Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

"Στο Θιβέτ, η ταχύτερη γενετική εξέλιξη", λένε επιστήμονες!

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διενεργήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων από την Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η γρηγορότερη γενετική μεταβολή που έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους έχει καταγραφεί στο Θιβέτ! Χάρη σε αυτήν, οι Θιβετιανοί καταφέρνουν να ζουν σε "θανατηφόρα" -για τους υπόλοιπους ανθρώπους- υψόμετρα!
Τι είχε δείξει η προηγούμενη μελέτη.  
 Πριν από λίγους μήνες, μία επιστημονική δημοσίευση στο Science, ανέφερε ότι οι γενετικές μεταλλάξεις δύο γονιδίων επιτρέπουν στους κατοίκους του Θιβέτ να επιβιώνουν σε υψόμετρα άνω των 4.500 μέτρων, εκεί όπου οι περισσότεροι από εμάς δεν θα καταφέρναμε καν να επιβιώσουμε!
  Οι τουρίστες και οι επισκέπτες που ανεβαίνουν στο Θιβέτ, παρουσιάζουν συμπτώματα της "νόσου του υψηλού υψομέτρου", η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο! Ο ορεσίβιος λαός όμως, φαίνεται πως αξιοποιεί πιο αποτελεσματικά από τους άλλους το ελάχιστο  οξυγόνο που υπάρχει, χάρη στα δύο συγκεκριμένα γονίδια!
  Συγκρίνοντας το γονιδίωμα 31 Θιβετιανών και 90 Κινέζων και Ιαπώνων που ζουν σε χαμηλό υψόμετρο, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει δέκα γονίδια που πιθανώς σχετίζονται με τη ζωή σε μεγάλο ύψος. Τα δύο, με τις ονομασίες EGLN1 και PPARA, φαίνεται πως επηρεάζουν τη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα. Τα γονίδια αυτά, αντί να αυξάνουν τα επίπεδα οξυγόνου όπως θα ήταν το φυσιολογικό, τα μειώνουν και μάλιστα σημαντικά.
  Ετσι, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Θιβετιανοί έχουν προσαρμοστεί στο μεγάλο υψόμετρο με τον αντίθετο τρόπο από ό,τι άλλοι ορεσίβιοι λαοί. Αντί δηλαδή να επιβιώνουν επειδή το αίμα τους περιέχει περισσότερη αιμοσφαιρίνη (δηλαδή την πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο), τα καταφέρνουν με αισθητά λιγότερη αιμοσφαιρίνη!
Η νέα έρευνα και η ταχύτερη γενετική εξέλιξη!
  Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έρευνα τώρα, οι σημερινοί κάτοικοι του Θιβέτ έζησαν την γρηγορότερη μέχρι σήμερα γενετική εξέλιξη, αφού χρειάστηκαν μόνο 2750 χρόνια για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο υψόμετρο των οροπεδίων του Θιβέτ και στη χαμηλή περιεκτικότητα του αέρα σε οξυγόνο.
  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, αφού συνέκριναν τα γονίδια 50 Θιβετιανών με αυτά 40 γενετικά συγγενών τους, των κινέζων Χαν. Οπως διαπίστωσαν, οι Θιβετιανοί διαθέτουν την μετάλλαξη ενός γονιδίου, του EPAS1, σε ποσοστό  87% του πληθυσμού, ενώ οι Χαν μόλις 9% του πληθυσμού.
 Σε αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο, οφείλουν προφανώς την ικανότητά τους να επιβιώνουν  σε μεγάλο υψόμετρο, παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός τους διαθέτει μειωμένη ποσότητα αιμοσφαιρίνης, λένε οι ερευνητές.
 Το εντυπωσιακό είναι ότι, η μετάλαξη του γονιδίου στο 87% του πληθυσμού χρειάστηκε μόνο 100 γενεές για να συμβεί, χρόνος-ρεκόρ για γενετική εξέλιξη! Μέχρι σήμερα η επιστήμη θεωρούσε ότι η γρηγορότερη γενετική εξέλιξη στον άνθρωπο, ήταν αυτή που επήλθε μέσα σε 7.500 χρόνια στο γονιδίωμα των Ευρωπαίων και αφορούσε τη ανοχή στη λακτόζη που παρουσιάζουν, σε αντίθεση με τις αφρικανικές φυλές. 
 ν όμως όλα αυτά ισχύουν, τότε αυτή που συνέβει στους Θιβετιανούς -και τους βοήθησε να ζουν σε απαγορευτικά υψόμετρα-, είναι η γρηγορότερη γενετική μεταβολή που έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους",  δηλώνει ο Ρασμους Νίλσεν,  καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου