Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Η σοκολάτα ρίχνει την υψηλή πίεση

 
 Ένα κομμάτι σοκολάτα τη μέρα μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μισή ώρα καθημερινή σωματική άσκηση, όσον αφορά τη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.Η μελέτη, υπό τη δρα Κάριν Ριντ του πανεπιστημίου της Αδελαϊδας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "BMC Medicine", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", αναφέρει ότι σε όσους πάσχουν από υψηλή πίεση, η σοκολάτα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού μέχρι και 20% μέσα σε μια πενταετία.


Η σοκολάτα - ειδικά η μαύρη- περιέχει τις χημικές ουσίες φλαβονόλες που με φυσικό τρόπο διευρύνουν το αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνουν έτσι τη ροή του αίματος, ρίχνοντας την πίεσή του. "Δεν είναι ανάγκη να παίρνει κανείς πάντα φάρμακα για τη μείωση της πίεσης. Υπάρχουν και τροφές που βοηθάνε σε αυτό", δήλωσε η κα Ριντ.

Η αυστραλιανή μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να ρίξει την πίεση μέχρι 5% σε όσους έχουν υπέρταση, ενώ δεν επηρεάζει όσους έχουν φυσιολογική πίεση και έτσι δεν προκαλεί υπόταση (χαμηλή πίεση).

Οι άνθρωποι με υψηλή πίεση έχουν σε μόνιμη βάση συστολική πίεση πάνω από 140 ή διαστολική πάνω από 90. Η φυσιολογική πίεση είναι περίπου 90/60. Οι έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα ρίχνει γύρω στις 5 μονάδες τη συστολική πίεση, πράγμα που ισοδυναμεί με το αποτέλεσμα το οποίο έχει μισή ώρα σωματικής άσκησης μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, κολύμπι κ.α.).

Μια άλλη έρευνα, που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα φέτος, είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια σοκολάτα την εβδομάδα, έχουν 22% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου