Τη συνεισφορά της αρχαιοελληνικής Ιατρικής, τη σημασία της Ελληνικής γλώσσας και της αρμονικής συμβίωσης με τη φύση, ανέδειξε η εκδήλωση «Γεύση από την Ελλάδα», που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Adelphi, της Νέας
Υόρκης. Συντονίστριες της εκδήλωσης ήταν οι καθηγήτριες και σύμβουλοι του Ελληνικού Συλλόγου Φοιτητών, Γιούλα Σερπάνος και Νάνσυ Μπίσκα.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Ελληνο-Αμερικανικό Ίδρυμα «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα», με σκοπό να δημιουργηθεί ένα αλσύλλιο 4.000 δένδρων στους Δελφούς, που να φέρει το όνομα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου.
«Φροντίζουμε και ενισχύουμε τις Ελληνικές και Αμερικανικές μας ρίζες», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αριστείδης Κουρκουμέλης. Εκφράζοντας την υπερηφάνεια των ομογενών φοιτητών για την Πολιτιστική μας κληρονομιά, την οποία σπουδάζουν και προωθούν στην πολυπολιτισμική Αμερικανική κοινωνία, τόνισε: «Μπορεί ο Αμερικανικός Τύπος να δημοσιεύει αρνητικά άρθρα για την ελληνική οικονομία, αλλά όλοι μας θα φύγουμε από αυτή την εκδήλωση με το κεφάλι ψηλά και υπερήφανοι για αυτό που πολιτιστικά εκπροσωπούμε».
Τον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Νέας Ιερσέης Δρ. Γεώργιο Τσιούλια, προσφώνησε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Κατερίνα Πουγιουκλίδη, τονίζοντας ότι η Ιατρική παραμένει, ανά τους αιώνες, ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της επιστήμης, θυμίζοντας τη ρήση του Ιπποκράτη «..όπου υπάρχει αγάπη ανθρώπου, υπάρχει κι αγάπη της ιατρικής τέχνης».
Στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου ο Δρ. Τσιούλιας μίλησε για την συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων γιατρών στη σύγχρονη Ιατρική. Ο πρώην πρόεδρος των Ελληνο-Αμερικανών Ιατρών της Νέας Υόρκης, έκανε μία ιστορική αναδρομή από την εποχή της Ιλιάδας μέχρι τους Ελληνιστικούς χρόνους, εστιάζοντας στις μεγάλες μορφές του Ιπποκράτη και Γαληνού, οι οποίοι σφράγισαν με το έργο και τη διδασκαλία τους την Ιατρική στην Αρχαία Ελλάδα και παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες για την υγεία και τις ασθένειες, θέτοντας τις βάσεις της Ιατρικής σε στέρεα επιστημονικά θεμέλια.
«Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός έδωσαν μεγάλη έμφαση στην Ιατρική Ηθική και τη σημασία της άμεμπτης συμπεριφοράς του γιατρού προς τον ασθενή, γι’αυτό το έργο τους αυτό εξακολουθεί να έχει επιρροή στους σύγχρονους γιατρούς», τόνισε-μεταξύ άλλων- ο Δρ. Τσιούλιας. «Οι εξελίξεις της Ιατρικής στην Αρχαία Ελλάδα παρουσιάστηκαν μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πόλης-κράτους, του δημοκρατικού πολιτεύματος και της φιλοσοφικής σκέψης της εποχής, παραγόντων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τέχνης και της επιστήμης, και συνέβαλλαν σε μία από τις πιο λαμπρές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Αγλαϊα Μπαλτά και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, πολλοί Έλληνες και Αμερικανοί φοιτητές, γονείς, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της Ομογένειας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι φοιτητές μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Πέννυ Δάκη και Χάρυ Ζίκος.
Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και ελληνικούς χορούς.
Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετεhttp://www.votegreece.gr/archives/11506
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου