Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ

Όπως επισημαίνει και ο κ Νίκος Σταυρόπουλος, προϊστάμενος της Τράπεζας Γενετικού Υλικού της Ελλάδας, στο ΕΘΙΑΓΕ: 
«
Όποιος ελέγχει το γενετικό υλικό των φυτών, ελέγχει την παγκόσμια διατροφή για το μέλλον. Οι μεγάλες εταιρείες παράγουν σπόρους για όλο τον κόσμο και έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν αυτό που θέλουν».

Η προσπάθεια επιβολής των υβριδίων στην διατροφή μας έχει ξεκινήσει, απ' όσο γνωρίζω,  το 1928 όταν επιβλήθηκε η εξαφάνιση του αρχαιότατου δημητριακού Ζεία και αντικαταστάθηκε με τον κοινό εισαγόμενο σίτο (εισήχθη από εισαγωγείς φίλα προσκείμενους στην τότε κυβέρνηση: το σκάνδαλο του σίτου).  
Ως εκ τούτου, για μία σωρεία λόγων, μεταξύ αυτών και για λόγους υγείας οφείλουμε να προσπαθήσουμε να περισώσουμε τις Ελληνικές ποικιλίες. Να απαντήσουμε έμπρακτα στους κρατικούς υποστηρικτές της ΜΟΣΑΝΤΟ, ιδρύοντας και   στηρίζοντας ιδιωτικές τράπεζες σπόρων. Ενδεικτικά παραθέτω μία τέτοια προσπάθεια ίδρυσης από την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι. 
Να αντισταθούμε αποτελεσματικά!
Ιωάννης Δέμος

Τράπεζα σπόρων από την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι

Τράπεζα σπόρων ιδρύει το Πελίτι

Την ίδρυση ενός χώρου αποθήκευσης και συντήρησης σπόρων, έχει θέσει ως στόχο η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, με έδρα το Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου της Δράμας. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στις δράσεις για το έτος 2010, που έχει χαρακτηρισθεί ως έτος βιοποικιλότητας.

Η Τράπεζα σπόρων θα είναι ένα κτίριο 80 περίπου τ. μ. με δύο χώρους για γραφεία, ένα χώρο για τη φύλαξη των σπόρων, μια κουζίνα, τουαλέτα, ένα θερμοκήπιο και ένα υπόστεγο. Τα δομικά υλικά: τσιμέντο, πέτρα, ξύλο, άχυρο και πηλός.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου συντονιστή του Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ζητείται η οικονομική στήριξη του εγχειρήματος από τους πολίτες για την αγορά των υλικών, ενώ το χτίσιμο θα γίνει από εθελοντές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ήδη έχουν πιάσει δουλειά.

«Αν ο καθένας μας από σας καταθέσει 5 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του Πελίτι, θα συγκεντρώσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε, το πόσο που χρειαζόμαστε είναι περίπου 25.000 ευρώ.

Επίσης αν είναι κάποιος μάστορας - μπετατζής, πετράς, ξυλουργός, πλακατζής κ.λπ. - και μπορεί να εργαστεί εθελοντικά κι αυτόν τον χρειαζόμαστε¨, σημείωσε ο κ. Σαϊνατούδης.

Για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια, μπορούν να καταθέσουν στον Λογαριασμό της ΑΤΕ και στον αριθμό 198 04 003033 49. Δικαιούχος: Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι.

Υπενθυμίζεται ότι η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι εδώ και 10 χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για την διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. Έχει συγκροτήσει ένα ισχυρό δίκτυο εθελοντών στο εσωτερικό και το εξωτερικό και διοργανώνει κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο μετά το Πάσχα, την γιορτή της ανταλλαγής των σπόρων, γεγονός που συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, που φτάνουν μέχρι και Αυστραλία!

Το γραφείο του Πελίτι βρίσκεται στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας, είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις εννιά το πρωί έως τη μία το μεσημέρι και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το: 25240 22059.

Τέλος, γίνεται γνωστό στους πολίτες ότι μπορούν δωρεάν να φιλοξενούνται στον ξενώνα του Πελίτι για 6 μέρες, αρκεί να δουλεύουν εθελοντικά στις εγκαταστάσεις για 5 ώρες την ημέρα.

Χρήματα μπορούν να κατατεθούν και από το εξωτερικό στα παρακάτω στοιχεία: IBAN: GR21 0430 2120 0019 8040 0303 349
BIC: ABGRGRAA ή να μας στείλετε ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση : Πελίτι
Μεσοχώρι Παρανεστίου, Τ. Κ. 66035 Παρανέστι.

1 σχόλιο:

  1. γεια σας σε όλους κατ αρχην,

    δεν ξερω ποσοι Μαστορες της πετράς με Μ εχουνε μείνει στην ελλαδα ζωντανοί, και
    πόσοι απο αυτοί ειναι ελληνες. Παντός ενας που ξέρω ειναι αυτός http://mastoraspetra.gr/
    μου χε κάνει ένα πάτωμα στο εξοχικό μανούλα και φτηνός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή