του Δημήτρη Μαρκόπουλου
ΟΙ ΠΙΕΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ αύξησης των εσόδων και η ολοένα και πιο δυσχερής οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται να οδηγούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε αυτό που μετά βδελυγμίας διέψευδε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου πριν από ελάχιστους μόλις μήνες. Στην πώληση δηλαδή μέχρι και των ελληνικών βραχονησίδων.
Σύμφωνα με πηγές του «ΘΕΜΑτος» που προέρχονται από αξιόπιστους κυβερνητικούς παράγοντες, παράλληλα με τις συζητήσεις περί συμβάσεων παραχώρησης ομάδας περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, καταρτίζεται ολοταχώς σχέδιο πώλησης βραχονησίδων της Ελλάδας που μέχρι στιγμής παραμένουν ερημωμένες.
Πρόκειται για την ουσιαστική επιβεβαίωση όσων πριν από καιρό έγραφαν οι «Financial Times» και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας διέψευδε, αλλά και αυτών που προκλητικά ο Γερμανός βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης κ. Μάρκο Βάντερβιτς δήλωνε: «Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση και άρα και η Γερμανία βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα. Λίγα νησιά, για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν τη δουλειά». Να θυμίσουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε τολμήσει να προτείνει και στις αρχές του 1990 ο τέως πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δημιουργώντας θυμηδία, όμως να που και τώρα αποδεικνύεται δραματικά προφητικός.
Λίστα από ΚΕΔ και ΕΤΑ
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που προέρχονται από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και την οποία επιβεβαιώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή, ήδη έχει ξεκινήσει ένα plan b, καθώς το αρχικό σχέδιο αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας από μόνο του είναι πολύ δύσκολο να αποφέρει τα επιθυμητά έσοδα και μάλιστα με άμεσο τρόπο. Κάπως έτσι, τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο που περιλαμβάνει την πώληση ακατοίκητων νησίδων σε περιοχές που δεν είναι «φορτισμένες» με εθνικά ζητήματα. Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση έχει ζητηθεί τον τελευταίο μήνα ειδική λίστα από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΔ και ΕΤΑ, η οποία θα υποδεικνύει συγκεκριμένες βραχονησίδες που μπορούν να διατεθούν στη «διεθνή αγορά». Γνώση για το θέμα έχουν και τράπεζες της χώρας, οι οποίες κατέχουν μέρος εκτάσεων για τις οποίες ήδη γίνεται αναφορά.
Ο εν λόγω κατάλογος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει περιοχές κυρίως στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους (ακούγονται οι βραχονησίδες Ναυσικά, Λιγιά, το σύμπλεγμα Εχινάδες), δύο νησιά κοντά στον Σκορπιό, περιοχές στον Κορινθιακό όπως ο Αγιος Θωμάς (είχε ξαναβρεθεί στο επίκεντρο ενδιαφέροντος αγοράς από Αραβες επενδυτές), ο Αγιος Αθανάσιος, ο Αγιος Γεώργιος στο Γαλαξίδι, δύο βραχονησίδες κοντά στη Χαλκιδική, νησίδα στον Αμβρακικό, ο Αγιος Ιωάννης στην Πελοπόννησο, το Τραγονήσι, το Εξω Λιθάρι, το Κάτεργο, ο Ορθόλιθος από τους Παξούς κ.ά. Οι παραπάνω περιοχές βέβαια δεν είναι οι μοναδικές που μελετώνται, όμως επειδή κάποιες από αυτές είχαν ήδη διαφημιστεί πριν.
protothema
αυτα κανουν και μετα θελουν να τους ψ,,,,,ν ρε δεν πανε να γ,,,,,,,
ΑπάντησηΔιαγραφή