Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Οδηγίες κρίσης

Να αποφύγουμε την κρίση είναι αδύνατο. Να αυξήσουμε το εισόδημα, δύσκολο. Να μειώσουμε τα έξοδα, εφικτό. Πως; Με μερικά μικρά και μεγάλα μυστικά, όπως για παράδειγμα την κατανάλωση ηλεκτρικού, τα κινητά τηλέφωνα, το αυτοκίνητο, την πιστωτική κάρτα, ακόμη και το μωρό (για όποια οικογένεια έχει). Ζωή με οδηγίες κρίσης
Μερικοί κανόνες είναι απλοί και αν τους θυμόμαστε καθημερινά, μπορεί το κόστος σε μία οικογένεια να μειωθεί χωρίς να γίνει σκωτσέζικο ντους. Αφού δεν γίνεται αλλιώς, ιδού μερικοί τρόποι:
Επικοινωνία
Ή αλλιώς, αχ αυτοί οι λογαριασμοί τηλεφώνου.
Η λύση εδώ είναι ουσιαστικά μόνο μία. Επιλογή του καλύτερου για την τσέπη μας προγράμματος αγοράς, για παράδειγμα αυτού που θα προσφέρει απεριόριστα δωρεάν τηλέφωνα μαζί με τσάμπα διαδίκτυο ή ένα πρόγραμμα με πολύ φτηνές χρεώσει συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Με την επιλογή του σωστού παρόχου και λαμβάνοντας ως δεδομένο πως ένας μηνιαίος λογαριασμός είναι περίπου 60-80 ευρώ, το κόστος μπορεί να κατέβει εάν όχι στο μισό τουλάχιστον 20 ευρώ.
Το ίδιο και στο κινητό. Η σωστή επιλογή προγράμματος σε συνδυασμό με την λογική χρήση μπορεί να αποφέρει μέχρι και μείωση 30% στο κόστος.
Ενέργεια
Αυτός είναι ένας καίριος τομέας ο οποίος ακόμα και όταν δεν το συνειδητοποιούμε μας αυξάνει κατά πολύ το κόστος μας είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Ο ανεξέλεγκτος φωτισμός του σπιτιού ας πούμε αφενός ανεβάζει την κατανάλωση αφετέρου μπορεί να κάψει τις λάμπες νωρίτερα.
Μέσα στο σπίτι, μπορεί να γίνουν μία σειρά παρεμβάσεις:
*Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του αιρ κοντίσιον στους 19 βαθμούς το χειμώνα και στους περίπου 24 στην ψύξη το καλοκαίρι. Παίζει ρόλο ένας βαθμός πάνω ένας κάτω, εάν τον αλλάζουμε; Ναι! Κάθε βαθμός αύξησης ή μείωσης σημαίνει περίπου 10% επιβάρυνση!
*Σβήνουμε τα φώτα όταν λείπουμε ή όταν δεν βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο δωμάτιο. Μείωση ως και 15%.
*Ακόμη, ως και 15% μείωση με την αντικατάσταση χαλασμένων ντουί λαμπτήρων κλπ.
*Σβήνουμε τον υπολογιστή και την οθόνη και δεν τα αφήνουμε ούτε αδρανή. Εξοικονομούμε περίπου 30 ευρώ το χρόνο.
*Κλείνουμε τον εκτυπωτή και τον χρησιμοποιούμε μόνο όταν είναι απολύτων αναγκαίο. Είναι ακριβότερος κι από.. ψυγείο.
Αυτοκίνητο
Μερικά βασικά:
Τα σέρβις την ώρα που πρέπει, δίνουν ζωή στον κινητήρα, επομένως λιγότερες βλάβες και περισσότερα χιλιόμετρα.
Επίσης εξασφαλίζουν μικρότερη κατανάλωση βενζίνης. Το μπουζί όταν αντικαθίσταται με ένα καινούργιο χαρίζει περίπου 5%  στην κατανάλωση καυσίμου.
Το πλέον σημαντικό όμως είναι η οδηγική συμπεριφορά. Είναι πολύ πιθανό όλοι μας όσοι οδηγούμε να έχουμε ακούσει τη φράση "καλά τόσα χιλιόμετρα μόνο με ένα ντεπόζιτο"; Και κοιτάμε με... τρόμο το όχημα του άλλου το οποίο μπορεί να είναι στα ίδια κυβικά να καίει περίπου την ίδια βενζίνη και να έχει την ίδια χωρητικότητα. Γίνεται;
Διότι άλλο να οδηγείς στο όριο και άλλο με σύνεση και οικονομία κι άλλο να τρέχεις με 200 ένα όχημα το οποίο δεν έχει σχεδιασθεί για να ταξιδεύει συνεχώς με τέτοιες ταχύτητες και άλλο να τρέχεις εκεί που είναι η καλύτερη κατανάλωσή του.
Είναι άκρως σημαντικό να γνωρίζουμε που το όχημά μας κάνει τη μικρότερη κατανάλωση, έχει την βέλτιστη απόδοση και να το χειριζόμαστε αναλόγως. Οι πολλές εναλλαγές ταχυτήτων και τα ανεβοκατεβάσματα στο γκάζι αυξάνουν την κατανάλωση.
Και το μωρό στο κόλπο! 
Ένα νέο μέλος στην οικογένεια προκαλεί συνήθως ακρότητες στα έξοδα. Εξάλλου οι διαφημιστές ποντάρουν ακριβώς σε αυτό.
Το συνολικό κόστος για ένα νεογέννητο ανέρχεται στα περίπου 20.000 ευρώ, χωρίς τις επισκέψεις στον παιδίατρο. Προσοχή! Η τιμή είναι με τα όχι πιο ακριβά προϊόντα. Τώρα, εάν επιλεχθούν τα πραγματικά απαραίτητα και μόνο και όχι οτιδήποτε άλλο θεωρούμε ή μας πλασάρεται ως απαραίτητο, η τιμή πέφτει στα περίπου 7.000 ευρώ ενώ θα εξοικωνομηθούν άλλα 1.000 ευρώ εάν επιλεγούν ακόμα πιο φτηνά προϊόντα. Με παιδίατρο δημόσιου ταμείου δε, εξοικονομούνται ακόμα περισσότερα χρήματα.
Τράπεζες
Ότι οι τράπεζες υπόσχονται διακανονισμούς και βοήθεια προς τους πελάτες αλλά με τους δικούς τους όρους, με τους οποίους ποτέ δεν κερδίζει ο πελάτης, είναι λόγο πολύ γνωστό.
Ωστόσο μία προσέγγιση της τράπεζας για επανακαθορισμό του χρέους δεν  είναι ποτέ επιζήμια.
Παράλληλα θα πρέπει να σταματήσει επειγόντως η ανάληψη χρημάτων από την πιστωτική κάρτα, καθώς ο τόκος είναι μεγάλος. Το ίδιο ισχύει και με τις αναλήψεις από άλλη τράπεζα, από αυτήν στην οποία βρίσκεται ο λογαριασμός.
Για την πιστωτική κάρτα, που έχει κάψει πολλά νοικοκυριά, υπάρχει λύση. Ένα καταναλωτικό δάνειο μικρού ποσού, ξεχρεώνει την κάρτα και μειώνει τη μηνιαία δόση κατά πολύ. Αυτό μπορεί να εξασφαλίσει έως και 70 ευρώ το χρόνο.
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου