύκλιος του πρώην υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα προκάλεσε την αντίδραση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με τον κ. Λ.Ρακιντζή, ο πρώην υφυπουργός είχε αποδεχθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου και είχε αποφανθεί ότι δεν φορολογούνται τα έσοδα από αφανείς πηγές! Οπως σημείωσε ο επιθεωρητής (ο οποίος λόγω της θέσης του απέφυγε να κατονομάσει ποιον «φωτογράφιζε» η απόφαση Μπέζα), αν ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε στο μεταξύ καταργήσει αυτή τη διάταξη, σήμερα δεν θα μπορούσε το Δημόσιο να φορολογήσει τα αδικαιολόγητα από τα εισοδήματά τους ποσά που βρίσκονται σε λογαριασμούς υπαλλήλων κατά τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων. Οπως άλλωστε και τα 550.000 ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Τάσου Μαντέλη (και τα οποία προέρχονται κατ΄ ομολογία του από «χορηγία» της Siemens)... «Το Βήμα» επικοινώνησε με τον πρώην υφυπουργό, ο οποίος υπεραμύνεται της τότε απόφασής του και κατηγορεί τον κ. Παπακωνσταντίνου για την απόσυρσή της. « Στην περίπτωση που φορολογήσουμε τα χρήματα τα οποία προέρχονται από αφανείς πηγές,τότε τα νομιμοποιούμε.Το Νομικό Συμβούλιο απεφάνθη ότι τα χρήματα αυτά δεν θεωρούνται εισόδημα και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να φορολογούνται, αλλά να δημεύονται στο σύνολό τους» είπε ο κ. Μπέζας. Πρόσθεσε ακόμη ότι η γνωμοδότηση δόθηκε έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν για την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Ρακιντζής αντιδρά σήμερα, ενώ η σχετική απόφαση τού είχε κοινοποιηθεί από τον Φεβρουάριο του 2006.
Η διαφθορά στο Δημόσιο σε αριθμούς
Ελεγχοι 2009 2.740
πειθαρχικές αποφάσεις 185 υποθέσεις στον εισαγγελέα 146 διευθυντικά στελέχη δεν υπέβαλαν δήλωση «πόθεν έσχες» Κατά 45,3% περισσότερες καταγγελίες πολιτών Οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν Δήμοι ( 20,5% )
Δημόσιες υπηρεσίες ( 19,2% ) Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις ( 17,3% ).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου