Τι προβλέπει η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας - Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, που δόθηκε στους φορείς (εταιρείες - πρατηριούχους) για να εκφέρουν έως τη Δευτέρα τις απόψεις τους
Πρόστιμα-μαμούθ που θα φθάνουν και τα 200.000 ευρώ θα πληρώνουν όσοι βενζινοπώλες εντοπίζονται να κλέβουν καύσιμα ή να διακινούν λαθραία, έχοντας εγκαταστήσει... ηλεκτρονικό κουλοχέρη στο σύστημα εισροών - εκροών, που από το φθινόπωρο θα αρχίσει να εγκαθίσταται υποχρεωτικά, σταδιακά, σε όλα τα πρατήρια.
Με το ίδιο πρόστιμο 10.000-200.000 ευρώ θα τιμωρούνται και οι εταιρείες που προμηθεύουν τα συστήματα αυτά, αν διαπιστωθεί ότι ευθύνονται για κάποια παρέκκλιση λειτουργίας τους από τις προδιαγραφές. Αυτό προβλέπει και η κοινή απόφαση των επί των Οικονομικών και της Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας υπουργών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Λούκας Κατσέλη, η οποία δόθηκε στους αρμόδιους φορείς (εταιρείες εμπορίας, πρατηριούχους) ώστε να εκφέρουν, έως τη Δευτέρα, τις απόψεις τους.
Το κάθε σύστημα «εισροών - εκροών» καυσίμων κοστίζει από 15.000 έως 70.000 ευρώ. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο και, αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση (ένταξη στο ΕΣΠΑ), θα μπει λουκέτο στο 30% των πρατηρίων, δηλαδή σε 2.400 (επί συνόλου 8.000) δήλωσε στο «Εθνος» ο Βαγγέλης Κώτσος, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.
ΣκοπόςΤο «Εθνος» παρουσιάζει τα βασικά σημεία της κοινής υπουργικής απόφασης για το σύστημα «εισροών - εκροών»:
Σκοπός είναι η διασφάλιση της νόμιμης και εύρυθμης λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων μέσω αξιόπιστης παρακολούθησης εισροών - εκροών και αντίστοιχα έκδοσης νομίμων φορολογικών παραστατικών στοιχείων κατά την πώληση μέσω σύνδεσης με φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό. Επιμέρους στόχοι για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού είναι:
Ορθή μέτρηση του εισερχομένου και εξερχομένου καυσίμου στα στάδια της παραλαβής και της πώλησης, αντίστοιχα, σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου.
Παρακολούθηση, καταγραφή και σύγκριση (ισοζύγιο) των εξερχομένων από τις αντλίες, με τους εναπομένοντες όγκους καυσίμων εντός των δεξαμενών κατά τη λειτουργία του πρατηρίου σε πραγματικό χρόνο.
Πρόληψη και έγκαιρη ειδοποίηση έναντι διαρροών, ανθρώπινου σφάλματος, αστοχίας υλικού ή λανθασμένου προγραμματισμού
Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο επεξεργασίας της λαμβανομένης πληροφορίας (λογιστικό, απεικονιστικό κ.λπ.) που θα μπορούσε να προσφέρει στη βελτίωση της ολικής λειτουργίας του πρατηρίου.
Σφραγίσεις - μέτραΣτο σύστημα μέτρησης στάθμης θα προβλέπονται σημεία σφράγισης σε κρίσιμα μέρη, για την αποφυγή καταδολίευσης ή/και αλλοίωσης των αποτελεσμάτων. Στα σημεία αυτά περιλαμβάνονται οπωσδήποτε το σημείο στήριξης της μετρητικής ράβδου επί της δεξαμενής, το περίβλημα ή/και η θύρα επικοινωνίας των ελεγκτών (εφόσον υπάρχει) ή τα σημεία εισόδου/εξόδου των ψηφιακών δεδομένων στις κάρτες διεπαφής (interfaces), εφόσον πρόκειται για ελεγκτές εγκατεστημένους σε Η/Υ.
Στην περίπτωση που το λογισμικό επεξεργασίας για την ένδειξη του όγκου του καυσίμου εντός της δεξαμενής ευρίσκεται και λειτουργεί σε κοινό Η/Υ, τότε θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τον έλεγχο και την προστασία του λογισμικού (ID λογισμικού με αριθμό έκδοσης, checksum, CRC16 ή CRC32), καθώς και για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων του συστήματος (δεδομένα ογκομέτρησης της δεξαμενής, δεδομένα αναγωγής της θερμοκρασίας, δεδομένα πυκνότητας των ειδών των καυσίμων κ.λπ.).
Στην περίπτωση ύπαρξης ανεξάρτητου ελεγκτή (controller), πέραν των προαναφερομένων, θα πρέπει να μπορούν να σφραγίζονται εντός του κυτίου του ελεγκτή το υλισμικό (hardware) του συστήματος, που επεξεργάζεται και παράγει κρίσιμες πληροφορίες.
Κάθε επέμβαση στο σύστημα για μεταβολή παραμέτρων, δεδομένων, αλγορίθμων υπολογισμού ή οτιδήποτε άλλο επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τα παραγόμενα αποτελέσματα διενεργείται μόνον από την εταιρεία εγκατάστασης μετά σχετική εξουσιοδότηση που παρέχεται παράλληλα με την έγκριση των προαναφερόμενων σφραγίδων.
Κάθε επέμβαση θα απαιτεί τουλάχιστον κωδικό πρόσβασης, θα απαριθμείται διαδοχικά από έναν μη μηδενιζόμενο μετρητή (non resetable counter) και τα στοιχεία του χειριστή, η ημερομηνία, η ώρα καθώς και όλες οι πραγματοποιηθείσες μεταβολές, θα καταγράφονται σε μία μη εξαλείψιμη μνήμη, η οποία θα διατηρείται για τουλάχιστον 10 έτη. Ο μη μηδενιζόμενος μετρητής, καθώς και το περιεχόμενο της μη εξαλείψιμης μνήμης, θα είναι δυνατόν να εμφανίζονται με απλό χειρισμό κατά τη λειτουργία του συστήματος στη διάταξη ένδειξης αυτού, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου από τις Αρχές.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου