Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

ΦΩΝΑΖΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ!!

Αποτέλεσμα εικόνας για εκκλησια τησ κρητησ
ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΘΡΑΣΥΤΑΤΑ ....ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ!!
Η ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΉ Εκκλησία Κρήτης είναι Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία με καθεστώς ημιαυτονομίας διατηρώντας κανονική εξάρτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο[1]. Σήμερα η Εκκλησία της Κρήτης απαρτίζεται από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και οκτώ Ιερές Μητροπόλεις.
Ανώτερη εκκλησιαστική διοικητική Αρχή της Κρήτης είναι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, που εδρεύει στο Ηράκλειοτης οποίας πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και μέλοι οι Μητροπολίτες Κρήτης.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκλέγει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, η Επαρχιακή σύνοδος των Μητροπολιτών της Κρήτης όμως αποφασίζει αυτόνομα για τα υπόλοιπα θέματα της Εκκλησίας Κρήτης. Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο, οι υπόλοιποι Μητροπολίτες εκλέγονται και αυτοί από την Επαρχιακή Σύνοδο.
Σχετική εικόνα
Από το 1962 με πράξη της "Αγίας" και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι Επίσκοποι της Εκκλησίας Κρήτης έλαβαν τον τίτλο του Μητροπολίτη τιμής ένεκεν, ενώ το 1967 με όμοιο τρόπο ο Μητροπολίτης Κρήτης έλαβε τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου τιμής Ένεκεν.
Στις 9 Μαρτίου 1993 εκδόθηκε Πατριαρχικός Τόμος απο την "Αγίας" και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ανακηρύσσει σε εν ενεργεία Μητροπόλεις τις μέχρι τότε «τιμής ένεκεν» Ιερές Μητροπόλεις της Κρήτης και προσδίδει στους Μητροπολίτες της νήσου τον τίτλο «Υπέρτιμος και Έξαρχος».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εκλέγεται από την "Αγία" και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μεταξύ τριών Μητροπολιτών της Εκκλησίας Κρήτης, τους οποίους έχει υποδείξει μέσω εκλογής η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης.
Σύμφωνα με τον τεσκερέ (διάταγμα) του 1923 για την εκλογή Πατριάρχη, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν μόνον οι αρχιερείς του Πατριαρχείου που εδρεύουν στην Τουρκία και είναι εκ γενετής Τούρκοι υπήκοοι. Το 1970 δημοσιεύτηκε ένα talimat (απόφαση) του νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως, σύμφωνα με το οποίο, όταν χηρεύει ο πατριαρχικός θρόνος, υποβάλλεται στη νομαρχία κατάλογος ονομάτων όλων όσοι έχουν δικαίωμα να εκλεγούν στο πατριαρχικό αξίωμα και ο νομάρχης έχει πλήρη δυνατότητα να διαγράφει όσους δεν είναι αρεστοί!
Ο τζερτζελές αρχίζει από τη στιγμή που η πρόταση αυτή έγινε ασμένως δεκτή από Καραμανλή και Ντόρα και, αργότερα, από τον Βαρθολομαίο, αντί να τον πιέσουν για αλλαγές στο νομικό καθεστώς. Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά δεν ζήτησε να καταργηθεί κανένα από τα νομοθετικά κείμενα που ισχύουν και αρκέστηκε να αποδεχθεί την πρόταση Ερντογάν, η οποία στην πραγματικότητα επιτρέπει στην Τουρκία να παρεμβαίνει πιο ενεργά και σε αρχιερείς που υπηρετούν και σε άλλες χώρες υπό τη σκέπη του Πατριαρχείου: στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Άπω Ανατολή.
Ευγενική προσφορά
Στις 19.10.2009 ο Βαρθολομαίος έστειλε σε όλους τους αρχιερείς του Πατριαρχείου εγκύκλιο επιστολή, με την οποία εξέφραζε τις θερμές ευχαριστίες προς την «Έντιμον Κυβέρνησιν της Τουρκίας», που απεφάσισε να τους παράσχει, αν οι ίδιοι το επιθυμούν, την υπηκοότητά της, και παρότρυνε τους αρχιερείς να αποδεχθούν την «ευγενή προσφορά» και να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.
Μέχρι σήμερα στην προτροπή του Βαρθολομαίου έχουν ανταποκριθεί 15 μητροπολίτες, αλλά στο διαδίκτυο αναφέρονται τα ονόματα μόνον 12.!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου