Το Δημόσιο χρωστάει 10 δισ. σε επιχειρήσεις
Η επιλογή του στερεί σημαντική ρευστότητα από την αγορά
Του Προκοπη Xατζηνικολαου
Περισσότερα από 10 δισ. ευρώ χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις, στερώντας από την αγορά σημαντική ρευστότητα για την κίνησή τους σε μία περίοδο που οι κάνουλες των τραπεζών παραμένουν κλειστές.
Την ίδια στιγμή το Δημόσιο ζητεί από τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν για τα επόμενα τρία χρόνια έκτακτες εισφορές για να σωθεί η χώρα, αυξάνει τους συντελεστές ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου στο 23%, ενώ οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ έχουν φθάσει στο 4%.
Χαρακτηριστικό της ομηρίας που τελούν οι επιχειρήσεις είναι η άρνηση του υπουργού Οικονομικών να κάνει δεκτό το εύλογο αίτημα της αγοράς περί συμψηφισμού των απαιτήσεων των επιχειρήσεων με τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λαμβάνειν από το ελληνικό Δημόσιο ποσά που προσεγγίζουν κατά μέσο όρο τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ φαίνονται στους καταλόγους του υπουργείου Οικονομικών ως επιχειρήσεις που φοροαποφεύγουν.
Ακόμη και για δουλειές του κράτους οι υπάλληλοι υποχρεώνονται να καλύψουν τα έξοδα διαμονής και κίνησης τα οποία θα επιστραφούν πιθανόν και ύστερα από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών από τούδε και στο εξής δεν θα καταβάλλει στους υπαλλήλους του ποσά για διάφορες συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες. Θα τα πληρώνουν οι ίδιοι και θα τους τα επιστρέφει κάποια στιγμή το ελληνικο Δημόσιο. Βέβαια, η πρακτική αυτή δεν έχει κανένα νόημα δεδομένου ότι δεν θα πηγαίνουν πλέον οι υπάλληλοι του υπουργείου στις συνεδριάσεις των Βρυξελλών. Οπως επίσης δεν πηγαίνουν οι υπάλληλοι αρμόδιων υπουργείων να παραλάβουν κατασκευαστικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί. Και σε αυτούς δεν καταβάλλει το Δημόσιο οδοιπορικά και διάφορα άλλα έξοδα κίνησης και διαμονής, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι οφειλές του προς τις κατασκευαστικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, το ποσό που οφείλει το Δημόσιο στις εταιρείες του κλάδου ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ για έργα που έχουν ολοκληρώσει. Στις εταιρείες πληροφορικής οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ στους προμηθευτές των νοσοκομείων το χρέος ξεπερνά τα έξι δισ. ευρώ.
Επίσης, οφείλει 100 δισ. ευρώ σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, 700 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια, 350 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και ένα δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις από τη μη επιστροφή του ΦΠΑ.
Μάλιστα, οι επιχειρηματικοί φορείς έχουν ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να μην ισχύσει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για «πάγωμα» της επιστροφής του ΦΠΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.
Ταυτόχρονα, και ενώ έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Οικονομικών η δημοσίευση στοιχείων εφοριακών που σχετίζονται με την περιουσιακή τους κατάσταση χωρίς να έχει εντοπιστεί, προς το παρόν τουλάχιστον, παράνομος πλουτισμός, την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών οφείλει σε κάθε ελεγκτή, που συμμετείχε στα ειδικά συνεργεία ελέγχου των εφοριακών, το ποσό των 3.000 ευρώ το μήνα. Τα ποσά οφείλονται από τον Ιούλιο του 2009. Επίσης το Δημόσιο οφείλει το ποσό των 140 εκατ. ευρώ στους δικαστικούς υπαλλήλους το οποίο έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2010, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποδοθεί
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Σε μιά μεγάλη και επικίνδυνη στροφή υπάρχει μία μεγάλη λακούβα που όποιος περάση πεζός η τροχοφόρο παθαίνει ζημιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Κυβερνητική Μανδαρίνοι λοιπόν δεν επισκευάζουν τον δρόμο με την λακούβα αλλά προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα κατασκευάσουν δίπλα ένα Νοσοκομείο να περιθάλπουν τους τραυματίες !!!!!!!! Αυτοί είναι Ελλαδίτσα μας.