Εξελίξεις αναμένονται στι θέμα του θρησκευτικού όρκου μετα απο πιέσεις εκ μέρους τις Ε.Ε.και τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας μας με την ευρωπαϊκή πρακτική, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανοίγει το κεφάλαιο "ορκοδοσία", που προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία για τους μάρτυρες στα δικαστήρια, τους ενόρκους και διαδίκους, τις ανακριτικές διαδικασίες, τους πραγματογνώμονες, αλλά και τα πρόσωπα που καταλαμβάνουν θέσεις και αξιώματα στο Δημόσιο.
Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την τροποποίηση των διατάξεων της Πολιτικής Δικονομίας. Για παράδειγμα οι μάρτυρες πριν ορκισθούν καλούνται να απαντήσουν αν θέλουν να δώσουν θρησκευτικό όρκο ή απλά πολιτικό, δηλαδή τη διαβεβαίωση στην τιμή και την υπόληψή τους.
Σύφωνα με την εφημερίδα, για τις διατάξεις που αφορούν στα πολιτικά πρόσωπα απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου αυτές να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν. Πάντως και το ισχύον Σύνταγμα επιτρέπει τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στους βουλευτές να αρνηθούν τον θρησκευτικό όρκο.
Τι γίνεται στις άλλες χώρες
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, και τη Γερμανία έχουν επιβληθεί συνθήκες διαχωρισμού. Ακόμα και στην Ιρλανδία , όπου το 93% των πολιτών δηλώνουν καθολικοί, δεν προβλέπεται στο Σύνταγμά της επίσημη θρησκεία.
Η Εκκλησία
Σε συνέντευξή του που είχε παραχωρήσει στο παρελθόν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Καθημερινή είχε δηλώσει πως "Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία. Αντιθέτως, είναι συνέπεια της διδασκαλίας της, σύμφωνα με την οποία το ναι πρέπει να είναι ναι και το όχι, όχι"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου