Mεγαλύτερες απώλειες θα έχουν φέτος οι προορισμοί οι οποίοι έχουν υψηλότερη εξάρτηση από τον εσωτερικό τουρισμό σε σύγκριση με όσες περιοχές το ισοζύγιο της ταξιδιωτικής κίνησης γέρνει υπέρ των ξένων επισκεπτών. Η πτώση των εσόδων μπορεί να φτάσει έως και ....
20%, προβλέπει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στο σκέλος που αφορά την ελληνική αγορά ως αποτέλεσμα της κάμψης του αριθμού των Ελλήνων που θα ταξιδέψουν φέτος, αλλά και του περιορισμού των δαπανών τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μέχρι σήμερα, παρατηρείται η τάση συρρίκνωσης των ημερών διαμονής, η οποία φαίνεται ότι θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη σεζόν, αποτελώντας ένα λόγο παραπάνω για να επηρεασθούν αρνητικά τα μεγέθη των επιχειρήσεων του τομέα. Η μείωση στον αριθμό των αφίξεων από την ελληνική αγορά εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό.
Ο κ. Ανδρεάδης αναφέρει ότι λόγω της πτώσης του τουρισμού, οι Ελληνες που δεν έχουν κάνει ακόμη τις κρατήσεις θα μπορούν να βρουν ακόμη και την τελευταία στιγμή διαθέσιμα δωμάτια σε αρκετούς προορισμούς πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τη δυσκολία που υπήρχε στην καρδιά της αιχμής της σεζόν τις προηγούμενες χρονιές. Να σημειωθεί ότι ο εσωτερικός τουρισμός καλύπτει καθ’ έτος, ποσοστό που αγγίζει το 25% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα.
Αφίξεις και έσοδα
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι ο αριθμός των αφίξεων των ξένων τουριστών στο σύνολο της χρονιάς θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2009. Ομως, η πτώση των εσόδων προβλέπει ότι θα κυμανθεί από 7% έως 9% σε σχέση με πέρυσι, που μεταφράζεται σε απώλειες τουριστικών εισπράξεων για τη χώρα οι οποίες μπορεί να ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ. Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής θα έχουν σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος τόσο από την ελληνική όσο και από τις ξένες αγορές. Κατά μέσον όρο η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στους θερινούς τουριστικούς προορισμούς αυτήν την περίοδο κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι σε ποσοστό μεταξύ 70% και 80%, τονίζει ο κ Ανδρεάδης. Ωστόσο, υπάρχει ανόμοια εικόνα από προορισμό σε προορισμό. Για παράδειγμα στα Δωδεκάνησα, στην Κεφαλονιά και στα νησιά των Σποράδων (Σκιάθος, Αλόννησος, Σκόπελος, Σκύρος) η πληρότητα των ξενοδοχείων κατά μέσον όρο έχει θετικό πρόσημο. Αντίθετα, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα η μέση πληρότητα των μονάδων κινείται πτωτικά. Ελαφρώς μειωμένη είναι και η πληρότητα των ξενοδοχείων στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Εξάλλου, σημαντικές είναι οι μειώσεις που καταγράφονται στην πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο τουρισμός στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων από τα ενδογενή, διαδοχικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τη φετινή περίοδο ο ελληνικός προορισμός, επηρεάζοντας αρνητικά την εικόνα της χώρας στις ξένες αγορές.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου