Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010
Στη φάκα του ΣΔΟΕ 4 γιατροί του ΚΑΤ
Για «χρυσές» φαίνεται πως πλήρωνε το ελληνικό κράτος πολλές ορθοπεδικές εγχειρήσεις σε γόνατα, ώμους, ισχία ακόμα και δάχτυλα, στο πλαίσιο μιας καλοστημένης «επιχείρησης» που είχαν στήσει ορθοπεδικοί με τους προμηθευτές των νοσοκομείων.
Από τον μέχρι τώρα έλεγχο του ΣΔΟΕ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα τέσσερις ορθοπεδικοί χειρουργοί του ΚΑΤ. Και οι τέσσερις χρησιμοποιούσαν μεγάλες ποσότητες από μία συγκεκριμένη εταιρεία, σε όλα τα χειρουργεία τους, ενώ, όταν ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί τους, βρέθηκαν μεγάλα ποσά, τα οποία δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, η «επιχείρηση» που ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουν εντοπίσει κάποιους γιατρούς, ωστόσο δεν έχουν βρει ακόμα τα 5 εκατομμύρια ευρώ, που φαίνεται να κατέβαλε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία σε γιατρούς νοσοκομείων της χώρα μας.
Υπόθεση DePuy
Πρόκειται για μία υπόθεση που ερευνάται από τις βρετανικές αλλά και τις ελληνικές Αρχές. Η σύλληψη προ μηνών στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας DePuy International, θυγατρικής της Johnson & Johnson, του Robert John Dougal, άνοιξε ουσιαστικά τον ασκό του Αιόλου σε μία ακόμη υπόθεση διαφθοράς στον τομέα της υγείας.
Εκτός από τους γιατρούς που χρηματίστηκαν, το ΣΔΟΕ ψάχνει διευθυντές νοσοκομείων και υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας.
5 εκατ. ευρώ σε μίζες
Μετά τη σύλληψή του, ο Robert John Dougal, ο οποίος σήμερα κρατείται σε βρετανικές φυλακές, υποστήριξε πως από το 2002 έως και το 2005 δόθηκαν περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ μίζες σε Έλληνες γιατρούς.
Η ιστορία δεν περιορίζεται στον χρηματισμό ορισμένων μόνον γιατρών (η λίστα των χειρουργών που ερευνά το ΣΔΟΕ φτάνει τους 13), αλλά επεκτείνεται μεταξύ διευθυντών νοσοκομείων ακόμη και υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας που πληροφορούσαν τους ενδιαφερόμενους για τις κινήσεις του τότε υπουργού.
Τέσσερις γιατροί του ΚΑΤ στον εισαγγελέα
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΚΑΤ, Βαγγέλη Παπαφράγγα, ο έλεγχος του ΣΔΟΕ ξεκίνησε πριν από δύο μήνες. Ο έλεγχος προσανατολιζόταν στους χειρουργούς ορθοπεδικούς που χρησιμοποιούσαν υλικά από την ίδια εταιρεία και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Τελικά, εντόπισαν τέσσερις γιατρούς, οι οποίοι ακολουθούσαν την τακτική «τα κουβανέζικα». «Τα κουβανέζικα» είναι ορολογία – αργκό, των γιατρών, όταν ανοίγουν μία συσκευασία να χρησιμοποιούν το ένα και να πετούν τα υπόλοιπα στον κουβά. Έτσι φαινόταν πως χρησιμοποιούσαν πολύ μεγάλες ποσότητες, ενώ επί της ουσίας τις πετούσαν.
Όταν εντόπισαν τους τέσσερις αυτούς χειρουργούς, άνοιξαν τους λογαριασμούς τους και τότε βρήκαν τεράστια ποσά, των οποίων την προέλευση δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.
Την ίδια ώρα, η ΣΔΟΕ έχει χτυπήσει το «καμπανάκι» σε συνολικά 15 νοσοκομεία της χώρας, εκεί όπου διενεργούνται έλεγχοι, ώστε να εντοπισθούν ποιοι πήραν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα, μάλιστα, σε πολλά νοσοκομεία της επαρχίας, οι διοικητές έχουν ξεκινήσει οι ίδιοι τους ΕΔΕ, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν περίεργα περιστατικά, όπως μεγάλες αδικαιολόγητες ποσότητες υλικών από την ίδια πάντα εταιρεία .
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου