Μόνο η γυναικολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» στα Ιωάννινα κατέβαλλε 300.000 ευρώ τον χρόνο για αιμοστατικά. Τα ποσά που έδινε το νοσοκομείο για το συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν ξεπέρασαν τα όρια τόσο, ώστε την σπατάλη αντιλήφθηκε ακόμα και το Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Έναν χρόνο πριν, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας διεξήγαγε έρευνα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, τα αποτελέσματα της οποίας, ωστόσο, δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ.
Έτσι, το «πανηγύρι» από μίζες που ξεκίνησε το 2006, περιορίστηκε το 2009, αλλά, δυστυχώς, δεν σταμάτησε. Πριν από λίγες ημέρες, σε διημερίδα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το θέμα ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, όταν ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» κατήγγειλε το τεράστιο ποσό της δαπάνης δημοσίως. Μάλιστα, παρουσιάστηκαν στοιχεία που έδειχναν ένα τεράστιο αριθμό παραγγελιών για αιμοστατικά, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται.
Τα αιμοστατικά χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία για να σταματούν την αιμορραγία. Μόνο που σε πολλές επεμβάσεις, σύμφωνα με τους χειρουργούς, δεν χρειάζεται αιμοστατική κόλλα, καθώς η αιμορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους (ράμματα, διαθερμία κ.λπ.).
Στην περίπτωση του νοσοκομείου στα Ιωάννινα φαίνεται πως οι γιατροί χρησιμοποιούσαν μεγάλες ποσότητες αιμοστατικών χωρίς κανένα νόημα. Απλά και μόνο για την κατανάλωση. Ως εκ τούτου, βέβαια, οι φαρμακευτικές εταιρείες αποκόμιζαν μεγάλο κέρδος.
Ο ΕΟΦ παρέχει οδηγίες που αφορούν στη χρήση των αιμοστατικών, διευκρινίζοντας σε ποιες παθήσεις αλλά και σε ποια χειρουργεία -με υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας- κρίνεται απαραίτητη η χρήση τους. Σύμφωνα και με τη βιβλιογραφία, αυτή πρέπει να είναι περιορισμένη και με απόλυτες ενδείξεις.
Οι τιμές των αιμοστατικών έχουν πολύ μεγάλη γκάμα, ξεκινούν από 300 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 1.500 ευρώ. Βέβαια, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο επέλεγαν τα ακριβά.
Το οικονομικό σκάνδαλο που είχε ξεχαστεί εδώ και έναν χρόνο στο «Χατζηκώστα» ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, όταν χειρουργοί πρότειναν στην επιστημονική ομάδα ένα νέο αιμοστατικό πιο ακριβό από τα άλλα.
Μετά από όλα αυτά, έχει ξεκινήσει, επιτέλους, ΕΔΕ σε όλες τις κλινικές του «Χατζηκώστα», ώστε να διαπιστωθεί ο λόγος της αλόγιστης χρήσης των αιμοστατικών, ενώ έχει δοθεί εντολή να χρησιμοποιούν φειδωλά και με προσοχή τα αιμοστατικά που υπάρχουν στην αποθήκη.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου