Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Εξεταστική για τα Δομημένα Ομόλογα Πάνω από 60 οι υπό εξέταση μάρτυρες μεταξύ των οποίων Γιώργος Αλογοσκούφης, Πέτρος Δούκας

Σε ένα μακρύ κατάλογο μαρτύρων, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τους 60, κατέληξε ομόφωνα στη πρώτη της συνεδρίαση η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων την περίοδο 2004 -2007.


Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Πέτρος Δούκας, οι τρεις πρώην υπουργοί Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Μαγγίνας, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και ο νυν υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Επίσης, με δική του πρωτοβουλία ζήτησε και θα καταθέσει και ο νυν υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ του ΤΕΑΠΟΚΑ.

Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών, όλους τους προέδρους ασφαλιστικών ταμείων που αγόρασαν δομημένα ομόλογα και τους προέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το 2004 έως σήμερα, τους προέδρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τους πρώην και νυν διοικητές της Τράπεζας Ελλάδος και τις διοικήσεις των αναδόχων Τραπεζών, καθώς και τον πρώην επικεφαλής της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε πρόταση της ΝΔ να κληθούν ως μάρτυρες, οι πρόεδροι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1997 έως το 2004, και έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Όπως υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, η περίοδος είναι άσχετη από αυτήν που διερευνά η Εξεταστική και υπενθύμισε ότι ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την διερεύνηση της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο την περίοδο 2004-2007, τα οποία κατέληξαν σε ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και κάνοντας λόγο για ζημιά 3 εκ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου από το δομημένο ομόλογο 12ετούς διάρκειας και αξίας 280 εκ. ευρώ που αγοράστηκε το 2007 από διάφορα ταμεία.

Αφορμή ήταν η γραπτή απάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου.

Σύμφωνα με αυτήν, λίγους μήνες μετά την έκδοση του δομημένου ομολόγου στις 31 Αυγούστου 2007, μετά το θόρυβο που ξέσπασε, επαναγοράστηκε το ίδιο το ομόλογο από την JP MORGAN. Αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το ποσό των 3.067.762,48 ευρώ το οποίο καταβλήθηκε ως έκτακτη επιχορήγηση στα τέσσερα ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ προκειμένου να μην έχουν απώλειες.

Από την πλευρά της ΝΔ τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Νίκος Νικολόπουλος αντέτειναν ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει επιλεκτική ανάγνωση της απάντησης του κ. Λοβέρδου, καθώς αποδεικνύεται ότι αντίστοιχης δόμησης ομόλογο στο οποίο είχε επενδύσει η Εμπορική Τράπεζα επέφερε σημαντικότατα κέρδη στο δημόσιο.

Αναφερόμενοι δε, στο «επίμαχο» ομόλογο, υποστήριξαν ότι το ποσό των 3 εκ. ευρώ καλύφθηκε από το κράτος με νόμο του 2007, τον οποίο υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα υποστήριξαν ότι η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να δεχτεί την πρόταση της ΝΔ για τους προέδρους του ΟΔΔΗΧ έδειξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να προκατασκευάσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Όλα τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα να κληθούν θα καταθέσουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υπόλοιπων μαρτύρων.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Πέτρος Δούκας. Οι τρεις πρώην υπουργοί Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Μαγγίνας. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο νυν υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου