Τον εύγλωττο τίτλο της ταινίας της Σοφία Κόπολα «Χαμένοι στη μετάφραση» θυμίζει το μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, σύμφωνα με τη βαρύνουσα καταγγελία που έκαναν χθες τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκπρόσωποι της Αριστεράς κάνουν λόγο για «πρωτοφανή εμπαιγμό του ελληνικού λαού», καθώς σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο καταγγέλλουν ότι στο πρωτότυπο κείμενο του μνημονίου που αφορά τα οικονομικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε, το οποίο είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, περιέχονται επιπλέον μέτρα από εκείνα που αναφέρονται στην ελληνική έκδοση, η οποία και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Αλλα συμφώνησε η τρόικα με την κυβέρνηση και άλλα πέρασαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, δηλαδή! Για το θέμα αυτό, μάλιστα, είχε χθες κατ' ιδίαν συνομιλία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον κ. Λοβέρδο πριν από το υπουργικό συμβούλιο, χωρίς να ξέρει κανείς με βεβαιότητα τι ειπώθηκε, αν και πολλοί λένε ότι το ύφος του κ. Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα επικριτικό.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, Βασίλης Μουλόπουλος, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Μιχάλης Κριτσωτάκης αναφέρουν ότι η προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «δεν σημαίνει μόνο την καθημερινή εξαγγελία πρωτοφανών μέτρων κοινωνικής κατεδάφισης στο πλαίσιο εφαρμογής του γνωστού μνημονίου, αλλά σημαίνει επίσης την πλήρη απαξίωση της Βουλής αλλά και την υποβάθμιση της κρίσης του ελληνικού λαού». Κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τους Ελληνες πολίτες αλλά και τη Βουλή ως «αφελείς ιθαγενείς» καθώς, όπως τονίζουν στην ερώτησή τους, «η αγγλική έκδοση του μνημονίου περιέχει επιπλέον μέτρα σε σχέση με την ελληνική έκδοση»! Κατά τους βουλευτές, «η αγγλική έκδοση του μνημονίου προβλέπει επιπλέον μέτρα, τα οποία έχουν παραλειφθεί από την αντίστοιχη ελληνική έκδοση και είναι τα εξής:
1. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις να είναι κάτω από 2,5% επί του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010-2060.
2. Η άμεση ισχύς της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 έτη, αντίθετα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που κάνουν λόγο για σταδιακή εφαρμογή του σχετικού μέτρου κατά την περίοδο από το 2011 έως το 2013.
3. Μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησατα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σήμερα στο επίκεντρο θα βρεθεί για μία ακόμη φορά το ασφαλιστικό. ης θα παγώσουν και θα εξεταστούν μετά τη θέσπιση των νέων κανόνων. «Ειδικά η τελευταία αυτή διάταξη παραβιάζει κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας» δηλώνουν, προσθέτοντας ότι «τα παραπάνω βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κατά τ’ άλλα, στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεχιστεί και σήμερα, τέθηκαν επί τάπητος θέματα που αφορούν τη βοήθεια προς τις τράπεζες, αλλά και θέματα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σήμερα στο επίκεντρο θα βρεθεί για μία ακόμη φορά το ασφαλιστικό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου